
Merilevän syöminen kuullostaa ehkä tosi hihhulitouhulta. Mutta aika moni syö nykyään sushina nori-merilevään käärittyjä rullia, joten ei se enää niin ihmeellistä ole. Japanissa on totuttu käyttämään muitakin merilevälajeja ja syömään esimerkiksi seesamilla maustettua vihreää merileväsalaattia eli goma wakamea.
On hirveän kiehtovaa, että merestä saa tämmöistä syötävää. Koen merileviä kohtaan samanlaista uteliaisuutta kuin syötäviä sieniäkin kohtaan. Uskon ettei merileviä ole hyödynnetty ollenkaan tarpeeksi. Itämerelläkin kasvava, vaikkakin rehevöitymisen myötä vähentynyt, rakkolevä on syötävää. En ole koskaan sitä maistanut, mutta on sitä Suomessakin ravinnoksi käytetty.

Pietarissa ostin kerran tavallisesta kaupasta rasiassa myytävää tuoreenoloista merilevää. Se maistui sellaiselta, jolta pahimmillaan voi kuvitella merilevän maistuvan. Ehkä se olikin jotain meriruohoa, maistui juuri sellaiselta suoraan merestä kiskotulta kalansuomun makuiselta nahkealta spagetilta. Se jäi sitten syömättä.

Kun olimme Tongalla sukeltamassa, pari edellämme menijää pysähtyi keräämään veden alla keltaista kuplaista levää. Mekin tungimme sitä sukellusliiviemme taskuihin. Pinnalla sanoivat kai kuivattavansa tuota levää ja syövänsä sitä sitten. Me maistoimme sitä tuoreeltaan ja se oli hurjan suolaista, kuplien sisällä oli merivettä. Aromi oli kyllä hyvä, joten rikkomalla kuplat tyhjiksi ja juomavedessä liottamalla siitä saa varmaan hyvää merivihannesta ruokiin.

Merilevän tuotanto ei kuitenkaan ole ihan niin viatonta, että jotkut kävisivät sukeltelemassa pohjassa ja kuivattelemassa niitä rannalla puutelineillä. Toki sellaistakin on. Kerran melontaretkellä Thaimaan Ao Nangissa näin erityisiä merilevän kasvatuslauttoja kellumassa. Toisaalta en tiedä, miten paljon haittaa sellaisesta on. Ei se ainakaan ole mitään verrattuna kassilohen kasvatukseen.

Merilevässä on ehkä vähän kalamainen maku, minkä takia kalanmakua kaipaavat kasvissyöjät pystyvät tekemään vaikkapa kalamaisia puikkoja sekoittamalla merilevää muihin aineksiin. Tässä Vegaaninen versio -blogin soijakalapihviresepti ja tofukalapuikkoresepti. Olen joskus miettinyt, tuleeko kaloihin maku merien ja järvien levistä vai toisinpäin…

Tykkään ja syön paljon merilevää. Mistä Suomessa se voi ostaa?
Hei, sitä myydään kuivattuna etenkin luontaistuote- ja ekokaupoissa, mutta muistelen isommissa supermarketeissakin nähneeni muutakin kuin norilevää. Oli kombua, wakamea, hijikiä. Norilevälevyjä sushin yms. tekemiseen on pienemmissäkin ruokakaupoissa.
Nuo luontaistuote- ja ekokauppojen merilevät ovat vähän kalliita. Lisäksi aasialaisissa kaupoissa, joita on esim. Vii Voan Helsingissä Hämeentiellä, on erilaisia kuivattuja merileviä myynnissä. Toivottavasti löydät, kannattaa kysyä kaupoista!