Miten välttää vatsatauti Intiassa

on
Intialaiset eivät ole turhaan chain juojia - kannattaahan vesi keittää ja lisätä siihen hyvää tekeviä mausteita.
Intialaiset eivät ole turhaan chain juojia – kannattaahan vesi keittää ja lisätä siihen hyvää tekeviä mausteita.

Varovaisuudessa vatsataudin saamisen suhteen on monenlaista suhtautumistapaa. Teräsvatsoja ärsyttää toisten käsidesillä läträämiset. Minunkin mielestä Thaimaa on paikka, jossa voi tilata jääpaloja ja syödä salaattia eikä käsidesiä tarvitse käyttää siinä missä ei Suomessakaan.

Jotkut ihmiset tulevat helposti tautisiksi vähän missä vain tai ryhtyessään syömään totutusta toisenlaista ruokaa. Tosin usein ajattelen porukan tulkitsevan löysän vatsan turhan helposti ripuliksi. Oikeasti kyse on varmaan ihan terveellisestä ruoansulatuksen kiihtymisestä chilin, hedelmien ja kasvisten sekä runsaan veden juonnin takia. Tai huonosta olosta nestehukan, auringon ja epäpuhtaan alkoholin vuoksi.

Näitä kosteuspyyhkeitä löytyy Goalta.
Näitä kosteuspyyhkeitä löytyy Goalta.

Mutta Intia on toista maata kuin muut. En ole koskaan missään muualla reissussa ollut oksennustaudissa, mutta olen sairastanut lyhyen vatsataudin kolmella viidestä Goan reissusta. Niin myös tällä kertaa. Onneksi nämä ovat kestäneet vain vuorokauden ja sen jälkeen on korkeintaan parin päivää pallea vähän pipi ja jotkut ruoat etovat.

Ei voi tietää tuleeko tauti ruoasta vai esim. ovenkahvasta ja silmäkulman hipaisusta. Tässä on vinkkejä siihen, miten sairastumista voi yrittää välttää. Itse en ole varsinkaan tällä kerralla ollut kovin huolellinen.

 • älä juo muuta kuin pullovettä ja semmoisesta pullosta, jossa on ehjä sinetti, tai sitten suodata vetesi itse. Jossain päin Intiaa saatetaan vesipulloja edelleentäyttää likavedellä ja myydä eteenpäin. Älä juo pöytiin tuotuja vesilasillisia. Näitä neuvoja noudatan Intiassa itse.
 • älä ota jääpaloja juomiisi. En ole noudattanut tätä turistisella Goalla, mutta muualla Intiassa en kyllä joisi mitään missä on ollut jääpaloja sen varalta jos ovat tehneet palat itse raanavedestä. Esimerkiksi tänään näin kantaravintolani omistajan rahtaavan moponsa tarakalla tehdasvalmisteista jääharkkoa.
 • älä huuhtele suutasi raanavedellä pestessäsi hampaita ja varo juomasta vettä suihkussa. Näitä olen noudattanut, mutta hammasharjaa olen huuhdellut raanavedessä ja pessyt siinä astioita.
 • pese käsiäsi normaaliin tapaan. Koska raanavesi on likaista, eivät kädet kuitenkaan ole tämän jälkeen täysin puhtaat, joten älä kaivele hampaitasi tämän jälkeen. Voit huuhdella käsiäsi lopuksi pullovedellä tai pyyhkiä kosteuspyyhkeillä.
 • käytä käsidesiä silloin tällöin päivän aikaan, kuten ennen syöntiä. En suosittele käsidesin käyttöä missään muualla maailmassa (tai ainakaan missään missä olen itse käynyt) kuin Intiassa, jossa kannatan sitä. Nyt itselläni ei ole ollut käsidesiä, vaan olen käyttänyt vain kun ruokaseura on sitä muistanut tarjota.
 • älä kosketa käsilläsi kasvojasi. Huomaamattamme me hieraistaan nenäämme ja silmiämme, pyyhkäisemme huuliamme, rapsutamme poskiamme. Yritä pitää kädet pois naamalta, ettei niiden kautta eksy bakteereja rööreihin. Näitä yritän noudattaa aina muutenkin esim. flunssapöpöjen takia.
 • jos haluaa ottaa varman päälle, ei kannata syödä ravintoloissa mitään tuoretta, kuten salaatteja, vastapuristettuja mehuja, hedelmiä tai annoksen lisäkkeenä tulevia kurkun ja tomaatin paloja. En ole noudattanut tätä, vaan olen syönyt tuoreita juttuja siistin näköisissä turistipaikoissa. En söisi salaattia kaupungeissa paikallisille suunnatuissa ravintoloissa, mutta eivätpä intialaiset muutenkaan salaatteja perinteisesti harrasta ja kaiketi syystä.
 • syö vain hedelmiä, jotka kuorit itse.

Pidempään Goalla asustelleet voivat pitää tällaista varovaisuutta tyhmänä ja liioiteltuna, mutta Intia on hygienian suhteen erilainen kuin muu maailma.

Vatsataudin oireet

Itselläni oireet ovat olleet nämä:

Nousee kuume

 • ekalla kerralla tämä oli ensimmäinen oireeni, makasin rannalla ja alkoi paleltamaan. Yöllä olin tosi heikko, en meinannut jaksaa kävellä takaisin bungalowiini vessasta ja mietin tikkaiden juurella miten ikinä pääsen kipuamaan ne ylös. Aamulla ei enää ollut tautia.
 • toisella kerralla olin vuorokauden ajan kuumeinen ja teki mieli vain heittelehtiä sängyssä
 • kolmannella kerralla kuumetta tuli vähän vasta seuraavaksi päiväksi, kun tauti alkoi edellisenä iltana

Kolotus ja särky

 • liittyy kuumeeseen, koskee ranteisiin ja niveliin

Ripuli

 • jep, sen kyllä tunnistaa tavallisesta löysästä vatsasta niin että tulee kuin vain vettä, vessaan tulee kiire ja vähintään parin tunnin välein. Kolmannella tautikerralla keskityin tätä enempi oksentamiseen.

Oksettaminen

 • sitä joko ehtii huomata oireet tai ei ehdi vessaan ajoissa… kannattaa nukkua sankko vieressä. Nyt heräsin monta kertaa unesta pahaan olooni ja suuntasin vessaan rauhallisesti mutta varmasti.

Kun olin ensimmäistä kertaa Intiassa ja sain taudin, menin heti illalla lääkäriin. Luin Lonely Planetin sairausosiosta, että jos on yhtä aikaa ripuli ja kuume, kannattaa sinne mennä. Aika hölmö ohje, nuohan ovat perus ruokamyrkytyksen ja vatsataudin yhtäaikaiset oireet.

Taudin hoito

Tärkeintä vatsataudissa on varmasti riittävän nesteen saaminen. Tällä kertaa minulla onneksi oli mukanani pussi nestehukkajauhetta, jota sekoitin seuraavina päivinä veteen, jotta saisin puhdistetun veden mukana suoloja ja sokeria, jotka auttavat veden imeytemiseen. Kun jauhe loppui, sekoitin veden joukkoon vähän suolaa ja sokeria. Olisi ollut ehkä hyvä puristaa vähän sitruunaakin.

GT ja shiisha Naga Barissa.
Varovaisimmat jättävät ottamasta jääpaloja drinkkeihinsä.

Myönnän että yöllä oksennustaudin alettua en juonut vettä. Vedestä tuli huono olo enkä olisi saanut nukuttua. Onneksi aamulla ei enää laatta lentänyt ja saatoin alkaa juomaan. Vesi ja kaikki tosin etoi.

Joskus on kai neuvottu ihmisiä paastoamaan taudin aikaan ja jälkeen, mutta ei kai siihen ole mitään syytä. Parempi varmaan vaan syödä ettei olisi heikko olo. Tosin ruoka ei yleensä kovinkaan maistu. Itse söin vain banaania ja valkoista leipää ja nukuin paljon.

Lihas- ja nivelkolotukseen auttaa tiikeribalsami tai muu särkyvoide. Nappasin itse myös panacodin, joka sattui olemaan saatavilla. Kai muutkin särkylääkkeet mukamas tehoavat.

Ripuliin en ottaisin yhtään mitään. Jotkut väittävät ettei Imodiumin vaarallisuudelle ole mitään todisteita, mutta mielestäni on epätervettä laittaa suolisto koomaan. Eiköhän sillä ole joku syy että sisältö pyrkii ulos. Ottaisin Imodiumia vain jos jostain syystä joutuisin matkustamaan taudin alettua.

Lue myös: Kun vesi ei auta janoon >>

 

7 Comments Lisää omasi

 1. Päde sanoo:

  Aaah intialainen Ganeshin Kosto – vattatauti! Koettu on, Goalla tietysti! Korkea kuume, explosive-luokan oksentamista – välillä pitkin seiniä kun ei ehtiny vessaan – ja järjettömät kivuliaat vatsakrampit. Ite menin semmosesta muutamassa tunnissa niin heikkoon kuntoon että hotellista soittivat lääkärin kotikäynnille. Tohtori ois halunnu viedä sairaalaan, olin niin kuivettunu ja verenpaineet alhaalla, mutten suostunu. Sain lopulta antibioottia piikillä persuksiin, koska pillerit lens turpavärkistä ulos saman tien kun ne sai nielastua. Tiedä sitten oisko menny ohi ilman antibioottia, mutta siinä kohin ku lääkäri tuli käymään olin valmis mihin tahansa (paitsi intialaiseen sairaalaan), kun mahakivut oli niin hirveet ja alko olla vaikeuksia pysyä jaloillaan ja tajuissaan.

  Muutama päivä siinä meni ennen kun pystyi syömään. Hyvä dietti oli, paino putos varmaan 5 kiloa!

  1. Uh, mun taudit on tohon verrattuna olleet vesitihkua kaatosateen sijaan… onneks!

 2. Päivitysilmoitus: Lehmän lantaa Intiassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s