Maisemat karstikukkulalta Krabissa – Tiikeriluolatemppeli

on
Tiikeriluolatemppeli sijaitsee yhdellä alueen monista karstikukkuloista.

Noin 10 kilometriä Thaimaan Krabi Townin keskustasta pohjoiseen sijaitsee Tiikeriluolatemppeli, jossa vierailemisen pääjuttu on kiivetä 1237 jyrkkää porrasta ylös kukkulalla olevalle temppelille. Sieltä avautuu upeat näkymät joka suuntaan karstikukkuloille ja merellekin. Riippuu tietysti säästä miten hyvin sieltä näkyy. Minä kiipesin tuonne vappuna Krabilla käydessäni. Oli hieman usvainen aamu, mutta ei liikaa että se olisi haitannut näkymiä. Päinvastoin, pieni usvakerros teki maisemista vielä nätimmät.

Vahvasti suosittelen kiipeämään tuonne niin aikaisin aamulla kuin vain jaksaa herätä, jotta auringonpaiste ei ehtisi niin kuumottavaksi. Olisinkohan minä aloittanut nousuni kello 6 jälkeen. Toiset ihmiset aloittavat kapuamisen jo ennen kello viittä, jotta näkisivät auringonnousun huipulta.

Temppeli vuoren harjalla.

Wat Tham Suua -temppeli

Siinä mielessä Tiikeriluolatemppeli (Tiger Cave Temple, Wat Tham Suea) on hiukan harhaanjohtava nimi paikalle, koska nimenmukainen tiikeriluola sijaitsee vuoren juurella ja temppeli on huipulla. Toisaalta koko temppelialue on lienee nimeltään Tiikeriluolatemppeli eikä vain huipulla oleva rakennelma. Maan tasolla on useampi luostarirakennus ja myös kiinalaistemppeli. Jotain uuttakin sinne rakennetaan.

Ylhäällä kukkulalla on samannäköisiä patsaita kuin moni on nähnyt esim. Bangkokin Wat Phra Kaeolla. Silti mielestäni kukkulan huipulla ihmisen tekemät rakennelmat ovat toissijaisia ja luonnon maisemat ovat pääjuttu.

Tiikeritemppeli-nimitys kuulostaa minusta jotenkin kitchiseltä, nimi tuntuu johdattavan pois siitä, että temppeli tosiaan sijaitsee äkkijyrkän kukkulan laealla ja sieltä on upeat maisemat. Ikään kuin se ei olisi tarpeeksi hieno ominaisuus, vaan pitää keksiä jokin jännä ominaisuus tiikeriin liittyen. Tarina kuitenkin kertoo erään munkin menneen meditoimaan kukkulan juurella olevaan luolaan ja että siellä oli merkkejä tiikereistä, tiikerin äänistä, tassun jäljistä ja niin edelleen. Kukkulan juurella tosiaan on monia luolia, joita voi käydä katsomassa. Mutta indokiinantiikerit ovat tuolta Krabin alueelta jo hävinneet. Tuo tarina meditoivasta munkista on jostain vuosilta 1960 – 1975, joten ehkä vielä silloin Krabin alueella olikin tiikereitä.

Tai sitten minua haittaa tuossa nimessä se kun Thaimaassa tosiaan on tiikeritemppeleitä (Kanchanaburissa surullisenkuuluisin) ja Tiger Kingdomeja (Phuketissa ja Chiang Maissa), joissa tiikerit ovat tietämättömien turistien kosketeltavissa. Sitten kävijät otattavat kuvia itsestään tiikereiden kanssa, jakavat niitä someen ja sitten seuraavat asioita ymmärtämättömät turistit hakeutuvat näihin paikkoihin.

Apina taas on thaiksi ling, se on harvoja sanoja jotka jotenkuten muistan.

wat = buddhalainen temppeli
tham/ham = luola
suua = tiikeri

Ettehän mene Tiikeriluolatemppeliin tai minnekään muulle temppelialueelle joogahousuissa, polven yläpuolelle päättyvissä shortseissa, hihattomissa paidoissa tai mekoissa. Kuuma ilmanala ei tarkoita sitä, että kannattaisi muutenkaan kekkaloida mahdollisimman pienissä vaatteissa, sillä peittävät ja kevyet vaatteet ovat usein vilpoisammat, kun aurinko ei pääse käristämään ihoa.

Muita samantapaisia paikkoja Thaimaassa:
Doi Suthepin vuori ja temppeli Chiang Maissa (2017) >>
Thaimaan korkeimmalla vuorella Doi Inthanonilla sormet kohmeessa (2017) >>
Phang Ngan kaupunki (2014) >>
Raakoja patsaista Ta Pan -temppelissä (2014) >>
Valkoinen Wat Rong Khun Thaimaan Chiang Raissa (2014) >>
Thaimaan kaunista arkkitehtuuria Wat Chedi Luangissa Chiang Maissa (2014) >>
Wat Phra Kaeo Bangkokissa (2014) >>
Kultainen vuori Bangkokissa (2014) >>

Rappuset ylös ovat monin paikoin tosi jyrkät. Ne ovat raskaat, mutta eivät erityisen vaaralliset.
Kavutessa ei kannata kiirehtiä, kun on syytä pysähdellä ihailemaan maisemia.
Pysähdyspaikka matkan varrella. Rinteellä on kaksi WC-paikkaa ja roskiksiakin on.
Matkalla kannattaa varoa apinoita. Tässä jonkun aamuvarhaisen patikoijan lamppu on päätynyt apinan aarteeksi.

Laelta pystyi näkemään Krabin kaupungin ja merelle asti.
Tämänkertainen Krabin reissu sai minut ajattelemaan, että olisin mieluummin asunut näissä maisemissa kuin Koh Lantan hiekkarantojen lähellä.

Huipulla oli kaksi ihanaa koiraa. Juurella temppelialueella niitä asuu paljon ja Krabi Animal Welfare ja kaverini Scott pitävät niistä huolta minkä pystyvät.
Koirat ovat minulle Thaimaan reissujen kohokohta, thaikoirat ovat parhautta.
Näillä koirilla on hienot näkymät. Tullessani huipulle kuulin yhdestä verkkokannellisesta roskiksesta rapinaa ja sieltä piti sitten pelastaa joku pieni ihmeellinen karvaolento ja varoa etteivät koirat sitä nappaa.

Ganesha esiintyy myös buddhalaisuuden kuvakkeina.

Vuoren juurella on ”Wonderland” -niminen alue, jossa voi käydä tutustumassa luoliin. Siellä on myös joitain polkuja niille, jotka vielä huipulla käymisen jälkeen jaksavat kävellä. Minulla jalat tärisivät tässä vaiheessa ja odotin skootterin kyytiin hyppäämistä ja aamiaista.

4 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s