Sukellusta, snorklausta ja melontaa Tongalla

on
Ha´apain sukelluksilla käytetty kumivene.
Ha´apain sukelluksilla käytetty kumivene.

Keskellä Tyyntä valtamerta olevat pienet saaret kuullostavat täydelliseltä kohteelta sukellella, snorklailla, uida, meloa ja veneillä. Hyviähän nämä harrasteet siellä olivat. Sukeltaminen siellä on ihan erilaista kuin jossain Koh Taolla, koska turisteja vuonna 2008 Tongalla oli aika vähän.

Sukellusvälineet kumiveneessämme Ha´apain Foa-saaren edustalla.
Sukellusvälineet kumiveneessämme Ha´apain Foa-saaren edustalla.

Sukellus ja snorklaus

Meren pinnan alapuolella oli korallia ja elämää, mutta Tonga ei ollut mitenkään parhaita kokemiani sukellus- tai snorklauskohteita. Korallit vaikuttivat monin paikoin harmailta ja kuolleilta. Kolmea syytä sille uumoilimme: ihmisten välinpitämätöntä käytöstä veneillessä ja kalastaessa, myrskyjä tai crown of thorns -meritähteä, joka syö korallia.

Paikoin oli kuitenkin mahtavaa ja vesi oli aina kirkasta. Kävimme sukeltamassa ja snorklaamassa Ha´apain ja Vava´un saariryhmiltä käsin. Ha´apailla oli silloin yksi sukellusliike, jonne pääsimme Pangain kylästä pyöräilemällä noin tunnissa paikalle. Siellä toimi yksi Euroopasta sinne muuttanut ohjaaja, jonka elämän arvelimme olevan melko yksinäistä tuolla syrjäisellä saarella.

Sukeltaminen muutaman hengen ryhmässä Ha´apailla oli kiireetöntä.
Sukeltaminen muutaman hengen ryhmässä Ha´apailla oli kiireetöntä.

Ihan sukellusliikkeen ja yhteydessä olevan Sandy Beach resortin (taisi olla saariryhmän hintavin ainakin silloin) edessä meressä oli hyvä koralliriutta, jossa kävimme snorklaamassa. Sukeltamispaikkakin oli lähellä kumivenematkan päässä. Nyt sukellusta taitaa järjestää tuolla Foan saarella olevan resortin vieressä oleva toinenkin hintava resortti, jonka ravintolassa kävimme vain juomassa kahvia ja minä availin ainakin puolen tunnin ajan sukeltaessa aivan takkuun menneitä hiuksiani.

Ha´apain sukellusliikkeen varusteet olivat kunnollista tasoa.
Ha´apain sukellusliikkeen varusteet olivat kunnollista tasoa.

Vava´ulla olisi ollut parikin vaihtoehtoa, mistä valita sukellusliikkeiden suhteen. Tai en tiedä miten se asia oli. Vaikka siellä vaikutti olevan pari sukellusliikettä, ei niillä ollut oikein toimintaa. Vava´ulla oli ainakin silloin sen verran vähän turisteja, ettei toiminta ollut samanlaista kuin jossain Thaimaassa. Homma meni enemmänkin niin, että tässä oli tyyppi, Riki Tiki, joka voi viedä sukeltamaan. Onneksi siellä oli sentään ihan normaaliin tapaan vuokravarusteita. Sukellusreissut olivat enemmänkin sukellusretkiä. Riki Tikillä näyttää nykyään olevan sukellusliike.

Vava´un snorklausretken vene.
Vava´un snorklausretken vene.

Muistan, että yhdessä sukelluspaikassa oli yllättävästi virtausta. Aloittelijana en ollut virtausta tajunnut enkä myöskään hengästymistäni mennessämme vastavirtaan. Luulin, että ilman saannissani olisi jotain ongelmaa. Olimme vain uineet vähän liian nopeasti tai minulla oli liian pienet räpylät, joilla ei saanut vauhtia. Riki Tiki testasi reguni veden alla, totesi siinä olevan kaikki kunnossa ja jatkoimme sitten matkaa rauhallisemmin.

Leijonakala eli siipisimppu snorklausmatkalla kuvattuna.
Leijonakala eli siipisimppu snorklausmatkalla kuvattuna.

Erikoisin näky pinnan alla oli eräs korkealla seinämällä elävä jättimäinen keltainen koralli. Se oli varmaan kymmenen metriä pitkä ja monta metriä leveä eliö. Vastaavaa en ole nähnyt senkään jälkeen missään. Vava´ulla olisi päässyt kokemaan myös sukeltamisen laitteilla tai ilman sellaiseen luolaan, johon päästäkseen pitää ensi sukeltaa ja löytää luolan suuaukko. Luolan sisässä olisi voinut hengittää.

Vava´ulla kävimme myös snorklailemassa. Otimme joidenkin uusiseelantilaisten kanssa veneretken, jossa kävimme myös jossain saaressa olevassa luolassa sekä hiekkasärkällä, joka katoaa aina nousuveden tullen.

Melomassa Tongalla Tapana-saarelta käsin.
Melomassa Tongalla Tapana-saarelta käsin.

Tapana-saaren vesiaktiviteetit

Ollessamme Vava´un Tapana-saarella snorklailimme saaren rantoja myöten. Vesi oli upean kirkasta ja näkyvyyttä monta kymmentä metriä. Vava´un saaret eivät suinkaan suurimmaksi osaksi ole hiekkarantaisia, vaan ne saattavat nousta syvistä vesistä korkeiksi saariksi.

Näin myös elämäni ensimmäiset vapaana elävät hait Tapanan lähettyvillä snorklaten. Säikähdin niitä molemmilla kerroilla, koska ne eivät vain lipuneet kaukana ohi, vaan tulivat hieman lähemmäksi katsomaan. Toisella kerralla aloin räpiköimään (asia mitä ei pidä tehdä jos ei halua kiinnittää hain huomiota, hätistely ei onnistu) ja vedin vettä keuhkoon. Eivät mitään isoja haita olleet, mutta niiden outo käytös ihmetytti.

Trimaraanin verkossa roikkumassa.
Trimaraanin verkossa roikkumassa.

Tapanalta saimme siis snorkkelit lainaan. Tongalle kannattaa ottaa mukaan omat snorkkelit, koska niitä ei joka paikassa ole saatavilla. Toisaalta esimerkiksi Ha´apain Uolevan saarella ei ollut kummoista snorkkeloida.

Tapanalta olisi kanootin saanut lainaan, mutta ennemmin vuokrasimme paremmat kajakit lähistöllä ankkurissa olevan purjehdusveneen omistajilta. Niillä kävimme melomassa. Laineet olivat välillä aika työläät. Mutta oli kiva päästä snorklailemaan eri paikkoihin, kuten lähistöllä olevalle saarelle, jonka sisällä oli luolamainen (tosin taivas oli kattona) pieni laguuni, jonne pääsi kajakit kantamaan kapeasta pääsytiestä. Oli aika maaginen paikka. Matkaillessa on ihan parasta itse sattumalta löytää tuollaisia paikkoja. Ei ole yhtään niin hienoa mennä sellaisiin oppaan perässä.

Vava´un saariin pääsimme tutustumaan myös trimaraanireissulla. Muut kyydissä taisivat olla Vava´un kausiasukkaita, purjehtijoita tai muita pidempään paikassa viipyviä, jotka tunsivat toisensa jokseenkin. Me taas olimme maksavat turistit. Asetuimme edessä olevien ulokkeiden väliin ripustettuin verkkoihin, joissa oli jännä maata veden viistäessä alla. Tällä menimme kauemmas saaristoon yhdelle useista pienistä koralliriutan ympäröimistä hiekkarantasaarista.

Lue myös:
Kaikki Tonga-aiheiset juttuni
Tongasaarten rannat
Tapana-saaren vuohet Tongalla

Supersaver – meiltä löydät kaiken mitä tarvitset etsiessäsi parasta matkaa!
Trimaraanin verkkoon tuli väillä pärskeitä.
Trimaraanin verkkoon tuli väillä pärskeitä.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s