
Time for Lime on kokkikoulu-, ravintola- ja guest house Thaimaan Koh Lantan saarella ja sen voitot annetaan Lanta Animal Welfaren eläinsuojelukeskukselle. Tämä on jo syy valita juuri Time for Lime majapaikaksi, ruokailu- ja drinkkikohteeksi ja suorittaa kokkauskoulu siellä. Mutta se on myös erityisen kiva paikka.
Kokkikoulu
Time for Lime sijaitsee rannalla Klong Daon alueella Koh Lantan pohjoisosassa. Kokkaus tapahtuu avarassa tilassa, ruokailu ravintolan pöydissä. Kurssi kestää tuntikausia, ja sinne ei kannata mennä tyhjällä mahalla. Ensin käydään läpi thaikokkauksen perusteita ja sitten kokkaillaan ja syödään loppuilta. Kävin kurssin jo kaksi vuotta sitten, mutta olen seurannut kurssia myös viime aikoina ja se vaikuttaa samalta, opettaja vain on vaihtunut. Kurssin voi käydä vegaanisin ruoin. Se on mielestäni kiva, että ainekset on valmiiksi pilkottu, muutoin menisi liikaa aikaa tylsään pilkkomiseen. Aineksiin kyllä tutustutaan. Kurssin voi käydä useamman kerran, koska eri päivinä kokataan eri ruokia.
Time for Lime oli saaren ensimmäinen kokkikoulu, uudemmat kokkikoulut ovat syntyneet pitkälti niin, että jotkut ovat olleet Time for Limessa töissä tai käyneet kurssit, ja sitten vieneet ideat itselleen. Muita kokkauskursseja käymällä ei tule tukeneeksi Lanta Animal Welfarea.
Ravintola

Ravintola ei ole auki sunnuntaisin eikä lounasaikaan, baari avautuu kevätkääryle-snackseineen klo 15 ja ruokaravintola avautuu klo 17. Ravintolan pääartikkeli on 490 bahtin maistelumenu, jonka suosittelen kokeilemaan ainakin kerran loman aikana. Menu on eri joka päivä ja sen saa vegaanisenakin. Matalasesonkina, kun ravintola ei ole niin kiireinen, voi tilata myös yksittäisinä annoksina maistelumenun ruokia.
Baarissa tykkäsin eniten amaretto sourista, mutta erikoisuuden vuoksi kannattaa ensin tilata sitruunaruohomargarita ja sitten jatkaa mojitoilla.
Bungalowit
Ravintolarakennuksen takana on yhdeksän pientä bungalowia terasseineen. Mökeissä on parisängyt tai kaksi sänkyä, kylpyhuone ja jääkaappi. Osassa mökkejä on ilmastointi, halvemmissa vain tuulettimet. Koh Lantalla hinnat nousevat roimasti korkeasesonkina ja niin myös Time for Limessä, jossa halvin bungalow on korkeasesonkina 1300 bahtia/yö ja matalasesonkina 550 bahtia/yö ja lisäksi lisäalennukset kesäkuukausina. Esimerkiksi jos viipyisi koko kesäkuun, niin se tulisi maksamaan vain 11.550 bahtia (288 euroa).
Majoituin Time for Limessä kaksi vuotta sitten huhti-toukokuussa. Koko ajan jatkoimme viipymistämme ja lopulta olimme siellä kaksi viikkoa. Majoittumiseen kuuluu itsepalveluaamiainen.
Time for Lime tekee hyvää yhteisön eteen
Norjalais-yhdysvaltalainen Junie Kovacs perusti Time for Limen Koh Lantalle yli kymmenen vuotta sitten ja alkoi huolehtimaan myös saaren eläimistä. Hän järjesti saarelle eläinlääkäreitä tekemään koirien ja kissojen sterilointikampanjointa ja hoitamaan vahingoittuneita ja sairaita eläimiä. Osa eläimistä tietenkin päätyi Time for Limeen hoitoon ja asumaan, jos niitä ei voinut palauttaa sinne mistä ne olivat tulleetkin. Junien rahaa meni toimintaan ja Time for Limen voitot ohjautuvat edelleenkin Lanta Animal Welfarelle, joka piti perustaa toimintaa varten. Kuutisen vuotta sitten Junie oli saanut koottua tarpeeksi rahaa rakennuttaakseen eläinsuojelukeskuksen kolmen kilometrin päähän Time for Limestä.

Time for Lime on nerokas ja harvinainen tapa rahoittaa eläinsuojelutyötä. Mutta koska Time for Lime ei tule olemaan eikä Junie voi pyörittää sitä saarella ikuisesti, pitää Lanta Animal Welfaren alkaa saamaan tarpeeksi rahaa muista lähteistä, kuten säännöllisistä lahjoituksista.
Minua hieman harmittaa, että Junie joutuu lahjoittamaan yrityksensä voitot Lanta Animal Welfarelle, kun muut Koh Lantan guest houset ja ravintolat saavat pitää tuottonsa itsellään. Se voisi aivan yhtä hyvin olla jokin toinen paikka tai kaikki paikat hieman yhdessä, jotka lahjoittaisivat osan rahastaan eläinsuojelukeskukselle, joka on tehnyt Koh Lantasta paljon paremman saaren. Tai no, tuollaista kollektiivista rahoitusta yleishyödyllisen yhdistyksen toiminnan eteen kutsutaan verotukseksi :), mutta sehän ei Thaimaassa toimi. Tällaiset eläinsuojelukeskukset eivät saa minkäänlaista julkista rahoitusta, joten olemassa olonsa eteen keskukset ovat lahjoittajien varassa.
Lue myös:
Vegaanista thairuokaa kokkikoulussa Koh Lantalla (2017) >>
Time for Limen maistelumenu (touko 2014) >>
May Kaidee´sin kasviskokkikoulussa Bangkokissa (tammi 2013) >>
Eläinsuojelukeskus Lanta Animal Welfare Thaimaassa (maalis 2016) >>























7 Comments Lisää omasi