Katuruoka vaatii Suomelta pieniä muutoksia

on
Kahvikoju Bangkokissa. Thaimaan ruokakojut ovat käteviä ja samanlaiset voisi ottaa Suomessakin kesäkäyttöön.
Kahvikoju Bangkokissa. Thaimaan ruokakojut ovat käteviä ja samanlaiset voisi ottaa Suomessakin kesäkäyttöön.

Eilinen leikkimielellä alkanut hernekeittovisiointini jatkui vakavampiin ajatuksiin suomalaisesta katuruoasta. Haluaisivatko ihmiset ostaa hernekeittoa tai muuta katuruokaa? Ehkä jos se olisi tosi hyvää. Suomalaiset eivät taida olla sellaisia, että kävisivät ohimennen jotain syömässä.

Jäykät ruokailuperinteet esteenä?

Kahdeksan hengen herkkupöytä.
Onneksi Suomessa voi ainakin kiinalaisissa ravintoloissa syödä ihan hienoissa puitteissa rennosti.

Ainakin minun lapsuudessani koulussa opetettiin aika jäykkiä pöytätapoja. Monelle nykyiselle aikuiselle on varmaan jäänyt fiilis, ettei ole oikeastaan syönyt, ellei ole syönyt katetun pöydän ääressä. Veitsen pitää olla oikealla puolella ja haarukan vasemmalla. Kyynärpäitä ei saa pitää pöydällä. Muutenkin pitää istua suorassa ja ikään kuin hiljentyä ruoan ääreen, vaikka nykyisin pöydässä sentään saa keskustellakin, jopa lapset saavat osallistua.

Käsittääkseni monelle ravintolaan illalla syömään meneminen on viikon, kuukauden tai vuoden tapaus. Sinne pukeudutaan ja siitä maksetaan paljon. Pitää olla valkoiset pöytäliinat ja viiniä. Lounaalle on toki opittu menemään vähemmän muodollisesti. Onneksi samat ihmiset voivat oppia syömään sekä hienosti kalliissa ravintolassa että ohimennen katukiskalla. Kaikille ruokailutavoille löytyy omat hetkensä.

Miten katuruokaa söisi?

Katuruoan ongelma maailmallakin on se missä ruoan oikein söisi. Jos ruoka ei ole jokin pieni snacksi vaan lautasellinen apetta, pitää sitä päästä syömään istualtaan. Siten katukojuilla pitäisi olla oikeus tuoda myös pari pöytää ja tuolia. Talvella voisi siirtyä sisätiloihin, kuten kauppakeskuksiin. Talvi on Suomessa este aika monelle inhimilliselle toiminnalle ja suurin osa kojuista laittaisi kylmän tullen pillit pussiin.

Kun ensimmäisen kerran kävin Brysselin ruokakaduilla, olivat ne mielestäni epämiellyttäviä ja epäilyttäviä sisäänheittäjineen. Matkaopaskirjasta luin, että nämä Brysselin paraatipaikoilla sijaitsevat ravintolat eivät tosiaankaan kuulu maan parhaimmistoon.
Ruokakatu Brysselissä.

Thaimaassa monet ihmiset ostavat kastikkeita ja muita ruokia pussukoihin ja vievät mukanaan kotiinsa ja töihin. Ehkä Suomessakin voisi jo luopua ajatuksesta, että kiireisten ihmisten pitäisi itse laittaa ruokaa, jos eivät nauti sen tekemisestä. Eikö olisi hienoa ottaa kaupungilta, metroaseman laidalta tai ostarilta valmiit ruoat mukaan? Tuoretta ruokaa einesten sijaan.

Suomessa ongelma nykyään on, että ravintolaruoka on kallista tai huonosti ravitsevaa (kebabit, hampurilaiset ja kaikkea liian rasvaista). Amicoiden, Sodexoiden ja opiskelijaruokaloiden tarjonta on suurimmaksi osaksi mautonta laitosruokaa, johon kukaan ei suhtaudu minkäänlaisella intohimolla. Sen ei tarvitsisi olla niin. Valmiina ostetusta ruoasta voisi tulla arkipäivän iloa kaikille kaupunkilaisille.

Kuka sitä myisi?

Ravintolapäivät ovat antaneet todistusta sille, että Suomessa on paljon ruokaan intohimoisesti ja ajatuksella suhtautuvia ihmisiä. Kahvilan perustaminen on joka toisen unelma. Jos perustamista ei olisi tehty byrokratialtaan niin hankalaksi ja kustannuksiltaan niin kannattamattomaksi, olisi yrittäjiä paljon enemmän.

Se ei toimisi jos katuruokaa joutuisi aina näin jonottamaan. Kysynnän määrä ja tarjonta pitäisi saada kohtamaan.
Se ei toimisi jos katuruokaa joutuisi aina näin jonottamaan. Kysynnän määrä ja tarjonta pitäisi saada kohtamaan.

Suomessa monet asiat viivästyvät ja lopulta vesittyvät, kun kaiken seurauksia ja byrokratiakoukeroita aletaan juurta jaksain selvitellä ennen kuin jotain saa tehdä. Mitähän jos Helsingin keskustaan laitettaisiin kesäksi pystyyn vaikka kaksikymmentä kojua ilman mitään lupia? Tulisiko puskutraktori kaatamaan kojut ja roska-auto viemään kaiken kaatopaikalle? Veisikö poliisi kaikki putkaan, jos ei kerrottaisi nimiä sakottamista varten?

Joukkoon liittyisi varmaan joku, jolla ei olisi intressejä tarjota hyvää ruokaa ihmisiltä ihmiselle. Mutta ei kaikkea saisi kielloilla vesittää sen takia, että joukkoon saattaa tulla joku mätämuna. Jos joku myisi huonoa ruokaa, ja se näkyisi sairastapauksissa, ruoan laadussa ja maussa, niin kaiken järjen mukaan huono koju ei saisi asiakkaita. Siksi kojuilla pitäisi käydä suositusten perässä. Suomeen liittyy sellainen monissa asioissa mukavan luottavainen kulttuuri, että tavaroita ja palveluja ajatellaan voivan ostaa mistä vain ja odottaa kaiken toimivan. Mutta kun ruoan suhteen on nytkin niin, että on paljon roskaa tarjolla, pitäisi jo nyt muutenkin tietää missä kannattaa syödä. Sellaista kojua ei tarvita, joka tuottaa huonoa ruokaa.

Tässä indonesialaisessa warung-katukeittiön annoksessa on rasvassa paistettuja maapähkinöitä.
Miksi ulkomailla en ole kertaakaan sairastunut katuruoasta, vaikka se olisi jopa ollut jäähtyneenä esillä tunteja? Tämä annos Indonesiasta, jonka warungeissa valmiit ruoat ovat helteessä esillä vitriineissä.

Pidän Suomea monessa suhteessa loistavana yhteiskuntana ja rakastan ideaa toimivista julkisista palveluista ja veroista. Mutta Suomessa on paljon henkistä pahoinvointia. Uskon sen lisääntyvän ilmapiirissä, jossa kaikkea pyritään säätelemään tarkasti, ettei nyt vain sattuisi yhtään mitään vahinkoa. Esimerkiksi tieteellinen hygienia-ajattelu on virastoissa nostettu ruoasta ja olemisesta nauttimisen yläpuolelle. Siltikään ei olla onnistuttu estämään vaikkapa satunnaisia pilaantuneita pakattuja voileipiä hyllyillä, ei vaikka ne olisi valmistettu steriileissä laitosolosuhteissa. En usko että tilanne räjähtäisi käsiin katuruokakojuissa. Katuruokakojut edustavat varmaankin rakennusvirastolle potentiaalista uhkaa, kun taas kaduntallaajille mukavaa elämää.

Inspiraation juttuun antoi Tuk tuk travellersit ja se kun kuulin Streat Helsinki -katuruokatapahtumasta.

Samantapaisia juttuja kaupunkikulttuurista:
Ulkomaille karkuun helsinkiläistä ankeutta (mm. rakennusviraston ja ympäristökeskuksen päätöksistä ja kutojamummoista >>
Anna olla haittaamatta (mm. koirien sallimisesta kahviloihin) >>

Samantapaisia juttuja ruoasta:
Aasiassa ruokaa on kaikkialla >>
Ravintolapäivän antimia 19.8.2012 >>

6 Comments Lisää omasi

  1. Anne sanoo:

    Hyvä postaus! Mäkin olen vuosia haaveillut Helsinkiin ja Suomeen ylipäätänsä enemmän ”katuruokaa”. Olisi joskus kiva napata joku nuudelihässäkkä metroasemalta mukaan jos on kiire jonnekkin ja voisi syödä matkalla. Kaikki on täällä vaan tehty niin vaikeaksi – ja kaikki on myös niin kallista, mistä johtuen tosi harvoin tulee käytyä syömässä ulkona. Vähän harmittaa, että joku yksi pikku salaatti voi maksaa helposti 10 euroa. Jätän väliin :/

    1. Varsinkin rautatieasemalta haluaisin napata jotain kivaa ruokaa, mutta ei. Ennen jos oli vähän enemmän aikaa, oli Helsingin rautatieaseman Namaskaar Express hyvä, mutta niiden ruoka on viime vuosia huonontunut. Vegaanisena saa nykyään yleensä vain aika mautonta harmaan rusehtavaa dalia.

      Rautatieaseman lähi-itäruokia myyvän kioskinkaan samosat eivät ole semmoisia tuoreita, jollaisena ne olisivat hyviä. Tämä johtuu varmasti siitä ettei niissä tiloissa saa tehdä tuoretta, koska säännöt.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s