Thaimaan nuudelikeitot

on
Nuudelikeitto Surat Thanin kasvisravintolassa.
Nuudelikeitto Surat Thanin kasvisravintolassa.

Aiemmin olen ihmetellyt, miksi nuudelikeitto on niin suosittu ruoka Itä- ja Kaakkois-Aasiassa. Nyt olen kuitenkin päässyt sen makuun.

Nuudelikeitto jay-kasvisravintola Kae Daengissa Bangkokin Khao San Roadin lähellä.
Nuudelikeitto jay-kasvisravintola Kae Daengissa Bangkokin Khao San Roadin lähellä.

Nuudelikeitossa on hyvän liemen lisäksi monenlaista koostumusta, mikä tekee sen syömisestä hauskaa. Nuudelikeitossa voi yhtä aikaa olla makea liemi, rapsakoita raikkaita vihanneksia, lihaisia soijapaloja ja silkkisiä nuudeleita.

Thaimaassa keiton makua voi vaihdella lisäämällä joukkoon etikkaa tai chiliä. Joskus tarjolla on vati, josta keittoon voi lisätä tuoreita vihanneksia ja yrttejä, kuten pavun ituja, salaattia, thaibasilikaa, kaalia, vihreitä pitkiä papuja ja säilöttyä vihannesta.

"Kalamainen" kasvisnuudelkeitto Pattayan Five Star Jay -kasvisravintolassa.
”Kalamainen” kasvisnuudelikeitto Pattayan Five Star Jay -kasvisravintolassa.

Pienimmistä katukojuista vegaanin on aika mahdotonta saada kasviskeittoa, koska vähintäänkin liemi saattaa olla valmistettu luista ja henkitorvista. Mutta olen kyllä kuullut että näissäkin voi toisinaan syödä. Halpaa 30 bahtin nuudelikeittoa saa kuitenkin pyytämällä melkein kaikista thaimaalaisista jay-kasvisravintoloista. Turistiravintoloidenkin listoilta löytyy kasvisnuudelikeittoja, jotka voivat olla oikein hyviä tai sitten mauttomia. Monista paikoista ne saa tofulla, mutta ikävä kyllä muita messeviä proteiinipaloja niissä ei ole. Niissäkin kannattaa pyytää pöytään thaimaalaiset peruspöytämausteet, joita ei yleensä tuoda automaattisesti ulkomaisille turisteille. Siten keittoon voi lisätä mietoa chilietikkaa ja jopa sokeriakin makua vaihdellakseen.

Five Star Jay erikoisen hyvä tummalieminen nuudelikeitto.
Five Star Jay erikoisen hyvä tummalieminen nuudelikeitto.

Nuudelikeitto on uskomattoman kätevää pikaruokaa. Padassa kiehuu valmiiksi lientä, joka saattaa esimerkiksi olla tummaa ja makeahkoa (siinä on kai käytetty poltettua sokeria) tai kirkasta kasvislientä. Ainakin tummassa liemessä saattaa valmiina mukana olla erilaisia soija- ja seitanpaloja sekä tofurullia. Joskus sama suuri pata on sisältä jaettu osioihin, joista yhdessä on kiehuvaa vettä, jossa voi nopeasti ryöpätä vihanneksia ja feikkilihoja keittoa varten. Lopuksi keittoon lisätään tuorenuudelit tai sitten jotain muita nuudeleita.

Pattayan Kitchen Jayn oikein hyvä kirkas keitto.
Pattayan Kitchen Jayn oikein hyvä kirkas keitto.

Tyypillisimmin saamissani nuudelikeitoissa on ihan ohuita riisinuudeleita, mutta joskus keittoani varten nopeasti pannulla keitetään ja paistetaan jopa kolmen sormen levyisiä nuudelilaattoja tai paksuja kellertäviä nuudeleita. Kaikille nuudeleille on omat nimityksensä ja todennäköisesti faninsa. Kerran bangkokilaisessa jay-kasvisravintolassa minulle sanottiin nuudeleiden olevan loppu keittoa varten, vaikka silmieni edessä porisi täysi kattilallinen soijalihoja tummassa liemessä ja kulhossa oli ohuita riisinuudeleita. Luulen että heille ”noodle soup” tarkoitti vain tietynlaisista nuudeleista tehtyä keittoa. Nämä ovat juuri näitä kummallisia tilanteita Thaimaassa silloin kun oma thaikielen taito ei riitä edes nuudelin sanomiseen.

Keitto huahinilaisessa jay-kasvisravintolassa. Tällä kertaa nuudelit olivat tällaisia valkoisia pennemäisiä pötkelöitä.
Keitto huahinilaisessa jay-kasvisravintolassa. Tällä kertaa nuudelit olivat tällaisia valkoisia pennemäisiä pötkelöitä.

Thaimaalaisten syömäpuuhat ovat hauskaa katseltavaa. He tökkivät ja pyörittelevät nuudelikeittoaan loputtomiin. Toisessa kädessä on puikot ja toisessa pieni lusikka. Ei siis mikään suomalainen keittolusikka, vaan kiinalainen kulmikas ja lyhytvartinen. Thaimaalaisille vaikuttaa olevan tärkeää millaisen satsin keitosta valitsevat milloinkin suuhunsa, kun he niin etsiskelevät keitostaan paloja.

Laimea nuudelikeitto Bangkokin Chinatownin Lee Jae -katukasvisravintolassa. Joskus liemessä ei ole tarpeeksi makua ja siihen pitää lisätä kunnolla soijakastiketta, sokeria ja etikkaa. Kunnon nuudelikeitossa liemi olisi niin maukas, että sitä latkisi pelkästäänkin.
Laimea nuudelikeitto Bangkokin Chinatownin Lee Jae -katukasvisravintolassa. Joskus liemessä ei ole tarpeeksi makua ja siihen pitää lisätä kunnolla soijakastiketta, sokeria ja etikkaa. Kunnon nuudelikeitossa liemi olisi niin maukas, että sitä latkisi pelkästäänkin.
Pattayan Five Star Jay -kasvisravintolassa keiton mukana tuli tällaiset lisäkkeet. Kuivat soijapalat ihmetyttivät aluksi, mutta ne olivat keittoon lisättynä ihan ok.
Pattayan Five Star Jay -kasvisravintolassa keiton mukana tuli tällaiset lisäkkeet. Kuivat soijapalat ihmetyttivät aluksi, mutta ne olivat keittoon lisättynä ihan ok.
Thaimaalainen hot pot -ruoka suki ei välttämättä paljoa eroa nuudelikeitosta. Kuumaan kasvisliemeen lisätään itse valittuja aineksia.
Thaimaalainen hot pot -ruoka suki ei välttämättä paljoa eroa nuudelikeitosta. Kuumaan kasvisliemeen lisätään itse valittuja aineksia.
Buddhalaiset nunnat tarjosivat bangkokilaisella kadulla soppaa, josta tuntui puuttuvan mausteet. Sieniä, nuudelia ja tofua oli kyllä, mutta todennäköisesti satuin askeettista elämää jakavien nunnien paikkaan. Thaimaan jay-kasvisruokaan kun liittyy sellaista ajattelua, että voimakkaat maut ovat pahasta.
Buddhalaiset nunnat tarjosivat bangkokilaisella kadulla soppaa, josta tuntui puuttuvan mausteet. Sieniä, nuudelia ja tofua oli kyllä, mutta todennäköisesti satuin askeettista elämää jakavien nunnien paikkaan. Thaimaan jay-kasvisruokaan kun liittyy sellaista ajattelua, että voimakkaat maut ovat pahasta.

7 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s