Koiran kanssa matkustaminen Thaimaasta Suomeen

on
Alfa ja Wispa lentokopissansa Frankfurtin lentokentällä.
Alfa ja Wispa lentokopissansa Frankfurtin lentokentällä.

(Tämä juttu koskee matkavalmisteluita ja matkustamista, lue adoptointi-, rokotus- yms. prosessista täältä >>)

Toin elokuussa 2015 kaksi koiraa Thaimaan Koh Lantalta Suomeen. Hoidin itse koirien lentolippuvaraukset, mutta jos joku adoptoi koiran esim. Soi Dogilta tai Lanta Animal Welfarelta, niin nämä voidaan tehdä puolestasi. Rabiespistosten, mikrosirutuksen ja verinäytteen oton jälkeen seuraava vaihe on lentolippujen ostaminen eläimelle.

Lyhyesti kerrottuna lensin kahden koiran kanssa Suomeen näin:

1. päivä (perjantai)
n. 6.30 lähtö autolla Koh Lantalta Phuketiin
n. 10.30 olimme Phuketissa livestock-toimistossa (lentokentän viereinen rahtiterminaali), jossa hoidettiin paperiasiat
n. 13.00 siirryimme lentokentälle
n. 16.00 lento Phuketista Bangkokiin
n. 18.00 perillä Bangkokissa, jossa lemmikkitaksi vastassa
n. 18.30 perillä hotellilla

2. päivä (lauantai)
n. 9.00 lähtö hotellilta lemmikkitaksilla
n. 9.30 lähtöselvitys lentokentällä Lufthansan tiskillä
n. 10.00 tunnin odottelu koirien kanssa kentällä
n. 11.00 koirat lähtivät lentokoneeseen oversize-baggage -tiskiltä
n. 12.10 lento lähti (lennon kesto 11 t 50 min)
19.00 lento Frankfurtissa, kahden tunnin vaihtoaika ja sitten 2 t 25 min lento
00.25 perillä Helsingissä

Lennon valitseminen: ulkomaan lento

Kaikki lentoyhtiöt eivät lennätä eläimiä tai ovat muuten vain huonoja siihen tarkoitukseen (ks. listausta Lanta Animal Welfaren sivuilla >>). Halpalentoyhtiöt eivät yleensä sovi eläinten lennättämiseen, eikä joidenkin maiden kautta voi lentää.

Alfa lentokopassaan. Kuva: Mee Pet Taxi
Alfa lentokopassaan. Kuten näkyy, koppa on tosi iso. Emme löytäneet Chiang Main lemmikkieläinliikkeistä keskikokoista koppaa, joten ostin tuollaisen. Kuva: Mee Pet Taxi

Lisäksi joskus hyvilläkin lentoyhtiöillä on sellaisia lentokoneita käytössä, joissa ei ole eläville eläimille sopivaa ruumatilaa. Eläimet eivät mene lentokoneessa samaan kylmään tilaan kuin matkalaukut, vaan ne menevät sellaiseen osioon, jossa on lämmitys ja ilmastointi. Vain ihan minikoirat ja -kissat voisivat matkustaa matkustamossa penkin alla ja heillä voi olla kantokassit virallisten lentokoppien sijaan. Englannin termejä: matkustamo – cabin, lentokoneen ruuma – hold (tai cargo hold, mutta ei pidä sekoittaa cargona eli rahtina matkustamiseen, jolloin eläin ei matkusta ihmisen kanssa).

Olisin halunnut Finnairin suoran lennon Phuketista Helsinkiin, olisi ollut mahtavan yksinkertaista. Mutta ensinnäkin nuo lennot alkavat vasta kai lokakuisin tai marraskuisin. Toiseksi en tiedä otetaanko niille lennoille koiria. Ei ole poissuljettua, etteikö lomalennoillekin otettaisi koiria, mutta en ole varma.

Toinen toivoni oli lentää ensin Phuketista Bangkokiin ja sieltä saada suora lento Helsinkiin. Mutta juuri sillä viikolla kun halusin lentää oli Finnairilla tarkoitukseen vääränlaiset lentokoneet käytössä. Soitin ensin Finnairin thaimaalaiseen numeroon ja siellä sanottiin vain että ei onnistu (thaimaalaiseen tyyliin ei paljoa selitellä, vaan ollaan vaan että ei ei ei). Minun piti soittaa siis vielä Suomen palvelunumeroon ja vasta sen jälkeen uskoin, kun sain selityksen että miksi koirien lennättäminen ei onnistu tällä kertaa.

Koppaan on hyvä kiinnittää lappu, jossa on koiran kuva, nimi ja lentotiedot. Nämä ovat varmistamista ja koiran kuva toivonmukaan saa lentokenttätyöntekijät toimimaan sympaattisemmin koiraa kohtaan.
Koppaan on hyvä kiinnittää lappu, jossa on koiran kuva, nimi ja lentotiedot. Nämä ovat varmistamista ja koiran kuva toivon mukaan saa lentokenttätyöntekijät toimimaan sympaattisemmin koiraa kohtaan.

Päädyin sitten lentämään Lufthansalla Frankfurtin kautta. Tein paljon hintavertailua ja tietysti aikataulujen piti sujua järkevästi.

Halvimmaksi yleensä tulee ensin ostaa itselleen lento netistä ja sitten vasta tehdä varaukset koirille puhelimitse. Mutta tottakai ennen kuin menee ostamaan itselleen lentolippua pitää soittaa lentoyhtiöön ja varmistaa, että juuri kyseiselle lennolle voidaan ottaa koiria, on tilaa jne. Sitten ostetaan netistä lippu itselle ja heti perään soitetaan lentoyhtiölle uudestaan ja tehdään koiravaraus samalle lennolle. Koirat lentävät tällöin matkatavarana.

Hinnat:
Ihmisen lentolippu Bangkok-Helsinki oli 497 euroa (mutta ostin itselleni myös paluulipun, josta tuli hintaa 439 euroa. Hinnat olisivat ehkä olleet kalliimmat, jos en olisi ostanut meno-paluuta). Omat lentolippuni maksoin tavalliseen tapaan luottokortilla netissä samalla kun varasin lipun.

Koirat on hyvä opettaa syömään kopissansa, jotta ne yhdistävät kopin johonkin kivaan.
Koirat on hyvä opettaa syömään kopissansa, jotta ne yhdistävät kopin johonkin kivaan.

Minulle sanottiin puhelimessa, että koirien lentoliput Bangkok-Helsinki olisivat jotain 400 euroa/koira (yhteensä kahdelta jotain 30,000 bahtia). Koirat maksetaan vasta lentokentän tiskillä, joten minulla piti olla 30,000 bahtia käteistä mukana. Lopulta maksoin tiskillä kahdesta koirasta yhteensä vain jotain 17,350 Bahtia eli alle 450 euroa. En tiedä mikä oli, mutta en valittanut! Mutta ei Lufthansan koirahintojen muutenkaan pitäisi olla 400 euroa/koira, ennemmin 3oo euron luokkaa, mutta hinnat riippuvat kopan koosta yms.

Katso Finnairin sivut eläimen kanssa matkustamisesta >>

Jos lennät muulla lentoyhtiöllä niin todennäköisesti löydät ohjeita yhtiön sivuilta.

Lennon valitseminen: Thaimaan sisäinen lento

Koska lyhyet lennot Helsinkiin lähtivät aina aamupäivällä, en olisi pystynyt matkustamaan samana aamuna Phuketista Bangkokiin ja Bangkokista Helsinkiin. Olin ajatellut vaihtoehtoa matkustaa ensin Phuketiin, olla siellä yötä ja sitten seuraavana päivänä rykäistä kaikki lennot. Mutta koirien kannalta oli varmasti kivempi, että saivat majoittua Bangkokissa kivassa hotellissa rauhoittuen yhden pitkä yön ennen mannerten välistä lentoa.

Totutin koirat nukkumaan kopissansa etukäteen.
Totutin koirat nukkumaan kopissansa etukäteen.

Alunperin olisin halunnut matkustaa Bangkokista Helsinkiin maanantaipäivänä. Mutta koska Phuketin livestock-toimisto on viikonlopun kiinni, niin homma ei olisi onnistunut. Tai olisin voinut majailla Phuketissa tai Bangkokissa hotellissa perjantaista maanantaihin koirien kanssa.

Ennen kuin varailin ulkomaanlennot, piti minun varmistaa että varmasti pääsen Phuketista Bangkokiin sopivasti. Heti ulkomaanlentojen perään ostin kotimaanlennot ja varasin koirille paikat koneeseen.

Lensin Bangkok Airwaysilla, he laskuttavat koirista 80 bahtia/kilo ja se maksetaan vasta lentokentällä, aivan kuin ulkomaan lentojenkin kohdalla. Ensin soitin Bangkok Airwaysille varmistaakseni että haluamalleni lennolle sopii koirat, sitten ostin lentolippuni netissä ja sitten soitin Bangkok Airwaysille uudestaan ja tein varauksen koirille.

Myös Thai Airways lennättää koiria ja heillä olisi myös ulkomaan lentoja.

Lentokopan hankinta ja koiran totuttaminen siihen

Koiralle (ja kissalle) pitää hankkia lentomatkustamiseen hyväksytty lentokoppa (lue IATAn säännöt eläinten kuljettamisesta >>). Tässä auttaa taas jos teet prosessin jonkun järjestön avulla, jotta varmasti hankit oikeanlaisen kopan. Määräys on, että jokaisella lentävällä eläimellä on oltava oma koppa ja sen tulee olla tarpeeksi iso:

  • tarpeeksi korkea, jotta koiran ja kopan väliin jää ylhäällä tilaa
  • tarpeeksi pitkä, jotta pitkäselkäinenkin koira mahtuu siellä vaivatta makaamaan
  • tarpeeksi leveä, jotta koira mahtuu kääntymään
lentokopan juomapullo ja kuppi
Juomapullo ja kuppi. Kuppi olisi hyvä laittaa suoraan pullon alapuolelle, jos pullossa tihkuu vettä. Ei siis näin kuin tässä kuvassa.

Lentoyhtiöiden nettisivuilta löytyy tarkkoja mittavaatimuksia, jotta saat jonkinlaisen käsityksen väljyydestä. Sivuilta voi löytyä myös tiedot, että kopassa on oltava vettä saatavilla. Lanta Animal Welfarella koppaan laitetaan sekä juomapullo (marsujen juomapullotyyppinen) että vesikaukalo. Patjat ja muut pehmusteet tekevät kopasta mukavamman ja imukykyisinä ne auttavat myös jos koira sattuu pissaamaan koppaansa. Tutun hajuinen t-paita tekee koiralle turvallisemman olon. Koira olisi myös hyvä opettaa juomaan marsupullosta.

Koira olisi tarpeen totuttaa lentokoppaan etukäteen. Lanta Animal Welfarella lentokoppa laitetaan matkustavien koirien kenneliin ja koiraa aletaan syöttämään sen sisällä (siellä käytettiin aina samaa harjoituskoppaa, koska pelättiin koirien järsivän oman uuden koppansa rikki). Minä ruokin koiriani kopassa usein ja muutenkin kannustin niitä nukkumaan ja oleilemaan siellä. Laitoin sinne pehmusteita houkutukseksi. Alfan kohdalla harjoittelin paljonkin mm. kopan oven sulkemista ja kopan siirtelyä silloin kun Alfa oli sisällä. Jotkut jopa varovasti totuttavat koirat lentokonemeluun (esim. tämä äänite Youtubessa >>).

Pee pad.
Pee pad.

Kopassa on oltava tuuletusaukkoja sivuilla ja etenkin isossa kopassa olisi syytä olla myös peräseinässä. Sinne voi itse porata pyöreitä reikiä, jos niitä ei muuten ole. Kopan välilattian alle tai lattialle kannattaa laittaa isoja imukykyisiä alustoja (pee pads, incontinence pads), joita myydään vauvoja varten. Ne menevät helposti ruttuun koppaa siirrellessä, mutta ne auttavat jos koira sattuu pissaamaan koppaan.

Matkaan lähtiessä mukana tarvitsee olla nippusiteitä ja metallilankaa kopan varmistamiseen. Kannattaa etukäteen katsoa mihin saat näitä laitettua, jotta varmistat kopan oven varmasti pysyvän kiinni. Nippusiteitä ja metallilankaa tarvitaan myös juomapullon ja vesikupin kiinnittämiseen. Nippusiteet voi laittaa koppaan vasta viime hetkellä kun koppa on mennyt röntgenistä ja koira laitetaan takaisin koppaan ja luovutetaan lentohenkilökunnalle.

Olivia onnistui telomaan itseänsä ja syömään mm. lentokopan nippusiteet lentojensa aikana. Adoptoija tiesi, että Olivia ei ota matkaa rauhallisesti ja Olivia sai rauhoittavaa lääkettä Bangkokista lähtiessä, mutta Suomeen asti ne eivät vaikuttaneet.
Olivia onnistui telomaan itseänsä ja syömään mm. lentokopan nippusiteet lentojensa aikana. Adoptoija tiesi, että Olivia ei ota matkaa rauhallisesti ja Olivia sai rauhoittavaa lääkettä Bangkokista lähtiessä, mutta Suomeen asti ne eivät vaikuttaneet. Eli on joitain tapauksia, jolloin lääkitseminen kannattaa. Nyt tämä mahtava Care for Dogsilta adoptoitu turrelo elää lunkia elämää Suomessa.

Eläimille ei pääsääntöisesi anneta rauhoittavaa lääkettä matkustamista varten. Ensinnäkin se on riskaabelia, koska kukaan ei ole lennon aikana valvomassa koiran tilaa. Kun se ei mitä todennäköisimmin ole ennen lääkettä syönyt, niin ei voi olla varma reaktioista. Entä jos se tulisi pahoinvointiseksi siitä? Entä jos se tulisi tokkuraiseksi ja yrittäisi toistuvasti nousta ja kaatuilisi kopassa? Useimmat koirat menevät matkalla ihan hyvin lopulta.

Mutta on toki poikkeuksia, ja siksi rauhattomien eläinten lääkitsemisestä pitää jutella eläinlääkärin kanssa. Olivia-neiti Chiang Maista sai matkaa varten rauhoittavaa, mutta silti matkalla onnistui hajoittamaan yhden hampaistaan ja kynsistään kopassa riehuessaan. Sille ei voinut edes laittaa juomakuppia, kun se olisi purrut metallisenkin kupin pirstaleiksi. Eli voi olla erityistapauksiakin, joiden kohdalla lääkettä voi harkita. Mutta jos koira ei ole kahjo tuholainen, niin lääkettä ei kannata antaa.

Miten matkat käytännössä menivät

1. päivä, lähtö autolla Koh Lantalta Phuketiin noin kello 6.30

Viimeinen kuva Wispasta ja sen siskosta Buttonsista yhdessä. Nyt Buttons asuu onnellisesti Ruotsissa.
Viimeinen kuva Wispasta ja sen siskosta Buttonsista yhdessä. Nyt Buttons asuu onnellisesti Ruotsissa.

Meillä lähti samana aamuna Koh Lantalta viisi koiraa ja yksi kissa. Muut eläimet lähtivät kohti Ruotsia lentovapaaehtoisen kanssa, näistä yksi oli meidän Wispa-koiran sisko Buttons. Kaksi koiraa ja kissa menivät Bangkokissa eläinhoitolaan yöksi, mutta yksi Ruotsin koirista tuli meidän kanssa samaan yöpaikkaan lentovapaaehtoisen kanssa, koska tämä Patrick-koira oli vähän hankalanpuoleinen.

Lanta Animal Welfarelta lähtee keskimäärin yksi koira viikossa ulkomaille (käytännössä silti niitä voi lähteä useampi samalla erää), joten nämä lähtövalmistelut ovat tuttua puuhaa. Koira lähtee oikein varustellussa lentokopassa kohti lentokenttää adoptiokoordinaattorin hoidettua asiat kuntoon etukäteen. Mahdollinen lentovapaaehtoinen tapaa koiran lentokentällä.
Näin Lanta Animal Welfarelta lähtee koirat maailmalle.

Lastasimme kaikki eläimet kopeissansa Lanta Animal Welfaren katetun lava-auton perään. Aamu oli sateinen ja Koh Lantan tiet tulvivat. Vähän jännitti, että kulkevatko lossit. Piti vain pitää pää kylmänä, että parin päivän päästä show on ohi ja eläimet turvassa. Wispa oksensi matkan aikana koppaansa, onneksi sain putsattua kopan (ja Wispan kopan alla olevan Alfan kopan) livestock-toimiston lainehtivalla pihalla. Tämän takia eläimiä ei pitäisi syöttää matkapäivänä.

Kello 10.30 livestock-toimisto Phuketissa

Patrick oli yksi samana päivänä lähtevistä koirista.
Patrick oli yksi samana päivänä lähtevistä koirista.

Phuketissa ajoimme suoraan lentokentän viereiseen rahtiterminaaliin, jossa livestock-toimisto on toisessa kerroksessa. Menin toimistoon Lanta Animal Welfaren kuskin kanssa, joka tekee tätä jatkuvasti. Eläinten paperit tarkistettiin siellä ja toimistosta yksi henkilö meni tarkistamaan koirat ja kissan. Muut eläimet lähtivät täältä rahtiterminaalista rahtina Bangkokiin ja ne jätimme odottelemaan lastauslaiturille laitettuamme koppeihin nippusiteitä ja teipattuamme niiden matkatiedot ja valokuvat koppien kattoon.

Minun piti allekirjoittaa koirieni paperit ja tarkistaa kuskimme neuvomana jotkut kohdat, että numerot varmasti täsmäsivät jne.

Kello 13.00 Phuketin lentokenttä

Jännityksessäni auttoi, etten ollut ensimmäistä kertaa lentämässä koiran kanssa. Lensin Alfan kanssa pari kuukautta aiemmin muuttaessani Chiang Maista Koh Lantalle. Minulla piti olla silloin Bangkok Airwaysin suora lento Phuketiin, mutta meidät siirrettiin vaihtolennolle Bangkokin kautta, koska tuon alkuperäisen lennon konetyyppi oli vaihtunut, eikä sinne voitu koiria ottaa. Thaimaan kotimaan lennoilla ei tarvita paperishowta, riittää kun varaa vain liput.

Wispa lentokopassaan. Kuva: Meet Pet Taxi
Wispa lentokopassaan. Kuva: Meet Pet Taxi

Phuketin terminaalin edestä löytyi isot rullakot, johon sain molemmat koirat mahtumaan. Mutta nämä eivät mahtuneet terminaalin sisäänkäynnin tarkastuspisteestä läpi. Minun piti sitten ottaa kopat lattialle ja työntää ne läpi. Sitten tarkastuspisteen toisella puolella vaadin, että joku saa nyt tuoda meille uuden isot kärryt.

Onneksi kaikki oli hoitunut livestock-toimistossa joutuisasti ja olimme Phuketin lentokentokentällä jo viisi tuntia ennen lentoamme Bangkokiin. Kun menin Bangkok Airwaysin tiskille tiedustelemaan, onko kaikki ok lentomme kanssa, selvisi että kello kuuden lennollemme ei pystytäkään ottamaan koiria. Odottelin siinä sitten, että hoitavat asian kuntoon.

Terminaali 1 oli aika ruuhkainen, minua ärsytti kun ohikulkevat ihmiset pysähtelivät katsomaan koiriani. Joku lapsi alkoi itkemään, kun kielsin sitä työntelemästä sormiaan koirien koppiin (neuvo: vahdi muksujasi ja älä häiritse matkustavia koiria, koska sekä koirat että niiden omistajat ovat todennäköisesti superstressaantuneita). Viritin huivin lentokoppien päälle näköesteeksi.

Onneksi meidän kansainvälinen lentomme oli vasta seuraavana päivänä. Näiden kokemuksieni perusteella en enää edes yrittäisi varata lentoja samalle päivälle. Henkilökunta tsekkaili mm. että pitäisikö meidät laittaa Thai Airwaysin lennolle, mutta lopulta he päättivät laittaa meidät aiemmalle Bangkok Airwaysin lennolle Bangkokiin. Tuli kiire, mutta onneksi ehdimme. Tiskin väki soitti puolestani lemmikkitaksifirmalle, jotta ne tulisivat meitä vastaan jo tälle aiemmalle lennolle.

Kello 18.00 perillä Bangkokissa, jossa lemmikkitaksi vastassa. Matka hotellille.

Bangkokissa Suvarnabhumin lentokentällä poimin koirani oversize package -tiskiltä matkalaukkuhihnojen aulasta. Itse matkustin vain käsimatkatavaroiden kanssa, koska menin Suomeen vain kymmeneksi päiväksi ja halusin tehdä koirien liikuttelun helpoksi.

Taustalla Mee Pet Taxin auto. Kuva: Mee Pet Taxin Facebook-sivu
Taustalla Mee Pet Taxin auto. Kuva: Mee Pet Taxin Facebook-sivu

Heti tuloaulaan saapuessani meitä oli vastassa Mee Pet Taxi -lemmikkitaksipalvelun ihminen. Hän auttoi meidät autolle ja ajoimme hotellille. Taksipalvelun kuski ei puhu juuri englantia, mutta palvelu on erinomainen. Heillä on myös koirahoitola ja Lanta Animal Welfare tekee näiden kanssa yhteistyötä. Silloin kun Koh Lantalta adoptoidut eläimet matkustavat lentovapaaehtoisten kanssa Bangkokista Mee Pet Taxi poimii rahtina Krabista tulevat eläimet lentokentältä, vie ne koirahoitolaansa yöksi ja tuo eläimet lentokentälle lentovapaaehtoisten luo matkustuspäivänä.

Koirat bungalowissamme.
Koirat bungalowissamme.

Ploy Khumthong -hotelli oli lemmitaksin suosittelema ja melko lähellä lentokenttää. Oli oikein kiva viettää rauhallinen ilta ja yö koirien kanssa omassa pienessä bungalowissa. Koirat nukkuivat sängyllä messevästi ja ulkoilutin niitä hotellin alueella ja ulkopuolella. Sain itselleni ruokaa ja vettä ravintolasta eikä minun tarvinnut siten jättää koiria yksinään.

Hotellissa yöpyi myös Ruotsiin matkaava lentovapaaehtoinen Patrick-koiran kanssa. He joutuivat itse asiassa yöpymään kaksi yötä, koska heidän Aeroflotin lauantain lentonsa oli peruttu ja he lensivät vasta sunnuntaina. Toiset koirat ja kissa olivat siten myös lisäyön lemmikkitaksipaikassa.

2. päivä, lähtö hotellilta lemmikkitaksilla kello 9.00 ja lähtöselvitys lentokentällä Lufthansan tiskillä kello 9.30

Koirat nukkuivat makeat yöunet.
Koirat nukkuivat makeat yöunet.

On tärkeää yrittää saada koirat kakkaamaan ennen pitkiä matkoja! Olisi kamalaa koiralle, jos se joutuisi tekemään tarpeensa koppaan.

Mee Pet Taxi haki meidät hotellilta ja vei Suvarnabhumin lentokentälle. Firman nainen jopa odotteli koirien kanssa kun minä olin Lufthansan tiskillä. Koirien paperit tarkistettiin lähtöselvityksessä ja sen jälkeen niitä ei sitten kukaan enää katsonutkaan. Maksoin koirien lennot tässä tiskillä käteisellä.

Odottelu koirien kanssa kello 10-11 ja koirien lähtö lentokoneeseen oversize-baggage -tiskiltä kello 11

Koirat kopissansa, kun odottelimme Suvarnabhumin lentokentällä.
Koirat kopissansa, kun odottelimme Suvarnabhumin lentokentällä.

Koirat haluttiin ottaa vastaan ja viedä eteenpäin vasta tuntia ennen koneen lähtöä, joten odotin niiden kanssa aika rauhallisessa paikassa check-in -tiskien lähistöllä. Niiden piti pysyä kopissansa. Hyvä etteivät ne joutuneet odottelemaan ilman minua jossain vieraassa paikassa koneeseen pääsyä.

Sitten menin oversize-baggage -tiskille (niitä on aulassa ainakin pari), jolla oli läpivalaisulaite. Aloin ottamaan Wispaa pois kopastaan, jotta kopan voi laittaa tyhjänä hihnalle, mutta silmäni ehti välttää ja joku ehti työntämään Alfan kopassaan laitteesta läpi. Tuosta suutuin (mutta tietysti esitin asiani asiallisesti ja ei-vihaisesti) ja neuvoin että ikinä vastaisuudessa ette sitten laita eläviä eläimiä laitteen läpi, koska se on vaarallista eläimen terveydelle.

Sitten minun pitikin kiirehtiä itse menemään läpi turva- ja passintarkastukset ja lennolleni. Eli koirien kanssa matkustaessa ei kannata olettaa voivansa tehdä viime hetken lentokenttäostoksia tai ruokailla siellä.

Lento, koneen vaihto ja saapuminen Helsinkiin

Koirat odottamassa lentokoneeseen lastaamista.
Koirat odottamassa lentokoneeseen lastaamista. Kopat on sidottu alustaan kiinni.

Frankfurtin lentokentällä menin Lufthansan palvelutiskille varmistamaan, että koirat ovat tulleet Frankfurtiin ja ovat kunnossa. He näkivät koneeltaan, että ne ovat animal loungessa ja valmiita menemään Helsingin koneeseen. Jos vaihtoaika olisi ollut pidempi, ehkä yli neljä tuntia, niin käsittääkseni olisin silloin päässyt koirien luo. Lue Lufthansan animal loungesta >>

Odottaessani pääsyä Helsingin koneeseen näin miten koirani lastattiin koneeseen. Niiden kopat kiinnitettiin aluslevylle, jotta niiden kopat eivät pääsisi lentokoneessa liukumaan.

Saapuminen tuloaulaan koirien kanssa.
Saapuminen tuloaulaan koirien kanssa.

Helsingissä menin matkatavarahihnojen viereiselle tiskille kertomaan odottavani koiriani. Ne tuotiin siinä vaiheessa kun ihmiset olivat jo saaneet laukkunsa. Alfa oli ihan rauhassa, mutta nähdessään minut Wispa haukkui vähän ja pissi koppaansa (se oli vasta 7-kuukautinen). Sitten työnsin ne saapumisaulaan, jossa vanhempani ja puolisoni oli meitä vastassa. Kävelytimme koirat ulkona ja sitten matkasimme yöpaikkaamme. Näin Alfa ja Wispa pääsivät uuteen kotiinsa Suomeen.

Lue myös:
Koiran tuontiprosessi Thaimaasta Suomeen >>
Koiran hankinta Thaimaasta >>
Lanta Animal Welfaren koirat ja niiden adoptointi >>
Adoptoin koiran Thaimaassa >>
Jössi-koira myrkytettiin Thaimaassa vuosi sitten >>
Angelina ja kaikki muut pienet kissanpennut >>

Muiden sivujen juttuja koirien kanssa matkustamisesta:
One Mind Dogs: Koiran kanssa lentäminen >>
Koirat.com: Koiran kanssa matkalla – lentomatkustus >>

6 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s