Cinque Terre osa 1: Levanto ja Cinque Terre yleisesti

on
Levanton rantatie.
Levanton rantatie.

Heräilin Eurolinesin bussissa Torinossa muutaman tunnin unien jälkeen. Milanon rautatieasemalla tapasin puoliskoni, jonka kanssa aloitimme kolmen viikon Italian matkan.

Milano ei ollut sellainen kaupunki, johon tällä matkalla halusimme. Kuvassa Milanon kirkko Duomo.
Milano ei ollut sellainen kaupunki, johon tällä matkalla halusimme. Kuvassa Milanon kirkko Duomo.

Jätettyämme kamat rautatieaseman säilytykseen pyörimme pari tuntia Milanossa, josta emme kuitenkaan innostuneet. Venetsian päätimme jättää välistä, koska se poukkoaisi reitistämme. Palasimme siis rautatieasemalle ottamaan seuraavan junan Levantoon Cinquen Terren maisemiin.

Cinque Terre koostuu viidestä kylästä, jotka ovat muodostuneet poukamiin jyrkkien rinteiden ympäröiminä. Kylät sijaitsevat lähekkäin ja opaskirjojen mukaan ensimmäisestä viimeiseen kaikkien kylien läpi pystyy kävelemään viidessä tunnissa. Juuri näiden patikointimahdollisuuksien takia valitsimme Cinque Terren.

Levanton rantatieltä kuvassa näkyvän rakennuksen tienoilta lähti polku ylös kohti Cinque Terren patikointireittejä.
Levanton rantatieltä kuvassa näkyvän rakennuksen tienoilta lähti polku ylös kohti Cinque Terren patikointireittejä.

Patikointi ja matkailu Cinque Terressä on tosi helppoa myös siksi, että kylästä toiseen pääsee junalla. Ei siis tarvitse suorittaa kaikkia kyliä kerralla, vaan vaikka vain yhden kylienvälin per päivä ja jatkaa sitten siitä, mihin edellisenä päivänä jäi. Odotin tässä jotain tunnelmallista puksuti-junaa, mutta ihan tavallisia junia ovat. Niiden lähtöpaikka pohjoisessa voi olla esim. Genova ja päätepysäkki etelässä läheinen La Spezia tai vaikkapa noin tunnin matkan päässä oleva Pisa.

Kanootista pääsi katsomaan rantakallioita hieman eri suunnasta kuin patikoiden.
Kanootista pääsi katsomaan rantakallioita hieman eri suunnasta kuin patikoiden.

Patikointi on kuitenkin se juttu Cinque Terressä, koska juna kulkee suurimmaksi osaksi tunneleissa, eikä maisemia näe, ellei kipua ylös mäkiä. Toki kylät ovat hieno kokemus heikkojalkaisillekin. Kylien välillä kulkee myös veneitä, joista käsin jylhät mäet ja erikoiset kylät pääsisi näkemään meriperspektiivistä. Me tyydyimme vain melomaan yhtenä päivänä pari tuntia Levantosta etelään, tunnissa ei ehditty lähellekään Monterossoa.

Cinque Terren kylät pohjoisesta etelään ovat Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola ja Riomaggiore. Näistä kolme keskimmäistä olivat mielestäni valokuvauksellisimpia. Monterosso näistä vähiten, sillä se sijaitsi laajemmassa laaksossa kuin muut, eikä sen talot sijainneet niin jyrkillä kallioilla.

Levantossa oli torikin, joka ei kuitenkaan ollut mikään koko kylää yhdistävä kohtauspaikka. Samoja aineksia sai muualtakin, mutta toriostoksilla on kiva käydä.
Levantossa oli torikin, joka ei kuitenkaan ollut mikään koko kylää yhdistävä kohtauspaikka. Samoja aineksia sai muualtakin, mutta toriostoksilla on kiva käydä.

Me valitsimme tukikohdaksemme Levanton, joka sijaitsi näiden kylien pohjoispuolella, se oli heti seuraava rantakylä pohjoiseen Monterossosta. Viihdyimme siellä viikon tehden hikisiä kävelyretkiä Cinque Terren kylien välillä.

Vaikka sanotaan, että Monterossosta Riomaggioreen kävelisi viidessä tunnissa, niin on eri asia, olisiko se kivaa. Heinäkuussa joka päivä oli varmaan kolmisenkymmentä astetta kuumuutta ja se teki kevelyistä aika raskaita. Cornigliasta Manarolan kautta Riomaggioreen pääsisi yleensä kevyttä rannan tuntumassa kulkevaa polkua, mutta nyt nämä olivat kiinni.

Camping Albero D´Oro.
Camping Albero D´Oro.

Levantosta löytyy muutama leirintäalue, joita Cinque Terren kylissä ei tainnut olla. Noihin kyliin ei mene hyviä ajoteitä, ainakaan matkailuautolla niihin ei kannata ryysätä, mutta muutenkin autot tulisi jättää alueen ulkopuolelle. Ja koska kylät sijaitsevat jyrkillä rinteillä, ei niissä taida olla sopivaa maastoakaan leirintäalueille.

Koska Milanosta suoraan Levantoon menevä junamme oli perillä vasta illalla, soitin etukäteen Aqua Dolce -leirintäalueelle, jota vanhempani suosittelivat, mutta siellä oli täyttä. Menimme siis Albero D´Oro -nimiselle leirintäalueelle lähelle rautatieasemaa ja se oli ihan hyvä. Kun olimme pystyttäneet teltan ja minä puhaltanut makuualustani, ei paljoa huvittanut alkaa leirintäaluetta seuraavana päivänä vaihtamaan.

Tämä ravintola Levantossa oli ehkä lempparini herkkutattibruschetan takia.
Tämä ravintola Levantossa oli ehkä lempparini herkkutattibruschetan takia.

Levantossa oli mukava määrä mielestämme hyviä ravintoloita, ok ranta ja tunnelmallisia katuja. Oikein hyvä tukikohta. Cinque Terren kylät ovat enemmän täynnä turisteja ja niiden majapaikat ovat kalliimpia. Me maksoimme leirintäalueellamme 9 euroa per hlö/yö ja lisäksi 7 e per teltta/yö.

Kustannukset:

* 7 yötä leirintäalueella  omassa teltassa 175 euroa 2 henkilöltä

* yhden hengen kanootin vuokra 5 e/tunti, kahden hengen kanootin vuokra 10 e/tunti

Cinque Terre -jutut:
* Cinque Terre osa 1: Levanto ja Cinque Terre yleisesti >>
* Cinque Terre osa 2: kävely Levantosta Monte Rossoon >>
* Cinque Terre osa 3: kävely Monte Rossosta Vernazzaan >>
* Cinque Terre osa 4: kävely Vernazzasta Cornigliaan ja Bonassola >>
* Cinque Terre osa 5: kävely Manarolasta Cornigliaan ja Riomaggiore >>

Reissun muut jutut >>

Muita patikointeja Suomessa ja maailmalla >>

Cinque Terre Wikitravelissa >>

Vedet olivat kauhean kirkkaat.
Vedet olivat kauhean kirkkaat.
Levanton rantaa.
Levanton rantaa.
Sininen villa Levanton rantatiellä.
Sininen villa Levanton rantatiellä.
Talo ja palmu.
Talo ja palmu.
Leirintäalueemme parkkis on tästä oikealle.
Leirintäalueemme parkkis oli tästä oikealle.
Levanto ylhäältä kuvattuna.
Levanto ylhäältä kuvattuna.

5 Comments Lisää omasi

  1. Nimetön sanoo:

    Haavena matka upealle Cinque Terrelle? -Majoitu tässä upeassa asunnossa! 🙂 suosittelen lämpimästi!
    https://fi.airbnb.com/rooms/4601769?guests=5&s=vL6f

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s