Aidatulla omakotialueella asuminen Thaimaassa

on

koira-moo-baanissaSain uuden muutaman päivän koiravahtipestin Chiang Main pohjoispuolelta. Pääsin tutustumaan taas uudenlaiseen tapaan asua ja uuteen alueeseen. Tämä on moo baan, eli aidattu asuinalue, jonka portilla on vartija. Kuulostaa ehkä vähän ikävältä, mutta täällä tämä kai usein menee niin, että joku rakennuttaja ostaa maa-alueen, muokkaa sen omakotialueeksi ja myy sieltä sitten tontit. Joskus rakennuttaja tekee kaikki talot kerralla ja samanlaisiksi, joskus kaikki talot ovat erilaisia ja eri aikaan rakennettuja. Alue pysyy jonkun firman hallinnoimana (katujen ylläpito jne.) ja asuinalueella on nimi. Länsimaiset voivat asua näissä vain vuokralla, ellei heillä sitten ole thaipuolisoa, joka saa omistaa talon. (Lue edellisestä pestistäni Koiravahtina Chiang Main kukkuloiden juuressa >>).

Moo Baaneissa on töissä puutarhureita ja siivoajia pitämässä siisteydestä huolta.
Moo Baaneissa on töissä puutarhureita ja siivoajia pitämässä siisteydestä huolta.

Chiang Maissa on tällaisia asuinalueita vaikka kuinka paljon ja niitä rakennetaan koko ajan lisää. Isojen teiden varrella näkee massiivisia sisäänkäyntejä, mutta talot jäävät yleensä näkymättömiin tieltä. Paitsi joskus näkee talorivistöjä, ehkä vähän ahnaiden rakennuttajien tekemiä, joissa jokainen talo on samanlainen ja liian lähellä toisiaan. Ehkä ne ovat town house moo baaneja. Toivottavasti sellainen laskee edes asuinkustannuksia. Joskus asukkailla on yhteinen uima-allasalue ja klubitalo.

Turvallisuus moo baaneissa

Alueelle saadaan halvalla luksuksempi fiilis, kun sinne palkataan vartiointi. Chiang Maissa on käsittääkseni aika turvallista murtautumisten suhteen, joten täällä ei oikein ole todellista tarvetta ja siksi ajattelen että vartijoilla tavoitellaan vain hienouden tuntua. Näen täällä miten vartijat pyöräilevät välillä ohi. Mutta jos jossain talossa olisikin joku varastamassa arvotavaroita, niin mitenkä ne sen huomaisivat. Tosin näkeväthän vartijat sen, kuka tulee alueelle ja kuka lähtee. Ei minulta mitään kuitenkaan kysytty kun tänne tulin, mutta olen lukenut alueista, joissa tsekataan paperit ja otetaan rekisterinumero talteen. En usko että voisin mopoilla mille tahansa moo baanille tuosta vain.

Majapaikkani keittiö, jonka jaoin muiden asukkaiden kanssa.
Koh Lantan majapaikkani keittiö, jonka jaoin muiden asukkaiden kanssa. Koh Lanta on reippaasti kalliimpi paikka asua kuin Chiang Mai.

Koh Lantalla taas kotimurrot ovat todellinen ongelma. Siellä ainakaan ulkomaalaiset eivät voi jättää kotiaan tyhjäksi, joskus yksikin yö poissa kotoa voi olla liikaa. Käydessäni Koh Lantan poliisiasemalla sinne tuli mies, joka oli ollut yhden yön poissa kotoaan ja sinne oli silloin murtauduttu, jo neljännen kerran. Minä asuin siellä turvallisella alueella, joka ei ollut aidattu eikä siellä tietääkseni ollut vartijaakaan, mutta alue on kuitenkin yhden ihmisen omistaja. Tuo alue jostain syystä säästyy asuntomurtautumisilta ja siksi aiomme varmaankin vuokrata sieltä asunnon tänäkin talvena. Muuten Koh Lantalla en kokisi turvalliseksi jättää tietokonetta huoneeseen, enkä myöskään kokisi turvalliseksi kuljettaa sitä mukanani.

Ovatko moo baanit muovisia?

 

Tyhjä tontti moo baanissa
Tyhjä tontti moo baanissa

Moo baaneja, aidattuja asuinalueita, gated communityja voi kritisoida siitä mitä ne tekevät yhteiskunnalle. Ne ovat usein varakkaamman väen alueita, elleivät ne sitten ole vanhoja, pienempien vieri viereen rakennettujen talojen alueita. Eli ne edesauttavat sitä etteivät eri yhteiskuntaluokat kohtaa. En tiedä onko Thaimaassa ollenkaan tällaista keskustelua, koska tämä on vahva luokkayhteiskunta ja jokainen ihminen puhuttelee toista sen mukaisesti, kumpi on alempana tai yleimpänä arvoasteikolla (lue: Miksi en tykkää waiata Thaimaassa >>). En siis usko että sitä pidetään yleisesti ollenkaan pahana että asuinalueet ovat homogeenisiä. Mutta se tuskin on hyväksi sille millainen maa tästä kehittyy.

Miltäs tämä näyttää itsekkäistä lähtökohdista katsottuna? Mahdollinen oman turvallisuuden lisääntyminen tuntuu kivalta, eli jos asuisin Koh Lantalla niin haluaisin asua alueella, jossa asuntooni ei murtauduta ja jossa minua ei ryöstetä. Mutta suuremmalla skaalallahan tällaisten epätasa-arvoisten käytäntöjen, kuten aidattujen asuinalueiden katsotaan edesauttavan yhteiskunnan turvattomuutta. Jos joitain ihmisryhmiä vierastetaan siksi, ettei niitä tunneta, niin se johtaa välittämisen vähenemiseen.

Kylätie. Asustelen oikeanpuoleisessa talossa, jonka edestä kärmes luikersi vastapuolelle katua.
Kylätie Chiang Maissa. Olin koiravahtina pari kertaa oikeanpuoleisessa talossa. Tällaisilla kyläteillä on sijainnista riippuen läpikulkuliikennettä ja naapurit voivat olla äänekkäitä.

Joku Thaimaahan muuttava tai täällä asuva voisi olla pettynyt moo baan -elämään miten se ei ole ”aitoa” Thaimaata. En tiedä keitä ovat ne urheat yksilöt, jotka ulkomaille mennessään haluavat keskelle vierasta ihmisyhteisöä ja jaksaa sitä vuosikausia. Mutta ei meikä. Mutta toki tuntisin oloni oudoksi joissain moo baaneissa, joissa paikalliset thaimaalaiset olisivat hienostoa ja minä tulisin aina kotiin likaisissa vaatteissa koiratarhalta. Jotkut alueet ovat varmasti muovisia amerikkalaisten tv-sarjojen tapaan.

Rauhallista asumista

En ole huolissani siitä, etteivät naapurini huomaisi vaikka olisin maannut kotonani kaksi viikkoa mädäntyneenä, kunhan saan olla rauhassa. En muista Helsingissä tarvinneeni koskaan naapuriapua. Olen halunnut naapureideni olevan vain hiljaa. Olin pari vuotta sitten pariin otteseen koiravahtina Chiang Main maaseudulla, jossa kylissä ihmiset asuvat ihan vierekkäisillä tonteilla. Siellä kuului hirveää kälätystä. Eikä tiivis kylä ympärillä auttanut siihen, että kukaan olisi kertonut ulkomaalaiselle koiranomistajalle, että kadulla oli myrkytetty koiria. Eivätkä kokemukseni suomalaisestakaan kyläelämästä ole kauhean idyllisiä.

Nimman-katu. Vasemmalla näkyy Salad Concept.
Thaimaan kaupunkien jalkakäytävät ovat usein surkealla tolalla.

Moo baaneissa on rauhallista. Ja niissä pystyy kävelemään, toisin kuin yleensä Chiang Main kaduilla. Kylissä ihmiset ajavat mopoillaan ja autoillaan liian kovaa ja niissä on läpikulkuliikennettä. Nyt olin ihmeissäni miten ihanaa oli ulkoiluttaa koiraa illalla tyhjillä valaistuilla moo baanin kaduilla. Juuri tuo pimeällä käveleminen on Thaimaassa vaikeaa, koska a) ei ole kävelyteitä ja jos olevinaan on, niin niille on parkkeerattu, b) on pilkkopimeää, c) on turvatonta ja d) pitää varoa liikennettä.

Tämä ei ehkä ole tyypillisin moo baan, koska tämä on vähän vanhempi alue ja tunnelmallisempi. Kummallista täällä on, että suunnilleen kolmasosa tonteista näyttäisi olevan rakentamattomia. Minua ihmetyttää että eikö niitä markkinoida ollenkaan vai miksei kauppa ole käynyt.

Duu Duu meidän kadulla.
Duu Duu -koira meidän vanhalla kadullamme Chiang Maissa.

Pari vuotta sitten asuin Chiang Maissa joitain kuukausia kimppakämpässä, joka oli myös moo baanissa, mutta siellä talot olivat pienempiä ja aivan vieri vieressä. Taloilla ei ollut yleensä ollenkaan nurmikkoa pihoissaan. Aikalailla alue muistutti ihan tavallisia Chiang Main pikkukatuja, paitsi että alueella ei ollut läpikulkuliikennettä tai kauppoja. Oli vain yksi tie alueelle, jossa oli neljä täyteen rakennettua kujaa. Tykkäsin asustella siellä, koska naapurit eivät olleet uteliaita ja meillä pystyi olemaan koiria (joita Chiang Main kerrostalot eivät salli). Naapurissa oli kylläkin jonkunlainen paja, josta kuului sirkkelöintiä, mutta sen verran kyläelämää kestin.

Thaimaan condo-kerrostalot muistuttavat hotelleja ja jotkut moo baanit resorttialueita. Lapsuudessani kävimme Floridassa valtavassa resortissa, jossa ihmisillä oli lomaosakkeita. Se muistutti itse asiassa hyvin paljon näitä joitain Chiang Main uudempia moo baaneja, joissa voi olla isot uima-allasalueet ja oma pieni ostoskeskus.

Voisin asua tällaisessa moo baanissa, mutta ensinnäkin niiden talot ovat yleensä turhan isoja ja siten turhan kalliita. Yksi pariskunta ei tarvitse enempää kuin yhden makuuhuoneen ja kylppärin, mutta näiden ei-vieri viereen rakennettujen moo baanien taloissa on järjestään useampi makuuhuone. Toinen huono puoli on, että ne saattavat sijaita turhan kaukana keskustasta. Chiang Maissa kylläkin monet sijaitsevat sopivan skootterimatkan päässä paikoista, joissa haluan käydä. Mutta nimenomaan valitsisin alueen sen mukaan, että ajomatka olisi siedettävä. Jotkut Chiang Main teistä on niin hulluja, etten haluaisi ajella niitä päivittäin. Bangkokissa en muuttaisi minnekään reunamille.

Lue myös:
Etsintää: asunnot ja asuminen Bangkokissa (2013)>>
Trooppisen saaren harmaa arki Koh Lantalla (2016) >>
Nämä asiat ärsyttävät Thaimaassa (2014)
Kun olinpaikka ja matkakohde ärsyttää (2015)>>

Taloja moo baanin lammen rannalla.
Taloja moo baanin lammen rannalla.
Tällä talolla oli ihana puutarha.
Tällä talolla oli ihana puutarha.
Tässä talossa olen koiravahtina. Talon kaikki viereiset tontit ovat rakentamattomia.
Tässä talossa olen koiravahtina. Talon kaikki viereiset tontit ovat rakentamattomia.
Toinen vahtimistani koirista, 16-vuotias sokea ja kuuro tyttö.
Toinen vahtimistani koirista, 16-vuotias sokea ja kuuro tyttö.
Tyhjä tontti. Ne ihmetyttävät.
Tyhjä tontti. Ne ihmetyttävät.
Tyypillinen asuinalueen katu.
Tyypillinen asuinalueen katu.
Moon baanissa on lampia ja puroja. Aikamoinen maanmuokkaus on ollut siellä aluetta perustaessa.
Moon baanissa on lampia ja puroja. Aikamoinen maanmuokkaus on ollut siellä aluetta perustaessa.
Sadepuun kukkia, jonkinlainen mimosoihin kuuluva albitsia.
Sadepuun kukkia, jonkinlainen mimosoihin kuuluva albitsia.
Omakotitalo moo baanissa.
Omakotitalo moo baanissa.

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s