Intian pyhä kaupunki Varanasi Gangesin varrella

on
Näkymä parvekkeeltani. Torni tuossa on Jain Ghat ja sen vierestä nousi rappuset näille kujille, joilla hotellini oli.
Näkymä parvekkeeltani. Torni tuossa on Jain Ghat ja sen vierestä nousi rappuset näille kujille, joilla hotellini oli.

Varanasissa mietin, miten ihmeellisiä paikkoja maailmassa on ja miten niihin voi melkein tuosta vain matkustaa. Varanasin näkeminen omin silmin oli minulle arvokkaampaa kuin mikään tavara. Siinä on kyse jostain sellaisesta, että nyt tiedän taas vähän enemmän millainen tämä maailma on.

parveke-varanasi
Huoneen parveke. Sille oli käynti viereisestäkin huoneesta, mutta he eivät käyttäneet parveketta enää minun sinne majoittuessani. Huoneeni sijaitse asutussa talossa, mutta sain olla ihan rauhassa siellä.

Tiesin, että Varanasi intialaisena kaupunkina voi olla rasittava enkä halua siellä mennä yksin ulos pimeän aikaan. Se meinaa sitä, etten vietä koko päivää ulkona, vaan enemmän aikaa sisällä. Varasin huoneen PG On Ganges hotellista hienolla Ganges-näkymällä ja se oli loistava päätös. Maksoin huoneesta 39 euroa yöltä. Varanasista saisi vaatimattomia huoneita muutamalla eurolla, joten huoneeni ei ollut mikään budjettimatkaajan valinta.

Olin matkustanut koko yön Chiang Maista Bangkokin ja Kalkutan kautta Varanasiin, ja otin muutaman tunnin torkut sängyllä. Asetin pääni jalkopäähän ja jätin parvekkeen oven auki, jotta heräillessäni pystyin näkemään maiseman Gangesille.

Hotellini kattoravintola loisti iltaisin muiden kattojen keskellä.
Hotellini kattoravintola loisti iltaisin muiden kattojen keskellä.

Varanasin vanhan alueen kujilla suunnistus ei ollut kovin helppoa, koska katujen nimiä ei lukenut missään. Yllättäen kunnollisia ravintoloitakaan ei näkynyt, mutta ne taitavat olla piilossa, kuten Happy Cown avulla löytämäni Vegan & Raw -ravintola. Sinne pitää kävellä rakennuksen lävitse menevää käytävää pitkin. Perillä onkin viihtyisä piha. Muutoin ravintoloilla on kovin vaatimattomat kyltit, punaiset muovituolit ja ne ovat täynnä miehiä vain. Guest Housejen katoilla voi olla terassiravintolat, joten niitä ei kadulle näy.

Kuvat ovat utuisia, mutta niin oli Varanasikin. Sumuinen aamu oli varsinkin se, jolloin lähdin kello 5.30 Gangesille aamusoutelulle. Olisin halunnut saada päivänvalossa kuvia rannan rakennuksista, mutta en saanut ihan sellaisia kuin ajattelin. Tunnelmallista se kyllä oli.

Vastarannalla uitetaan puhveleita.
Vastarannalla uitetaan puhveleita.

Varanasissa Gangesin rannalla on vaikka mitä erikoista, mutta yksi kummallisuus on se, että vastaranta on täysin rakentamaton. Varanasin keskustan kohdalla Ganges tekee mutkan ja vastaranta on hiekkaa vain. Taempana näkyy puita ja pensaita.

Vastaranta on pysynyt asumattomana, koska siellä kuollessaan jälleensyntyy aasina. Mutta käytännöllinen syy tällaisen uskomuksen syöttämiselle on siinä, ettei joku erehtyisi sinne kyhäämään taloa, jonka Gangesin tulvavedet veisi mennessään. Jos vastarantakin rakennettaisiin, voisi Ganges väkisin tehdä tuhoa länsirannan rakennelmille yrittäessään vyöryä kuljettaessaan sulamisvesiä Himalajalta. Mutta nytkin joulukuun alussa länsirannan portailla saattoi olla metrin paksuisia sedimenttikerroksia, joita koitettiin hävittää paksujen vesiletkujen suihkuilla.

Nishad Raj Ghat on samannimisen kuninkaan rakennuttama kohta Gangesin varrella.
Nishad Raj Ghat on samannimisen kuninkaan rakennuttama kohta Gangesin varrella.

Asuttu länsiranta koostuu paljolti ghateista, joista monet ovat entisten maharadzojen taloja ja niistä Gangesiin valuvia rappusia. Intian eri alueiden maharadzat halusivat rakentaa itselleen kuolinsijat pyhään Varanasin kaupunkiin Gangesin varrelle. Kuolemalla siellä vapautuu jälleensyntymisen kurimuksesta ja pääsee moksaan.  Lisäksi on pari eri polttohautaus-ghatia ja temppelighateja.

Muita pyhiä paikkakuntia ja temppelikohteita maailmalla:
Bambikaupunki Nara Japanissa >>
Angkorin vähemmän tunnettuja temppeliraunioita Kambodzassa >>
Tanah Lot on temppeli meressä Balilla >>
Mormonien Salt Lake City Yhdysvaltojen Utahissa >>
Wat Phra Kaeo ja Grand Palace Bangkokissa >>
Valamon luostari Heinävedellä >>
Chichen Itza Meksikossa >>
Luxorin nähtävyyskierroksella Egyptissä >>

 

Annos puri bhajia hotellini kattoterassilla.
Annos puri bhajia hotellini kattoterassilla.

poika-varanasissa

Kattoja parvekkeeni edessä.
Kattoja parvekkeeni edessä.
Ilmassa oli paljon leijoja ja katoilla oli leijanlennättäjiä.
Ilmassa oli paljon leijoja ja katoilla oli leijanlennättäjiä.
Gangesin vastaranta ja soutelija.
Gangesin vastaranta ja soutelija.
Kattoja toiselta parvekkeeltani katsottuna.
Kattoja toiselta parvekkeeltani katsottuna.
Huoneeni ja näkymä ikkunoista.
Huoneeni ja näkymä ikkunoista.

ganges

Etenkin iltaisin näkyi apinoita ja niitä saattoi tulla parvekkeellenikin. Silloin pitää lukita ovi.
Etenkin iltaisin näkyi apinoita ja niitä saattoi tulla parvekkeellenikin. Silloin pitää lukita ovi.
Rappuset alas Jain Ghatille.
Rappuset alas Jain Ghatille.
Panchakot on yksi monista Gangesissa kylpemiseen tarkoitetuista ghateista. Sen rakensi kuningas Panchakota 1800-luvun loppupuolella. Tässä näkee miten iltaisin varsinkin Varanasissa kulki vain miehiä.
Panchakot on yksi monista Gangesissa kylpemiseen tarkoitetuista ghateista. Sen rakensi kuningas Panchakota 1800-luvun loppupuolella. Tässä näkee miten varsinkin iltaisin Varanasissa kulki vain miehiä.
Varanasin rantaa.
Varanasin rantaa.
Sedimenttiliejua Gangesin rannalla.
Sedimenttiliejua Gangesin rannalla.
Sedimentin hajottamista vesisuihkuilla.
Sedimentin hajottamista vesisuihkuilla.

5 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s