Munakoisosta kokkaaminen

on
Paistetut munakoisot.
Murikalla kaasuliedellä paistetut munakoisoviipaleet. Kuumalla pannulla tulee parasta.

Jos joku tympääntyy vegaaniruokailuun, mutta ei ole testannut esimerkiksi erilaisia valmiiksi marinoituja munakoisoja, ei ole yrittänyt tarpeeksi. On äärimmäisen helppoa organisoida joku brunssi tai illanvietto ostamalla kaikenlaisia välimeren herkkuja valmiina, kuten grillattuja munakoisoja, herkkusieniä, artisokkia, hummusta, marinoituja papuja, viininlehtikääryleitä, oliiveja, arrabiata pestoa ja hyviä leipiä. Melkein kaikki löytyy samalta purkkihyllyltä. Monille ei-vegaaneillekin toki tuollaiset setit ovat hyvin tuttuja, mutta ei ehkä kaikille. Noiden aineksien avulla saadaan myös mahtavaa ruokaisaa salaattia.

1. Munakoisot viipaleiksi.
1. Munakoisot viipaleiksi.

Munakoiso on parasta kunnolla paistettuna. Yleensä se on parhaimmillaan rasvaisena. Mutta rasvaisuutta voi vähentää keittämällä munakoisoviipaleet ensin suolavedessä, jolloin ne eivät ime niin paljon öljyä itseensä paistovaiheessa. Paistamisen jälkeen ne tarvitsee laittaa talouspaperin väliin, jotta ylimääräiset öljyt saa imeytettyä pois. Maku ei paljoa kärsi tekemällä nämä niksit, mutta voi viipaleet lätkiä ilman keittämistäkin pannulle suolan kanssa.

Munakoisojen keittämistä suolavedessä.
2. Munakoisojen keittämistä suolavedessä.

Munakoisojen valmistamisen alkeisniksinä pidetään niiden itkettämistä. Eli ensin munakoisoviipaleiden tai -palojen molemmat puolet suolataan ja muutaman minuutin päästä pinnat pyyhitään. Suolan pointti on saada munakoisosta kitkerät nesteet ulos. Mutta jotkut sanovat, että meillä myytävät munakoisot ovat niin jalostettuja, etteivät ne ole kitkeriä. Mutta voi sen itketyksen silti varmuudeksi tehdä.

Munakoisot paistumassa.
3. Munakoisot paistumassa.

Perusmoka munakoisojen kanssa voisi olla valmistaa niitä liian vähän. Paistaessa munakoisot pienenevät, joten minun mielestäni ei ole hirveän ylimitoitettua laskea yksi munakoiso per henkilö, ainakin jos munakoiso on aterialla pääosassa. Ja siitä tulee niin hyvää, että sitä on aina liian vähän. Lähi-idän keittiössä munakoisolla on tärkeä rooli, eikä munakoison mahdollisuuksia ole taidettu ihan käsittää Suomessa.

4. Ylimääräisen rasvan imeyttäminen talouspaperiin.
4. Ylimääräisen rasvan imeyttäminen talouspaperiin.

Huomasin että tykkäsin ihan vain suolavedessä keitetyistä munakoisoistakin. Eli ne voisi ensin keittää ja sitten pistää purkkiin marinoitumaan. Pitänee alkaa enemmän harrastaa myös uunissa kypsennettyjä ja täytettyjä munakoisoja, pannulla paistaminen ei ole ainoa vaihtoehto. Munakoisoja voi valmistaa myös babaganoush-tahnaksi tai vaikkapa ensin marinoimalla ja sitten sipseiksi kuivattamalla. Kannattaa googlen kuvahakuun kirjoittaa ”vegan eggplant” ja näet kaikenlaisia munakoisoruokaideoita.

5. Paistetut munakoisoviipaleet.
5. Paistetut munakoisoviipaleet.

Vegaaninen versio -blogista löytyy munakoisosilli-ohje. Keitetyssä munakoisossa on kumman kalamainen maku ja koostumus, ainakin jos maustaa soijajugurtilla ja tillillä. Chocochili -blogista löytyy munakoisocouscous-ohje, joka sopii välimerellisten ruokien joukkoon.

Välimerellisten ruokien lisäksi munakoiso sopii melkeinpä mihin vain ruokiin, joihin tarvitaan joukkoon vihanneksia. Paistan munakoisoa muiden vihannesten ohella linssikeittoihin, curryihin, wokkeihin, risottomaisiin ruokiin ja couscousin sekaan sekä salaattiin ja pastaruokiin. Thaimaasta saa ihan minikokoisia pyöreitä munakoisojakin, mutta en niistä niin erityisesti pidä. Mutta sieltä saa ihan isoja pitkulaisiakin, yleensä kuoreltaan vaaleanvihreitä munakoisoja.

Grillatut vihannekset Sorrentossa.
Grillatut vihannekset Italian Sorrentossa. Tässä annoksessa on sentään vähän enemmän rehuja parin munakoisoviipaleen lisäksi, mutta ei tuosta ihan täyteen tulisi, koska nuo ovat vain vihanneksia. Oheen tarvittaisiin esimerkiksi hyvin maustettu papusalaatti kidneypavuista ja kikherneistä.

Italialaisissa ravintoloissa saa usein tilattua lautasellisen grillattuja munakoisoja ja paprikoita, mutta noita annoksia ei tosiaankaan ole ajateltu kasvissyöjän koko aterioiksi. Usein niissä on pari viipaletta munakoisoa, kesäkurpitsaa ja paprikaa ja hintaa monta euroa ja kaloreita ihan vähäisen. Jotkuthan varmaan ajattelevat kasvissyöjien syövän juuri noin, lisukkeita pääruoaksi. Voisin syödäkin tuollaisia grillattuja vihanneksia pääruoaksi, mutta niitä pitäisi olla moninkertainen määrä ja lisukkeena pitäisi olla esimerkiksi kupillinen hummusta.

Lue myös:

Bataatti, munakoiso ja kesäkurpitsa ovat hyvää mökkiruokaa >>

Paistetut munakoisoviipaleet kruunasivat salaatin kasvisravintola Kundassa Koh Lantalla.
Paistetut munakoisoviipaleet kruunasivat salaatin kasvisravintola Kundassa Koh Lantalla.
munakoisopaloja
Paistetut munakoisot. Munakoisot ja pannulla paistetut vihannekset ylejäänkin onnistuisivat paremmin kaasuliedellä ja ulkoilmassa käryn takia. Minun ainakin on vaikea saada sähköliesiä sopivan lämpöisiksi.
Empire Plazan messevin ruoka lienee munakoisopata.
Kampin keskuksen Empire Plazan messevin ruoka lienee munakoisopata.
Korealaisittain maustettua makeaa munakoisoa Sennyi rynokilta.
Korealaisittain maustettua makeaa munakoisoa Pietarin Sennyi rynok-torilta.
Marinoitua munakoisoa Latvian Riikan kauppahallista.
Sorrenton leirintäalueemme ihanat marinoidut vihannekset. Ensimmäisella kerralla onnistuimme tilaamaan mukaamme upeita munakoisoja ja öljyisiä paprikoita. Toisella kerralla tilauksemme ei meinannut mennä perille.
Marinoitua munakoisoa Italiassa Sorrentossa.
Paistetut munakoisot.
Paistetut munakoisot thaimaalaisessa kasvisravintolassa.
Tämä taisi olla munakoisoa.
Munakoisosalaatti bangkokilaisessa kasvisravintolassa.
Kuvassa vasemmalla täytetty munakoiso istanbulilaisessa ravintolassa. Tuommoisten munakoisojen nimitys on ”Imaami pyörtyi” eli Imam bayildi.
Tavallisen ravintolan listalta Istanbulin vanhassa kaupungissa löytyi hummusta ja babaganoush-munakoisotahnaa leivän kera syötäväksi. Babaganoush ei tuolloin ollut minulle kovin tuttua ja epäilin kovasti että tahnan joukossa olisi ollut jugurttia. Mutta myöhemmin tuota herkkua syödessäni olen voinut todeta sen tosiaan maistuvan hiukan kermaiselta ja happamalta.
Etualalla babaganoush-munakoisotahnaa, takana hummusta.
Salaatti jonka päällä on marinoituja ja grillattuja paprikoita ja munakoisoja.
Salaatti jonka päällä on marinoituja ja grillattuja paprikoita ja munakoisoja. Syöty Goan Palolemilla.
Paistetut munakoisot.
Paistetut munakoisot Thaimaassa, jossa isojen munakoisojen kuori on yleensä vihreä eikä mustanvioletti.
Paistos, jossa on sipulia, valkosipulia, munakoisoa (pieniä pitkiä ja käyriä vihreitä munakoisoja), pilvenkorvasientä ja tofua korianterin kanssa. Maustoin Healthy Boyn sieni-stir fry -kastikkeella.
Thaimaassa kokkaamani paistos, jossa on sipulia, valkosipulia, munakoisoa (pieniä pitkiä ja käyriä vihreitä munakoisoja), pilvenkorvasientä ja tofua korianterin kanssa.
Leipä grillatulla munakoisolla ja vihanneksilla. Tilasin tämän vuosi sitten ja saatoin pyytää tällaista leipää, eli sitä ei ehkä ole listalla.
Leipä grillatulla munakoisolla ja vihanneksilla.
Curryssa ja kookosmaidossa paistetut munakoisot.
Curryssa ja kookosmaidossa paistetut munakoisot.
Paistetut munakoisopalat.
Paistetut munakoisopalat.

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s