
Jos joku tympääntyy vegaaniruokailuun, mutta ei ole testannut esimerkiksi erilaisia valmiiksi marinoituja munakoisoja, ei ole yrittänyt tarpeeksi. On äärimmäisen helppoa organisoida joku brunssi tai illanvietto ostamalla kaikenlaisia välimeren herkkuja valmiina, kuten grillattuja munakoisoja, herkkusieniä, artisokkia, hummusta, marinoituja papuja, viininlehtikääryleitä, oliiveja, arrabiata pestoa ja hyviä leipiä. Melkein kaikki löytyy samalta purkkihyllyltä. Monille ei-vegaaneillekin toki tuollaiset setit ovat hyvin tuttuja, mutta ei ehkä kaikille. Noiden aineksien avulla saadaan myös mahtavaa ruokaisaa salaattia.

Munakoiso on parasta kunnolla paistettuna. Yleensä se on parhaimmillaan rasvaisena. Mutta rasvaisuutta voi vähentää keittämällä munakoisoviipaleet ensin suolavedessä, jolloin ne eivät ime niin paljon öljyä itseensä paistovaiheessa. Paistamisen jälkeen ne tarvitsee laittaa talouspaperin väliin, jotta ylimääräiset öljyt saa imeytettyä pois. Maku ei paljoa kärsi tekemällä nämä niksit, mutta voi viipaleet lätkiä ilman keittämistäkin pannulle suolan kanssa.

Munakoisojen valmistamisen alkeisniksinä pidetään niiden itkettämistä. Eli ensin munakoisoviipaleiden tai -palojen molemmat puolet suolataan ja muutaman minuutin päästä pinnat pyyhitään. Suolan pointti on saada munakoisosta kitkerät nesteet ulos. Mutta jotkut sanovat, että meillä myytävät munakoisot ovat niin jalostettuja, etteivät ne ole kitkeriä. Mutta voi sen itketyksen silti varmuudeksi tehdä.

Perusmoka munakoisojen kanssa voisi olla valmistaa niitä liian vähän. Paistaessa munakoisot pienenevät, joten minun mielestäni ei ole hirveän ylimitoitettua laskea yksi munakoiso per henkilö, ainakin jos munakoiso on aterialla pääosassa. Ja siitä tulee niin hyvää, että sitä on aina liian vähän. Lähi-idän keittiössä munakoisolla on tärkeä rooli, eikä munakoison mahdollisuuksia ole taidettu ihan käsittää Suomessa.

Huomasin että tykkäsin ihan vain suolavedessä keitetyistä munakoisoistakin. Eli ne voisi ensin keittää ja sitten pistää purkkiin marinoitumaan. Pitänee alkaa enemmän harrastaa myös uunissa kypsennettyjä ja täytettyjä munakoisoja, pannulla paistaminen ei ole ainoa vaihtoehto. Munakoisoja voi valmistaa myös babaganoush-tahnaksi tai vaikkapa ensin marinoimalla ja sitten sipseiksi kuivattamalla. Kannattaa googlen kuvahakuun kirjoittaa ”vegan eggplant” ja näet kaikenlaisia munakoisoruokaideoita.

Vegaaninen versio -blogista löytyy munakoisosilli-ohje. Keitetyssä munakoisossa on kumman kalamainen maku ja koostumus, ainakin jos maustaa soijajugurtilla ja tillillä. Chocochili -blogista löytyy munakoisocouscous-ohje, joka sopii välimerellisten ruokien joukkoon.
Välimerellisten ruokien lisäksi munakoiso sopii melkeinpä mihin vain ruokiin, joihin tarvitaan joukkoon vihanneksia. Paistan munakoisoa muiden vihannesten ohella linssikeittoihin, curryihin, wokkeihin, risottomaisiin ruokiin ja couscousin sekaan sekä salaattiin ja pastaruokiin. Thaimaasta saa ihan minikokoisia pyöreitä munakoisojakin, mutta en niistä niin erityisesti pidä. Mutta sieltä saa ihan isoja pitkulaisiakin, yleensä kuoreltaan vaaleanvihreitä munakoisoja.

Italialaisissa ravintoloissa saa usein tilattua lautasellisen grillattuja munakoisoja ja paprikoita, mutta noita annoksia ei tosiaankaan ole ajateltu kasvissyöjän koko aterioiksi. Usein niissä on pari viipaletta munakoisoa, kesäkurpitsaa ja paprikaa ja hintaa monta euroa ja kaloreita ihan vähäisen. Jotkuthan varmaan ajattelevat kasvissyöjien syövän juuri noin, lisukkeita pääruoaksi. Voisin syödäkin tuollaisia grillattuja vihanneksia pääruoaksi, mutta niitä pitäisi olla moninkertainen määrä ja lisukkeena pitäisi olla esimerkiksi kupillinen hummusta.
Lue myös:
Bataatti, munakoiso ja kesäkurpitsa ovat hyvää mökkiruokaa >>
















2 Comments Lisää omasi