Sotkuinen matka Thaimaahan

on

Jos joku haluaa lukea millainen sotku matkani Koh Lantalle helmikuussa oli, niin tässä siitä selostus. Matkani ei ollut hankaluudessaan mistään pahasta päästä ollenkaan, mutta Aeroflotin päättämästä muutoksesta johtuen minulta kesti pari vuorokautta päästä Málagan talvikodista Koh Lantalle. Paluumatkaankin sisältyi jännä juttu Koh Lantan lossiin ja erityisen matalaan laskuveteen liittyen.

Ensin kävelin kylään ja otin aikaisen aamubussin kotoa Málagaan, josta menin lähijunalla Málagan lentokentälle, jossa olin perillä kolme tuntia ennen lentoa. Olin parin kuukauden ajan fiilistellyt reissuani siten, että illalla nukkumaan mennessäni ryhdyin käymään mielessäni läpi matkateon etenemistä. Ajatukseni herpaantuvat kuitenkin helposti ja harvoin pääsin mietteissäni edes Málagan lentokentälle asti, saati että olisin päässyt perille Koh Lantalle.

Málagan lentokentän lähijuna-asema.

Yli viiden tunnin lennon päästä olin illalla Moskovassa, jossa jouduin odottamaan yöllä 11 tuntia. Alunperin olin varannut semmoiset lennot, joilla Moskovassa olisi ollut vain 1 t 15 min vaihtoaika ja olisin yölennon jälkeen ollut perillä Bangkokissa, josta olisin päässyt suoraan jatkamaan Krabiin ja Koh Lantalle saman päivän aikana. Aeroflot päätti kuitenkin jostain syystä siirtää minut seuraavalle lennolle ja se pisti kaikki suunnitelmat pipariksi. Tuskin olisin noita lentoja edes varannut, jos menomatka olisi ollut noin surkea. Yhden yölennon sijaan jouduin nyt yöpymään sekä Moskovassa että Bangkokissa ennen matkaa Krabille.

Moskovassa kauhistelin lumista maisemaa. Aamulla lento viivästyi, kun jäitä sulateltiin koneen päältä.

Moskovassa jouduin yöpymään, koska saavuin sinne illalla ja siirretty lentoni lähti vasta aamulla illan sijaan. Alunperin minun olisi pitänyt olla Bangkokissa aamulla ja olisin voinut saman tien lentää Krabiin, mutta koska saavuin Bangkokiin vasta illalla, olisi sieltä ollut turha edes yrittää päästä Krabiin, koska en sieltä yöllä pääsisi Koh Lantalle kuitenkaan.

Sain vaihdettua lentoni lähtemään Málagasta vuorokautta aiemmin, jotta aikani Koh Lantalla ei jäisi vielä lyhyemmäksi kuin mitä se alkuperäisten suunnitelmien mukaan olisi ollut. Moskovassa nukuin kuuden tunnin ajan kapselihotellissa, mikä tietysti lisäsi matkan kustannuksia alkuperäiseen suunnitelmaani verrattuna.

Makuusoppeni Moskovan lentokentällä.

Pitkän päivälennon jälkeen olin Bangkokissa illalla ja otin ilmaisen bussin Survarnabhumin lentokentältä Don Mueangin lentokentälle. Sieltä kävelin lentokentän läheiseen hostelliin lyhyeksi yöksi ennen kello 5.30 aamulentoa Krabiin. Alunperin minun olisi pitänyt saada Moskova-Bangkok -yölennon jälkeen suoraan lentää samalta Suvarnabhumin lentokentältä Krabiin. Nyt hukkasin 100 euroa, kun olin ostanut Bangkok Airwaysin kalliin lennon.

Tai itse asiassa koska siirsin lentoni lähtemään Málagasta päivää aiemmin, niin olisin ehtinytkin tuolle Bangkok Airwaysin lennolle. Käyttääkseni tuon lennon, olisi minun pitänyt varata Suvarnabhumin lentokentältä kapselihotelli noin 50 euron hintaan ja odottaa kentällä koko aamun kello 12.50 lähtevää lentoa. Tuli halvemmaksi yöpyä Don Mueangin lähellä jossain kympin hintaisessa huoneessa ja varata uusi, halvempi ja aikaisemmin Krabiin lähtevä Lion Airin lento, joka maksoi jotain 25 euroa. Näin pääsin perille Koh Lantalle ehkä 7 tuntia aiemmin, eli olin siellä jo aamulla hämärän koiton sijaan. Jos tätä aiemmin Koh Lantalle pääsemisen etua ei olisi ollut, niin olisin saattanut mukavuuden vuoksi ottaakin tuon viidenkympin kapselihotellin tai mennä taksilla jonnekin halpaan paikkaan Suvarnabhumin lähellä ja käyttää Bangkok Airwaysin lentoni.

Sotkun hoito matkatoimiston kanssa

Sain Super Saverilta sähköpostiini tiedon siirtämisestäni seuraavalle lennolle Moskovasta Bangkokiin ja siitä alkoi iso työ selvittää, miten voisin pelastaa reissuni sen lyhenemiseltä. Se olisi ollut ilmaista, jos olisin vain perunut lentoni tai hyväksynyt tuon muutoksen. Koska halusin matkustaa jo päivää aiemmin, piti minun ostaa 21 euron hintainen Support Package. Lennon vaihto tuli kuitenkin ilmaiseksi. Säädin lennon vaihtamisen Super Saverin kanssa. Pyysin heitä muuttamaan vegaaniruokani tuolle aiemmalle lennolle, mutta sitä he eivät tehneet. Menin siis Aeroflotin sivuille ja merkitsin siellä kasvisruokani.

Aeroflotin koneissa ei joko ollut näyttöjä tai niiden kautta ei voinut katsoa leffoja. Sen sijaan piti jo ennen lentoa ladata kaksi eri sovellusta, joista toinen soveltuu toisenlaisissa koneissa ja toinen toisenlaisissa. Tihrustin leffoja siis kännykältäni. Onneksi kännykkää pystyi lataamaan lentokoneessa omalla paikalla. 

Super Saverilla oli myös sekoilua, kun eri ihmiset vastasivat viesteihini, eivätkä he aina olleet lukeneet viimeisintä viestiäni ja jo saamaani vastausta. Heillä kesti yleensä pari päivää vastata viesteihini. Onneksi olin saanut tiedon lennon siirtämisestä jo noin kuukautta aiemmin, muuten he olisivat olleet liian hitaita selvittämään minulle mahdollisuuteni ja lähettämään varmistuksen. Toisaalta en odottanutkaan palvelun sujuvan saumattomasti, joten tämä kaikki oli minulle ihan ok.

Kun olin joulukuussa ostanut lippuni Super Saverilta, sain ehkä päivää myöhemmin Aeroflotilta sähköpostin, jossa minun käskettiin lisätä passitietoni Aeroflotin sivuilla tietoihini.

Jos Koh Lantan lossi ei kuljekaan

Vene puskemassa lossia, joka uhkasi kai juuttua pohjamutaan epätavallisen matalan laskuveden aikana. Seurasimme tätä odottaessamme lossiin pääsyä.

Paluumatkaan liittyi myös hankaluuksia. Kaverini olivat varanneet taksikyydin Koh Lantalta Krabin lentokentälle ja me kaikki neljä kaverusta yhdistettiin matkamme niin, että kaikki pääsimme lähtemään Lantalta tuolla samalla taksilla, vaikka olimme menossa eri suuntiin. Otimme kyytiimme vielä yhden suomalaisen lisääkin, jolloin taksin kustannukset tipahtivat kaikilla minivan-kyydin tasolle.

Vaihtelut lasku- ja nousivesien välillä ovat joskus tavallista suuremmat.

Taksin piti lähteä Koh Lantalta kello 8 aikoihin niin, että kaikki olisi sitä ennen poimittu majapaikoistaan ja viety lentokentälle asti. Suomeen menevien Finnairin lento lähti kello 12.20. Koh Lantalla oli kuitenkin semmoinen luonnonilmiö tulossa, että tuolloin muutamana aamuna laskuvesi olisi niin alhaalla, että lossi ei voinut kulkea pariin tuntiin kello 6 ja 8.30 välillä. Olisi mentävä kello 5.50 lossilla tai kello 8.30 lossilla.

Kello 5.50 lossiin liittyi semmoinen seikka, että matkatoimiston henkilö oli mennyt seuraamaan jonotusta jo pari päivää aiemmin ja hän kuvaili kello 5.50 lossin meininkiä ”brutaaliksi”. Lossiin oli pitkä jono, koska niin monet halusivat päästä tuohon viimeiseen lossiin pariin tuntiin. Lossijonoon olisi siis mentävä ajoissa eli oltava siellä jo kello 5, mikä meinaisi että majapaikasta pitäisi lähteä jo kello 4 jälkeen. Mutta aikainen jonotuskaan ei ehkä olisi auttanut, koska jotkut paikalliset pääsivät jonon ohi . ”Locals rule”, mikä on yleensä meininki Thaimaassa tiukan paikan tullen. Ja ylejäänkään meitä ei kiehtonut herätä ennen neljää ja olla vielä epävarmoja lossiin pääsyn suhteen.

Autoja Koh Lantan lautalla.

Kello 8.30 lossin suhteen oli sama tilanne, eli aamuvarhain muodostuva jono voisi olla niin pitkä, ettemme pääsisi 8.30 lossiinkaan, vaan johonkin myöhempään. Se vaarantaisi kello 12.20 lähtevälle lennolle pääsyn. Jotkut matkailijat olivat päätyneet jopa siihen, että varasivat yksityisen lossivuoron jo ennen julkisten vuorojen alkamista eli kai joskus neljän aikaan aamulla. Normaalisti olisin tässä tilanteessa varmasti matkustanut Krabiin jo edellisenä iltana, mutta tämä vaihtoehto ei miellyttänyt kaikkia meistä.

Lopulta ratkaisumme oli matkustaa taksilla lossille, kävellä lossiin ja saapumispaikassa kävellä seuraavaan taksiin. Tämä hoitui sitten oikein hyvin Apple Travelin toimesta. Oli todennäköisempää päästä lossiin jalankulkijoina kuin saada auto mahtumaan sinne. Matkatoimistomme omistaja saattoi meidät koko lauttamatkan ajan ja varmisti, että pääsimme seuraavaan taksiin. Apple Travel on paras.

Lentäminen Krabiin – Don Mueangilta vai Suvarnabhumilta?

Don Mueangin lentokentältä lähtevät Thaimaan sisäiset lennot ovat yleensä halvempia kuin Suvarnabhumin lentokentältä lähtevät lennot. Yleensä kansainväliset lennot toimivat Suvarnabhumilta, paitsi esim. Air Asian lennot. Joskus voi olla järkevämpi varata Thaimaan sisäiset lennot Suvarnabhumilta toimivien Thai Airwaysin tai Bangkok Airwaysin kautta, jotta ei tarvitsisi vaihtaa lentokenttää. Minulla oli helmikuussa aikaa vaihtaa lentokenttää, koska tulin Suvarnabhumille illalla, enkä olisi kai ehtinyt millekään iltalennolle Krabiin. Ja joka tapauksessa minun olisi ollut turha saapua Krabiin yöllä, koska en olisi sieltä päässyt kuitenkaan jatkamaan Koh Lantalle.

Koh Lantalle ei pääse Krabista enää kovin myöhään

Koh Lantalle pääsee yksityisellä taksilla kai vielä, jos lento saapuu Krabiin joskus seitsemältä tai kahdeksalta illalla. Koh Lanta Noille menevä lossi lopettaa kulkunsa jossain vaiheessa myöhään, eikä Koh Lantalle sitten enää pääse. Mutta oma yksityinen taksi maksaa jotain 2200 – 2500 bahtia. Paikka minivanissa maksaa jotain max. 500 bahtia. Viimeinen minivani Koh Lantalle lähtee Krabin lentokentältä kai joskus kello 17 aikaan. Kannattaa lukea tietoa näistä Krabista Koh Lantalle pääsemisistä Koh Lantan ystävät Facebook-ryhmän UKK-viestiketjusta.

Haluan lentokoneessa aina ikkunapaikan. Olen jopa valmis maksamaan hieman paikkamaksua siitä, että pääsen katsomaan näkymiä ikkunasta. Tässä näkyy Genovan satama Italiassa matkalla Málagasta Moskovaan. Olen nähnyt Burman ihmeellisen rämeiset rannat, Australian aution luonteiskulman auringonlaskun aikaan, tiiraillut Mount Everestiä ja Mont Blancia Himalajalla ja Alpeilla sekä nähnyt Tanskan ja Ruotsin välisen sillan.
Don Sak lentokoneesta matkalla Krabista Bangkokiin. Don Sakista lähtee lauttoja Koh Samuille ja Koh Phanganille.
Ihana Koh Tao. Kannatti maksaa pari euroa ikkunapaikan varmistamisesta.
Malagaa lähestyttäessä näin lumihuippuisia vuoria, ehkä Sierra Nevadan.

Aeroflotin vegaaniruoat

Aeroflotin lennoilla 3/4:sta oli saatavilla vegaaniannokset. Riisi ja vihannekset olivat täysin maustamattomat, joten eivät nämä mitään hyvää olleet.
Tällä aterialla Moskova-Bangkok -välillä parasta oli annoksen kaksi patukkaa, jotka olivat jotain kuivattua hedelmää. Jotenkin myös ilahdutti tuo kirsikkahillo, koska kirsikkatuotteet ovat minusta erityisen venäläinen juttu ja kivaa erilaisuutta verrattuna Suomeen.
Moskova-Bangkok -päivälennolla taisi tosiaan olla kaksi ruokaa. Tagliatelle saattoi olla proteiinipastaa, koska koostumus tuntui siltä.

Paluumatkalla yritin nukkua koko Bangkok-Moskova -matkan, en yrittänytkään herätä syömään, joten ei ole kuvia annoksista. En edes käynyt vessassa! Olikin sitten jalat turvoksissa pari päivää, koska se tietenkin tarkoittaa, etten ollut juonut lainkaan tarpeeksi. Menomatkalla olin tankannut vettä lähtöä edellisen päivän ja muutenkin ennen lentoa ja lentojen välissä. Paluumatkalla homma jotenkin unohtui.

Moskova-Malaga -lennolla oli aprikoosista hirssipuuroa, jossa ei ollut makua. Tällaista on varmaan sairaalaruoka.

Maailman parhaat pikanuudelit lentokoneessa

Sori huono kuva, mutta joskus ruoan ostaminen lentokoneessa kannattaa. Nämä kolmen euron khao soi -nuudelit olivat taivaalliset Thai Lion Airin aikaisessa aamukoneessa Krabille. Hamstraa, jos löydät näitä kaupasta Thaimaassa!

One Comment Lisää omasi

  1. Päivitysilmoitus: Vuoden 2020 reissukooste

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s