Indonesiaan Thaimaan sijaan?

on
Indonesia on saaristovaltio, josta löytyy hiekkarantoja. Tällä Gili Airin saarella snorklatessa näki yleensä isoja kilpikonnia.
Indonesia on saaristovaltio, josta löytyy hiekkarantoja. Tällä Gili Airin saarella snorklatessa näki yleensä isoja kilpikonnia.

Thaimaa on supersuosittu lomamaa ja sillä on kaikki ainekset täydelliseen lomailuun: upeita rantoja, kuuma sää, hyvä ruoka, ystävälliset ihmiset, sujuva joukkoliikenne, halpa hintataso, kiinnostava suurkaupunki Bangkok, hieno luonto sademetsineen ja merineen sekä myös hiljaisia kohteita löytyy.

Taksin ikkunan läpi näin sumatralaisen suurkaupunki Medanin ja näky ei miellyttänyt silmääni.
Taksin ikkunan läpi näin sumatralaisen suurkaupunki Medanin ja näky ei miellyttänyt silmääni.
Missä muussa
Missä muussa miljoonakaupungissa käyttäydytään yhtä lapsekkaasti ja hyväntuulisesti kuin Bangkokissa etenkin songkranin aikaa? Missä muualla tuntuu yhtä turvalliselta, vaikka ihmiset juhlivat kaduilla massoittain?

Indonesiasta myös löytyy nämä samat ominaisuudet, kiinnostavaa suurkaupunkia lukuunottamatta. En ole kuullut Jakartasta tai muista Indonesian suurkaupungeista mitään mairittelevaa, joten Jakartassa olen käynyt vain lentokentällä. Oma kokemus siis puuttuu. Kaikkihan eivät pidä Bangkokistakaan, joten ehkä olen kuullut arvioita Jakartasta vain vääriltä ihmisiltä.

Indonesian etuja Thaimaahan verrattuna on Indonesian vielä halvempi hintataso (Balia lukuunottamatta) ja helppo kieli. Toki bahasa indonesian kieli on yhtä vaikea opetella kunnolla kuin muutkin kielet. Mutta sillä pystyy kommunikoimaan laittamalla vain sanoja sanojen perään, se kirjoitetaan roomalaisilla kirjaimilla ja sanat on helppo ääntää. Se on ehkä helpompi muistaakin kuin monet muut kielet, koska sen ääntämys ja rytmi ovat jotenkin samantapaiset kuin suomessa ja sanoissa on paljon vokaaleja. Toki englannillakin lomalaisena pärjää, mutta on kiva sanoa jotain myös Indonesian yleiskielellä. Paikalliskieliä on lukuisia, mutta bahasa indonesiaa opetetaan kaikille koulussa .

Indonesiassa ollaan muuten pääosin muslimeja, mutta Balilla ollaan hindulaisia. Siellä kauppojen edessä tuttu näky on erilaiset uhraukset tai pahoja henkiä karkottavat lahjat. En muista niiden merkitystä.
Indonesiassa ollaan muuten pääosin muslimeja, mutta Balilla ollaan hindulaisia. Siellä kauppojen edessä tuttu näky on erilaiset uhraukset tai pahoja henkiä karkottavat lahjat. En muista niiden merkitystä.
Yksi Thaimaan kummallisuuksista on kuninkaan palvonta. Hänen kuviaan on kaikkialla, myös Suomessa thairavintoloissa.
Yksi Thaimaan kummallisuuksista on kuninkaan palvonta. Hänen kuviaan on kaikkialla, myös Suomessa thairavintoloissa.

Indonesialaiset vaikuttivat muutaman vuoden takaisella lomallamme paljon simppeleimmiltä kuin thaimaalaiset, johtuen ehkä uskonnosta. Thaimaalaisilla vaikuttaa olevan enemmän monimutkaisia tapoja, monet varmaan liittyen buddhalaiseen uskontoon ja kiinalaisiin vaikutteisiin. Indonesialaiset vaikuttivat suoraviivaisemmilta ja keskustelevammilta.

Indonesia on niin laaja saarivaltakunta, joten yleensä turistit sanovat Indonesian sijaan menevänsä Balille, Toballe, Sumatralle, Komodolle, Jaavalle tai Lombokille. Ainakin Bali, joka taitaa saada ylivoimaisen enemmistön turisteista, on käsite sinänsä. Hindulaisen uskontonsa puolesta se onkin eri maata kuin muu Indonesia. Mutta ero ei ollut kovin merkittävä verrattuna muihin vierailemiimme paikkoihin, jotka olivat turistikoituneita paikkoja nekin (Gili-saaret, Komodo sekä Sumatralla Bukit Lawang ja Toba).

Indonesiassa riittää hienoja rantoja. Niitä ei suinkaan ole eniten Balilla. Joukkoliikkennettä on, kun asukkaitakin on satoja miljoonia. Junaraiteet ikävä kyllä löytyvät vain Jaavan saarelta. Mutta Indonesiassa voi päästä liikkumaan lautoilla, jos vain ottaa aikatauluista selvää.

Indonesiassa on upeita sademetsiä, jotka ovat tosin kaikkialla vaarantuneita erityisesti palmuöljyn tuotannon takia. Borneolla ja Sumatralla pääsee näkemään orankeja. Ja hienoimmat sukelluskokemukseni ovat edelleenkin Komodolta.

Indonesialaisessa gado-gadossa on aina maapähkinää, yleensä kastikkeena, kuten tässä annoksessa.
Indonesialainen gado-gado, jossa kevyesti keitettyjä vihanneksia, paistettua tempeä ja maapähkinäkastiketta.
Green curry.
Thaimaalainen curry.

Mikään ei kuitenkaan mielestäni voita thaimaalaista ruokaa. Vegaani sai kyllä Indonesiassa hyvin ruokaa, warungeista eli halvoista kadulle avoinna olevista ravintoloista sai paistettua tempeä, tofua ja vihannespaistoksia ja muista ravintoloista esimerkiksi gado-gadoa, riisiä, nuudeleita ja vihannessoosseja. Silti menetin siellä jopa ruokahaluni jonkinlaisen ruokamyrkytyksen takia, mikä on erittäin erikoista meikäläiselle. Mutta monet turistit varmasti tykkäävät indonesialaisessa ruoassa siitä, ettei se ole niin tulista kuin thaimaalainen.

En ole myöskään keksinyt Indonesiasta jotain tiettyä paikkaa, jossa haluaisin asua. Thaimaassa se on Bangkok, maailman mielenkiintoisin kaupunki. Samoin voisin kuvitella asuvani Phuketissa, jossa on sekä kaupunkia että rantoja. En ole käynyt Chiang Maissa, mutta luulen senkin iskevän. Indonesiasta en ole keksinyt tarpeeksi suurta kivaa paikkaa. Pikkusaarilla luulen tylsistyväni. Ehkä Balin Ubud voisi olla soveltuvin.

Balilla on uskomattoman nättejä porrastettuja riisipeltoja.
Balilla on uskomattoman nättejä porrastettuja riisipeltoja.
Veneellä Chiew Laan -järvellä.
Veneellä Chiew Laan -järvellä Thaimaassa.

Thaimaassa on minusta sitä jotakin. Se jokin, mikä saa minut yhdistämään erityisesti Thaimaan johonkin ihanaan, johonkin mistä sanon aaaaaah, jotain ihmeellistä. Luulen sillä olevan jotain tekemistä estetiikan kanssa. Japanin lisäksi mielestäni Thaimaassa on maailman kauneimpia tavaroita, rakennuksia ja kaikenlaista nättiä.

Thaimaassa on myös jotain erityisen nautinnollista. Yhdistän sen ruokaan ja thaihierontaan. Indonesiassakin sain hyvää hierontaa, mutta Thaimaassa siitä usein tehdään esteettinen, hyvänhajuinen ja erityisen rentouttava juttu.

Jos joskus kadotan Thaimaasta tuon  mystisen ihanuuden, niin tiedän sitten yhtä hyvin voivani suunnata jollain tavalla helpompaan Indonesiaan.

Kirjoitukseni Indonesiasta >>

Kirjoitukseni Thaimaasta >>

9 Comments Lisää omasi

  1. Päde sanoo:

    Itsehän taas olen ihan lääpälläni Indonesiaan, Thaimaksessa ei ole tullut vähään aikaan edes piipahdettua. En ihan osaa sanoa mikä täällä viehättää mutta kyllä se oli aika laakista rakkautta ensi visiitistä lähtien. Ihmiset on jotenkin aidomman tuntuisia, näyttävät myös kun vituttaa. Thaimaalaiset hymyilee liikaa, jää jotenkin teennäinen maku 😀 Elämäntyyli on mukavan leppoisaa, ainakin täällä saariolosuhteissa missä itse lorvailen. Aina on aikaa istuskeluun, siitä pidän.

    Mitä estetiikkaan tulee, sitähän täällä ei juurikaan ole, Balia lukuunottamatta. Jos siis ihan rakennuksia pällistelee. Sen sijaan luonto tarjoaa kyllä komeita maisemia.

    Ja Jakarta: kerran olen käynyt enkä uudelleen mene.

    1. Olenkin suurella mielenkiinnolla lukenut juttujasi http://moottoripuuma.blogspot.com Indonesiasta. Juuri tuo thaimaalaisten hymyily (joilla on lukuisia merkityksiä, joita me ei tajua) ja makeilu saattaa osoittautua raastavaksi sitten kun sinne kai sitten ensi kevääksi menen. Indonesiassa ihmiset käyttäytyivät normaalimmin. Ja ihan hyvältä kuullostaa, jos näyttävät että vähän vituttaakin. Thaikut kai sitten patoumissaan räjähtävät kerralla kunnolla ja dramaattisemmin, sellaista olen kuullut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s