Tauko thaimaalaisesta ruoasta

on

Paistettuja vihanneksia ja riisiä Koh Sametilla. Tätä saa melkein kaikista turistiravintoloista. Maksoi 70 bahtia.

 

Paistetut vihannekset ja tofu on niin perusruokaa, etten uskonut että siihen voisi kyllästyä. Mutta niin vain on nyt pakko pitää taukoa siitä ja tehdä Suomessa erilaista ruokaa kuin Thaimaassa tein.

paistetut vihannekset ja cashewThaimaalainen ruoka on ollut suosikkini jo pitkään. Nyt suhteeseen on kuitenkin tullut pieniä säröjä. Syy on varmasti asuminen Koh Lantan saarella. Chiang Maissa rakkaus olisi ehkä kestänyt, koska siellä on niin paljon erilaista thaimaalaista kasvisravintolatarjontaa länsimaisten lisäksi.

Iso särö on se, ettei thairuoka ole aina kovin terveellistä. Turistiravintoloiden ja katukeittiöiden thairuoka on ylivoimaisen nopeaa väsätä, mutta pikaruoan huonona puolena on rasvaisuus, yksipuolisuus ja valmismausteiden käyttö. Thaimaan kokkikouluissa saatetaan opettaa raikkaiden kesärullien kierittelyä tai väkertää salaatteja, mutta näitä ei saa kuin kalliimmista ravintoloista. Joskus olen ostanut torilta pakkauksen näitä kesärullia, mutta ne ovat olleet mauttomia, kun niihin ei ole laitettu yrttejä sisään.

Paistetut vihannekset riisipedillä 89 bahtia Pattayan Jomtienillä.

Aluksi Koh Lantalla asuessani tein itse iltaisin ruokaa (linssikeittoja, salaatteja, erilaisia paistettuja vihanneksia ja alkupäivän söin vain hedelmiä), mutta myöhemmin kävin melkein joka päivä ulkona syömässä, koska olin iltaisin rättiväsynyt. Se alkoi näkyä vyötäröllä, kun söi pad thaita ja hapanimelävihanneksia. Homma voisi toimia, jos thaimaalaiseen tapaan söisi usein ja pieniä annoksia, jolloin päivän mittaan tulisi syötyä ehkä monipuolisemmin. Mutta kun jysäytti rasvaiset ja sokeriset ruoat illalla hirveään nälkään niin sitten teki myös mieli 7-Elevenin pullia ja sipsejä. Stressi pilaa terveyden paratiisisaarellakin.

Lee Jaen kasvisriisi.
Paistettua riisiä ja vihanneksia.

En enää syö Thaimaassa curryja muissa kuin kasvisravintoloissa, koska ravintolat yleensä käyttävät torien valmiscurrytahnoja, joissa on katkarapua tai ainakin kalakastiketta. Ei tee mieli syödä niitä, mutta kukin tehköön miten haluaa. Siksi vaihtoehdot turistiravintoloissa olivat yleensä paistetut vihannekset esim. cashewpähkinöillä, hapanimeläkastikkeessa tai thaibasilikalla. Tai sitten paistettu riisi vihanneksilla (pitää muistaa tilata ilman kananmunaa) tai paistetut nuudelit (nämä myös on tilattava ilman kananmunaa). Toki Koh Lantalla minulle muodostui lempiravintoloita lempiannoksineen, jotka eivät olleet noita perusannoksia.

Jos sinun silti tekee mieli hyviä paistettuja vihanneksia, niin helpoiten teet ne laittamalla pannun kuumaksi, vihannekset ja tofut kuumaan öljyyn ja mausta kaikki Healthy Boyn sienikastikkeella (löytyy joistain etnokaupoista). Se on eri asia kuin sienisoijakastike, semmoista vaaleanruskeaa siirappimaista makeansuolaista soossia, jossa on umamia.

Muita juttuja Suomeen tulemisesta reissujen jälkeen:

Koh Lantan ainaisesta kesästä Suomen talveen (helmikuu 2016) >>

Mitä foodie tekee palattuaan maailmalta Helsinkiin (kesäkuu 2014) >>

Lue myös: Mitä ruokia jään kaipaamaan Suomesta? (marraskuu 2012) >>

Suomalaista kokkailua:

Bataatti, munakoiso ja kesäkurpitsa ovat hyvää mökkiruokaa (elokuu 2012) >>

Tofun paistamista ja maustamista mökillä (heinäkuu 2014) >>

Paistetut paksoit kiinalaisittain ovat lempiherkkujani, tässä mukana myös jotain sieniä.
Paistetut paksoit kiinalaisittain ovat normaalisti lempiherkkujani, tässä mukana myös jotain sieniä.
Yksinkertainen lemppariruokani: pannulle öljyä, valkosipulia ja suolaa, sitten heitän sekaan paksoita ja enoki-sieniä. Lorautan ehkä vielä vähän sienikastiketta ja siinä se on.
Chiang Main aikainen lemppariruokani: pannulle öljyä, valkosipulia ja suolaa, sitten sekaan paksoita ja enoki-sieniä. Lorautin ehkä vielä vähän sienikastiketta mausteeksi.
Paistettua vihreää vihannesta Soi Rambutrilla Bangkokin Banglamphussa. Paistettu paksoin tapaan öljyssä valkosipulin ja suolan kera. Maksoi 100 bahtia eli yli 2 euroa.
Paistettua morning glorya paistettuna öljyssä valkosipulin ja suolan kera.
Paistettua keltakuorista tofua (en oikein tiedä miksi joskus ne ovat kurkumalla tai jollain värjättyjä päältä päin), tempeä, paksoita ja enokisieniä.
Paistettua keltakuorista tofua, tempeä, paksoita ja enokisieniä.
Paistettuja leveitä nuudeleita vihannesten kanssa.
Paistettuja leveitä nuudeleita vihannesten kanssa.
Paistos, jossa on sipulia, valkosipulia, munakoisoa (pieniä pitkiä ja käyriä vihreitä munakoisoja), pilvenkorvasientä ja tofua korianterin kanssa. Maustoin Healthy Boyn sieni-stir fry -kastikkeella.
Itse tehty paistos, jossa on sipulia, valkosipulia, munakoisoa (pieniä pitkiä ja käyriä vihreitä munakoisoja), pilvenkorvasientä ja tofua korianterin kanssa. Maustettu Healthy Boyn sieni-stir fry -kastikkeella.
Paistettuja nuudeleita ja vihanneksia Koh Sametilla. Maksoi 80 bahtia. Nuudelit eivät yleensä Thaimaassa ole samanlaisia kuin Suomessa ostettavat pussinuudelit, vaan niitä on eri levyisiä ja usein ne ovat riisinuudeleita. Nämä leveämmän sorttiset menevät paistettaessa helposti yhdeksi tahmaksi. Mutta oikein hyvää oli tämäkin!
Paistettuja nuudeleita ja vihanneksia Koh Sametilla.

paistetut vihannekset

Lee Jaen paistetut vihannekset.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s