Vegaanin aamiaiset Thaimaan rantakohteissa

on
Sticky rice mango maistuu sekä aamiaisena että jälkiruokana. Harvoin mangot ovat näin hienosti aseteltuna.
Sticky rice mango maistuu sekä aamiaisena että jälkiruokana. Harvoin mangot ovat näin hienosti aseteltuna.

Turistien kansoittamat pienimmät rantakohteet eivät ole parhaita paikkoja Thaimaassa päästä iloitsemaan maan kasvisravintolavalikoimasta, joka muutoin olisi paikoin runsastakin. Rantakohteista parhaiten kasvisravintoloita löytyy suurista Hua Hinistä, Pattayalta ja Phuketin saarelta lähinnä Phuket Townista sekä Krabi Townista. Näistä useimmat eivät ole turistiravintoloita, vaan paikallisten suosiossa olevia vaatimattomia nuudelikeitto- ja currypaikkoja, joissa on halvat hinnat. Vaikka tällaiset thaimaalaiset jay-kasvisravintolat saattavat aueta aamuisin jo seitsemältä, eivät ne kuitenkaan myy erityisiä aamiaisruokia. Thaimaassa kun aamulla syötävät ruoat eivät perinteisesti välttämättä eroa lounasruoista.

Maistuisiko aamiaiseksi pat thai -nuudelit?
Maistuisiko aamiaiseksi pat thai -nuudelit?

Jos Thaimaassa on vain parin viikon lomalla rantakohteessa (esim. Koh Tao, Koh Phangan, Koh Samet, Khao Lak ja Railay), ei rantaravintoloiden kasvistarjontaan todennäköisesti ehdi kyllästymään, ainakin jos pitää turisteille tarjottavasta perusthairuoasta. Mutta jos tarvitsee hedelmiä tukevampaa aamiaista, kannattaa joko opetella syömään aamullakin paistettua riisiä vihanneksilla tai muita thairuokia (lue näistä ruoista: Millaista ruokaa vegaani saa Thaimaan ravintoloista?). Aamiaismenut kun ovat yleensä kovin liha- ja munapainotteisia.

Osta omat soijamaidot kahviin ja muroihin

Ostan yleensä kioskeista, todennäköisimmin 7/11:stä, aamuja varten pienen soijamaitopurkin. Niitä myydään parin desilitran pahvitetroissa ja kuivatavarahyllyllä kolmen purkin satseissa. Vaikka thaimaalaiset ovatkin itse soijamaidon juojia (ostavat sitä kioskeilta, ryystävät kaduilla ja mainoksia näkee paljon), ei rantapaikkojen turistiravintoloissa soijamaitoa yleensä ole, vaikka kaupunkien kahviloista sitä voi saadakin. Lisään siis kahviini soijamaitoa itse ostamastani pakkauksesta.

Vähäsokerisin löytämäni soijamaitolaatu, jota olen laittanut kadulta ostamaani kahviin. Ravintoloissakin kaivan purkin laukustani ja lorotan soijamaitoa pillin avulla kuppiin.
Vähäsokerisin löytämäni soijamaitolaatu (sokeria vain 1%, kun monissa ainakin 5%), jota olen laittanut kadulta ostamaani kahviin. Ravintoloissakin kaivan purkin laukustani ja lorotan soijamaitoa pillin avulla kuppiin.

Jos majapaikassa sattuu olemaan buffetaamiainen, laitan soijamaitoa myös mysliin tai muroihin. Siihen en ole ryhtynyt, että tilaisin ravintolasta menusta myslin ilman maitoa lisätäkseni siihen omat soijamaitoni. Annoksen hinta tuskin siitä laskisi. Jos aamu ei lähde käyntiin ilman mysliä, kannattaa harkita oman myslipussin kaupasta ostamista ja ottaa matkalle mukaan kevyt pieni kippo ja lusikka.

Jos olet puuronsyöjä, kannattaa yrittää kysyä onko menun puuro tehty veteen tai maitoon. Rantaravintolan tarjoilijalla todennäköisesti ei ole asiasta hajuakaan, joten hän käy asiaa keittiöstä kysymässä ja seurueenne saa kasvattaa ruokahalua hetken pidempään.

Hyvähän olisi aina ravintoloissa kysyä onko soijamaitoa, jotta sille huomattaisiin olevan kysyntää.

  • Huomioithan soijamaitoa ostaessasi, ettet osta Lactasoyn soijamaitoa, koska suurimmassa osassa niissä on pari prosenttia lehmänmaitoa. Pari vegaanista makua löytyy.

Hedelmät ja mehutkin ovat ruokaa

Joskus menussa tarjotaan eri hedelmien sijaan lautasellinen yhtä sorttia hedelmiä.
Joskus menussa tarjotaan eri hedelmien sijaan lautasellinen yhtä sorttia hedelmiä.

Useimmiten tilaan aamulla vain hedelmälautasen, mikäli tiedossa ei ole koko päivän kestävää menoa, jota varten tarvitsen energiaa. Jos olen tarvitsen jotain tukevaa tai olen liikenteessä vasta lounasaikaan, siirryn suoraan lounasruokiin. Hedelmälautanen maksaa yleensä noin 1,5 euroa ja sisältää kaikkialla yleensä banaania, ananasta ja vesimelonia, joskus ehkä papaijaa tai mangoakin.

Aika yleisesti menussa on mehuja ja pirtelöitä. Kun tilaat ”shaken” tarkista vielä kysymällä mitä muuta pirtelössä on valitsemasi hedelmän lisäksi. Usein kyse on vain hedelmästä, joka laitetaan blenderiin jäiden kanssa (jäitä on Thaimaassa aivan turha pelätä, jäät tulevat isoina kimpaleina tai isoissa pusseissa tehtailta). Mutta jostain syystä monissa paikoissa etenkin banaani halutaan sotkea maidon kanssa.

Paahtoleivät ja vegeaamiaiset eivät  ole vegaanin juttuja

Hyvällä lykyllä tällainen englantilainen vegeaamiainen voisi olla vegaaninen. Mutta leipä pitää tarkistaa ja myös tuo perunarösti.
Hyvällä lykyllä tällainen englantilainen vegeaamiainen voisi olla vegaaninen. Mutta leipä pitää tarkistaa ja myös tuo perunarösti.

Paahtoleipää on yleensä turha tilata. Ensinnäkin Thaimaan kaupoissa paahtoleivissä on yleensä maitojauhetta ja kananmunaa. Jos olet viitseliäs ja pyydät paahtoleipäpussin tarkistettavaksesi ja ihmeen kaupalla se on vegaanista, niin leivänpäällykset ovat aika rajoitettuja. Hyvällä lykyllä menusta voi tilata baked beanseja (valkoisia papuja tomaattikastikkeessa) tai näitä papuja on seisovassa pöydässä. Silloin on jo aika hyvästä hotelliaamiaisesta kyse. Useimmiten leivän päälle on saatavissa vain hilloa tai sitten myös kurkkua ja tomaattia.

Koh Taon Mae Haadissa söin pari kertaa tukevampana aamiaisena mahtavan falafel-leivän Cappucino-kahvilassa. Se pitää tilata ilman tsatsikia.
Koh Taon Mae Haadissa söin pari kertaa tukevampana aamiaisena mahtavan falafel-leivän Cappucino-kahvilassa. Se pitää tilata ilman tsatsikia. Koh Taon Mae Haad ja Sairee ovatkin rantapaikoiksi erityisen hyviä ruokatarjonnaltaan.

Aamiaismenun ”vegetarian breakfast” perustuu pääasiassa aina kananmunaan, joten kannattaa unohtaa tällaiset setit.  Jos olet tarjonnaltaan oikein monipuolisessa rantakohteessa, todennäköisesti enemmän reppureissaripaikassa kuin pakettilomakohteessa, voi menusta löytyy ihanuus nimeltä pitahummus. Sen hienompaa tapaa korvata paahtoleipä ja kananmuna tuskin voi Thaimaasta löytyä.

Turistimenussa saattaa olla myös amerikkalaistyylisiä pannukakkuja, mutta todennäköisesti ne on tehty munasta ja maidosta. Aina voi tietysti kysyä, jos pannukakkuhimo iskee.

Mitä thaimaalaista aamulla voisi syödä?

Thairuokakulttuuriin ei oikein kuulu aamiasta. Olen nähnyt thaiaamiaiseksi mainostettavan vain riisivelliä, joka ei yleensä koskaan ole kasvista. Niin kummalliselta kuin se suomalaisista tuntuukin, niin tuon riisivellin tärkeä osa on kanan palaset ja ehkä myös kananmuna.

Ainakin Koh Sametilla rannalla liikkuu hedelmien myyjiä, joten hedelmäaamiaisen voi syödä biitsilläkin. Tässä kuvassa myyjän olalla on papaijasalaatin tekotarpeet, mutta samanlaisten korien kanssa liikkui myös hedelmäkauppiaita.
Ainakin Koh Sametilla rannalla liikkuu hedelmien myyjiä, joten hedelmäaamiaisen voi syödä biitsilläkin. Tässä kuvassa myyjän olalla on papaijasalaatin tekotarpeet, mutta samanlaisten korien kanssa liikkui myös hedelmäkauppiaita.

En muista koskaan nähneeni sticky rice mangoa menussa aamiaisosioissa, mutta tätä mahtavaa thairuokaa löytyy joskus rantaravintoloistakin jälkiruokaosiosta. Kannattaa kokeilla ja tilata sitä aamulla, koska ainakaan itse en juuri harrasta jälkiruokia. Annokseen kuuluu tuoretta hedelmää, riisipuuron makuista tahmeaa sticky rice -riisiä ja kookoskastiketta. Kookoskastike on melko makeaa ja siinä on hitunen suolaa. Tämä on yksi Thaimaan parhaista ruoista!

Toinen vielä makeampi aamiaiseksi sopiva jälkiruoka on banaania kookosmaidossa keitettynä. Kookosmaito on siinä ihanan paksua, siinä on ripaus suolaa kuten sticky rice mangossakin, mutta sokeria on rutkasti kookosmaitoon keittäessä liuenneena. Jos makeus ei häiritse, kannattaa tätäkin etsiä menun jälkiruokaosiosta ja tilata aamulla sokeripommiksi.

Lue myös:
Millaista ruokaa vegaani saa Thaimaan ravintoloista? >>

 

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s