Keralan backwatersilla lauttamatkalla

on

vene ja palmuheijastusIntian eteläinen Keralan osavaltio on tunnettu paitsi biitseistä ja rehevyydestä, niin erityisesti myös sisävesialueistaan eli backwaterseista. Siellä on merenrannan tuntumassa jokia ja järviä, joiden varrella ihmiset elävät elämiään, ja joita pitkin voi kulkea erilaisilla paateilla.

Ohi kulkenut kettuvalam.
Ohi kulkenut kettuvalam.
Tällä veneellä matkustimme Kollamista Alleppeyhin.
Tällä veneellä matkustimme Kollamista Alleppeyhin.

Turistit voivat vuokrata aivan erityisiä asuntoveneitä (house boat), joiden paikallinen nimi on kettuvalam. Nämä ovat ihanan näköisiä puusta rakennettuja veneitä, joita on kahdelle tai useammallekin turistille varustettuina. Senkin voi valita, kuinka pitkäksi ajaksi haluaa mennä vesille tällaisella lillumaan ja ihailemaan maisemia ja elämänmenoa. Vuonna 2008 meille tarjottiin tällaista kettuvalamia 22 tunniksi hintaan 5500 rupiaa eli 110 euroa.

Elämää joen varrella.
Elämää joen varrella.

Tuolloin hinta vaikutti meille intialaisittain kalliilta, vaikka hintaan olisi sisältynyt yöpyminen paatilla, ruoat ja todennäköisesti välillä olisi siirrytty puusta koverrettuun kanoottiin tutustumaan kapeampiin uomiin. Minua taisi vaivata myös ajatus siitä, että matkasta voisi tulla liian pitkä ja vaivauttava, jos me prinsessoina istuskeltaisiin palvelijoiden toteuttaessa toiveitamme.

Olimme matkustaneet junalla eteläisemmältä Varkalan turistirannalta Kollamiin, josta lähtee monenmoiset vesikyydit. Me valitsimme kettuvalamin sijaan reittiliikenteenä toimivan lautan Kollamista Alleppeyhin (nimeltään myös Allapuzha), joka maksoi 300 rupiaa eli 6 euroa henkilöltä. Turistien lisäksi myös paikalliset vaikuttivat matkustavan tuolla pressulla katetulla paatilla, jossa istuttiin valkoisilla muovisilla puutarhatuoleilla.

Äiti Amman ashramin vaaleanpunaiset kerrostalot.
Äiti Amman ashramin vaaleanpunaiset kerrostalot.
Keralalaista ruokaa banaanin lehdeltä tarjoiltuna matkan varren ruokapaikassa.
Keralalaista ruokaa banaanin lehdeltä tarjoiltuna matkan varren ruokapaikassa.

Tuo halpa, ehkä kymmenen aikaan lähtenyt lautta oli oikein oiva tapa ihailla maisemia ja samalla matkustaa kahdeksan tunnin ajan pohjoisen suuntaan. Matkalla oli yksi lounas- ja yksi teepysähdys, ruoat eivät sisältyneet hintaan, mutta olivat naurettavan halpoja ja hyviä.

Lautta kulkee Äiti Amman ashramin kautta ja kyydistä jäi ja kyytiin hyppäsi sieltä ihmisiä. Olin toivonut, että pysähdyksellä olisi ollut aikaa päästä katsomaan ashramia, mutta se oli vain lyhyt pysähdys. Ja jälkeenpäin olen ymmärtänyt, ettei ashramiin välttämättä haluta turisteja pällistelemään.

Lautta saapui Alleppeyhin juuri kun tuli pimeää. Laiturilla oli vastassa rypäs toutteja eli tässä tapauksessa majapaikkojen tarjoajia, jotka riitelivät meidän asikkaiksi saamisesta. Valitsimme kaikkein rauhallisimman hepun tarjouksen.

Tällaisia kalapyydyksiä näkyi paljon.
Tällaisia kalapyydyksiä näkyi paljon.
Kepillä työnnettävä vene.
Kepillä työnnettävä vene.
Oli aika ikävää, että monet vessat sijaitsevat näiden hienojen vesien päällä, kuten tässä kuvassa.
Oli aika ikävää, että monet vessat sijaitsevat näiden hienojen vesien päällä, kuten tässä kuvassa.
Kerala on sosialistinen osavaltio.
Kerala on sosialistinen osavaltio.
Palmumaisemaa.
Palmumaisemaa.
Vene puutarhatuoleineen.
Vene puutarhatuoleineen.
Niemi tai saari backwatersilla.
Niemi tai saari backwatersilla.
Ilta tuli backwatersille.
Ilta tuli backwatersille.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s