Talvinen päivä Chiang Main arkea

on
Izzy pihalla.
Izzy pihalla.

Tulin Intiasta Thaimaan Chiang Maihin pariksi viikoksi koiravahdiksi pitämään huolta Izzystä ja Scampsista, joiden luona olin muutaman päivän myös syyskuun lopussa. Muutoin olisin matkannut Etelä-Thaimaan Koh Lantalle viettämään joulun ja uuden vuoden puolisoni kanssa ja auttamaan Lanta Animal Welfarea eläinsuojelukeskuksen töissä. Nyt lähden sinne pariksi kuukaudeksi vasta tammikuussa.

Asuinalueen kaikki talot sijaitsevat lammen rannalla. Tämä lampi on aika rehevä. Ainakin vaatteiden pesukoneen kaikki pesuvedet valuvat suoraan sinne.
Asuinalueen kaikki talot sijaitsevat lammen rannalla. Tämä lampi on aika rehevä. Ainakin vaatteiden pesukoneen kaikki pesuvedet valuvat suoraan sinne.

Yleensä kirjoitan enemmän tai vähemmän jälkikäteen, esimerkiksi Intian reissusta ehdin aloittamaan vasta lähipäivinä, kun Varanasiin matkustamisesta on jo kuukausi aikaa. Olen matkustellut tänä syksynä niin paljon, etten ole pysynyt yhtään tahdissa kirjoitteluissani ja kuvankäsittelyissäni. Tänään haluan kuitenkin harpata tähän päivään ja laittaa tunnelmia Chiang Maista.

Lue mistä on kyse moo baanissa eli aidatussa omakotialueessa: Aidatulla omakotialueella asuminen Thaimaassa >>

Iltakävely

Tämä asuinalue jaksaa kiehtoa minua tyhjien tonttien ja autioiden talojen takia. Mietin niiden potentiaalia, varsinkin jos saisi asua yksin kadun päässä viereisten tonttien pysyessä tyhjinä. Joku täällä onkin nerokkaasti rakentanut talon kohtaan, jossa kadulla lähin talo on kutakuinkin kymmenen tontin päässä, kadun toisen puolen tontit ovat kokonaan tyhjiä ja vieläpä lammen vastarantakin on rakentamaton. Siellä käyn Izzyn kanssa kävelemässä, ihmettelemässä ja suunnittelemassa, kuinka monen koiran kanssa voisin siellä asua rauhassa. (Lue aiempia mietteitä: Ideointia Thaimaan koirien auttamiseksi (2016)>>).

Viereisiä tyhjiä tontteja, joissa on kivat niityt nyt.
Viereisiä tyhjiä tontteja, joissa on kivat niityt nyt.

Löysin polun, joka vie asuinalueelta ulos. Pääportti taas johtaa maantielle, jonne ei ole koiran kanssa asiaa. Polkua pitkin pääsee kävelemään thaimaalaiselle kylätielle tai sitten riisipeltojen laidoille. Eilen kaaduin pyllylleni vetiseen riisipeltoon, kun Izzy päätti vähän isommin loikata ojan yli. Chiang Maissa on korjattu riisipeltojen sato kai joskus marraskuussa ja pelloilla on jäljellä katkottuja korsia ja liejua.

Ulkona kuuluu sammakoiden kurnutus, eikä äänen lähdettä tunnistaisi, jos ei yhtään tietäisi. Täällä on mahtavan paksuja rupikonnia, mutta on surullista, kun ne ovat niin hitaita ja niitä näkee teillä liiskautuneina. Izzy haisteli tänään isoa paisuneen näköistä yksilöä talon edessä kadulla. Kyllä se vähän kykeni loikkimaan.

Scamps ei käy kävelyillä, vaan lähinnä nukkuu vanhan leidin unia.
Scamps ei käy kävelyillä, vaan lähinnä nukkuu vanhan leidin unia.

Täällä on tulikärpäsiä, semmoinen lensi yhtenä iltana sisäänkin. Niiden valo ei paista ihan koko ajan, vaan välillä se sammuu. Kuvia semmoisista voi katsoa vaikka täältä, ne lentävät ikään kuin pystyasennossa kiiltävän pään roikkuessa alla. (Lue Uuden-Seelannin omista kiiltotoukista: Waitomon luolat ja kiiltotoukat Uudessa-Seelannissa >>).

Tällä kadulla yhdessä talossa laulettiin rukouksia jo toista iltaa. Siellä on terassikatoksen alla ehkä kahdeksan ihmistä laulamassa hyvin samalla tavalla kuin buddhalaismunkit tekevät. Olen koittanut salaa kurkkia, että onko siellä munkkia paikalla, onko siellä millainen alttari ja onko kaikilla mustaa päällä, jos vaikka joku on kuollut. Mutta nyt on muutenkin thaimaalaisilla mustaa päällä kuninkaan takia. Tänään joku sytytti kynttilöitä riviin pihan avoinaisen portin kohdalle.

Takapihan papaijapuu. Pettymyksekseni kypsä papaija oli jo aivan syöty.
Takapihan papaijapuu. Pettymyksekseni kypsä papaija oli jo aivan syöty.

Joidenkin talojen portin luona näkyy muovisia vesipulloja rivissä ja niiden sisällä on vettä. Olen nähnyt tuota ennenkin ja arvellut sen liittyvän henkimaailmaan. Laitoin kysymyksen tästä paikalliseen Facebook-ryhmään ja useimpien mielestä pullojen tarkoitus on estää koiria pissaamasta portille, vaikka jokunen oli sitä mieltä, että siten pidetään haamut poissa. Mutta kun tällä asuinalueella ei ole irtokoiria, niin tuntuu oudolta että hienot portit halutaan pilata tuommoisella näyllä.

Nautin siitä, että iltaisin voi tulla sen verran viileää, että on mukava laittaa huppari päälle. Tuntuu niin pehmeältä ja puhtaalta kun on päällä löysät housut ja pusero paljaan ja hikisen ihon sijaan. Kankeita farkkuja en kyllä kaipaa. Minusta on tullut saronki-ihminen ja hiipparoin kotioloissa semmoinen ylle kiedottuna. Vähän haaveilen, että voisin alkaa julkisestikin kulkemaan saronki hameena vain.

Impulsiivisen ihmisen aamu

Aamulla kävelytin Izzyn, ruokin koirat, join kahvia ja kirjoittelin uuden vuoden postausta. Kello oli sitten jo melkein yksitoista ja lähdin ajamaan kohti Care for Dogsin turvatarhaa, jonne tästä majapaikasta on ikävä kyllä noin 50 minuutin ajomatka. Kangashousuni olivat revenneet ja shortsini kadonneet, joten lähdin trikoot päällä ajamaan ja yritin päättää pitäisikö ostaa jotkut housut, jotta en joutuisi kävelemään koiratarhalla pelkät trikoot (eli legginsit) päälläni, vai löytyisikö shortsit koiratarhalta. Yleensä suppea vaatevarastoni toimii hyvin, mutta nyt tuli puutetta.

Silloin jos laiskottaa lähteä koiratarhalle, niin pitää vain ajatella Grapea ja muita koiria, jotka kovasti haluaisivat päästä kävelylle ja koirapuistoon. Greippi tässä kuvassa on lempikoirani tarhalla.
Silloin jos laiskottaa lähteä koiratarhalle, niin pitää vain ajatella Grapea ja muita koiria, jotka kovasti haluaisivat päästä kävelylle ja koirapuistoon. Greippi tässä kuvassa on lempikoirani tarhalla.

Päätin koukata isoon Central Festivalin kauppakeskukseen, joka oli melkein matkan varrella. Siellä on esimerkiksi Muji ja Uniqlo, joista voisi löytyä yksinkertaiset mustat kangashousut revenneiden tilalle. Mopoparkkiin oli kuitenkin erittäin kummallisesti pitkät jonot ja näin liikennepoliisiliivein varustautuneita miehiä. Minulla ei ollut ajokorttia mukanani ja jono ei liikkunut, joten päätin ajaa pois palatakseni toiselle jo ohittamalleni mopoparkille. Mutta en tullutkaan ulos sille tielle, mille luulin. Päätin jättää Central Festivalin kaupat väliin ja toivoa shortsien löytyvän koiratarhalta.

Sitten muistin matkan varrella olevan ison Tesco Lotus -supermarketin. Päätin pistäytyä sinne. Valikoima oli aika samantasoista kuin Citymarketeissa. Päädyin ostamaan farkkutyyliset lököhousut. Koska halusin pitää kiirettä, niin kylläpä taas ärsytti, miten hitaasti thait kävelevät ja miten kukaan ei jätä rullaportaissa tilaa ohittelijoille, koska kukaan ei ikinä kävele rullaportaissa Thaimaassa.

Duu Duu sylissä. Tässä sen jalka oli kipeänä, oli venähtänyt tai jotain, mutta nyt se voi hyvin taas.
Duu Duu sylissä. Tässä sen jalka oli kipeänä, oli venähtänyt tai jotain, mutta nyt se voi hyvin taas.

Eteenpäin ajaessani muistin, että jossain tien varrella olin nähnyt Vegan Kitchen -kyltin ja ettei sitä paikkaa tainnut näkyä vielä Happy Cowssa. Kyltin nähdessäni tein taas uuden impulsiivisen päätöksen ja kurvasin ravintolaan voidakseni lisätä sen tiedot sitten Happy Cowhun. Vaikka muutoin saatan ravintoloissa muuttaa mieltäni kesken tilauslauseen, niin nyt pysyin hienosti ramenkeitossani.

Matkalla olisin halunnut pistäytyä vielä katsomassa Duu Duuta, entisen asuinalueemme katukoiraa, mutta kello alkoi olla jo sen verran, että sain jatkettua suoraan Care for Dogsille. Shortsini löytyivät, kävelytin koiria ja hellin niitä puoli viiteen. (Lue Duu Duusta >> ja Care for Dogsista >>.)

Lue muita juttuja elämästä Chiang Maissa:
Kaupunkielämää Chiang Main Nimmanhaemenilla (2016) >>
Koiravahtina Chiang Main kukkuloiden juuressa (2016) >>
Päivä thaimaalaisessa kylässä – kahjo mummo ja käärme (2014) >>
Päivä thaimaalaisessa kylässä – luikeroita ja vastasyntyneitä pentuja (2014) >>
Oleskelua Chiang Main maaseudulla (2014) >>

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s