Etätyö ulkomailta käsin

on
Rantaravintolassa Arambolissa. Varpaiden vieressä ainainen fresh lemon soda -juoma.
Jos netti ja sähköt pelaisi, voisi töitä tehdä tällaissakin olosuhteissa. Tosin itse kaipaisin ainakin osan ajasta jotain rauhallisempaa ja järjestelmällisempää ympäristöä.

Innostuin unelmoimaan etätyöskentelystä ulkomailta käsin. Mikään ei mielestäni olisi niin hienoa, kuin saada järkevää palkkaa ja saada asua missä haluaa, elää sijaintivapaata elämää. Ryhdyinkin selvittelemään, miten tällainen käytännössä hoituisi.

Kahvillan kahvit
Joskus olen tehnyt etätöitä kahvilassa istuen. Se on ollut lähinnä työruuhkien aikaan, kun on tarvinnut ympäristön vaihtoa.

Hakusanoilla ”etätyö ulkomailla” löytyy googlesta keskusteluja tietenkin vauva.fi -sivuista lähtien ja jos ei halua aikaa tuhrata, nämä kannattaa jättää väliin. Niistä löytyy yleensä epäasiallisia keskusteluja, kommentteja tyyliin ”jos se olisi mahdollista, kaikkihan lähtisivät”, vaikka todellisuudessa harva olisi sellaiseen muutokseen valmis, vaikka se voisi olla mahdollista jos yrittäisi edes. Poikkeuksena suurimmaksi osaksi asiallinen Espanja.org -sivujen keskustelu etätöistä ulkomailla >>

Verotus ulkomaan etätöissä

Ymmärsin, että jos tekee suomalaiselle firmalle etätöitä ulkomailta, ei tämä poikkea verotuksen kannalta mitenkään tavallisesta työsuhteesta Suomessa. Työnantaja ja työntekijä jatkavat kuten ennenkin. Kerrottehan, jos on erilaista tietoa.

Kirjoilla pysyminen Suomessa

Tässä asiassa sillä ei ole väliä työskenteleekö ulkomailla ollessaan vai ei. Jos oleskelu ulkomailla on tilapäistä, säilyy Suomen sosiaaliturvassa. Jos menee ulkomaille yli vuodeksi, Kelan ajatus on, että silloin pitää palauttaa sairasvakuutuskortti. Tosin olen lukenut sellaistakin, että jos asuu yli puolet vuodesta ulkomailla (esim. talvipakolaiset Espanjassa), saatettaisiin silloinkin pudottaa Suomen sosiaaliturvasta. Tästä aiheesta kirjoitin aiemmin jutussa Maailmalle lähdön suunnitelmat (lue myös sitä seuraavat kommentit).

Tästä aiheesta on Kelassa ja muualla sekavia tulkintoja, esimerkiksi Akavan ”työskentely ulkomailla” -sivulla ei etätyötä erikseen käsitellä sosiaaliturva-asioiden yhteydessä.

Sähköpostin käyttäminen ja netti

Nettiyhteys
Nettiyhteys pätki mökillä viime kesänä ja piti ahtautua sinappituubin kanssa samalle pöydälle parasta kantavuusaluetta etsiessä.

Toimistohommissa suurin osa työstä monilla on oman tietokoneen ääressä jumittaminen. Vaikka toimistossa olisi paljon muitakin töissä, saattaa kommunikointi suullisesti olla vain kuulumisten vaihtoa. Asiat hoidetaan sähköpostitse, koska asiat jäävät silloin säilöön jatkossa työstettäviksi ja toisille annetaan työrauha tarttua yhdessä hoidettaviin asioihin silloin kuin kullakin on sopiva hetki.

Netti toimii missä vain (tosin aina pitää varmistaa) ja sähköpostit paukkaavat Suomen ja etätyömaan välillä ihan samalla tavalla kuin samassa toimistossa työskennellessäkin. Nettisivuja saa päivitettyä ja kaikenlaisia ohjelmia käytettyä ihan kuin kotonakin. Pitää vaan hankkia nettiyhteys kohdemaassa tavalla tai toisella.

Asiakaspuheluiden vastaanottaminen

Joku saattaa pystyä työskentelmään vaikkapa nettikahvilasta käsin, mutta
Joku saattaa pystyä työskentelmään vaikkapa Khao San Roadilta nettikahvilasta käsin.

On firmoja, joiden kautta voi hankkia palvelun, jotta suomalaiseen kännykkänumeroon tulevat puhelut saa siirrettyä ulkomaiseen puhelimeen mielestäni halvalla. Tsekkasin, miten tämä onnistuisi HolidayPhonen kautta. Vaikutti siltä, että jos siirtää esimerkiksi 8 kuukaudeksi kuuden tunnin puhelut thaimaalaiseen numeroon, maksaa se ehkä vain 60,90 euroa. Jos puhelut siirtäisi espanjalaiseen numeroon, olisi se kalliimpaa. Hintaa tulee lisää, kun ottaa tämän palvelun kautta myös thaimaalaisia pre paid-kortteja. Kolme korttia, joilla pitäisi pystyä puhumaan Suomeen 6 tuntia, pitäisi maksaa tähän päälle 18 euroa/kpl, jolloin koko systeemi:

  • 6 tuntia puheluiden vastaanottamista Suomesta
  • 6 tuntia puheluita Thaimaasta Suomeen

maksaisi 114,90 euroa. Ihan ok summa, jos tämä pitää paikkansa? Keskustelua aiheesta Thaiklupin foorumilla >>

Työaika ja -paikka

Järkevin ratkaisu monilla lienee tehdä ulkomailta käsin töitä täsmälleen samaan aikaan kuin työkaverit Suomessa, ainakin jos työaika Suomessa oli säännöllinen. Jenkkilästä käsin se olisi mielestäni hankalampaa, koska sitten joutuisi tekemään töitä silloin, kun Jenkkilässä on yö. Aasiassa on helpompaa, kun töitä tehtäisiin päivällä ja illalla paikallista aikaa.

Tietokone
Mökiltä käsin etätyöskentely lienee suomalaisten yleisin paria päivää pidempiaikainen etätyöskentelytapa.

Jos työ on itsenäistä, osa-aikaista projektityötä, niin silloin varmaan töitä voisi tehdä paikasta toiseen reissatessakin.  Jos työtä ei ole tehtävä juuri tiettynä aikana eikä sitä ole montaa tuntia kerrallaan, käyvät nettikahvilatkin kyseeseen.

Muutoin varmempaa ainakin aluksi on varmaan asua yhdessä paikassa ja perustaa kotitoimisto. Pidemmän päälle silloinkin tulee samat ongelmat kuin muutenkin kotona töitä tehden, eli koti ei tunnu kodilta tai työtä tehdään vähän väliä. Ulkomaillakin voi silloin harkita kopperon hankkimista toimistohotellista.

Työsuhdeasiat

SAK:n sivuilta löytyi juttu, jossa kerrottiin mm. työnantajan velvollisuudesta hankkia työvälineet. Mutta jos on työntekijän hinku päästä tekemään ulkomaille etätöitä, niin työntekijä ei välttämättä ole niin kiinnostunut pitämään huolta, että työterveyshuolto yms. pelaa ulkomailtakin käsin. Ei ole työntekijän kannalta edullista, jos hänen hinkumansa etätyöskentelymahdollisuus torppautuu siihen, ettei työnantaja uskalla siihen lähteä sellaisten sääntöjen takia, jotka on alunperin tehty työntekijän etujen ajamiseksi. 

Näistä asioista pitäisi sopia työnantajan kanssa jotenkin. Saattaahan olla, että työnantaja suhtautuu ulkomaan etätöihin nihkeästi juuri siksi, ettei oikein tiedä, miten kaikki asiat hoidettaisiin. Siksi on hyvä, jos työntekijä omatoimisesti ottaa näistä selvää ja petaa sillä tavalla lähtömahdollisuuksiaan paremmiksi.

Liikennettä Helsingissä.
Etätyöpäivät vähentäisivät liikennettä, pakkasella voisi jäädä kotiin töihin pimeään lähtemisen sijaan.

Tässä asiassa ei kai auta muu kuin että etätöistä alettaisiin puhumaan enemmän. Jotain on tehtykin, löytyi esimeriksi Kansallisen etätyöpäivän sivut. Tuo on Microsoftin ja Suomen ympäristökeskuksen ajama teemapäivä. Microsoftilla on epäilemättä omat taloudelliset intressinsä, kuten kaikenlaisten etäkokouksien ja muiden etätyötä edistävien välineiden myynti. Ympäristökeskus taas katsoo asiaa ympäristön näkökulmasta, kuten työmatka-autoilun vähentämisen kannalta. Mutta minä haluaisin netistä tietoa kokonaisvaltaisesta etätyöskentelystä eli että kaikki työ tehtäisiin etänä työpaikalla käymättä.

Etätöihin vai yrittäjäksi

Olen ihan varma, että suurin este etätöille on kuitenkin asenteet, ”töitä nyt vain kuuluu tehdä toimistolla”. Uusi on hankalaa. Onhan se toki hankalaa ja monille stressaavaakin alkaa käyttämään chättiä tai skypeä. Varsinkin kun tekniikka meinaa usein tökkiä. Ja kai monia työpaikkoja epäilyttää työntekijöiden työmoraali, että tekevätkö he töitään jos valvova silmä ei ole paikalla. Omat työni ovat vain olleet aina niin itsenäisiä, ettei niitä kukaan ole toimistoillakaan varsinaisesti valvonut. Yhtä lailla tekemättömät työt paljastuvat, oli sitten paikalla tai ei.

Etiopialainen kasvisruokakoju Brick Lanella olleessa ruokamarkkinahallissa.
Kaikenlainen kaupustelu tulee ehkä ensimmmäiseksi mieleen yrittäjäksi ryhtymisessä, mutta vähemmän näkyvää on kaikenlaisten yrityksille ja yhteisöille myytävien palvelujen myynti, jota yksityisyrittäjät tekevät.

Etätyöt suoraan palkkalistoilla olevien kohdalla saattaa epäilyttää työpaikkoja, mutta silti ne mutkitta tilaavat palveluita ulkopuolelta ilman että kukaan olisi vieressä katsomassa. Kirjanpito ja graafiset työt ovat veikkaukseni mukaan eniten ulkoistettuja töitä, jotka yhtä hyvin joku suoraan työllistetty voisi tehdä, mikäli töitä olisi tasaisen jatkuvasti. Varmaan aika monia muitakin palasia voi työtehtävistä irrottaa muualla kuin toimistossa paikan päällä tehtäviksi.

Etätöitä haikailevien onkin varmaan alettava yksityisyrittäjiksi. Yrittäjäksi ryhtymisen yleinen syy taitaa ollakin se, että saisi enemmän päättää itse työnteostaan. Työntekopaikastaan päättäminen on yksi iso asia.

Lue myös juttuni Maailmalle lähdön suunnitelmat >>

Muiden kirjoittamia juttuja aiheesta ja nettisivuja:

Hyvä juttu ulkomailla etätyöskentelystä >>
Kiinnostavia bloggauksia etätöistä, pariskunta lähtee Prahaan >>
Kiinnostavia ideoita blogissa etätyöskentelystä ulkomailla >>
Jotain hyödyllisiä vinkkejä, etätyöpäivä.fi >>

7 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s