Pietarin kauppahallit ja korealaiset salaatit

on
Valkosipulia ynnä muuta Heinätorin Sennyin kauppahallissa.
Jonkinlaista hapatettua valkosipulia ynnä muuta Heinätorin Sennyin kauppahallissa. Edessä olevat korret ovat ikään kuin hapatettuja valkosipulinmakuisia varsia, joista en tiedä mitä ne oikein ovat, mutta hyviä ovat.  (Myöhemmin selvisi: karhunlaukan varsia ovat 🙂 )

Huhtikuisen Pietarin matkani tärkein kohde oli ruokaa myyvät kauppahallit. Niitä bongasin tällä kertaa kolme keskeisellä paikalla sijaitsevaa. Kauppahallit ja torit ovat ylejäänkin paikkoja, joita yritän matkoillani etsiä. Niistä löytyy elämänmakuista menoa ja perinteitä. Suomessakin ne ovat paikkoja, joissa on meininkiä. Torimyyjät puhuvat paikallisilla murteilla ja myyvät alueen tuotteita.

Sennyi rynokin korealaisia salaatteja.
Sennyi rynokin korealaisia salaatteja.

Pietarin kauppahalleista lähdin pääasiassa etsimään korealaisia salaatteja. Näitä munakoisosta, lehtevästä tofusta, porkkanasta, sienistä, kaalista ynnä muusta tehtyjä mahtavasti maustettuja salaatteja olen aiemmin löytänyt nimenomaan venäläisistä kauppahalleista ja muista satunnaisista kojuista ainakin Viipurista, Moskovasta ja Kaliningradista Pietarin lisäksi. En tiedä, myydäänkö Koreassa samanlaisia salaatteja, mutta korealaisiksi salaateiksi niitä Venäjällä kutsutaan.

Sennyi rynokin pääportti.
Sennyi rynokin pääportti Moskovski prospektilta.

Heinätorin Sennyi rynok

Ensin kävin Heinätorilla. Tai Heinätoriksi kutsuttaneen myös Sennayan aukiota, Sennaya Ploshchadia. Sieltä lähtee Moskovski Prospekt -katu, jonka varrelta pari korttelin päästä löytyy sisäänkäyntiportti Sennyi rynok -torille ja kauppahalliin. Alueella myydään myös kaikenlaista vaatetta ja tavaraa, mutta minä suuntasin sisätiloissa olevaan kauppahalliin.

Korealaista porkkanasalaattia Sennyi rynokilta. Vaikka tämä näyttää vain porkkanalta, on se yksi parhaita näistä salaateista. En ole kyennyt maistelemalla selvittämään, mistä sen hyvä maku on peräisin.
Korealaista porkkanasalaattia Sennyi rynokilta. Vaikka tämä näyttää vain porkkanalta, on se yksi parhaita näistä salaateista. En ole kyennyt maistelemalla selvittämään, mistä sen hyvä maku on peräisin.

Sieltä löytyi näyttävästi aseteltuja hedelmä-, pähkinä- ja vihannestiskejä ja löysin myös ainakin kaksi tiskiä, jotka myivät kaipaamiani korealaisia salaatteja. Myyjät antavat helposti maistiaisia kaikesta ja sen jälkeenhän ei oikein kehtaa olla ostamatta. Minä olin kuitenkin tositoimissa, ja maistelin korealaisia salaatteja valikoiden tarkkaan, mitä ostoksikseni kelpuutin.

Kauppahalleissa myydään myös erilaisia hapatettuja vihanneksia. Olen ihastunut pitkin vihreisiin valkosipulille maistuviin varsiin, joista en oikein tiedä mitä ne ovat. Olen ajatellut niiden olevan jonkunlaisia valkosipulin varsia, mutta erilaisia, koska nämä ovat pyöreitä ja jykeviä korsia. Mielelläni kuulisin, että mitä ne ovat. Näiden ja hapankaalin lisäksi oli jonkunlaisia kokonaisina hapatettuja valkosipuleita ja suolakurkkuja. (Myöhemmin lisättyä: Työkaveriltani selvisi, että nuo varret ovat karhunlaukan varsia. Kerrankin Suomi24:n keskustelusta oli hyötyä googlatessa. Ja kuinkas sattuikaan, viime syksynä maalla laitoimme karhunlaukan siemeniä maahan, joten tänä kesänä saatan saada satoa.)

Andreaksen torin luona oleva rakennus, jonka vierestä portista käydään toriaukiolle,
Andreaksen torin luona oleva rakennus, jonka vierestä portista käydään toriaukiolle.

Vasilinsaaren Andreaksen tori

Viimeisenä päivänä aamulla kävin Vasilinsaaressa sijaitsevalla Andreaksen torilla eli Andrejevski rynokilla. Se löytyy saaren eteläpuolella 6. Linijan ja Bolshoi Prospektin kulmassa, metroasemalta tullessa pitää ylittää leveä Boshoi Prospekt.

Sielläkin on ulkona kojuja, myös hedelmiä ja vihanneksia myyviä kiinteitä myyntikoppeja. Sisältä löytyi perus maito-, liha- ja vihannestiskit, mutta tällä kertaa siellä ei ollut korealaisia salaatteja myyvää tiskiä, kuten joskus muutama vuosi sitten oli.

Maltevsky rynokin kauppahallin sisäänkäynti.
Maltevsky rynokin kauppahallin sisäänkäynti Ulitsa Nekrasovalta.

Maltevsky rynok Nevskin pohjoispuolella

Kun Heinätori tai siis Sennyi rynok sijaitsee Nevski Prospektin eteläpuolella, löytyy pohjoiselta puolelta myös kauppahalli, Maltevsky rynok. Sinne pääsee isoa Ligovsky prospekt -katua pitkin, kun kääntyy oikealle Ulitsa Nekrasovalle, numero on 52 tai 56. Sen ympärillä ei ole toria, vaan kaksikerroksiseen kauppahalliin kävellään suoraan kadulta. Ensimmäisessä kerroksessa on elintarvikkeita ja toisessa kaikkea muutakin. Sieltä löytyi pari korealaisten salaattien tiskiä. Taas maistelin ja ostin kotiin tuliaisiksi paljon marinoitua lehtitofua, munakoisoa ja herkkusientä.

Vasemmalla miedosti maustetta ihmeellistä aasialaista tremella fuciformis -sientä ja oikealla korealaisittain maustettua lehtitofua.
Vasemmalla miedosti maustettua ihmeellistä aasialaista tremella fuciformis -sientä ja oikealla korealaisittain maustettua lehtitofua.

Kauppahallien hinnat eivät ole enää mitenkään edullisia. Ensimmäisillä Venäjän vierailuillani kymmenen vuotta sitten muistan paitsi hullaantuneeni korealaisten salaattien mauista, myös niiden halpuudesta. Ostelin silloin ihania munakoisorullia, joiden sisällä oli hyvin maustettua porkkanaa ja yrttejä. Nyt kilohinnat ovat ehkä jossain 30 eurossa jopa, ellen sitten tullut ihan huijatuksi. Halvemmalla taisin saada korealaisia salaatteja ostettua Moskova-hotellin rakennuksessa sijaitsevasta Prismasta, jossa niitä myytiin valmiiksi purkitettuina vihannesosastolta sekä myös palvelutiskiltä. Sieltä on turistien helpoin ostaa ne tuliaisiksi, vaikka toisaalta sitä haluaisi tukea kauppahallikulttuuria maistiaisineen ja kaupantekoineen.

Lue myös: Pietarin kasvistarjontaa >>
Huhtikuinen Pietari ja upeat rakennukset >>

Korealaisittain maustettua makeaa munakoisoa Sennyi rynokilta.
Korealaisittain maustettua makeaa munakoisoa Sennyi rynokilta.
Vasemmalla kesäkurpitsaa ja oikealla juudaksenkorvasientä korealaisittain.
Vasemmalla kesäkurpitsaa ja oikealla kiinalaisista ravintoloista tuttua lehtevää ja rapeaa juudaksenkorvasientä (varmaankin sama kuin pilvenkorvasieni) korealaisittain.
Andreaksen torin torikoppeja.
Andreaksen torin torikoppeja.
Andreaksen torin juurestiskejä.
Andreaksen torin juurestiskejä.
Andreaksen torilla myytiin sankoissa merilevää. En ostanut, koska olen pari kertaa maistanut tuon tyyppistä merilevää, enkä tykännyt.
Andreaksen torilla myytiin sankoissa merilevää. En ostanut, koska olen pari kertaa maistanut tuon tyyppistä merilevää, enkä tykännyt. Silti levät kiehtovat, katso juttuni Merilevän syöminen maailmalla >>
Korealaisia salaatteja Maltevsky rynokilla.
Korealaisia salaatteja Maltevsky rynokilla.
Maltevskyn kauppahalli sisältä.
Maltevskyn kauppahalli sisältä.
Moskova-hotellin rakennuksen Prismassa korealaisia salaatteja myytiin valmiiksi purkitettuna ja hinnat taisivat olla kauppahalleja matalemmat.
Moskova-hotellin rakennuksen Prismassa korealaisia salaatteja myytiin valmiiksi purkitettuna ja hinnat taisivat olla kauppahalleja matalemmat.
Prisman tiskillä myytiin korealaisia salaatteja myös irtotavarana ja saatavilla oli kahta eri tavoin maustettua lehtitofua.
Prisman tiskillä myytiin korealaisia salaatteja myös irtotavarana ja saatavilla oli kahta eri tavoin maustettua lehtitofua.

7 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s