Koiran tuontiprosessi Thaimaasta Suomeen

on
Nämä koirat toin Suomeen elokuussa 2015. Oikealla Wispa, vasemmalla Alfa.
Nämä koirat toin Suomeen elokuussa 2015. Oikealla Wispa, vasemmalla Alfa.

(Tämä juttu koskee adoptointi-, rokotus- yms. prosessia, seuraavassa jutussa kerron matkavalmisteluista ja matkustamisesta).

Päivitys: nykyään Ruokaviraston (ent. Evira) sivuilta saa entistä selkeämmät tiedot oman lemmikkieläimen siirrosta EU:n ulkopuolisesta maasta, ohjeet löytyvät täältä >> . Ruokaviraston termien mukaan tuonti tarkoittaa kaupallista tuontia, eikä oman adoptoidun eläimen kanssa matkustaminen ole sitä. 

Kun aloittaa prosessin neljä kuukautta etukäteen, voi Thaimaasta tuoda koiran tai kissan Suomeen ilman mitään karanteenia tai tarkistuksia Suomen päässä (päivitys: paitsi nopea mikrosirun tarkistus tullissa Helsinki-Vantaalla). Eikä muutenkaan missään tapauksessa saa lähteä tuomaan koiraa tai kissaa ilman että kaikki tarvittavat asiat on tehty etukäteen lähtömaassa. Muutoin eläin joutuu kalliiseen ja ikävään karanteeniin Suomen päässä tai se saatetaan palauttaa lähtömaahan tai jopa lopettaa. Mutta eipä lentoyhtiöt edes ottaisi kyytiinsä koiria, joiden paperit eivät ole kunnossa.

Toin Wispan Suomeen elokuussa 2015.
Toin Wispan Suomeen elokuussa 2015 Lanta Animal Welfaren eläinsuojelukeskuksesta. Se oli syntynyt siellä (sen emo tuli sinne viimeisillään raskaana ja sairaana) ja sille aloitettiin vientiprosessi kolmen kuukauden ikäisenä. Minun piti odotella sen kanssa Koh Lantalla elokuulle, jotta se oli valmis matkustamaan. Muutoin olisin tuonut sen jo kesäkuussa.

Lanta Animal Welfaren ja Soi Dogin turvatarhojen koirille tehdään tämä prosessi heti kun koirat saapuvat asumaan tarhoille, jo ennen kuin niille on olemassa kodit. Tavoite on, että koirat ovat valmiita lähtemään heti kun joku ne haluaa adoptoida ulkomaille (tosin papereiden valmisteluun ja lentolippujen ostoon tarvitaan vähintään viikko tai 10 pv aikaa). Sitä en tiedä onko jokin aika, jossa tuo prosessi menisi umpeen ja rabiesvasta-ainetestit pitäisi tehdä uudestaan. Näyttää siltä, että ei aina ainakaan vuodessa, tai kai parissakaan (lisätty 2017: jos rokotuskortilla voi osoittaa, että rabiesrokotteita on annettu säännöllisesti verinäytteen otosta [Thaimaassa annetaan vuoden välein], niin ongelmaa ei pitäisi olla).

Mutta yleensä turvatarhoilla ei ole varaa tehdä tätä prosessia koirille valmiiksi ja se voisi olla turhaa, mikäli koira saa kodin Thaimaasta matkustamatta ikinä ulkomaille. Esimerkiksi Chiang Main Care for Dogsilta useimmat koirat adoptoidaan paikallisesti, jos niitä adoptoidaan ollenkaan. Siksi Suomeen tuomalleni Alfalle aloitettiin prosessi vasta kun allekirjoitin adoptointipaperit. Lanta Animal Welfaren koirille taas ulkomaille pääseminen on yleensä ainut mahdollisuus, koska paikalliset eivät niitä huoli. Siksi Wispa oli jo aloittanut prosessinsa, kun allekirjoitin adoptointipaperit hänestä.

Prosessi ei ole mitenkään suuritöinen, mutta on paras antaa se tehtäväksi ihmisille, jotka ovat tottuneet sitä tekemään. Lanta Animal Welfare ja Soi Dog lähettävät koiria ulkomaille viikoittain ja niissä on työntekijät tekemässä tätä. Ainakin Care for Dogsilla on ollut asiasta vastaava vapaaehtoinen viemässä prosessia eteenpäin. Lanta Animal Welfarella autetaan matkustamaan myös koiria ja kissoja, jotka eivät ole turvatarhalta peräisin. Nämä samat asiat koskevat myös kissoja, vaikka kirjoitankin vain koirista. Lisäys: Jos sinulla on jo koira tai kissa Thaimaassa, niin suosittelen ottamaan yhteyttä Relo4Pawsin James Reynoldsiin, jolla on yritys, joka auttaa lemmikkien viennissä. Jotkut Thaimaan rescuejärjestöt antavat Relo4Pawsin hoitaa hommat, jos heillä itsellään ei ole asiantuntemusta.

Lue juttu Koiran hankinta Thaimaasta >>. Koiran hankintapäätös on ensimmäinen vaihe ja tässä jutussa käydään läpi asioita, mitkä ovat seuraavat vaiheet.

Rabiesrokotus, mikrosirutus ja verinäytteen otto

 1. Rabiesrokotussarja (aloitetaan 4 kk ennen matkustamista)
 2. Mikrosirutus (tehdään juuri ennen verinäytteen ottoa)
 3. Verinäytteen otto ja lähettäminen (verinäytteen otosta aletaan laskea 90 päivää)
 4. Odotusaika eli ”karanteeni” (90 päivän kuluttua koira saa matkustaa Eurooppaan)
 5. Heisimatolääke (annetaan eläinlääkärin toimesta pari päivää ennen Suomeen saapumista)
Toin Alfan Suomeen yhtä aikaa Wispan kanssa. Alfa olisi ollut valmis matkustamaan jo kesäkuussa 2015, mutta jäimme Koh Lantalle odottamaan Wispan valmistumista. Aloitimme Alfan prosessin Chiang Maissa helmikuussa 2015, hänet oli tuotu Care for Dogsin turvatarhalle lokakuussa 2014.
Toin Alfan Suomeen yhtä aikaa Wispan kanssa. Alfa olisi ollut valmis matkustamaan jo kesäkuussa 2015, mutta jäimme Koh Lantalle odottamaan Wispan valmistumista. Aloitimme Alfan prosessin Chiang Maissa helmikuussa 2015, hänet oli tuotu Care for Dogsin turvatarhalle lokakuussa 2014, jolloin tutustuin tähän mahtavaan rekkuun.

Rabiesrokotustehoste annetaan koiralle, vaikka sen rabiesrokotukset olisivatkin ajantasaiset. Sillä halutaan varmistaa, että Eurooppaan testattavaksi lähetettävässä näytteessä näkyy tarpeeksi vasta-aineita rabiekseen. Verinäyte otetaan pari viikkoa rokotustehosteen jälkeen. Päivitys: tässä kai pitää olla tosi tarkka, että rokotteekin on annettu juuri tiettyyn aikaan, kiinnitä siis huomiota tähän!

Koiralle pitää antaa mikrosiru juuri ennen verinäytteen ottoa, koska koira pitää olla identifioitu, että tämä verinäyte on juuri tästä koirasta. Kautta prosessin pitää olla varma, että mikrosirunumero on kaikissa papereissa oikein.

Sertifioitu eläinlääkäri ottaa verinäytteen kaulasta tai jalasta ja veriseeruminäyte lähetetään sopivaan laboratorioon Eurooppaan. Care for Dogsilla on paikka Saksassa, jonne he aina lähettävät näytteen ja Lanta Animal Welfare lähettää näytteen Iso-Britanniaan. Suomeen tuotavan koiran veriseerumi ei siis tarvitse olla tutkittu suomalaisessa laboratoriossa, vaan muiden Euroopan maiden tulokset kelpaavat täälläkin.

90 päivän odotus verinäytteen oton jälkeen

Ihana Brutus on Lanta Animal Welfarella odottamassa, että se pääsee matkustamaan Sveitsiin. 90 päivän aikana ei tarvitse olla eristyksissä muista koirista.
Ihana Brutus on Lanta Animal Welfarella odottamassa, että se pääsee matkustamaan Sveitsiin. 90 päivän aikana ei tarvitse olla eristyksissä muista koirista.

Verinäytteen ottamispäivästä lähtee juoksemaan 90 päivän ”karanteeni”, jonka jälkeen eläin on valmis matkustamaan Eurooppaan. Koiran ei tarvitse olla millään tavalla eristyksissä muista eläimistä tuona aikana, vaan sen kanssa jatketaan Thaimaan päässä normaalielämää. Kai tällä 90 päivällä on jotain tekemistä se kanssa, että tuon 90 päivän jälkeen ei pitäisi olla mahdollista, että koira millään tavoin voisi kantaa rabiesvirusta, en tiedä miksi juuri tuo aika. Australiaan ja Uuteen-Seelantiin ei riitä tuokaan aika, vaan perillä on karanteeni, jos koiran tuo suoraan Thaimaasta.

Laboratorioilla kestää aikansa ennen kuin he lähettävät takaisin paperit, joista ilmenee että eläin on läpäissyt testin. Tuo paperi pitää ilman muuta liittää koiran matkustusasiakirjoihin.

Matkustusasiakirjojen valmistelu

Care for Dogsilla oli Rex-koira, jonka piti päästä matkustamaan Eurooppaan, mutta sen piti odottaa että sen turkki näyttäisi paremmalta. Se oli jo terve, mutta Chiang Main viranomaisten mielestä se näytti epäilyttävältä eivätkä päästäneet sitä lähtemään. Siksi tämmöisiä tapauksia pitäisi viedä näytille ennen matkalippujen ostamista.
Care for Dogsilla oli Rex-koira, jonka piti päästä matkustamaan Eurooppaan, mutta sen piti odottaa vähän tavallista kauemmin, jotta sen turkki muuttui paremman näköiseksi. Se oli jo terve, mutta Chiang Main viranomaisten mielestä se näytti epäilyttävältä eivätkä päästäneet sitä vielä lähtemään. Siksi tämmöisiä tapauksia pitäisi viedä näytille ennen matkalippujen ostamista.

Koiran matkustamisasiakirjat valmistellaan Thaimaassa lentokentän livestock-toimiston kanssa (saatetaan kutsua myös quarantine stationiksi tms. vaikka kyse ei ole koiran pitämisessä eristyksissä karanteenissa). En ole itse hoitanut yhteydenpitoa sinne, mutta Lanta Animal Welfarella sinne lähetetään jo etukäteen koiraan tai kissaan liittyvät paperit sekä eläimen kanssa matkustavan ihmisen passikopio ja matkustustiedot, jotta kaikki olisi varmasti kunnossa ajoissa.

Livestock-toimistoon mennään paikan päälle eläimen kanssa joko matkustuspäivänä tai jo pari päivää ennen (tähänkin on olemassa tarkka määre kuinka monta päivää saa olla kulunut siellä käymisestä, ole siis tarkkana). Siellä tarkistetaan koiran henkilöllisyys lukemalla mikrosiru ja myös koiran yleinen terveys saatetaan tarkistaa. Minulla on kokemusta tästä Phuketista. Ensimmäisellä kerralla meillä oli viisi eläintä lähdössä ja toimistosta tuli henkilö alas autolle katsomaan eläimet. Toiselle kerralla meillä oli vain yksi koira mukana ja se käveli kanssamme toimistoon, jossa mikrosiru luettiin.

Koira pitää pestä ennen käyntiä, poistaa kaikki punkit ja sille on hyvä laittaa punkkikarkoite. Suomi vaatii, että koiralle annetaan heisimatolääke 1-4 päivää ennen Suomeen saapumista (pitää olla annettu 24 h ennen Suomeen saapumista, ei esim. 20 h) ja tämän antamisesta pitää olla terveyskortissa eläinlääkärin merkintä. Ei siis niin että itse ostaisit lääkkeen ja antaisit sen, vaan eläinlääkärin tulee tehdä tämä.

Olen ymmärtänyt, että toisissa livestock-toimistoissa Thaimaassa on hankalampi asioida kuin toisissa, ainakin ennen Chiang Maissa asiat sujuivat niin jäykästi, että paperit mieluummin hoidettiin Bangkokissa kotimaan lennon jälkeen, ennen ulkomaan lentoa.

Eviran sivut (nyk. Ruokavirasto)

Lue lemmikkieläimen siirrosta EU:n ulkopuolelta Suomeen Ruokaviraston sivuilta >>.

Tässä voi olla vanhoja tietoja: Kun Eviran sivuja selaa, ensin siellä säikäyttää väite, että eläimelle pitää varata eläinlääkinnällinen rajatarkastus ensimmäisessä EU-maassa, johon eläin saapuu. Mutta tämä tarkoittaa vain kaupallisissa tarkoituksissa tuotuja eläimiä tai kodittomia katukoiria, ei itselle adoptoitua koiraa tai kissaa. Kun minä toin koirat Thaimaasta, ei Helsinki-Vantaalla (eikä Frankfurtissa, johon ne ensin laskeutuivat) niitä tarkistettu, mutta tulli olisi voinut sen tehdä halutessaan (nykyään Ruokaviraston ohjeissa on että eläin pitää viedä tullin kautta). Koirat tarkistettiin Phuketissa livestock-toimistossa ja niiden paperit katsottiin Bangkokin lentokentällä Lufthansan tiskillä.

Jos koira matkustaisi ilman omistajaa (cargona eli rahtina), niin siinä pitää huolehtia eri asioista, samoin jos eläimiä olisi enemmän kuin viisi.

Vanhaa tietoa:

Eviran sivut uudistuivat muutama päivä sitten ja nyt siellä on jaoteltu erilaisia tuontityyppejä kahteen sarakkeeseen:

 • ei-kaupallista tuontia on muun muassa, kun ”omistaja matkustaa kolmanteen maahan, ostaa lemmikin ja palaa sen kanssa EU:n alueelle”. Jos adoptoit koiran turvatarhalta ja matkustat sen kanssa tai lentovapaaehtoinen ottaa sen nimiinsä ja matkustaa sen kanssa, niin se on tätä ei-kaupallista tuontia, koska olet jo hankkinut eläimen ja olet sen omistaja.
 • kaupalliseen tuontiin rinnastettavaa on ”EU:n alueelle myytäviksi tai luovutettaviksi tuotavat lemmikkieläimet”, mukaan lukien ”kodittomat katukoirat, jotka sijoitetaan uusiin koteihin”. Tämä taitaa olla uusi lisäys sivuilla. Eli jos Thaimaasta tuotaisiin Suomeen jonkun tahon toimesta kodittomia koiria, joita kukaan ei olisi vielä adoptoinut, niin se olisi varmaan tätä. Mutta en tiedä että tätä tehtäisiin Thaimaan katukoirien kanssa, ne matkustavat yleensä vasta kun ne on jo adoptoitu. Kun Viipurin Koirat ry tuo Viipurista koiria, niin nämä käyvät rajalla läpi eläinlääkinnällisen tarkastuksen.

Pentukoiran tuominen

Tämmöisen nyt noin kuukauden ikäisen Dreamy-pennun voi adoptoida Suomeen, mutta se pääsee matkustamaan vasta puolen vuoden kuluttua.
Tämmöisen nyt noin kuukauden ikäisen Dreamy-pennun voisi adoptoida Suomeen, mutta se pääsisi matkustamaan vasta puolen vuoden kuluttua.

Thaimaasta Eurooppaan voi tuoda pentukoiran aikaisintaan kun se on 7 kuukauden ikäinen. Tämä ainakin siksi, että ensimmäisen rabiesrokotuksen voi antaa vasta kun koira on 3-kuukautinen, siitä kahden viikon päästä annetaan tehosterokote ja siitä kahden viikon päästä voi ottaa verinäytteen. Sitten koira on 4-kuukautinen ja verinäytteen otosta alkaa 90 päivän odotusaika.

Vanhempieni Wispa-koira syntyi joulukuussa 2014. Pääsin viemään sen vanhemmilleni Suomeen vasta elokuussa 2015.

Tämän takia esimerkiksi nyt, kun Lanta Animal Welfarella on kahdeksan muutaman viikon ikäistä pentua, olisi parasta jos niistä saisi monta adoptoitua Yhdysvaltoihin tai Kanadaan, joihin pennut voi viedä jo 4-kuukautisina. Siten niiden ei tarvitsisi asua tarhalla niin pitkään. Kahdeksan eloisaa puolivuotiasta tuolla tarhalla olisi aikamoinen show. Onneksi yksi pennuista on taidettu jo varata paikalliselle perheelle.

Entä jos koira ei läpäise testiä

Lipe ei taida päästä Eurooppaan, mutta Yhdysvaltoihin tai Kanadaan sen voisi adoptoida, koska niissä ei vaadita rabiesvasta-ainetestin läpäisyä.
Lipe ei taida päästä Eurooppaan, mutta Yhdysvaltoihin tai Kanadaan sen voisi adoptoida. (Päivitys 2017: Lipe on nyt Kanadassa 🙂 )

Semmoinenkin kummallisuus voi tapahtua, että koira ei läpäise rabiesvasta-ainetestiä, vaikka sille olisi annettu rabiesrokote monta kertaa. Semmoinen on harvinaista, enkä tiedä mistä tällainen voi johtua. Se ei tarkoita sitä, että koiralla olisi rabies, vaan sitä että testin tulos jää alle 0,5 IU/ml.

Lipe-koira on asunut Lanta Animal Welfarella yli vuoden, se on saanut monta rabiesrokotetta ja sen veriseerumi on lähetetty Iso-Britanniaan testeihin kahdesti, eikä se läpäissyt sitä kummallakaan kerralla. Siksi näyttää siltä, että sen voi adoptoida vain Thaimaahan, Kanadaan tai Yhdysvaltoihin, koska niissä ei vaadita rabiesvasta-ainetestin läpäisyä.

– – – –

Kokemukseni näihin asioihin tulee pääasiassa Lanta Animal Welfarelta, jossa olin töissä miltei vuoden. En ollut vastuussa näistä adoptio- ja matkustamisasioista, mutta kerroin näitä asioita jatkuvasti niistä kiinnostuneille ihmisille. Lisäksi adoptoin kaksi koiraa kahdesta eri paikasta Thaimaasta ja toin ne Suomeen elokuussa 2015. Toin myös yhden koiran Suomeen helmikuussa 2016 koiran uusille omistajille.

Lue muut jutut aiheesta:
Koiran hankinta Thaimaasta >>
Lanta Animal Welfaren koirat ja niiden adoptointi >>
Adoptoin koiran Thaimaassa >>
Jössi-koira myrkytettiin Thaimaassa vuosi sitten >>
Angelina ja kaikki muut pienet kissanpennut >>

11 Comments Lisää omasi

 1. Kukkis sanoo:

  Hei!

  Olipa hauskaa löytää blogisi (löysin tänne sattumalta hakukoneen kautta etsiessäni tietoa eräästä koiranruoasta). Olen itse kohta kolmeakymmentäkahdeksaa käyvä vegaani, vapaaehtoisesti lapseton, ja tuonut koiran Intiasta vuonna 2008. Mikäli vietät jossakin vaiheessa aikaa Suomessa, voisi vaikka järjestää koiratreffit. Ulkomailta tulleet rescue-koirat ovat mielestäni ihan omansalaisiaan, niissä on vielä paljon alkukantaisuutta jäljellä.

  1. Hei, en huomannut viestiäsi aiemmin. Samanlaisia juttuja ollaan tehty ja valittu 🙂 Meillä on sitten kesällä koirat Helsingissä, ehkä sitten silloin mikäli meidän uudet rescuetuontikoirat osaavat käyttäytyä koirapuistoissa!

   Itse vielä valitsen tämmöisiä dingon oloisia koiria, just kun ne on semmosia oikeita koiria eikä ihmisten kummallisten kauneusihanteiden mukaan jalostettuja.

 2. Kerttu sanoo:

  Heippa! Mulla olisi muutama kysymys sinulle aiheeseen liittyen. Voisitko olla yhteydessä minuun?

  1. Hei, kyllä mutta miten? Lähetätkö minulle viestin esim. https://www.facebook.com/reissaustajaruokaa/ tai reissaustajaruokaa@gmail.com niin voin vastata!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s