Kasvisfestivaalien vietto Bangkokissa

on
Ruokakojukatu kiinalaisessa kaupungiosassa Talat Noin kortteleissa.
Ruokakojukatu kiinalaisessa kaupungiosassa Talat Noin kortteleissa.

Hyvä että satuin varaamaan Thaimaan lentoni jo syyskuun lopulle, koska tänä vuonna 2014 Thaimaan kasvisfestivaalit alkoivat jo 23. syyskuuta. Useimmin festivaalit sijoittuvat lokakuun puolelle ja tarkistin tämän vuoden juhlapäivät vasta liput jo varattuani.

Itse asiassa tänä vuonna kasvisfestareita juhlitaan kahdesti, seuraavan kerran jo lokakuun lopulla. Noin kerran sadassa vuodessa tähtien asennot ovat kiinalaisen kuukalenterin mukaan sellaiset, että juhlitaan tuplasti. Vuonna 2015 festivaalit tulevat olemana kokonaan lokakuun puolella, päivämäärät kannattaa aina varmistaa.

Majapaikkanikin oli varustautunut kelta-punaisilla jay-lipuilla, koska sen ravintolassa oli tarjolla kasvismenu festivaalien aikaan.
Majapaikkanikin oli varustautunut kelta-punaisilla jay-lipuilla, koska sen ravintolassa oli tarjolla kasvismenu festivaalien aikaan.

Päästäkseni helposti ruokakojujen ääreen olin varannut majoituksen tutusta Riverview Guesthousesta Chinatownin kaakkoiskolkasta läheltä Bangkokin päärautatieasema Hualamphongia. En tiennyt etukäteen tuuriani, mutta hotellin vieressä oleva San Jao Sien Khonin kiinalainen temppeli olikin yksi festivaalien päämestoista. Tutut kapeat ja melko hiljaiset kujat olivat nyt vieri viereen täynnä kasvisruokakojuja ja valkoisiin pukeutuneita vierailijoita.

Aikaisemmilla vierailuillani olin vähän ihmetellyt temppelin isoa hallia, joka oli aika tyhjillään. Nyt sitten selvisi että se on festariareena. Chao Phraya -joen viereen oli pystytetty lava, jonka ääressä oli tuolien lisäksi pieni pyhättö rukoilijoille, jonka takana oli valtavasti keltaisia kynttilöitä ja koristeltuja paksuja punaisia seipäitä, jotka oli sytytetty palamaan. Katoksessa oli semmoinen palamisen hehku. Tuhkaa lensi myös majapaikkani kattoterassiravintolaan ja ennen pitkää siellä alkoi silmiä kirvelemään. Vaatteenikin haisivat savulle.

Kynttilänlaittaminen oli joillekin festivaalirituaali.
Kynttilänlaittaminen oli joillekin festivaalirituaali.

Seurailin miten palaneiden punaisten seipäiden tilalle vaihdettiin uusia. On hauska nähdä tehtäviensä tärkeydessä paistattelevia thaipoikia. Joku toi porukalle kassillisen paikallisia energiajuomia, joilla sitten jaksaa työskennellä.

Temppelille johtavalla kujalla oli ruokakojuja, mutta ihan areenan vieressä vaikutti olevan isompi keittiökeskus, jossa tehtiin ruokaa temppelin vieressä olevaan ruokalaan. Luin netistä että varsinainen super jayruoka on kaiken lihattomuuden ja sipulittomuuden lisäksi vielä pyhitettyä.

Kiinalaisten temppeleiden lavoilla ohjelmanumerona oli ainakin kiinalaista oopperaa. Sitä oli majapaikkani vieressä olevassa temppelissä ja yhdessä toisessa sattumalta löytämässäni menomestassa. Lisäksi temppelistä kuului samanlaista rummutusta ja lautasten kilinää kuin mitä olen kuullut kiinalaisina uusina vuosina kulkueissa, joissa lähikäärmenuket kiertelevät siunaamassa kauppoja.  Yllätyksekseni päivisin saatoin kuulla temppelissä soitettavan Om mani padme hum -mantraa, jonka olen yhdistänyt tiibetin buddhalaisuuteen. No, Kiinan perinteissä ja uskomuksissa näköjään buddhalaisuudet, taolaisuudet, kungfutselaisuudet ja mitkä lie sekoittuvat hyvin.

Temppelin areenaa kuvattuna ja zoomattuna ylhäältä kattoravintolasta.
Temppelin areenaa kuvattuna ja zoomattuna ylhäältä kattoravintolasta.
rukoilualttari
Rukoilualttari.

Minunkin olisi pitänyt pukeutua valkoiseen voidakseni mennä temppeleihin sisään. Farangeille eli ulkomaalaisille sallitaan poikkeuksia ja aluksi minusta tuntui vähän naurettavalta idealta osallistua valkoiseen pukeutumalla kun en muutenkaan tuntenut osallistuvani rituaaleihin. Minähän tulin vain syömään. Mutta palloiltuani joka päivä moneen otteeseen juhlapaikoilla valkoiset vaatteet alkoivat tuntua ihan hyvältä idealta ja huomioimistavalta. Nyt katsoin että voin mennä tavallisissa vaatteissani jos ympärillä näkyi muuhun kuin valkoiseen pukeutuneita paikallisiakin. Mutta temppelin porteista en mennyt sisään.

Menomestoilla näkyi ihmeen vähän turisteja. Ruokakojukadut, palavat seipäät ja kiinalainen ooppera luulisi kiinnostavan useampiakin. Mutta ihan kiva että juhlat ovat puhtaasti paikallisten juhla, vaikka välillä näkyi englanniksikin kirjoitettuja ruokakylttejä.

Charoen Krungin ruokakojut

Kiinalainen portti liikenneympyrässä. Tästä lähti ruokakojujen ketju pitkin Charoen Krung -katua.
Kiinalainen portti liikenneympyrässä. Tästä lähti ruokakojujen ketju pitkin Charoen Krung -katua.

Toinen löytämäni festivaalikeskittymä alkoi kiinalaisen kaupunginosan eli Yaowaratin liikenneympyrältä, jossa keskellä on kiinalainen portti. Siitä alkoi monen korttelin mittainen ruokakojujen jono Charoen Krung -kadulla.

rukoiluhetki
Rukoiluhetki Charoen Krung -kadulla olevassa temppelissä.

Muu kaupunki

Tavalliset ravintolat mainostivat jay-tarjontaansa.
Tavalliset ravintolat mainostivat jay-tarjontaansa.

Kasvisfestivaaleissa mukana olevia kojuja näkyi muuallakin ainakin vanhassa kaupungissa ja todennäköisesti niitä voi löytää satunnaisesti Silomilta ja Sukhumvitiltäkin. Khao San Roadin lähellä Chakraphong-kadulla oli joitain kojuja ja samoin niitä näkyi Dusitissa Banglamphon pohjoispuolella.

Lue myös:

Thaimaan kasvissyöjäfestivaalit >>

Kasvissyöjäfestivaalien tarjontaa Bangkokissa >>

Kasvissyönti thaimaalaisittain >>

Bangkokin Chinatown >>

Bangkokin Chinatownin kasvisravintolat >>

Kiinalaista oopperaa.
Kiinalaista oopperaa.
San Jao Sien Khon -temppelille vievä kuja oli ruokakojujen reunustama.
San Jao Sien Khon -temppelille vievä kuja oli ruokakojujen reunustama.
Mummot ja papat syömässä kujalla olevassa pienemmässä kiinalaistemppelissä.
Mummot ja papat syömässä kujalla olevassa pienemmässä kiinalaistemppelissä.
Kokki töissään.
Kokki töissään.
Rasva kärysi perinneherkkujen paistossa.
Rasva kärysi perinneherkkujen paistossa.
Kujalla oli kiinalaisyhteisön museo, jota en ollut aiemmilla matkoillani huomannut ja kuulemma museo onkin auki vain kasvisfestivaalien aikaan.
Kujalla oli kiinalaisyhteisön museo, jota en ollut aiemmilla matkoillani huomannut ja kuulemma museo onkin auki vain kasvisfestivaalien aikaan.
Yhteisömuseo oli viimeisen päälle kauniiksi tehty.
Yhteisömuseo oli viimeisen päälle kauniiksi tehty.
Oli ihan hirveää nähdä eläinrääkkäystä kasvisfestivaaleilla. Oli isoja kilpikonnia verkkosäkeissä ja kymmeniä pieniä kilpikonnia saaveissa. Ainakin buddhalaisuudessa on kieroutunut rituaali saada hyvää karmaa vapauttamalla häkkilintuja. Viis siitä että hyvää karmaa saadakseen pitää ensin vangita eläimiä. Millaista karmaa vangitsija ja myyjä saa, entä ihminen joka maksaa tämmöisestä eläinrääkkäyksestä saadakseen hyvää karmaa vapauttamisesta?
Oli ihan hirveää nähdä eläinrääkkäystä kasvisfestivaaleilla. Oli isoja kilpikonnia verkkosäkeissä ja kymmeniä pieniä kilpikonnia saaveissa. Ainakin buddhalaisuudessa on kieroutunut rituaali saada hyvää karmaa vapauttamalla häkkilintuja. Viis siitä että hyvää karmaa saadakseen pitää ensin vangita eläimiä. Millaista karmaa vangitsija ja myyjä saa, entä ihminen joka maksaa tämmöisestä eläinrääkkäyksestä saadakseen hyvää karmaa vapauttamisesta?
Karmat puhdistetaan ja kuolleet sukulaiset lepytetään rituaaleilla.
Karmat puhdistetaan ja kuolleet sukulaiset lepytetään rituaaleilla.
Mietiskelijä festivaalihälyn keskellä.
Mietiskelijä festivaalihälyn keskellä.
Varsinkin kiinalaiseen perinneuskontoon vaikuttaa kaikenlainen polttaminen kuuluvan oleellisesti. Uskon tässä uunissa palavan roskien lisäksi tai sijaan kaikenlaiset viestit menneiden aikojen sukulaisille tai jumalille.
Varsinkin kiinalaiseen perinneuskontoon vaikuttaa kaikenlainen polttaminen kuuluvan oleellisesti. Uskon tässä uunissa palavan roskien lisäksi tai sijaan kaikenlaiset viestit menneiden aikojen sukulaisille tai jumalille.
Paperilyhtyjä, jotka eivät olleet vain koristeita, vaan osa riittejä. Niihin oli liitetty kiinalaisin kirjaimin ehkä ostajan nimi tai muuta viestiä.
Paperilyhtyjä, jotka eivät olleet vain koristeita, vaan osa riittejä. Niihin oli liitetty kiinalaisin kirjaimin ehkä ostajan nimi tai muuta viestiä.
Ihmiset pystyivät osallistumaan riitteihin monenlaisilla erilaisilla härpäkkeillä, jotka ripustettiin temppeliin.
Ihmiset pystyivät osallistumaan riitteihin monenlaisilla erilaisilla härpäkkeillä, jotka ripustettiin temppeliin.
Ammattilaiset laittoivat ihmisten rukouskynttilöitä palamaan.
Ammattilaiset laittoivat ihmisten rukouskynttilöitä palamaan.
Myös ylhäällä naruissa roikkuvilla oksista kierretyillä koristuksilla oli tarkoituksensa. Ripustaja työssään.
Myös ylhäällä naruissa roikkuvilla oksista kierretyillä koristuksilla oli tarkoituksensa. Ripustaja työssään.
Paalujen vaihtamisessa oli hommaa.
Paalujen vaihtamisessa oli hommaa.
Savua syntyi paljon temppeliareenalla, joka oli ihan suunniteltu niin että savu pääsee ulos.
Savua syntyi paljon temppeliareenalla, joka oli ihan suunniteltu niin että savu pääsee ulos.
Palavat paalut. Nämäkin oli joku
Palavat paalut. Nämäkin oli joku ”sponsoroinut” eli palaessaan paalu varmaankin lähetti viestejä tuonpuoleiseen ja hyvitti asioita.
San Jao Sien Khonin temppeliareena kuvattuna Riverview Guesthousen ravintolasta.
San Jao Sien Khonin temppeliareena kuvattuna Riverview Guesthousen ravintolasta.

6 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s