Thaimaan kasvisfestivaalit pidetään syksyisin

on
Haw mookia kasvisannoksina Yaowarat Roadin tai Charoen Krunging varrella Bangkokin Chinatownin katuravintolassa, joka muuttui kasvisravintolaksi kasvisfestivaalien aikana, kuten monet muutkin ravintolat. Tavallisesti haw mook on kalacurry, mutta siitä tehdään myös ihania kasvisversioita.

Jos haluaa kokea Thaimaan kasvisfestivaalit, niin kannattaa alkaa tiirailemaan matkoja Bangkokiin tai Phuketiin. Syksyllä 2019 festivaalit ovat 28.9. – 7.10. Kyse ei ole samanlaisista vegefestareista tai vegemessuista kuin mitä länsimaissa järjestetään, vaikka Suomessa syksyn 2019 vegemessut alkavatkin samana päivämääränä 28.9.2019.

Thaimaassa juhlien ajankohta määräytyy kuukalenterin mukaan  ja oikeastaan festivaalien nimi on Yhdeksän keisarijumalan festivaalit. Kyseessä on siis uskonnolliset festivaalit, mutta on hieman häilyvää mihin uskontoon ne oikein liittyvät. Uskonto kiepautuu tässä kiinalais-thaimaalaiseen kulttuuriin ja taolaisuuteen. Sekin on hieman epäselvää, pitäisikö ruoan näillä festareilla olla ehdottoman vegaanista, koska thaimaalaisen dzee-kasvisruoan suhteen on vähän niin ja näin onko se ihan varmasti aina vegaanista. Ainakaan thaimaalaiset eivät aina tiedä mitä dzee-ruoka tarkemmin on. Mutta minä en ole näillä festareilla törmännyt muuhun kuin vegaaniruokaan ja olen kyllä käsittänyt, että oikean dzee-ruoan pitäisi olla vegaanista. Pari kertaa olen nähnyt ruoassa kananmunaa Thaimaan halvoissa kasvisravintoloissa.

Festivaalien katukojujen ruoka on pääasiassa aika raskasta, kuten friteerattuja ruokia ja feikkilihoja. Mutta joukosta löytyy poikkeuksiakin, kuten kesärullia ja susheja. Ravintoloissa voi olla vaikka mitä tarjolla.

Palavia paaluja Chao Zhou Shi Kong -temppelissä.

Bangkokissa uskonnollisten menojen pääkohde on Chao Zhou Shi Kong -temppeli (San Jao Sien Khon) Chinatownissa lähellä Chao Phraya -jokea. Tuossa temppelissä poltetaan isoja seipäitä ja pieniä lyhtyjä. Toiminta on mielenkiintoisen näköistä. Riverview  Guesthousen kattoterassilta pystyy näkemään tuon temppelin, mutta sisään menemällä vasta kokee tapahtuma kunnolla. Tuon temppelin lähellä olevat kujat ovat festivaalien aikaan täynnä kasvisruokakojuja ja välillä seremonioiden aikaan siellä on vaikea kulkea eteenpäin. Toinen iso ruokakojukatu on Chinatown Gaten lähelle päättyvä Charoen Krung -katu.

Phuketin kulkueet ovat spektaakkeleita.

Phuketissa uskonnolliset menot ovat hurjat kulkueineen, joissa kävelee lävistettyjä transsissa olevia ”masongeja”. Jotkut ovat kuvailleet kulkueita papaatteineen kunnon sotatantereiksi. Phuket Townissa ruokakojut löytyvät Ranong-kadulta etenkin Jui tui -temppelin läheltä. Rantakohteissa festivaalit näkyvät tuskin mitenkään.

Kasvisfestivaalien kojuissa myydään paljon uppopaistettuja ruokia.

Nämä Thaimaan festarit ovat lempiaiheeni ja olen kirjoittanut aiheesta useasti aiemminkin:

Phuketin uskonnolliset kasvisfestivaalit >>

  • tuon linkin takaa löydät enemmän selitystä siitä, mistä festivaaleissa on kyse ja miksi Phuket on niiden pääsijainti. Myös kuvia Phuketin kulkueesta ja ihmisistä, joilla on kymmenittäin kummallisia lävistyksiä. Lisäksi on kuvia valtavasta määrästä Phuket Townissa tarjolla olleesta kasvisruoasta syksyltä 2015.

Thaimaan kasvissyöjäfestivaalit >>

  • selostusta mitkä ovat festareiden käytännöt ja millainen kokemus ne Bangkokissa ovat.

Kasvissyönti thaimaalaisittain >>

  • mistä Thaimaan dzee-ruoassa  ja -ravintoloissa on kyse.

Kasvisfestivaalien vietto Bangkokissa >>

  • kuvailua kokemuksistani ensimmäisistä Thaimaan kasvisfestivaaleista, joita pääsin seuraamaan vuonna 2014.

Kasvissyöjäfestivaalien tarjontaa Bangkokissa >>

  • ruokakuvia Bangkokin Chinatownista eli Yaowaratista syksyltä 2014.

Kasvissyöjäfestivaalit Chiang Maissa >>

  • miten festivaalit näkyivät Chiang Maissa syksyllä 2014.
Strawberry shortcake, jonka ostin katukojusta Chinatown Gaten läheltä. Syksyllä 2016 sillä kohdin oli valtava määrä kojuja.
Kakku oli kaunis, mutta ei mikään maailman maukkain. Oli silti tuolloin ainakin vielä harvinaisuus löytää vegaanileivonnaisia Thaimaassa.
Moonnen leipomo myi kasvisfestivaaleilla vegaanisia leivonnaisia. En tiedä kuuluuko vegaanileivonnaiset tavallisesti yrityksen valikomaan, ks. facebook.com/moonneonmoon/
Kasvisruukkuja. Niissä on mm. noita valko-oransseja kummallisia kananmunaviipaleen näköisiä valmisteita.
Tyypillisimmin thaimaalaiset dzee-ruoat ovat esillä tällä tavoin.
Keltapunaiset viirit kertovat kasvisruoasta ravintoloissa.
Bangkokin Chinatownin pääkatu Yaowaratille ilmestyy tällaiset puna-keltaiset lakanat kasvisfestivaalien aikaan.
Halpojen kasvisravintoloiden euron hintaiset nuudelikeitot ovat suosikkini.
Friteerattua raakaa papaijaa. Parhainta tämä on kun sen maustaa samoin kuin raaka papaijasalaatti maustetaan.
Thaimaan kasvisfestivaaleilla näkee kummallisen näköisiä ruokia ja minussa se herättää kokeilun halun. Monet ruoat ovat kuitenkin aika miedon makuisia.
Jotain jänniä paistoksia. Yleensä kun katukeittiöissä näkee tällaisia, on se jotain kananmunaa sisältävää.
Täytettujen pannukakkujen valmistamista. Kookostäytteiset ovat lemppareitani.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s