Espanjan vegaaniaamiaiseni ja kofeiiniton kahvi

on
Perusaamiaiseni. Usein syön sen kuitenkin suoraan kannusta, jotta tulisi vähemmän tiskiä. Sillä olisi kuitenkin merkitystä, että asettelisi ruokansa lautaselle.

Siinä mielessä hoidan aamiaiseni espanjalaisittain, että syön sen usein kahdessa erässä. Ensin juon kahvia ja ehkä tunnin tai parin päästä syön smoothien. Espanjalaiset kai juovat ensimmäisellä aamiaisellaan kahvia ja ehkä syövät jotain pientä makeaa, ja joskus klo 10 saattavat syödä toisen aamiaisen. Lounaan aika on vasta kello 14 aikaan.

Aamuisin olisi hyvä kitata vettä, mutta etenkin kylmällä säällä se ei huvita. Nyt minun onkin pitänyt maustaa veteni esim. mansikoilla. Hanavesi on täällä vähän pahaa, enkä ole vakuuttunut sen terveellisyydestä, joten vedet haemme kauppamatkan varrella lähteestä.

Smoothie

Perusaamupalani on smoothie, johon tulee chiaa, pellavansiemenrouhetta, spirulinaa, banaani ja pinaattia. Saatan lisätä myös proteiinijauhetta, macajauhetta, inkivääriä, kurkumaa ja jotain pähkinöitä. Joskus sentään teen jotain muunkinlaista smoothieta. Jos haluan laittaa sinne vaikka mansikoita tai vattuja, niin sitten pitää jättää spirulina pois, jottei väristä tule kamala. Ostin kyllä kerran Ruohonjuuresta oranssia spirulinantapaista jauhetta. Eilen tein smoothien proteiinijauheesta, macasta, vadelmista ja siniherneenkukkajauheesta. Tänään söin ihan vain kaurapuuroa, kun oli vilu. Jos olen laiska, niin syön vain kaksi banaania.

Smoothien aineksia.
Smoothie proteiinijauheesta, chiasta ja pellavansiemenistä. Väri on pakastevadelmista ja sinihernejauheesta.
Joskus teen aamulla hedelmäsalaatin, jos on paljon hyviä aineksia. Tässä on mangoa, viinirypälettä, kumkvattia, keltaista pithayaa, mandariinia ja päärynää. Kaikki taitavat olla andalusialaisia aineksia, tai ainakin kaikkia niistä kasvatetaan täällä.
Pelkkä papaijakin voi riittää aamulla. Tässä iso kanarialainen papaija.

Kofeiiniton kahvi

Onneksi täällä voi usein juoda aamukahvinsa ulkona.

Olin jo Suomessakin ryhtynyt välillä hankkimaan kofeiinitonta kahvia, koska kofeiini aiheuttaa minulla hermostuneisuutta ja joskus ahdistustakin. Joidenkin mielestä kahvin juomisessa ei ole mitään järkeä, jos se ei piristä. Minä juon kofeiinitonta kahvia, koska kahvi on hyvää ja on kiva juoda jotain lämmintä. Kahvin juontini on jopa hieman lisääntynyt, koska nyt voin juoda sitä myöhäänkin ilman että se vaikuttaisi yöuniini. Aloittaessani raakapainotteista ruokailua vältin myös kahvin juontia, mutta kahvi on semmoinen juttu, joka ilahduttaa aamuisin. Muistan kun Suomessa taapersin töihin pimeässä ja loskassa ja ajattelin perillä odottavaa kahvikuppia.

Jostain syystä Espanjan kaupoissa on yleensä aina myynnissä kofeiinitonta kahvia ja sitä saa kahviloistakin. Tilaan yleensä latteni tai cappucinoni mantelimaidolla, jos sitä on saatavilla. Muuten tilaan kahvini kaura- ja soijamaidolla. Latte ja cappucino eivät tietystikään ole espanjalaisia termejä, täällä sama on kai cafe con leche ja cafe cortadokin taitaa olla lähellä. Starbucksilla yleensä sanon: ”Tall latte con leche de almendra, por favor”. Sitten kassahenkilö kysyy yleensä: ”Para llevar” ja jotain ”aqui” ja jos juon kahvin paikan päällä, niin vastaan aqui, mutta jos haluan kahvin mukaan, niin sanon para llevar.

Laitan kahviini usein kanelia ja sitä varten on pitänyt hankkia terveellisempää ceylonkanelia. Maitona tässä Lidlin hasselpähkinämaito, joka on oikein hyvää. Carrefourista ja Fugen Suomi-kaupasta saisi iKaffeakin, mutta olen tyytynyt halvempiin maitoihin.
Vaihtelun vuoksi saatan kanelin sijaan käyttää kahvissani muskottipähkinää.

Mitä täällä voisi syödä aamiaiseksi?

Leipä on Espanjassa halpaa. Useinhan edullisinta olisi syödä kuten paikalliset, eli tässä tapauksessa leipää oliiviöljyn ja/tai tomaattisurvoksen kanssa.

Tomaattileipä malagalaisessa Dulces Dreams -kahvilassa.
Avokadoleipä, suklaapannaria ja porkkana-kookospannaria aamiaiseksi Fuengirolassa.
Tämä on kylläkin englantilainen aamiainen eikä espanjalainen, mutta nautittu malagalaisessa La Plaza -ravintolassa.
Dulces Dreamsin acai bowl. Tämmöiset eivät kuitenkaan ole mitään perinteisiä espanjalaisia aamiaisia ja smoothiet ovat mielestäni täällä ylihintaisia verrattuna muihin aamiaisiin.
Aamiainen Nic Picissä Málagassa: acai bowl, mantelicappucino ja vihermehu.
Suklaaskonssi malagalaisessa Julia Bakeryssä. Espanjalaisille on ihan tavallista syödä makea leivonnainen aamulla ja kroissantit ovat perusaamiaista. Suklaakastikkeeseen dipatut churrot ovat myös yksi hyvin espanjalainen tapa syödä aamuisin. Minä en ole kuitenkaan niitä koskaan maistanut.
Starbuckseista saa täällä joskus vegaanikroissantteja.
Espanjalainen tortilla käy myös aamupalasta. Espanjassahan tortilla tarkoittaa perunamunakasta. Lidlissä myydään tällaisia vegaanisia tortilloja.
Joku tällainen bocadillo eli täytetty patonkisämpylä olisi myös tyypillinen espanjalainen aamiainen varsinkin toisen aamiaisen aikaan. Tämä kuva ei ole kuitenkaan Espanjasta, vaan Lontoosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s