Vegaaniruokaa Balin Ubudissa

on
Edullisesta päästä olevan Veggie-table -kasvisravintolan gado-gado -annos.
Veggietablen gado-gado -annos. Gado-gado on yksinkertaisimmillaan keitettyjä vihanneksia ja maapähkinäkastiketta, mutta se voi tulla tämmöisenäkin annoksena. Gado-gado on kasvisruoka, mutta se pitää pyytää ilman kananmunaa ja katkarapua sisältäviä krupuk-keksejä. En mene takuuseen etteikö jossain sekoitettaisi maapähkinäkastikkeeseen katkaraputahnaa.

Ubudista on muodostunut vegaaniherkuttelijoiden pieni kaupunki Balin keskiosissa. Koska olimme menossa Balin viereisille Gili-saarille, niin halusin samalla Balille ja siellä Ubudiin sen tunnelman takia. Sittemmin huomasin, että ravintolarintamalla siellä on tapahtunut paljon. Happy Cow -sivusto näyttää, että noin 30.000 asukkaan turistisessa pikkukaupungissa on 32 kasvisravintolaa. Vertauksen vuoksi yli kuudensadantuhannen Helsinkiin Happy Cowssa on merkitty 25 kasvispaikkaa.

Veggiekarma on yksi Ubudin monista kasvisravintoloista, joissa en ehtinyt käydä.
Veggiekarma on yksi Ubudin monista kasvisravintoloista, joissa en ehtinyt käydä.

Kävin Balin Ubudissa ensimmäisen kerran vuonna 2011 ja olisiko siellä silloin ollut ehkä vain yksi pieni kasvisravintola ja Bali Buda, joka ei ole kokonaan kasvisravintola, vaikka ravitsikin meidät hyvin koko visiitin ajan. Tällä kertaa emme edes käyneet tuossa pieneksi balilaiseksi ketjuksi suurentuneessa paikassa, koska tarjontaa oli muutenkin ja kuulimme Bali Budan tarjonnan jääneen jälkeen kehityksessä.

Ubudin kasvistarjonnan runsaus johtuu varmasti paljon siitä, että Ubudiin tullaan joogaamaan, syömään hyvin ja se on semmoinen kultturellimpi ja boheemimpi turistikohde. Ihan eri kuin vaikkapa Kutan ranta Balilla, missä on bilettäjiä ja rantalomailijoita. Jostain blogista luin, että joitain lihansyöjiä alkoi Ubudissa ahdistamaan, kun eivät tunteneet kuuluneet joukkoon. Olisivat vain jääneet imemään vaikutteita.

Sokereita kasvisravintola Kismetin pöydällä. Luulin läpinäkyvän nesteen olevan etikkaa, mutta se olikin sokerilientä.
Sokereita kasvisravintola Kismetin pöydällä. Luulin läpinäkyvän nesteen olevan etikkaa, mutta se olikin sokerilientä.

Balin ravintoloiden hintataso ihmetytti, viisikään euroa ei monessa paikkaa riittänyt. Tämä rajoitti ravintolakokeilujani, en mennyt ollenkaan esimerkiksi kehuttuun Earth Cafeen, joka olisi ollut lähellä majapaikkaamme, kun Veggietablesta ja Wulan Warungista sai ruokaa puolet halvemmalla.

Jos menisin Ubudiin pidemmäksi aikaa, pitäisi alkaa kokkaamaan itse. Voisi käydä myös paikallisten käyttämissä indonesialaisissa warungeissa, joista vitriinin ruokavalikoimasta löytyy esimerkiksi soijakastikkeista ja rasvaista tempeä, paistettua tofua, paistettuja vihanneksia, maapähkinöitä ja kookoshituleita riisin ohelle. Mutta en käy mielelläni muissa kuin kasvisravintoloissa silloin kun on mahdollisuus pelkästään niissä käymiseen,

Veggietable

 

Veggietablen nasi campur -annos. Nasi campur on samanhenkinen kuin intialainen thali, eli annoksessa pääsee maistelemaan monia ruokia.
Veggietablen nasi campur -annos. Nasi campur on samanhenkinen kuin intialainen thali, eli annoksessa pääsee maistelemaan monia ruokia.
Inkiväärimehu.
Inkiväärimehu.

Veggietable oli majapaikkaamme lähin kasvisravintola Jalan Hanumanilla ja ehkäpä kaikkein paras. Veggietablessa kun ruokaa sai päälle parilla eurolla ja ruoat olivat kiinnostavia, kauniita ja hyviä.

Ehkä jos jotain olisi voinut olla, niin isompia ruoka-annoksia. Se oli muutenkin Ubudissa ongelmana, en tiedä millaisia hengitysilmalla itseään ravitsevia joogeja siellä oikein käy, jos nämä ruoka-annoskoot on suunniteltu heille.

Veggietable Happy Cowssa >>

Paistetut vihannekset tofulla.
Paistetut vihannekset tofulla.

Wulan Vegetarian Warung

 

Wulanin nasi campur.
Wulanin nasi campur.

Warung tarkoittaa Indonesiassa vaatimatonta ravintolaa, usein semmoista, jossa on vitriinissä valmiiksi kokattuja ruokia (ei hygieniafriikeille, nämä ruoat ovat yleensä jäähtyneitä enkä tajua miten ne säilyvät hyvinä vitriinissä). Niitä voi sitten osoitella että mitä haluaa riisin kera. Lopputulos on nasi campur. Mutta nasi campuria voi saada hienommistakin ravintoloista, joissa ruokanökäreet on aseteltu riisin ympärille.

Wulan on hienompi warung, mutta siellä on mukavan huokeat hinnat, joten kävimme siellä pari kertaa syömässä nasi campuria. Listalla olisi muitakin ruokia, mutta tykkäsimme päästä maistelemaan useita ruokia riisin kera.

Wulan Happy Cowssa >>

Warungit eivät perinteisesti näytä yhtään tämmöiseltä tyylikkäältä kuten Wulan Vegetarian.
Warungit eivät perinteisesti näytä yhtään tämmöiseltä tyylikkäältä kuten Wulan Vegetarian.

Vegan Warung

 

Satayvartaat.
Satayvartaat.

vegan-warungin-ruokia
Vegan Warung sijaitsee samalla Jalan Sukma Kesuma -kadulla kuin Wulankin, vain vähän etelämpänä. Näytti siltä, että paikka oli uusi ja taitaakin olla että siellä on uudet omistajat, vaikka paikka on pyörinyt pidempään.

Vähän vaikutti alkukankealta, palvelu oli turhan muodollista ja ruoat olivat tylsän makuisia. Tilasin kurpitsakeiton, joka ei maistunut oikein miltään. Otin siihen mausteista maapähkinäkastiketta mieheni satayvartaista ja siten sain vähän makua. Eli paikan ei tarvitsisi tehdä muuta kuin lisätä vaikka tuota samaa kastiketta keittoon mausteeksi.

Nine Heaven Vegan Warung Happy Cowssa >>

vegan-warung

Kismet

 

Tämmöiset bowl-annokset ovat nyt kai olleet trendikkäitä. Hyvää oli ja kallista. Mukana tempe- ja feikkilihavartaat.
Tämmöiset bowl-annokset ovat nyt kai olleet trendikkäitä. Hyvää oli ja kallista. Mukana tempe- ja feikkilihavartaat.
Kokoonpuristetut pyyhkeet. Toinen on kastettu vesitippaan ja siitä on tullut kostuessaan korkeampi.
Kokoonpuristetut pyyhkeet. Toinen on kastettu vesitippaan ja siitä on tullut kostuessaan korkeampi.

Kismet oli vähän liian hieno ja kallis paikka meille. Ensitöikseen pöytään tuotiin kokoonpuristetut kosteuspyyhkeet, jotka piti tiputtaa vesitippaan, jolloin ne laajenivat käyttökelpoisiksi.

Tällainen pyyhe tuli kokoonpuristetusta napista.
Tällainen pyyhe tuli kokoonpuristetusta napista.

Ravintola oli hieno, mutta tiesimme ettemme tule sinne enää toiste, annosten hinnat pitivät siitä huolen. Ruoat olivat kyllä hyviä, mutta salaatit olisivat voineet olla isompiakin. Aina kun ison näköisessä salaattikulhossa on paljon suuria salaatinlehtiä, ei niissä loppujen lopuksi ole paljoa täytettä vatsalaukussa.

Kismet Happy Cowssa >>

Asian bowl -annos tofu- ja tempevartaiden kanssa.
Asian bowl -annos tofu- ja tempevartaiden kanssa.

Buffetruokaa Sawobalissa (ei kokonaan kasvispaikka)

 

Buffetruokaa.
Buffetruokaa: Tempeä ja joitain feikkilihaa, tofua, jotain vihreää ja maissia kookosliemessä ja ainakin kolmea erilaista versiota paistettuja vihanneksia.

Hanuman-tien eteläsuunnalla, Coco Market -supermarkettia vastapäätä ja kasvisravintola Veggie Karman vieressä on paikka, josta saa joitain vegaanisia kakkuja ja buffetruokaa. Ubudin ruoka-annokset tuntuivat usein vähän pieniltä, joten oli kiva mennä buffetiin. Tulee ainakin halvemmaksi (50.000 rupiaa) kuin tilata kaksi ruokaa isoon nälkään. Buffetruoat olivat freesejä ja oli tofua ja tempeä.

buffetpaikka

Ostin palan sitruunakakkuja, joka ei ollut hyvää. Paikan ongelma vegaanikakkujen suhteen on että ne ovat myös gluteenittomia ja siinä eivät ole sitten onnistuneet. Pohja oli yhtä taikinaklimppiä.

Sawobali Happy Cowssa >>

Buffet.
Buffet.
Buffetruokaa.
Buffetruokaa.
Paikan menu.
Paikan menu.
Pala sitruunakakkua, jonka pohja oli liian tiivis ja tylsä.
Pala sitruunakakkua, jonka pohja oli liian tiivis ja tylsä.

Kafe (ei kasvispaikka)

 

Kafen Indian Plate maksoi 75,000 rupiaa eli 5,2 euroa. Ei Indonesiassa pitäisi olla sen hintaista.
Kafen Indian Plate maksoi 75,000 rupiaa eli 5,2 euroa. Ei Indonesiassa pitäisi olla sen hintaista.

Kävin Kafessa ensimmäisellä Ubudin vierailullanikin ja olin kovin onnessani kun sain silloin vegaanista suklaakakkua. Sieltä sai vegaanisia kakkuja nytkin, mutta ne taisivat olla kaikki ikävä kyllä raakakakkuja.

Onhan se ankeaa, jos kakkupohja maistuisi aina taatelille ja viikunalle. Tässä vadelmainen cashew-"juusto" oli kirpeää eikä makeaa.
Onhan se ankeaa, jos kakkupohja maistuisi aina taatelille ja viikunalle. Tässä vadelmainen cashew-”juusto” oli kirpeää eikä makeaa.

En tykkää tuosta suuntauksesta ollenkaan, että vegaanikakuista tehdään samantien raakakakkuja, silloin me jäämme paitsi ihanan höttöisistä pohjista, soijakermavaahdoista, juustoisista juustokakuista ja muutenkin herkuista, jotka ovat oikeasti tehty vain nautintoa eikä ravitsemusta ajatellen. Eli en tykännyt tilaamastani vadelmaisesta raakajuustokakusta, joka oli mielestäni kirpeää.

Muutoin Kafessa oli mukavasti vegaaniruoka-annoksia, jotka olivat hyviä, mutta vähän liian kalliita. Bali on Thaimaata kalliimpi, ravintolaruokan suhteen jopa kaksi kertaisesti. Eli minulle yli neljän euron ruoka-annokset ovat tyyriitä, kun olen tottunut runsaan kahden euron annoksiin.

Nasi goreng eli indonesialainen annos paistettua riisiä.
Nasi goreng eli indonesialainen annos paistettua riisiä.
Kafen Meg´s Big Salad Bowl maksoi 59,000 ja tilasin siihen vielä tahinikastikkeen tuplana, koska yleensä salaatinkastiketta tulee aina liian vähän.
Kafen Meg´s Big Salad Bowl maksoi 59,000 ja tilasin siihen vielä tahinikastikkeen tuplana, koska yleensä salaatinkastiketta tulee aina liian vähän.

 

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s