Lauttamatka Koh Phi Phille Thaimaassa

on

Olen mennyt Etelä-Thaimaan Phi Phi -saarille joitain kertoja ja osa käynneistä oli muutaman tunnin piipahduksia matkalla Koh Lantalta Phuketiin. Kun Koh Lantalta otti aamulautan kello 8.00 oltiin perillä Phi Phillä noin kello 10. Viimeinen lautta Phuketiin lähti kello 14.30, joten siinä jäi muutama tunti aikaa tarpoa ylös näköalapaikalle, käydä syömässä, istumassa rantabaarissa ja kävellä rantoja. Jotkut voivat ottaa Phi Phille saavuttuaan myös turistilautan, joilla tutustutaan ympäröiviin saariin ja käydään Maya Baylla.

Kuja, joka melkein kulkee Phi Phin Tonsain kannaksella rannalta rannalle. Ei kovin nättiä kyltteineen. Kuva voisi olla myös esim. Railaylta.

Lanta Animal Welfaren vapaaehtoiset tykkäsivät tehdä Phi Phille parin päivän reissuja ja minun piti töissäni aina koittaa aikatauluttaa niin, että jotkut kaverukset voisivat pitää vapaapäivänsä yhtä aikaa. Koitin järjestää myös niin, että heillä olisi aamuvuoro vapaapäiväänsä edeltävänä työpäivänä, jotta ehtisivät päivän viimeisellä lautalla Phi Phille jo illaksi, ja että heillä olisi vapaapäivänsä jälkeen iltavuoro. Näin heille järjestyi vapaata oikeastaan kaksi vuorokautta. Reissunsa jälkeisestä iltavuorostaan he joutuivat aina myöhästymään puolisen tuntia lautta-aikataulujen vuoksi.

Kun siskoni tuli käymään Koh Lantalla joulukuussa 2015, ehti hän Phuketiin tulleelta lennoltaan vielä paatille Phi Phille, mutta ei enää Koh Lantalle asti. Menin siis siskoa vastaan Phi Phille ja seuraavana päivänä jatkoimme Koh Lantalle. Olen myös saattanut pari Koh Lantalla käynyttä kaveriani Phi Phin kautta Phuketiin. Minivanilla matka kestäisi suunnilleen saman aikaa, mutta onhan vene yleensä kivempi ainakin lomalaisille, joille se on elämysreissu.

Vähemmän kaunista rantaa Tonsailla.

Kävin Koh Phi Phillä ensimmäisenä kerran keväällä 2014 ja silloin odotin haisevia kujia ja äänekästä bilekansaa. Mutta minusta Phi Phi on ihan kiva. Tai olen käynyt siellä vain Tonsain kylässä, kaikki muut alueet ovat tyhjiä joitain syrjään rakennettuja hotelleja lukuunottamatta. Niihin taitaa päästä vain veneellä. Kirjoitin vuonna 2014 Toukokuinen Koh Phi Phi Thaimaassa >> ja kokemukseni paikasta on edelleen sama.

Koh Lantalla ostin lauttalippuni yleensä Apple Travelin matkatoimistosta Klong Daon alueelta päätien varrelta. Se oli tuttu paikka, josta ostin myös minivan-liput ja lyhyemmillä käynneillä vuokrasin moponi. Lippuja saa kyllä myös sieltä mistä lautat lähtevät Saladanin pikku satamasta. Jätimme mopomme siellä Apple Travelin kavereiden majatalon eteen.

Lauttoja on hyvin erilaisia enkä ihan päässyt siitä jyvälle, että millä lauttavuorolla liikennöi millainenkin alus. Yleensä Koh Lanta – Phi Phi -välillä oli ilmastoimattomia paatteja, joskus semmoisia kovapenkkisiä. Kerran otin päivän viimeisen kyydin Phuketiin ja vaihdoin venettä jo Koh Lantan edustalla jostain kumman syystä. Kyydin piti olla nopea, mutta kesti samat muutaman tunnin kuin muutkin. Phuketista Phi Phille taas on ilmastoituja isoja veneitä valittavissa.

Veneet Phi Phin Tonsain rannalla, siinä mihin Koh Lantan ja Phuketin paatit tulevat.

Phuketissa Phi Phin lauttojen satama on ehkä 10 minuutin ajomatkan Phuket Townin keskustasta, länsirannikon lomarannoille on sitten paljon pidemmät matkat. Satamassa ostetaan tiskiltä taksikyyti, hinnat ovat kiinteät. Saman pikkubussin kyytiin yritetään saada muitakin, hinnat silti pysyvät samana. Joskus Phuket Towniin on huonommin menijöitä kuin vaikkapa Patong Beachille ja satamassa joutuu odottamaan, kun firma toivoo muita samaan kyytiin tulevia.

Sellainen kokemus minulla on, että Phuket Townissa kyytiä satamaan etsiessä on aika turha yrittää tavailla tuon sataman nimeä, kannattaa vain toistella Phi Phi. Kerran aamulla oletin näkeväni takseja, jollaisen voisin kätevästi saada satamaan. Kun jonkun hostellin taksitilauskaan ei tullut, otin sitten mopotaksin. Matkaliput olen ostanut sielläkin matkatoimistoista sen sijaan, että olisin matkustanut sitä varten satamaan. Olen kyllä yleensä matkoillani suosinut suoraan esimerkiksi bussi- ja juna-asemilta lippujen ostoa, ettei minulle myytäisi huonoja turistikyytejä.

Cosmic on ollut ravintola, johon olen Phi Phillä suunnannut.

Minulla Phi Phin perusohjelmaan kuului falafelin ja hummuksen syöminen Cosmic-ravintolassa, joita on Phi Phi Leyn saarella kaksi. Se sitten vaihteli oliko hummus vetistä ja maistuivatko falafelit miltään. Koh Lantan ravintolatarjonta on aika vaatimaton, eikä tätä perus ruokasatsia monesta paikasta saanut varsinkaan hiljaisella kesäkaudella ja siksi Phi Phillä tuli syötyä falafelia.

Phin Phillä täytyy kävellä näköalapaikalle ihastelemaan Tonsain kannaksen molemmin puolin näkyviä turkooseja lahtia ja karstikukkuloita. Muutenkin jos siellä oleskelisi pitempään, niin pitäisi tehdä patikointeja, sukellus- ja snorklausretkiä ja mennä tutustumaan lähisaariin.

Lue myös: Toukokuinen Koh Phi Phi (2014)>>

Lue juttuja Phuketista >>

Lue juttuja Koh Lantasta >>

 

Ihana Phi Phi -maisema näköalapaikalta.
Tonsain kannas. Muu Phi Phi on niin kukkulaista, että kaikki on keskittynyt tuolle hiekkakannakselle. Tsunami tietysti pyyhkäisi sen yli aikoinaan.
Cosmicin pitafalafel syyskuussa 2016.
Pystysuora kallio Phi Phin edustalla lokakuussa 2015.
Karstiseinämien uumenissa voi olla jänniä lahdelmia ja rantoja.
Phi Phin ainoa kunnon kylä Tonsai mereltä nähtynä. Joskus matkalla Koh Lantalta Phuketiin lauttaa vaihdetaan tässä merellä veneestä veneeseen lainkaan rantautumatta.
Tonsai, johon Phi Phin lautat rantautuvat.

Marraskuussa 2015 otin Phuketista Phi Phille sellaisen lautan, joka käväisi Maya Bayn edustalla.

Moottoriveneitä pitää varoa etenkin sukellusreissuilla Phi Phillä, jossa on ollut onnettomuuksia kun kuskit eivät ole välittäneet sukeltajien merkeitä pinnan yläpuolella.
Monet Phi Phin kävijät ottavat retken Maya Baylle. En tiedä miten pitkään Maya Bayn yhteydessä mainitaan vuonna 2000 ilmestynyt The Beach -elokuva, moniko nykynuorista on sitä edes nähnyt. Toisaalta kutsutaanhan erästä Phang Ngan lahdella olevaa kukkulaa edelleenkin James Bond -saareksi vuonna 1974 ilmestyneen elokuvan kuvauspaikan takia.
Karstiseinämää.
Sukellusfirmojen veneitä lähellä Maya Bayta 2016.
Jälleen kerran Maya Bay nähtynä Phuketista tulevalta veneeltä maaliskuussa 2016.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s