Vegaanista thairuokaa kokkikoulussa Koh Lantalla

on


Time for Lime on Koh Lantan ensimmäinen kokkauskoulu ja sen voitot menevät paikallisen eläinsuojelukeskus Lanta Animal Welfaren hyväksi. Kannattaa siis jo siitä syystä valita juuri tuo saaren muiden kokkikoulujen joukosta.

Yksi Time for Limen kissoista 2016.

Time for Limen kokkikoulu sijaitsee yleensä Klong Daon rannalla samassa rakennuksessa kuin heidän maistelumenuja ja drinkkejä tarjoava rantaravintolansakin, Time for Limen bungalowien vieressä. Mutta joskus low seasonin ja remonttien aikaan koulu siirtyy pienempään sijaintiinsa uima-altaan äärelle Lanta Animal Welfaren eläinsuojelukeskuksen  viereen.  Siellä majailee parin kissan lisäksi joitain koiria, kun Klong Daon sijainnissa on lähinnä kissoja ellei joku adoptoitavissa oleva koira ole sitten päässyt ravintolaan näytille.

Kurssin voi käydä varaamassa itse Time for Limessa tai nettisivuilta.  Jos et pääse liikkumaan, voit varata kurssin jonkun Koh Lantan matkatoimiston kautta, mutta silloin eläinkeskus saa vähemmän matkatoimiston ottaessa provisionsa. Hintaan sisältyy nouto ja paluukyyti (paitsi luulisi että esim. kaukaa Kantiangista nouto maksaisi jotain extraa). Kurssit tulevat täyteen ruuhkaisimpina aikoina, kuten joulukuisin, joten kannattaa varata ajoissa.

Vesipinaatin nopea liekitys.

Olen käynyt Time for Limen kokkikurssin kahdesti, vuosina 2014 ja 2016, mutta koska jokaisena viikonpäivänä on eri kokkausmenut, niin siellä voisi käydä opiskelemassa vaikka useampana päivänä peräkkäin. Ja kurssin tekeminen kasviksena onnistuu hyvin, mutta ilmoita siitä, jotta aineksesi varmasti ehditään esivalmistella ajoissa.

Ensin kurssilla tutustutaan aineksiin ja perusmaustamiseen. Aineksia joutuu itse pilkkomaan tosi vähän, vain sen mitä tarvitsee esimerkiksi oppiakseen murskaamaan oikealla tavalla aineksia, kuten valkosipulia. Yleensä opetellaan jonkin currytahnan tekeminen huhmareessa jauhamisineen.

Ruokailua auringon laskettua.

Vaikka kurssi kestää semmoiset 5,5 tuntia, on sisältö vaihteleva. Välillä opiskellaan pöydän äärellä, välillä kaasulieden ja leikkuulaudan edessä. Sitten useampaan otteeseen syödään omia kokkailuja ja juodaan halutessa baarin antimia. Tuon ja hyvän esivalmistelun ansiosta ei käy niin kuin intialaisella kokkauskurssilla Goalla jouluna 2015, kun olimme lopulta tosi väsyneitä ja vihaisiakin ennen kuin pääsimme syömään yhtään mitään vasta lopuksi. Time for Limessa pääsee syömään ja maistelemaan useasti.

Opettajat ovat kivoja, nykyisin siellä opettaa Mai tai Noi. Erityistapauksissa paikan perustaja Junie tarttuu itse opetushommiin.

Junie ja rannalla naapurissa asuneet koirat Dam ja Deng.

Kurssin kulku

Mieng kamin täyttö, eli pippurin lehden sisään laitetaan pieneksi pilkottuja yllättäviä aineksia.

Ensin menimme opettajan kanssa yläkerran terassille käymään läpi thaimausteiden perusteita ja syömään pippurin lehtiin käärittyä mieng kamia, joka on varsinaista näpertelyruokaa. Kasvisvaihtoehdot on otettu hyvin huomioon. Meille esiteltiin kaikkein parhaan makuinen soijakastike, joka on Healthy Boy Brandin sieni-soijakastike. Ollessani aiemmin Bangkokissa May Kaidee´sin kasviskokkikurssilla, opin siellä että saman merkin sienikastike on helpointa täydellistä paistettujen vihannesten maustetta. Time for Limen kurssilla opin nyt myös sen, että paitsi että currytahnoissa on yleensä katkaraputahnaa ja/tai kalakastiketta, niin näitä on myös chilitahnoissa. Time for Limessa käytetään useasta paikasta löytyvää Mae Pranomin chilitahnaa, josta löytyy myös kasvisversio, joskin sitä on usein vaikea löytää.

Tarjottimella thaiyrtit: galangaa, chiliä, sitruunaruohoa ja kaffirlimen lehtiä. Vasemmalla näitä isoina paloina, ja silloin ne kuuluu poimia ruoan joukosta eikä syödä. Oikealla pienemmäksi pilkottuina syötävinä paloina.
Maustepurkit. Makeutta edustaa palmusokeri (vaaleaa keltaista tahnaa), hapanta tai kirpeää tamarinditahna (tummaa ruskeaa tahnaa) tai limemehu, suolaista soijakastike ja tulisuutta chilitahna.
Mieng khamin ainekset (kuvasta poistettu kuivatut katkaravut).
Wokkipannut valmiustilassa.

Mai opettaa.
Koristelukasvikset rivissä.
Opetuskeittiö.
Kokkikoululaiset puuhissa.

Kurssilla tehdään neljä varsinaista ruokaa, mutta lisäksi on currytahnan tekoa ja mieng kamia. Tässä esittelen kahdella kurssikerralla kokkailemiamme ruokalajeja.

Papaijasalaatti

Papaijasalaatti eli som tam on mahtava ruokalaji Thaimaan koillisosista eli Isaanista. Siinä pitää olla sopivissa mittasuhteissa kirpeyttä tamarindista tai limestä, paahdettua pähkinää, makeutta (oikeaoppisesti palmusokeria) ja suolaisuutta soijakastikkeesta. Kasvissyöjän pitää yrittää saada papaijasalaattinsa kojuista ja ravintoloista ilman kalakastiketta ja katkarapuja.

Ennen syömistä koristelimmme omat annoksemme esimerkiksi paprikasuikaleilla, kevätsipulilla, korianterilla ja thaibasilikalla.

Thairuokaan vihkiytymätön saattaa luulla saavansa hedelmäsalaatin oranssista papaijasta, mutta ei, som tam tehdään raastetusta raa´asta papaijasta. Samalla tavalla tätä voi tehdä raa´asta mangosta. Mutta mielestäni vihannekset eivät ole tässä salaatissa oleellisin asia, vaan muiden ainesten ansiosta syntyvä ihana maku. Olen tehnyt samalla liemellä salaattia mistä vain. Mutta jos haluaa enemmän samantapaista, niin ehkä pieneksi suikaloitu kurkku ja porkkana voisivat olla hyvät.

Time for Limen kokkikoulussa keväällä 2014 omatekoisesta papaijasalaatista tuli just oikeanlaista, pitäisi yrittää kotonakin pitäytyä reseptissä eikä soveltaa liikaa omiaan.

Papaijasalaatin ainekset. Kasvissyöjä jättää katkaravut pois.
Papaijasalaatti tehdään valtavassa huhmareessa. Sillä tavalla saadaan ainekset mehustumaan mahtavaksi. Rakastan tätä ruokalajia, mutta yleensä siihen laitetaan liikaa tuoretta chiliä, eikä muuten ihanaa salaattia pysty syömään.
Pari valmista annosta. Ylempänä näyttäisi pad thai -nuudeleita ja alempana papaijasalaattia eli som tamia.

Friteerattu papaijasalaatti

Kun kerran vahingossa saimme tämän ruokalajin eräässä ravintolassa, ihmetytti miksi ihmeessä tämmöinen ruoka pitää olla olemassa, miksi raa´an papaijan suikaleita pitäisi uppopaistaa. Mutta Time for Limen kurssilla syksyllä 2016 tehtynä se oli oikein hyvää. Ehkä sen idea oli se, että sen mukana tuli samaa ihanaa lientä kuin raa´assakin papaijasalaatissa ja kuten aiemmin sanoin, mielestäni juuri tuo liemi on tässä ruoassa pääjuttu.

Raastettua raakaa papaijaa.
Raastettua papaijaa pyöritellään tämmöisessä hyvin löysässä taikinassa.
Papaijat friteerauksessa.
Kurssilla papaijat friteerattiin meidän puolestamme.

Papaijasalaatin aineksia: pitkäpapuja, tomaattia, chiliä, valkosipulia ja maapähkinää (jättäkää nuo esillä olevat katkaravut pois).
Limemehua, palmusokeria ja soijakastiketta som tam -liemeen.
Som tam -liemi möyhennetään isossa morttelissa.
Lientä friteeratun papaijasalaatin päälle.
Friteerattu papaijasalaatti.

Pad thai

Pad thai on nimistys tietynlaisille paistetuille riisinuudeleille. Joskus joukossa ei ole paljoakaan vihanneksia, mutta pavunversoja ja kevätsipulia on yleensä aina. Lisäksi lautasella pitää olla paahdettua pähkinämurskaa ja limen viipale ruokaa lisättäväksi. Vegaanin pitää tilata pad thai ilman lihaa (katkaravut ovat yleisiä), ilman kananmunaa ja ilman kalakastiketta.

Pad thain aineksia: pavun versoja, kevätsipulia, valkosipulia, sipulia, tofukuutioita ja makeaa pikkelöityä retikkaa. Takana näkyy kupissa kuivia katkarapuja, jotka voit jättää noteeraamatta.
Pad thain paistaminen. Mielestäni thairuoista ei saa yhtä hyviä sähköliedellä.
Valmis pad thai -annos.

Hapanimelä yrttinen bataatti

 

Chiliä, tuoretta valkosipulia, pikkelöityä valkosipulia ja korianterin juuria. Näitä käytettiin hapanimelän yrttisen kastikkeen teossa.

Jotkut Time for Limen kokkikursseilla tehdyt ruokalajit eivät ole niin klassisia, mutta se on mielestäni loistava juttu, koska ainakin itse haluaisin kokea vähän laajemmin thaimakuja, kuin mitä aina joka ravintolasta saa. Keväällä 2014 kurssilla teimme ruoan, jonka vegaaniversion pääaines oli karamellisoitu bataatti. Mutta ruoan pääjuttu on bataatin päälle laitettava hapanimelätyyppinen kastike, joka on nimenomaan yhtä aikaa tosi kirpeä, etikkainenkin, mutta hyvin yrittinen myös. Siihen tuli sekä tuoretta että pikkelöityä valkosipulia, korianterin juurta, chiliä, tamarindikastiketta, sokeria, soijakastiketta ja jonkinlaista ketsuppia. Lopputulos on ihmeellisen hyvää.

Hapanimelän kastikkeen keittäminen.
Valmis itse tehty ruoka-annos. Karamellisoidun bataatin päällä on hapanimelää yrttistä silppua ja vieressä paistettua vesipinaattia.

Thaiyrttisalaatti

Tämä ruokalaji edustaa edellisen tavoin vähän harvinaisempia ruokia, ehkä fuusioruokia. Olen varta vasten mennyt Time for Limen ravintolaan syömään niinä iltoina, kun tätä ruokaa on ollut tarjolla. Voisi luulla, että olisi överiä syödä niin paljon yrttejä, kuten sitruunaruohoa, kaffirlimenlehtiä, inkivääriä ja valkosipulia, mutta tämä on sellainen yhtä aikaan raikkaan suolaisen makea ja mausteinen sekoitus. Parhaita ruokia mitä olen Thaimaassa saanut. Time for Limessa tämäkin syötiin bataatin kanssa. Kotona olen syönyt tätä esimerkiksi tofun ja perunan kanssa.

Yrttisalaattia varten sitruunaruoho pitää pilkkoa pieneksi.
Thaiyrttisalaatti.

Paistettu vesipinaatti eli morning glory

Vesipinaattia kasvaa Kaakkois-Aasiassa valtoimenaan ja siitä voi saada maustamalla ja paistamalla hienostuneen makuista ruokaa.

Vesipinaatit mausteineen odottamassa liekitystä. Mausteena on fermentoitua soijapaputahnaa, chiliä, valkosipulia, sokeria, soijakastiketta ja kasvislientä.
Halutessaan liekityksen sai tehdä itse.

Kurpitsakeitto

Time for Limessa tehdään aivan mahtavaa kurpitsakeittoa. Siinä mielessä se on fuusioruokaa, ettei Thaimaassa perinteisesti ole tällaisia tehty, mutta syytä olisi, koska thaimaustamisella tämä on upea ruokalaji.

Kurpitsakeiton aineksia kahdelle eri paistopisteelle. Kurpitsaa, punacurrytahnaa, kasvislientä, sokeria, soijakastiketta ja limemehua. Näiden lisäksi tulee vielä tuoreita yrttejä.
Kasvisliemessä käytettyjä vihanneksia.
Time for Limen kurpitsakeitto.

Currytahnojen tekeminen

Yksi uusi oppimani asia Time for Limen kursseilla oli, että korianterin juuressakin on omanlaisensa korianterimaku ja että sitä käytetään muun maussa currytahnoissa.

Teimme punaista currytahnaa ja siihen käytettiin mm. galangaa, valkosipulia, sitruunaruohoa,, kaffirlimen lehtiä ja kuorta, korianterin juurta ja salottisipulia.
Ennenkuin punacurryn yrtit lisättiin huhmareeseen, ne piti läväyttää murskaksi ison veitsen laella ja pilkkoa vähän.
Penang curry on muuten samanlaista kuin punacurry, mutta siihen tulee enemmän kuivia mausteita, jotka paahdetaan pannulla ilman öljyä ennen murskaamista.
Currytahna tehdään huhmareessa.
Time for Limen maistelumenussa saamamme paistetut vihannekset ja punacurrykastike.
Maistelumenun massaman curry yhtenä monista illoista, kun olen siellä syönyt. Time for Limessa voi olla varma että currytahna on kasvista.

 

10 Comments Lisää omasi

 1. Ihanaa että olet kirjoittanut jutun tuosta Time for Limestä! ❤ Olemme käyneet Lantalla neljä kertaa, osittain juuri sen takia että Lanta Animal Welfare pitää huolta laiminlyödyistä nelijalkaisista. Olen niin kova pahoittamaan mieleni eläinten kaltoinkohtelusta, että loma voisi helposti mennä pilalle paikassa jossa eläimet olisivat täysin heitteillä.

  Olen maksanut mieheni (hän on meillä kokki, minä olen kylmäkkö ja sokerileipuri) Limen kokkikouluun kahdesti, mutta aika vähiin on thairuoan teko kotona jäänyt. Massaman Curryn ohjetta on kyllä käytetty, se on huippuhyvää. Pitää laittaa tämä kirjanmerkkeihin, ja palata kun seuraavan kerran alkaa tehdä mieli kotona tehtyä thairuokaa.

  1. Tuo on totta, kohteissa joissa koirat ja muut eläimet ovat surkeaa näky, niin harmittaa eikö turismituloja voisi käyttää niidenkin hyväksi. Koh Lantalla voi ainakin itse valinnoillaan vähän auttaa.

   Itselläkin jää usein kokkaamatta parhaiden reseptien avulla kun niin harvoin on kaikkia aineksia kasassa.

 2. Nimetön sanoo:

  Jos on vegaani, se on ihan jees. Mutta jos kantaa huolta luonnosta, niin silloin ei lennellä lentokoneilla lomareissulle. Siinä vaiheessa se on aivan sama vaikka söisi lihaa joka päivä. Ympäristönkuormitus HUOM!

  1. Onhan se aina huonompi SEKÄ lennellä lentokoneella ETTÄ syödä lihaa joka päivä 🙂 Yritän parhaani olla tekemättä kumpaakaan. Mutta jos joku lentää Thaimaahan ja menee Koh Lantalle, niin kannattaa kokkikouluista valita Time for Lime.

 3. Eetu sanoo:

  Olisipas kiva päästä tuollaiseen kokkikouluun ja vielä miten kiva, että tuotot menee hyväntekeväisyyteen. Mäkin olen tosi kova thaimaalaisen ruoan ystävä niin olisi kyllä unelma päästä tuollaiselle kurssille. Olette oikein saaneet asiaankuuluvat kokkitakit ja kaikki, siistiä!

  1. On kyllä olleet kivoja kursseja, vaikka muuten olenkin vähän karsastanut kaikenlaista järjestettyä aktiviteetteja reissuillani. Mutta kokkkauskursseille haluan ja Time for Lime oli tosi hyvä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s