Reppureissaajan ja ostosten Delhi

on
Pahar Ganjin katu, kujan perällä oli hotellini Rak international.
Pahar Ganjin katu, kujan perällä oli hotellini Rak international. Edustalla polkupyöräriksa, joita kannattaa suosia saasteettomuuden takia.

Olen käynyt Delhissä kerran matkalla Goalle. Pysähdyin sinne kahdeksi päiväksi joulukuussa, jolloin siellä alkaa olla aika viileätä. Nukuin huoneessani useampi vaatekerros päälläni ja iltaisin oli pipollekin käyttöä. Päivisin kuitenkin aurinko lämmitti, eikä takkia tarvinnut.

Tällä Pahar Ganjin kadulla ei kulkenut autoja.
Tällä Pahar Ganjin kadulla ei kulkenut autoja.

Delhissä reppureissaajille tyypillinen osoite on Pahar Ganj. Se on kaupunginosa lähellä vanhaa Delhiä, jossa on paljon halpoja majapaikkoja pienellä alueella. Mikään ei reissatessa ole niin vapauttavaa, kun ei tarvitse varata majapaikkoja etukäteen, mutta silti tietää saavansa halpaa majoitusta jostain helposti. Tuonne on siis helppo suunnata. Mutta koko alueesta en saanut selkoa, katuja on useampia. Syy reppureissaajakeskittymän syntymiseen lienee viereinen New Delhin rautatieasema.

Pahar Ganj illalla.
Pahar Ganj illalla.

Paitsi että Pahar Ganjissa on hotelleja, on siellä myös kauppoja ja ravintoloita. Etenkin katoilla olevat roof top restaurantit ovat hieno juttu, sellainen oli myös valitsemassani Hotel Rak Internationalissa. Oli kiva seurailla kadun tapahtumia ylhäältä teetä juoden ja puri bhajia syöden. Kaupat tuolla alueella eivät tarkoita mitään kansainvälisiä ketjuja tms. vaan kaikennäköistä pienyrittäjää, jotka myyvät intialaisia tuotteita.

Dilli Haatiin sisäänkäynti.
Dilli Haatiin sisäänkäynti.

Tulin ostaneeksi lähikadulta koruja, koska löysin kaupan, jossa oli halvat hinnat merkitty valmiiksi tuotteisiin. Taitaa olla harvinaista, ettei tarvitse tingata. Tuossa kaupassa hinnat olivat jopa halvempia, kuin millaiseksi olisin yrittänyt ostokset neuvotella jossain muualla. Tuollaiset kaupat olisivat omiaan opettamaan reissareille, mitä tuotteista kannattaa maksaa. Kadulla kun ensimmäinen pyydetty hinta voi olla moninkertainen. Korut ovat hämmästyttävän halpoja ja ei ihme, jos joku päättää tuoda niitä Suomeen jälleenmyyntiin.

Dilli Haatin basaarissa.
Dilli Haatin basaarissa ei ollut peri-intialaista tungosta. Joskus keskipäivän aikaan sinne tuli enemmän turisteja paikalle.

Suuntasin ensimmäisenä aamuna etelämmäs Delhiin Dilli Haatin basaariin. Kyseessä on vähän paremmat tavara- ja kangasmarkkinat. Lisäksi siellä on ulkoilmassa ruokaravintoloita, joissa on Intian eri alueiden ruokakulttuurit edustettuna. Minä suuntasin tietysti Keralan ruokakojulle, koska kaipasin eteläintialaista ruokaa. Tilasin masalan dosan.

Masala dosa Dilli Haatissa.
Masala dosa Dilli Haatissa.

 

Delhin riksakuskit ovat hankalia

Dilli Haatiin riksalla tai taksilla matkustaessa kuskille pitää tehdä selväksi, ettei hän huijaa sinua ja vielä Delhi Haatin korukauppaan, josta kuskit saavat komissiota. Riittänee, että sanoo ”Take me to Dilli Haat, not Delhi Haat”. Kuinka ollakaan, minua tässä huijattiin.

Baha´ilaisten lootustemppeli Delhissä.
Bahá´ilaisten lootustemppeli Delhissä.

Kuski oli mukava ja juteltiin matkan aikana. Siinä vaiheessa kun menimme bahá´ilaisten lootustemppelin ohi, ihmettelin suuntaamme. Huomasin tulleeni huijatuksi, kun parkkeerasimme Delhi Haatin eteen. Olin joskus tästä vedätyksestä lukenut, mutta muistin sen vasta siinä.

En suostunut nousemaan riksasta. Kuski väitti kaikkea, että Delhi lausutaan sikäläisittäin Dilli ja että hän on tuonut tänne monia tyytyväisiä turisteja. Pötypuhetta, mitä ei kannata uskoa. Vaadin kuskin viemään minut Dilli Haatiin, mutta kuski ärsyyntyi ja sanoi että tästä on tosi vaikea ajaa sinne, kun välissä menee iso tie ym. muuta soopaa.

Tyypillinen intialainen moporiksa.
Tyypillinen intialainen moporiksa.

En kyennyt tekemään mitään, kuski ei vain suostunut lähtemään liikkeelle. Minun olisi pitänyt nousta ja lähteä pitämään asiasta kovaa meteliä. Mutta pelkäsin kuskia vähän. En tiedä miten olin niin hölmö, että maksoin kuskille jotain. Pelkäsin kai että kuski tulee perääni ja lyö. Ohi ei kulkenut muita riksoja, joten kävelin vähän epämääräisen oloista seutua. Valtavaksi ihmeekseni seuraava löytämäni riksa pyysi matkasta sen hinnan, minkä olin ajatellutkin maksaa ja pääsin ongelmitta perille.

Intialaiset merkkiliikkeet Khan-marketissa

Khan Market Delhissä.
Khan Market Delhissä.

Myös Khan-market on hienompi kauppa-alue. En suinkaan ole kalliin merkkitavaran perään, enkä yhtään tykkää Lontoon Bond-streeteistä ynnä muista Louserit Vuittuun -liikkeineen. Khan-market ei ole suomalaisittain yhtään hieno, vaan suorastaan likainen ja romuluinen, mutta tunnelmallinen.  Intian kaduilla on helposti myynnissä vain huonolaatuista tuotetta. Tyylillisesti vaatteet ovat yleensä sellaista, mitä ei Suomessa voi päälleen laittaa vaikka kuinka hipahtava olisikaan tyyliltään. Sifongit, kimalteet ja paljetit ovat vähän liikaa.

Intiassa asustellut siskoni on tutustuttanut minut Anohki– ja Fabindia -ketjuihin. Niissä myydään vähemmän blingblingiä vaatetta, sisustusta ja tavaraa. Muualta ei oikein meinaa löytää puuvillakankaisia intialaisia vaatteita. Tosin Indiskanista löytyy aikalailla samanlaisia tuotteita, joten Intiaan asti ei kannata lähteä noissa puuhissa.

Lue netistä: Top 8 Markets in Delhi

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s