Pikaruokaa vegaaneille autoreissuilla Suomessa

on
Rollsin vegaaniburgeri.

Olen aiemminkin todennut, etten ole kranttu ruoan suhteen, kunhan ruoka on vegaanista. Reissatessa varsinkin olen turvautunut vaikka millaisiin aterioihin. Meillä välillä lainassa olevassa matkailuautossa on keittiö, mutta kokkailut ovat jääneet ahtaissa tiloissa vähäisiksi. Siispä parina viime kesänä ovat suomalaiset pikaruokaketjut ja kauppojen einesruoat olleet suosiossamme. Luontokohteissa pitäytyessämme on ollut kätevää, jos valmisruokaa on saanut ohikulkumatkalla huoltoasemilta. Monilla paikkakunnilla huoltoaseman yhteydestä voi löytyä Kotipizza, Hesburger, Rolls tai McDonals. Tässä esittelyä mm. siitä, millaista pikaruokaa Suomessa on saatavilla.

Kotipizza on helppo valinta

Kuhmon Nesteeltä olemme tilanneet härkisburgerpitsoja vegaanijuustolla. Jatkossa en tilaa tätä pitsaa, vaan sen sijaan tilaan täytteet vapaavalintaisesti ja ilman outoa jäävuorisalaattia.

Kotipizzoista saa nykyään vegaanijuustoa ja täytteeksi maustettua härkistä. Ennen tilasin aina listalta löytyvän härkisburgerpitsan, koska hämmennyn usein pikaruokaravintoloiden menujen sekavuudesta. Suosittelen kuitenkin tilaamaan pitsan omavalintaisilla täytteillä valiten vegaanijuuston ja härkistäytteen. Ei ole siis pakko valita tuota kummallista jäävuorisalaatilla ja salaatinkastikkeella kuorrutettua härkisburgerpitsaa, vaikka se onkin ihan hyvää. Kotipizzan pitsat eivät toki ole mitään Napolin pitsaa, mutta minä tykkään. Tuntuu ihmeelliseltä, että vuosikausien ankeiden pitsaa ilman juustoa -tilanteiden jälkeen pystyy samaan tämmöistä jostain Kuhmon Nesteeltä.

Etsi Kotipizzat matkasi varrelta >>

Rollsin burgerit

Rollsin vegaaniburgerit ovat ihan syötäviä, mutta on kummallista jos pikaruokafirmat eivät ole tajunneet sitä, että falafel tursuu jo kasvissyöjien korvista ulos. Falafelit ovat 1990-luvulta lähtien olleet usein ainut proteiinia sisältävä ravintolaruoka, joten ne ovat tulleet kasvissyöjille jo ihan liian tutuiksi. Hyvät pitafalafelit voivat edelleenkin maistua, mutta pakkoko sitä falafeltaikinaa on tunkea burgereidenkin sisään. Kunpa burgerien välistä löytyisi useammin mehukkaita seitanpihvejä tai edes vaikka soijarouheesta kasattuja pihvejä.

Tästä falafelvalituksesta huolimatta turvaudun Rollsin burgeriin mahdollisesti jatkossakin.

Etsi lähin Rolls >>

ABC:ltä saa vegaaniburgereita

ABC:n vegaaniburgeri.

ABC-huoltoasemien yhteydessä on usein jokin kauppa tai esim. Hesburger, mutta ABC:illä on nykyisin oma vegaaniburgerinsakin. Lisäksi kahvia ostaessa kassalta voi pyytää kauramaitoa kahviinsa. Harmi ettei kauramaitopurkki ole esillä kaikkien käytettävänä.

Etsi Suomen ABC:t ja valitse haluamasi palvelut >>

Hesburger on varma valinta

Hesen soijatikut vaikuttavat kovasti tämmöisiltä tavallisilta soijasuikaleilta, mutta paneroiduilta sellaisilta. Ovat ne ehkä vähän pidempiä kuin nämä.

Hesejä on paljon ympäri Suomen ja kätevästi tienvarsien pysähdyspaikoilla. Niissä valmiiksi vegaaninen annos on kasvistortilla, jossa sisällä on paneroituja soijatikkuja. Näitä paneroituja soijaproteiinisuikaleita voi tilata erikseenkin, mutta minun mielestäni ne eivät olleet sellaisenaan dipin kanssa kovin hyviä, koska niiden sisus maistuu liian tavalliselta keitetyltä kuivatuotteena myytävältä soijaproteiinilta.

Kasvistortillan lisäksi voi pyytää vegaanisen version kaura-härkäpapuhampurilaisesta, jossa muutoin olisi epävegaaninen majoneesi, joka pitää vain pyytää vaihtamaan esim. Hesen valkosipulimajoneesiin. Hämmentävästi soijatortilla ei ole vegaaninen, vaan sen sijaan pitää tilata kasvistortilla. Valikoimassa näyttäisi olevan ”lämmin soijasalaatti”, joka muuten näyttää ankealta, mutta eiköhän siitäkin ruokaisan saa kastikkeella. Lisäksi on joitain HeseKebab-ravintoloita, joissa saa jonkunmoisen kasviskebabin, jossa taas pitää tilata eri kastike kuin mitä annokseen muutoin kuuluisi.

hesburger.fi/ravintolat >>

McDonaldsien McVeganit

Enpä olisi uskonut 1990-luvulla, että jonain päivänä mainitsisin semmoisessa kuin blogi että on semmoinen vegaaniannos kuin McVegan. Olen vihaisesti boikotoinut tätä pikaruokaketjua pari vuosikymmentä, mutta eipä siellä ole oikein mitään ollutkaan vegaanille tarjolla. En ole saanut ihan loppuun asti prosessoitua tätä McVegan-asiaa, mutta se on tietysti selvää, että on sata kertaa parempi että Mäkistä saa Mäkvegaania kuin jos ei saisi. Olen pari kertaa sen syönyt ja se on ok, parempi kuin ABC:n tai Rollsin versiot.

O´Learysin voi löytää sieltä missä ei ole muuta

O´Learysin Oumph-burgeri.

O´Learysilla on pari hieman syrjäisempää toimipistettä, joista yksi on Vuokatin Katinkullassa. Kävimme siellä ajaessamme Sotkamon kautta. Yksi ravintola taitaa olla Rukallakin, jossa muutoin saattaa olla hiukan huono tarjonta. O´Learysilla on ainakin ollut tuhdilla Oumphilla täytetty burgeri ja quesadilla-annos.

O´Learys-ravintolat >>

O´Learysin vegaaninen quesadilla.

Maininta Rax Buffeteille

Vegaaniruokaa Raxin buffetista.

Raxeja ei ikävä kyllä ole Suomessa kuin vähän isommissa kaupungeissa, joten niitä ei tule vastaan missään bensiksillä eikä Kainuussa. Mainitaan Raxit tässä silti, koska ne ovat kunnon roskaruokapaikkoja, joista saa yllin kyllin salaattiakin. Sieltä saa pitsoja vegaanijuustolla ja nykyisin myös vönerpitsaa.

Löydä lähin Rax >>

Tarkista vöneröidyt ravintolat

Vöneriä ja ranskalaisia.

Tarkista Vönerin sivuilta mistä ravintoloista ympäri Suomen saa Vöneriä. Vegaanit alkavat olla jo aika kyllästyneitä syömään falafelia, joten onneksi monista kebab-ravintoloista saa nykyään vegaanista seitankebab Vöneriä.

voner.fi/ravintolat

Vegaanimättöpitsat näyttävät nykyään tällaisilta. On vegaanijuustoa ja vöneriä. Toista oli silloin kun vielä joutui syömään kasvispitsaa ilman juustoa.

Happy Cown avulla löydät paikat

Kasvisravintola Karpalon ruokaa.

Happy Cow -sivusto on hyvä apuväline Suomessakin reissatessa. Sieltä meille selvisi, että Kuusamossa sijaitsee Suomen, ellei koko maailman, pohjoisin vegaaniravintola eli Kasvisravintola Karpalo.

Reissuilla tulee helposti syötyä kaikenlaista suoraan purkista ja jääkaapista. Tässä taitaa olla oranssia Ajvar-tahnaa, salaatinkastiketta, hummusta, herneitä ja perunaa 🙂

Eihän sitä mikään pakko olisi autoreissuilla pika- ja roskaruokaa syödä, koska kaupasta voi ostaa vaikka salaattitarpeita ja kasata niistä nopeasti kulhoon syötävää. Reissaajan on ihan hyvä luopua ajatuksesta, että kunnon ruoka on aina lämmintä. Itselleni nuo pikaruokaketjut ovat ihan kivaa vaihtelua arkeen!

Lue muita juttuja esimerkiksi pikaruoasta ja vegaanisyömisestä matkustellessa:

Herkkuruoat ja inhokkiruoat maailmalla (2017) >>

Ruokahaaste reissaajille: vastaukseni (2014) >>

Kasvissyöjänä eri maissa (2013) >>

Eväiden tekoa auton konepellillä (2016) >>

Thaimaassakin on välillä tarvinnut turvautua kioskieineksiin: Valmisruoat kasvissyöjälle Thaimaan kaupoissa (2014) >>

4 Comments Lisää omasi

  1. Leena sanoo:

    Onpas hieno! 🙂

  2. Kattava lista, mutta ottaisin mieluummin eväät. 🙂

    1. Joo tämä on tällainen suonet tukkoon -lista 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s