Expat, maahanmuuttaja vai irtolainen?

on
Uima-allas Bangkokissa.
Uima-allas Bangkokissa, jossa niitä löytyy myös expatien suosimista kerrostaloista, joita condoiksi kutsutaan.

Opin kesällä, ettei expat- eli expatriaatti-termi tule todennäköisesti koskemaan minua. Olen ajatellut termin koskevan porukkaa, joka muuttaa ulkomaille reissua pidemmäksi ajaksi, mutta aikoen silti ehkä joskus palata Suomeen. Maahanmuuttajaa ja siirtolaista taas olen pitänyt expattia pysyväisempänä muuttajana. Suomenkielisen Wikipedian mukaan ero olisikin juuri tällainen.

Kerrostaloja Woluve-Saint-Lambertissa.
Kerrostaloja Brysselin Woluve-Saint-Lambertissa, jossa monet suomalaiset expatit asuvat.

Brysselissä kuulin kuitenkin, että expatit muuttavat yleensä työperusteisesti. Englanninkielinen Wikipedia määritteleekin asian niin, että expatit ovat yleensä työantajan ulkomaille lähettämiä työntekijöitä. Toki minäkin aion ulkomailla töitä etsiä tai sitten kehittää vain freelance-toimeentulokuvioita, mutta en muuta mielenkiintoisemman, korkeapalkkaisemman tai työnantajan määräämän työn perässä, vaan ensisijainen syy lähteä on halu olla kohteessa.

Mihin lokeroon sijoittuu siellä sun täällä töitä tekevä freelanceri?
Mihin lokeroon sijoittuu siellä sun täällä töitä tekevä freelanceri?

Englanninkielinen Wikipedia tuo esiin myös toisen seikan expat-termistä. Siihen liittyy myös jonkinlaista luokkajakoa, eli expatit olisivat korkeakoulutusta vaativan ja siirtolaiset muunlaisen työn perässä muuttajia. Eli tavallaan saman perheen sisälläkin toinen voi olla expatti ja toinen siirtolainen… Mutta globaalit työmarkkinat ovat madaltaneet expatriaattiuden ylempiluokkaisuutta, koska nuo työmarkkinat voivat olla melko keskiluokkaiset. Eli jos ennen ulkomaille on lähetetty työntekijöitä johto- tai asiantuntijatehtäviin, saattaa nykyään toisella puolella maailmaa auki olevaan pestiin hakeutua kuka vain mistä vain, kunhan osaa hommat. Englanninkielen käyttö on yleistynyt vähän kaikkialla työelämässä.

Minulla ulkomaille menon perusteena on mielekkäämpi elämä ja työt ovat toissijainen asia. Olen siis jonkinlainen irtolainen. Menen jonnekin, missä olen ihan hyödytön ja irrallaan paikallisesta yhteiskunnasta. No, katsotaan miten kevät oikeasti tulee etenemään, jos esimerkiksi jotain vapaaehtoistöitä tulee tehtyä.

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s