Tulivuorihöyryt Solfatarassa Napolista länteen

on
Rikkikaasut ovat värjänneet Soltafarassa muutaman kivikasan oranssisävyisiksi. Täältä tuprusi +90-asteista höyryä.
Rikki on värjännyt Solfatarassa muutaman kivikasan oranssisävyisiksi. Täältä tuprusi +90-asteista höyryä. Yleensä tulivuorista tulee ulos kirkkaan keltaista rikkiä, mutta jostain syystä näissä oli eri sävy.

Napolin alueen tulivuoritoiminta ei rajoitu Vesuviukseen. Napolin länsipuolella sijaitsee Campi Flegrein alue, jossa on edelleen höyryäviä aukkoja eli fumaroleja vanhoissa kraattereissa. Ne eivät ole vuoria, vaan kraatterikenttiä, joissa maa suhisee ja liikkuu siellä siten, ettei päälle voi rakentaa asutusta. Hyvä niin, jotta sinne pääsee ihmettelemään maapallon sisältä tulevia terveisiä.

Näkymä Pozzuolista viereiselle kukkulalle.
Näkymä Pozzuolista viereiselle kukkulalle.

Alue ei ole mitenkään hirveän hyvin mainostettu, enkä meinannut saada selvää onko siellä mitään katsomista tai jotain tiettyä paikkaa mihin suunnistaa. Lopulta poimin matkaopaskirjastani sanan Solfatara ja sitä googlaamalla selvisi, että se sijaitsee Pozzuolin kylässä. Sinne pääsee Napolin Central / Garibaldi -asemalta lähijunalla Pozzuoli-Solfatara -asemalle.

Portti Soltafaraan kulki tämän talon alta.
Portti Solfataraan kulki tämän talon alta.

Pozzuolin asemalta oli joten kuten ohjeistettu Solfataraan ja sinne sitten löysimme. Sisäänpääsyportti kulkee hauskasti talon lävitse. Aivan kraatterin kupeessa on leirintäalue, ja vaikuttaa siltä, että joku suku omistaa Solfataran kraatterin maa-alat. Sitä omaisuutta ei voi oikein muuten hyödyntää, kuin keräämällä kävijöiltä pääsymaksua ja käyttämällä maan kuumuutta hyväksi esim. veden lämmittämiseen.

Tämä sauna lämmittyi kraaterin fumaroleista johdetulla kuumalla höyryllä.
Tämä sauna lämmittyi kraatterin fumaroleista johdetulla kuumalla höyryllä.

En tiedä, miten monipuolisesti tulivuorta hyödyntävät. Ainakin leirintäalueelta löytyi höyryinen sauna, johon kuumuus ja kosteus johdettiin putkitse maasta suoraan. Sauna- ja tulivuori-intoilijoiden kannattaa ihmeessä majoittua tuolle leirintäalueelle. Oleilin saunassa ihan vain vaatteet päällä ja ulos tullessa ulkoilman helteet eivät vähään aikaan tuntuneet missään.

Soltafaran kentällä on laitteita, joilla seurataan alueen vulkaanista toimintaa.
Solfataran kentällä on laitteita, joilla seurataan alueen vulkaanista toimintaa.

Solfataraan vievä polku tuo ensin kentälle eli kraatterille, jonka vaaleus häikäisee. Kentällä pulputtaa mutalammikko ja siitä vähän eteenpäin löytyy kaksi isompaa rikkikaasujen oranssiksi värjäämää höyryävää kivikasaa. Näistä fumaroleista tuli ulos lähemmäs +100-asteista höyryä. Koska olen jonkin sortin tulivuorifani, tuottaa rikinkatku minulle mukavia hajumuistoja aiemmilta matkoilta.

Solfataraa ei oltu tuotteistettu niin, että siellä olisi joku ollut höyryttelemässä ruokaa muutamille turisteille. Uudessa-Seelanissa yhdessä puistossa kypsennettiin maissia kuplivassa vesikuopassa ja Japanin Hakonessa myyntiartikkeli taisi olla kananmunat.

Höyryävät kivikasat.
Höyryävät kivikasat.

Oranssien kivikasojen luona ei olisi voinut käpötellä paljain jaloin, koska maassa pihisi siellä sun täällä pienistä rei`istä kuumaa höyryä. Kentän laidalla oli kaksi katosta, jotka toimivat hikimajoina. Opastaulun mukaan ne ovat ennen olleet tosikäytössä, kun sinne on saavuttu parantavina pidettyjen rikkihöyryjen takia hikoamaan. Höyryjä on pidetty terveellisinä, mutta minulle ei ole vielä selvinnyt, miksi nämä höyryt voisivat tehdä hyvää, kun rikkidioksidi kerran on syövyttävää ja ärsyttävää. Japanin Hakonessahan varoiteltiin kovasti vaarallisista vulkaanisista höyryistä. Solfatarassa ja Indonesiassa taas hengittelin höyryjä vapautuneesti.

Tällaisissa uudelleen rakennetuissa hikimajoissa on hikoiltu. Nyt kuumaa höyryä tuli ylhäältä.
Tällaisissa uudelleen rakennetuissa hikimajoissa on hikoiltu. Nyt kuumaa höyryä tuli ylhäältä.

Olisin mielelläni mennyt Uuden-Seelannin, Japanin ja Indonesian kokemuksieni mukaan kylpemään vesissä, jotka ovat jäähtynyttä vulkaanisen toiminnan kuumentamaa vettä. Vaikutti kuitenkin, että tarjonta Italiassa mantereella ja Ischian saarella olisi vähän hienompaa spa-resort-tasoa. Ehkä netistä olisi löytynyt halvempaakin kansanuimala-tyyppistä ratkaisuakin, mutta ei sitä aina jaksa etsiä niin pitkään tietoa etenkään reissun päällä.

Kävelyä Pozzuolisssa. Edessä näkyy niemenkärki, jonka jälkeen rannikolla olisi mm. Ischian saari.
Kävelyä Pozzuolisssa. Edessä näkyy niemenkärki, jonka jälkeen rannikolla olisi mm. Ischian saari.

Kävelimme Pozzuolissa tämän jälkeen ristiin rastiin. Italian asteikolla se ei ole mikään erityisen hieno kylä, mutta jos paikka sijaitsee meren rannalla ja rinteessä, jolloin rakennuksia löytyy eri tasoilta ja tiet kiemurtelevat, ei paikka mikään ankeakaan pysty olemaan. Solfatara ja Pozzuoli tuskin ovat kenellekään syy suunnata tuonne päin maailmaa, mutta ne toimivat ihan hyvänä päiväohjelmana sinne matkaaville. Solfatara ikään kuin täydentää käyntiä Vesuviuksella, joka ei parin satunnaisen höyryvanansa kanssa anna ihan kunnon vaikutelmaa tuliperäisestä maasta.

Takaisin Napoliin palasimme Pozzuoli-asemalta, joka ei ollutkaan samaa linjaa kuin se millä menimme sinne. Tämän päätepysäkki oli Napolissa kauempana asemalta.

Reissun muut jutut >>

Muut juttuni tulivuorista ja vulkaanisista maisemista:
Vesuviuksella pääsee patikoimaan vain pätkän >>
Alas Fujivuoren rinnettä >>
Tongariro Crossing on suosituin päiväreitti Uudessa-Seelannissa >>

Kuumana kupliva mutalammikko.
Kuumana kupliva mutalammikko.
Solfataran maisemaa.
Solfataran maisemaa.
Satelliittikuva Campi Flegrein alueesta heti Napolista länteen.
Satelliittikuva Campi Flegrein alueesta heti Napolista länteen. Huomaa kraaterit.
Solfataran kraaterin reuna höyrysi.
Solfataran kraaterin reuna höyrysi.
Suomalaisena on aina yhtä hauskaa lukea ulkomailla, miten sitä oikein pitäisi saunoa.
Suomalaisena on aina yhtä hauskaa lukea ulkomailla, miten sitä oikein pitäisi saunoa.
Tavalliset talot Pozzuolissa ja muuallakin Italiassa toivat parvekkeineen mieleen loma-asunnot.
Tavalliset talot Pozzuolissa ja muuallakin Italiassa toivat parvekkeineen mieleen loma-asunnot.

fafa

5 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s