Gangesin rannan ghatit Varanasissa ovat portaita autuaaseen jokeen

on
Koiria ja mies lämmittelemässä pyhän tulen luona Harischandra. Minä tietämättömänä astuin kengät jalassa lähemmäksi koiria, mutta ne pitää riisua kun astuu noille kaakeleille, joilla koirat makoilevat. Jännä ettei tuolla kuitenkaan laiteta mitään ohjekylttejä minnekään, mutta intialaisille on varmaan päivänselvä asia, että tämä tuli, jota käytetään vainajien polttamiseen, on erityisen pyhä.
Koiria ja mies lämmittelemässä pyhän tulen luona Harischandra ghatilla. Minä tietämättömänä astuin kengät jalassa lähemmäksi koiria, mutta ne pitää riisua kun astuu noille kaakeleille, joilla koirat makoilevat. Jännä ettei tuolla kuitenkaan laiteta mitään ohjekylttejä minnekään, mutta intialaisille on varmaan päivänselvä asia, että tämä tuli, jota käytetään vainajien polttamiseen, on erityisen pyhä.

Gangesin rantaa Intian Varanasissa kutsutaan ghateiksi, jotka ovat entisten maharadzojen rakennettumia taloja ja palatseja, joilta johtaa rappuset alas Gangesiin. Maharadzat halusivat kuolla Varanasissa ja tulla poltetuiksi Gangesin rannalla, jotta he vapautuisivat jälleensyntymisen kierteestä ja saavuttaisivat hindulaisen nirvanan eli moksan. Joen länsiranta on rakennettu ghateja täyteen, kun taas vastaranta on rakentamaton. Uskomusten mukaan itärannalla kuollessaan jälleensyntyy aasina, mutta ihan käytännössä Ganges tarvitsee tilaa tulvia sinne Himalajan sulaessa käväisin.

Peseytymisrituaalia Gangesin aamusumussa.
Peseytymisrituaalia Gangesin aamusumussa.

Varanasiin kulkee jatkuvasti hindupyhiinvaeltajia kastautumassa Gangesiin, mikä tekee uskomusten mukaan hyvää karmalle. En nähnyt tätä tapahtuvan joulukuun alussa kauhean paljoa, mutta voi olla että puuha näytti niin normaalilta peseytymiseltä, etten kiinnittänyt siihen paljoa huomiota. Näin kyllä uimareita ja peseytyjiä sekä pari miestä viettämässä hartaampaa hetkeä joessa. Mielestäni Intian hindulaisuus ei ole kauhean dramaattista rituaaleineen, jotenkin se sulautuu muuhun kaaokseen. Meditaatiohommat ovat erikseen eri paikoissa.

Harvinaisesti naisia Gangesin vedessä. En nähnyt heidän kuitenkaan uivan siellä miesten tapaan.
Harvinaisesti naisia Gangesin vedessä. En nähnyt heidän kuitenkaan uivan siellä miesten tapaan.

Varanasin polttohautauspaikat

Varanasissa on kaksi krematointipaikkaa Gangesin varrella, isompi Manikarnika ghat ja pienempi Harishchandra ghat. Hindut haluavat kuolla ja tulla krematoiduksi Varanasissa tai että edes tuhkat tuotaisiin ripoteltavaksi Gangesiin. Se on dramaattisin asia, mitä Varanasissa voi mennä katsomaan, kun kuolleiden ruumiit palavat yksittäisissä puunuotioissaan. Vaikka tunnelma ei ole yhtään harras, niin silti valokuvia ei saa ottaa, on sentään kyse kuolleista ihmisistä, joiden perheenjäsenet (mutta vain miehiä) ovat paikalla myös. Mielestäni on ihan sopivaa käydä katsomassa tätä hindulaista elämänaluetta ja hämmästyä miten eri tavoin elämään ja kuolemaan voidaan suhtautua. Se taas ei ole sopivaa, että paikalla pyörii joitain intialaisia, jotka koittavat rahastaa turisteja viemällä heitä paremmille näköalapaikoille tekemättä hintapolitiikkaa etukäteen selväksi.

Varanasissa näkee naisia paljon vähemmän kuin miehiä.
Varanasissa näkee naisia paljon vähemmän kuin miehiä.

Kävellessäni ahtaita kujia Manikarnika ghatin takana, jouduin jatkuvasti väistämään puisilla paareilla kuljetettavia vainajia. Heidät oli peitetty oransseihin kankaisiin ja perillä krematointirannassa paareja kuljettaneet sukulaismiehet dippasivat vainajan kolmesti Gangesiin. Manikarnika ghatille pääsee myös kulkemalla Gangesin vartta pitkin.

Epäröin ensin mennessäni Manikarnika ghatille, koska en nähnyt naisia missään. Uskalsin lähteä katselemaan, kun näin ensimmäisen naisen kulkevan miesten kansoittamalle alueelle. Ehdin jo ihmetellä, miten en ollut lukenut mistään, että naisilta olisi pääsy kielletty, mikä ei siis ole asian laita. Koko Gangesin varsi vaikuttaa olevan yleistä kulkualuetta ilman yksityisiä pätkiä, mikä on mahtavaa. Hindutemppeleihin en yleensä kehtaa mennä sisälle, koska joihinkin ei kai edes pitäisi mennä jos ei ole hindu.

Ukot tuijottamassa kun laskeuduin rappusia.
Ukot tuijottamassa kun laskeuduin rappusia.

Polttohautauspaikoilla, kuten muuallakin Varanasissa tai Intiassa yhtään missään, ei kannata seurata yhtään ketään ystävällistä paikallisihmistä, joka neuvoo sinua löytämään paremman katselupaikan tai kulkea mukana, jos joku alkaa selittämään sinulle hirveästi tietoa. He eivät tee sitä ilmaiseksi. Minusta on paljon mukavampi olla edes vastaamatta kenenkään tervehdyksiin tai kysymyksiin, koska ennemmin tai myöhemmin tulisin pettymään siihen, miten minulta taas kerran haluttaisiin jotain. Ja naismatkaajana minua vaivaa, miten intialaismiehet eivät lähestyisi tuntemattomia intialaisnaisia, mutta häiritsevät kyllä ulkomaalaisia. Minua ällöttää se, miten miehet saattaisivat tulkita sen, jos jäisinkin juttelemaan. Matkustellessa olisi joskus kivempi olla mies (lue lisää aiheesta: Matkustaminen on naisille hieman eri kokemus kuin miehille >>), koska heidän elämänsä on yleensä vapaampaa ja julkiset paikat heidän aluettaan naisten pysyessä kotona.

Lue myös muista intialaisista hautaustavoista: Mumbain parsit syöttävät kuolleensa korppikotkille >>

Dashashwamedh ghat

Tässä maalauksessa oikealla näkyy tuo kolmihaarainen Shivaan liittyvä.
Tässä maalauksessa oikealla näkyy tuo kolmihaarainen Shivaan liittyvä sauva.

Varanasin eräänlainen pääghat on Dashashwamedh ghat, jolla pidetään joka ilta Ganga Aarti -seremoniamenot muun muassa Shiva-jumalan ja Ganges-joen kunniaksi. Neljä pappia tekee erilaisia rituaaleja aivan rannassa muun muassa tuprutellen savua ja puhaltamalla simpukkatorviin. Kymmeniä veneitä parkkeerautuu rantaan seuraamaan toimitusta ja toiset katselevat rannalta käsin.

Varanasin uskotaan olevan Shiva-jumalan perustama kaupunki. Hindulaisuus ja siihen liittyvät jumalat ja lahkot ovat aikamoinen vyyhti, mutta jos siinä on kolme vähän niinkuin pääjumalaa eli Brahma, Visnu ja Shiva, niin Shiva liittyy näistä jotenkin enemmän tuhoon ja muutokseen. Se selittänee jotain siitä, miksi juuri Shivan kaupungissa on hyvä kuolla.

Lue muut Varanasi-jutut:
Intian pyhä kaupunki Varanasi Gangesin varrella >>
Varanasin vanhan kaupungin kujat >>

Harishchandra ghat on pienempi polttohautauspaikka Varanasin rannalla. Krematoinnit tehdään ihan vesirajan lähellä.
Harishchandra ghat on pienempi polttohautauspaikka Varanasin rannalla. Krematoinnit tehdään ihan vesirajan lähellä, jossa tässä kuvassa voi nähdä hiilloksia jäljellä.
Harishchandra ghat.
Harishchandra ghat.
Harischandra Ghatilla on myös iso kaasukäyttöinen polttohautausrakennus, jossa krematoidaan mm. sadhut, raskaana olleet naiset, pienen lapset ja kobran puremaan kuolleet ihmiset. He eivät kai tarvitse pyhää tulta polttamiseen ollessaan muutenkin puhtaita.
Harischandra Ghatilla on myös iso kaasukäyttöinen polttohautausrakennus, jossa krematoidaan mm. sadhut, raskaana olleet naiset, pienet lapset ja kobran puremaan kuolleet ihmiset. He eivät kai tarvitse pyhää tulta polttamiseen ollessaan muutenkin puhtaita.
Krematointipaikan polttopuita, jotka ovat arvokkaita. Jos on enemmän rahaa, niin puita käytetään enemmän polttamiseen.
Krematointipaikan polttopuita, jotka ovat arvokkaita. Jos on enemmän rahaa, niin puita käytetään enemmän polttamiseen.
Vuohia ja koiria Harischandra ghatilla.
Vuohia ja koiria Harischandra ghatilla.
Dashashwamedh ghatilla on jokailtaiset palvontamenot muunmuassa Shiva-jumalalle ja Ganges-joelle.
Dashashwamedh ghatilla on jokailtaiset palvontamenot muunmuassa Shivajumalalle ja Gangesjoelle.
Seremoniaa seurataan sekä maalta rannalta että veneistä.
Seremoniaa seurataan sekä maalta rannalta että veneistä.

veneita-yleisossa-gangesilla

veneita-gangesilla-yleisona

Seremonian tarpeistoa.
Seremonian tarpeistoa.
Seremoniakynttilöiden valmistelua.
Seremoniakynttilöiden valmistelua.
Pienemmän pyhittelypaikan valmistelija.
Pienemmän pyhittelypaikan valmistelija.
Pienempi pyhittelypaikka itse toimessa.
Pienempi pyhittelypaikka itse toimessa.
Dashashwamedh ghat aamusumussa.
Dashashwamedh ghat aamusumussa.
Bhadaini Ghatilla on vesilaitos.
Bhadaini Ghatilla on vesilaitos.

soutaja-gangesilla

Darbhang Ghat on nykyisin luksushotelli.
Darbhang Ghat on nykyisin luksushotelli.
Prabhu ghat ja Chet Singh Ghatin palatsi.
Prabhu ghat ja Chet Singh Ghatin palatsi.
Jain ghat, jonka takana majailin.
Jain ghat, jonka takana majailin.
Nishad Raj Ghat on samannimisen kuninkaan rakennuttama kohta Gangesin varrella.
Nishad Raj Ghat on samannimisen kuninkaan rakennuttama kohta Gangesin varrella.
Ganges Varanasissa.
Näkymää Assi ghatin suuntaan.
Veneileville turisteille kaupataan veteen laskettavia kynttilöitä.
Veneileville turisteille kaupataan veteen laskettavia kynttilöitä.

4 Comments Lisää omasi

  1. Matkailjat1989 sanoo:

    Hyi hitto mikä roskamaa..sääliksi käy nuo eläimet, kai veit heille lihaa ja vettä?

    1. Intiassa on puolensa, siellä käydässä yhtäaikaa kauhistuttaa ja ottaa aivoon, mutta se on myös kovasti kiinnostavaa miten miljardin ihmisen kaaos ja köyhyys on järjestelty ja miten yhtä aikaa on likaista ja rumaa sekä estetiikkaa.

      Gangesin varsi oli aika runsasta tuon koirapopulaation suhteen eikä ruokkiminen ollut ensimmäinen asia mielessä, jos olisin mennyt lihakauppaan niin sitä olisi saanut ostaa aika paljon. Sterilointiprojekteja mietin sen sijaan ja onneksi Varanasissa on alkanut tapahtua asian suhteen: https://varanasiforanimals.wordpress.com/ Kunpa kaikkialla maailmassa syntyisi vähemmän pentuja tonkimaan roskakasoista ruokaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s