Thaimaan kasvissyöjäfestivaalit

on

tyttö kynttilöiden edessä

Suunnilleen kaikkialla Thaimaassa, minne on aikoinaan muuttanut kiinalaisia, juhlitaan myös vuosittaisia kasvisfestivaaleja. On hiukan jännä että tapahtuma on nimetty kasvissyöjäfestivaaleiksi (thaiksi tesagan gin jay ja englanniksi vegetarian festival), koska niihin liittyy niin paljon muutakin kuin ruokapuolta.

Näin ihmisten huiskivan tätä temppelivettä näillä varvuilla.
Näin ihmisten huiskivan tätä temppelivettä näillä varvuilla.

En aio avata tapahtuman uskonnollisia koukeroita, koska ne vaikuttavat pitkällisiltä ja niistä on useampia tulkintoja. Kiinalaiset uskonnot tapaavat mennä päällekkäin, tarut limittyä ja traditioiden takana olevat uskomukset eivät aina ole ihan uskonnoiksi tulkittavia, kuten on kungfutselaisuuden laita. Luin Erik Cohenin tutkijahenkistä kirjaa Chinese Vegetarian Festival in Phuket ja teki hieman tiukkaa jaksaa selata sitä eteenpäin. Menee vähän liian vaikeaksi sisäistää.

Jay-ruoka (suomalaisittain lausuttuna dzee)

 

Tässä valmistuu todennäköisesti nimenomaan näiden juhlien perinneherkku, rasvassa paistettua sokeria ja maapähkinä. Massa moukaroidaan sopivaksi.
Tässä valmistuu todennäköisesti nimenomaan näiden juhlien perinneherkku, rasvassa paistettua sokeria ja maapähkinä. Massa moukaroidaan sopivaksi.

Kasvissyöjäfestivaalien aikaan syötävä kasvisruoka on vegaaniruokaa, jossa ei jay-oppien mukaan pitäisi olla myöskään erilaisia sipuleita eikä niiden pitäisi olla kovin mausteisia tai tulisia. Thaimaan jay-kasvisravintoloissa käydessäni en ole kiinnittänyt sipulittomuuteen huomiota, mutta toisinaan olen saanut vähän mautonta ruokaa ja joskus taas todella tulista mössöä. (Lue Thaimaan lukuisista kasvisravintoloista lisää: Kasvissyönti Thaimaalaisittain >>).

Kasvisruokakoju Yaowarat-kadun lähellä.
Kasvisruokakoju Yaowarat-kadun lähellä.

Kiinalais-thaimaalaiset eli englantilaisittain sinothait taitavat olla aika yrittäjähenkistä porukkaa ja siten festivaalien aikaan syntyy hirmuinen määrä uusia ruokakojuja menopaikkojen katukuvaan myymään kasvisruokaa. Lisäksi jotkut muutoinkin toimivat kojut ja ravintolat siirtyvät myymään osittain tai täysin vain kasvisruokaa. Luin että ainakin Phuketissa jossain temppelissä tai temppeleissä tarjotaan ilmaista ruokaa festivaalien aikaan (tosin rahalahjoituksia annetaan), joten ehkä ainakin aiemmin ajatuksena on ollut mennä temppeliin syömään festivaalien aikaan tai ostaa kotiin mukaan ruokaa. Myös Bangkokissa San Jao Sien Khonin kiinalaistemppelissä näytti olevan tarjolla ruokaa, joka oli ehkä ilmaista, mutta eivät kaikki temppelikävijät sitä käyneet syömässä.

Healthy boyn eli Dek Somboonin maustekastikkeiden koju.
Healthy boyn eli Dek Somboonin maustekastikkeiden koju.

Mutta koska thaimaalaiset rakastavat juhlia ja ruokaa, niin en ihmettele jos näistäkin syistä tapahtumasta on muodostunut ruokakarnevaali. Ruokafirmat sponsoroivat kelta-punaisia viirejä kasviskojujen merkitsemiseen ja esimerkiksi yhdellä soijamaitofirmalla ja Healthy Boy -maustekastikkeilla oli edustuskojunsa Bangkokin Charoen Krung -kadulla.

Ruokakojujen joukossa oli Thaimaan kasvisravintoloista tuttua antia eli oli nuudelikeittokojuja ja currykojuja, joissa riisin lisäkkeeksi tarjotaan erilaisia paistettuja vihanneksia, currykastikkeita ja feikkilihasekoituksia. Erityisen merkillepantavaa oli erilaisten friteerattujen ruokien määrä. Eli terveysruokafestarit nämä eivät ole, vaan rasva kärisee erilaisten nyyttien, gyozoiden, kevätrullien ja tempuroiden upotuksesta.

Muut kasvissyöjäfestivaalien koukerot

 

Valkoisia vaatteita myyvä koju Bangkokissa.
Valkoisia vaatteita myyvä koju Bangkokissa.

Festivaalien aikana kunnon sinothait pukeutuvat yhdeksän päivän aikana valkoiseen (puhtoisuuden merkiksi), peseytyvät kunnolla, eivät harrasta seksiä, eivät kiroile eivätkä muutenkaan ole törkeitä ja tietysti syövät vain jay-ruokaa. Luin myös että olisi joitain muitakin Aasian uskonnoille tyypillisiä puhtoisuusrituaaleja, kuten muun muassa menstruoivat naiset ovat tietysti taas kerran liian likaisia osallistumaan temppelimenoihin. Myös raskaana oleville naisille osallistuminen olisi liian kovaa kamaa uskonoppien mukaan.

Kiinalaiset temppelit ovat erinäköisiä kuin Thaimaan buddhalaistemppelit.
Kiinalaiset temppelit ovat erinäköisiä kuin Thaimaan buddhalaistemppelit.

Koska kyseessä on thaimaalainen uskonnollinen juhla, voisi luulla oranssikaapuisten munkkien chanttaavan ja olevan kovasti menossa mukana. Näin ei kuitenkaan ole, koska nämä eivät ole buddhalaisia pyhäpäiviä. Buddhalaistemppeleiden sijaan kokoonnutaan kiinalaisiin temppeleihin ja vieläpä tiettyihin niistä.

Tosin wikipedian mukaan tämä ei ole ihan puhtaasti pelkästään thaimaalainen juhla, vaikka se onkin oikeastaan Phuketista lähtöisin. Ehkä siinä on syy miksi sitä juhlitaan muuallakin Thaimaassa kuin Phuketissa, kun eivät kai Phuketin sinothait ole levittäytyneet juhlimaan sitä muualle maahan. Tämä on ollut perinteinen taolainen juhla, jota juhlitaan muissakin Kaakkois-Aasian maissa.

Phuketin kasvissyöjäfestivaalit

 

Alttari Phuket Townissa kiinalaisen yhteisön museossa tai kerhotalossa.
Alttari Phuket Townissa kiinalaisen yhteisön museossa tai kerhotalossa.

Phuketissa festivaalit ovat kaikkein övereimmät. Siellä on kulkue, jossa transsissa olevat ihmiset kulkevat lävistettyinä ja silvoittuina. Etenkin poskien läpi on suosittua puhkoa seipäitä, kasveja, erilaisia tankoja ja mitä kukakin nyt on keksinyt. Lävistäminen tehdään temppelillä steriilein keinoin ja väitetään että arpia tai muita seurauksia ei yleensä tule. Siitähän koko rituaali onkin kai lähtöisin, että ihmeparantumisella on todistettu jumalien olevan läsnä ja festivaaleille osallistumisen kannattavan.

Lue myös:

Kasvisfestivaalien vietto Bangkokissa >>

Kasvissyönti thaimaalaisittain >>

8 Comments Lisää omasi

 1. Vaikka juhla sisältää vähän kyseenalaisia sääntöjä, niin kyllä tuo kasvisruoka vaan kiinnostaa! 😀 Olisipa mahtava ajatus, että voisi syödä kaikkea mitä vastaan tulee. Tosin voi olla että ruokahalu katoaisi, niiden lävistettyjen ja silvottujen ihmisten läsnäollessa 😛

  1. Joo Phuketissa ei ehkä tekis mieli syödä just sillon kun siellä on transsissa olijoiden freakshow menossa. Sekin kyllä kiinnostaa, mutta se lienee vain yksi kulkue 10 päivän aikana. Bangkokissa ja muualla tuota touhua ei ole.

   Mulla ehkä alkaa uppopaistettujen ruokien kiintiö olla täysi vähäksi aikaa…

 2. Päde sanoo:

  Miä tahon siun kanssa thaimaaseen syämään, nää ruokajutut on niin herkullisia.

  1. Hyvä jos alkaa ruoka kiinnostamaan sinuakin 🙂 Mums mums!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s