Camden Townin kasvisravintolat Lontoossa

on
InSpiralin täytetty focaccia, jonka sisällä mm. cashewpähkinöistä tehtyä "juustoa" ja aurinkotomaatteja.
InSpiralin täytetty focaccia, jonka sisällä mm. cashewpähkinöistä tehtyä ”juustoa” ja aurinkotomaatteja.

Lontoon Sohon lisäksi Camden Townissa on jonkinlainen kasvisruokapaikkojen keskittymä. No, muutama paikka löytyy, mutta ne ovat kätevän pienellä alueella.

Ha ha Vegetarian Barin kyltti sisällä olevan tiskin yllä.
Ha ha Vegetarian Barin kyltti sisällä olevan tiskin yllä.

Viime kesänäkin kävin pakollisella nostalgiavierailulla Camdenissa, joka on joka ernun unelmakohde, jonne minunkin olisi ollut hyvä päästä shoppailemaan identiteettiä joskus ylä-asteella eikä vasta lukioaikoina. Mutta on se kiinnostava kohde kenelle vain, eikä siellä liiku vain nuoria. Kirjoitin viime kesänä jutun Camden Town on yhä kiinnostava.

Ankean näköinen hodari.
Ankean näköinen hodari. Jenkeissä hodarit kai ovat vain tyyliin nakki ja sämpylä, mutta minun mielestä hodarissa on maistuakseen kostealta ja hyvältä oltava jotain tuoreita vihanneksia, kuten salaattia ja tomaattia.

Camden Lockin markkina-alueella oli vielä tallessa kasvisburgerikoju Ha Ha VeggieBar, josta viimeksikin mainitsin. Se on ollut siellä varmaankin jo ainakin 15 vuotta, koska muistelisin nähneeni sen samalla paikalla jo 90-luvulla. Mutta sieltä nyt ostetun hodarin perusteella voisi luulla, ettei paikka pysyisi pystyssä. Oli nimittäin aika ankea annos. Ehkä joku falafel-annos olisi parempi. Mutta kun falafelia saa vähän kaikkialta ainakin Lontoossa, niin kasviskojun pitäisi loistaa muilla tuotteillaan.

Cookies and screamin brownieita.
Cookies and Screamin brownieita.

Onneksi hodarikojun vieressä on loistava Cookies and Scream -leivonnaispaikka, jossa kävin viime kesänäkin. Sen ja hodarikojun välissä on vain yksi muu ruokakoju. Nämä sijaitsevat Camdenin pääkatu Camden High Streetin vieressä. Metroasemalta tullessa kävellään sitä katua pohjoiseen ja ylitetään kanava. Camden Lockin markkina-alueelle mennään vasemmalle sisään ylimenosillan (vihreä pötikkä, jossa lukee isosti Campden Lock) kohdalta. Burgerikoju on siinä ehkä 20 metrin päässä ja Cookies and Screamiin kuljetaan rakennuksen sisälle burgerikojun kohdalta.

Cookies and screamin whoopie pie ja pirtelö.
Cookies and screamin wookie bar (vähän niinkuin whoopie pie, mutta keksiä höttöisemmän taikinan sijaan) ja pirtelö.

Cookies and Scream on kokonaan vegaaninen leivostaivas ja sieltä saa myös jäätelöisiä pirtelöitä. Siellä myytiin wookie baria, jotka ovat whoopie piesien ohella uusi villitys kuppikakkujen ja kakkutikkareiden jälkeen. Niissä kahden messevän keksin väliin on laitettu kuorrutetta tai muuta ihanaa täytettä. Oli mahtava ensimmäinen suupala tätä kahta kosteaa suklaahippukeksiä, joiden välissä oli vaniljaista kuppikakkukuorrutemaista täytettä! Ostin lisäksi vaniljapirtelön, joka oli siis oikeasti pirtelö eikä smoothie, koska sen maku muistutti enemmän pehmistä kuin mitään, mitä kannattaisi juoda aamupalaksi. Mutta överiksi menee, jos aikoo vetää sekä pirtelön että leivoksen, joten loput leivoksesta voi viedä mukanaan.

InSpiral Lounge sisältä, ikkunoista avautuu näkymä kanavalle ja sen toisella puolella oleville markkinoille.
InSpiral Lounge sisältä, ikkunoista avautuu näkymä kanavalle ja sen toisella puolella oleville markkinoille.

Camden Townista näiden läheltä löytyy tervehenkisempi kasvisruokapaikka InSpiral lounge. Sieltä saa raakaravinnon annoksia, lämmintä ruokaa, salaatteja, kakkuja (raakaa ja tavallista), ilmeisesti paikan itse valmistamaa raakajätskiä ja vaikka mitä. Kaiken lisäksi ravintolan tilat saattavat olla Lontoon parhaat, koska salin isoista ikkunoista avautuu näkymä kanavalle. InSpriralin löytää Camden High Streetiltä metrolta tullessa oikealta juuri ennen kanavan ylittävää siltaa.

InSpiral Loungen vitriineissä salaattia ja kakkuja ja pakastinkaapissa jäätelöitä.
InSpiral Loungen vitriineissä salaattia ja kakkuja ja pakastinkaapissa jäätelöitä.

Ruoan tilaaminen oli  ikävän sekavaa. Ensinnäkin ruokalistan yhdistelmiä ei meinannut tajuta, kuten että mitä Pick and Mix mahtaa tarkoittaa käytännössä. Toiseksi siellä tuntee itsensä hölmöksi, kun ei tiedä mistä tilaukset pitäisi tehdä. Vitriinit ovat korkeat ja henkilökunta tiskin takana kiireistä. Jos kiltisti seisot odottamassa, että joku huomioi sinut, saattaa joku toinen röyhkeämpi asiakas napata jonkun myyjän huomion ennen sinua.

InSpiral on helppo bongata ulkoa kiekuraisesta puukoristeesta.
InSpiral on helppo bongata ulkoa kiekuraisesta puukoristeesta.

Jaoimme paikassa täytetyn focaccian, jonka leipäosuutta etenkin kehun. Kaikkialla voisi patongit ynnä muut jatkossa korvata focaccialla vaan, joka on litteältä muodoltaankin pyöreää patonkia kätevämpi. Ostin toisella kerralla paikasta mukaan tiramisu-raakakakkupalan. Olen parempaakin kakkua syönyt, tuossa oli käytetty ehkä liikaa jotain rommimakua, eikä se paljoa muulta maistunut. Mutta ihan hyvää.

Qing on osa thaimaalais-kiinalaista kasvisravintolaketjua, tunnistin sen saman ketjun ravintolaksi samanlaisista ikkunatarroista kuin muissakin ravintoloissa.
Qing on osa thaimaalais-kiinalaista kasvisravintolaketjua, tunnistin sen saman ketjun ravintolaksi samanlaisista ikkunatarroista kuin muissakin ravintoloissa.

Vielä lähempää Camden Townin metroasemaa löytyy halvinta mahantäytettä thaimaalais-kiinalaisesta kasvisbuffetista. Qing-niminen tällaiseen buffetketjuun kuuluva paikka löytyy osoitteesta Kentish Town Road 6, eli kun metroaseman kulmassa risteytyy tuo katu ja Camden High Street, niin Qing on ihan kadun alussa, melkein toista metron uloskäyntiä vastapäätä.

Ruokia kasvisbuffetista.
Ruokia kasvisbuffetista.

Kirjoitin jo edellisellä Lontoon reissullani jutussa Pyörimistä ja syömistä Sohossa, siitä, että tuon yltäkylläisen kasvisbuffetin maut eivät ole ykköskastia. Mutta halpuuden (arkena ennen klo 17 hinta 5,95 puntaa ja muulloin 6,95) takia Qingissä tuli nyt syötyä jopa kahdesti. Hienostuneita thaimakuja buffetista ei löydy, joten maut lienee enemmän jotain rasvaista ja suolaista pohjoiskiinalaista. Buffetissa on varmaan kahdeksaa erilaista ”soijalihaa”, joita kannattaa kaikkia kokeilla ja santsata lisää parhaan makuista.

Mornington Crescentin Loving Hut ulkoa.
Mornington Crescentin Loving Hut ulkoa.

Yhtenä päivänä kävelimme King´s Crossista Camdeniin (ei ole pitkä matka) ja matkan varrella Mornington Crescentissä Camdenin päässä oli yksi kansainvälisen Loving Hut -kasvisravintolaketjun liike. Nämä ravintolat eivät ole tarjonnaltaan mitenkään keskenään samanlaisia. Taustalla on halu saada kasvisravintoloita ympäri maailman ja levittää kasvisruoan ilosanomaa. Mukana on myös aasialainen guru, mutta ehkäpä tämä uskonnollinen tausta ei ole sen kummenpi, kuin mahdolliset ideologiat aggressiivisesti levittäytyneiden McDonaldsien ynnä muiden takana. Myös Suomessa Espoossa ja Vantaalla liikkuu Loving Hut -ruokakiska.

Tässä Loving Hutissa ei ollut perinteistä menua tai buffaa, vaan wokkiravintolamainen menu.
Tässä Loving Hutissa ei ollut perinteistä menua tai buffaa, vaan wokkiravintolamainen menu.

Tuo osoitteessa 3 Plender Street oleva Loving Hut oli juuri vaihtanut ruokavalikoimaa ja nyt se oli jonkinlaista japanilaista pikaruokaa, jossa tiskiltä valitaan ainekset, joista annokset sitten valmistetaan.

Vegan London -sivuilta luin Camdenissa olevan vielä ainakin yhden kasvisravintolan, Mannan, joka saattaa olla Lontoon vanhin kasvisravintola. Lontoon kohdalla Vegan London -sivut ovat paljon Happy Cown sivuja kattavammat, joten kannattaa katsoa sieltä ennemmin. Siellä ravintolat on myös kätevästi jaoteltu alueittain.

Muut Lontoo-jutut >>

InSpiralin näkymät kanavalle.
InSpiralin näkymät kanavalle.
Cocookies and screamin whoopies-vitriini.
Cocookies and screamin whoopies-vitriini.
Cookies and Screamin tiski.
Cookies and Screamin tiski.
Thai-kiinalaiskasvisbuffan salaattipöytä.
Thai-kiinalaiskasvisbuffan salaattipöytä.

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s