Villiorkideat Málagan metsissä

on

Minulle Espanja on tänä talvena ollut maaseudun ja vuorten hiljaisuutta, kasvien muuttumista vuodenaikojen mukaan, kasvien bongaamista ja kaukaisten vuorten tiirailua. Olen yrittänyt hahmottaa mitä näkemäni vuoret ovat tai mikä kaukana valkoisena laikkuna näkyvä kylä on mikäkin. Kannattaa siis heittää romukoppaan kaikki stereotypiat sen suhteen, että mitä talvisuomalaiset täällä Espanjassa puuhaavat. En muista olenko käynyt baarissa tänä vuonna kertaakaan täällä.

Olen eksotiikannälkäinen ja pienten villiorkideojen bongaus on ehkä ollut niin hienoa siksi että ne ovat orkideoja. Suomenkieli vesittää kuitenkin kaiken, sillä nämä kukat ovat suomeksi kämmeköitä. Kaiken lisäksi monet näistä kuvaamistani kämmeköistä ovat orhoja, mikä varsinkaan ei kuulosta eksoottiselta.

Orkideoja on löytynyt muun muassa tällaisista maisemista.

Olen varmaan nähnyt muitakin orkideoja täällä kuin nämä mitä olen kuvannut, mutta en ole tajunnut niitä orkideoiksi, jos niitä on kasvanut ryppäänä tai pyramidina. Olen ehkä luullut niitä pillikkeiksi.

En kuvittele näiden kuvien olevan mestariteoksia, pitäisi kai olla makrolinssi ja osata muutenkin valokuvata. Haluan vain näyttää, että tällaisia voi täältä Andalusian luonnosta bongata ja että luonto on täällä parasta. Tein paljon työtä näiden orkidealajikkeiden tunnistamiseksi, koska olen kiinnostunut sellaisesta. Toivottavasti nämä nimeämiset auttavat muita. Itseäni ne ainakin auttavat, koska enhän minä muista näitä nimiä enää huomenna. Ja korjatkaa nimityksiä, jos olen väärässä. Sivusto orquideasibericas.info oli kiva sukupuutaulukoineen. Jos ulkona ei olisi nyt ikävän kostea keli, olisin inspiroitunut lähtemään kameran kanssa uusin silmin orkideoja etsimään. Näön vuoksi ottaisin yhden koiristamme mukaan, koska ulkonaliikkumiskiellon aikaan täällä ei saa käydä ulkoilemassa, ei vaikka en todennäköisesti näkisi yhtäkään ihmistä sataa metriä lähempää.

Tätä villiorkideaa on näkynyt täällä eniten. Tämä on ehkä ophrys fusca, joka voisi suomeksi olla tumma mehiläisorho, koska englanniksi se on sombre bee-orchid tai dark bee-orchid.
Nämä orkideat olivat myös ensimmäiset täällä näkemäni. Ne löytyivät lempikävelypaikastamme Antequeran mäntymetsästä Oleanterijoen varrelta.
valkosävyinen orho orkidea espanja
Tämä on ehkä ophrys scolopax, ks. orquideasibericas.info. Ulommat lehdet ovat kai useammin sinertävät kuin näin puhtaan valkoiset. Kuvasin tämän toukokuun alussa El Torcal -vuoren juurella.

valkoinen orho espanja

peiliorho 2
Tämä on aika varmasti peiliorho ophrys speculum.
Näitä orhoja olen nähnyt täällä toiseksi eniten, myös ihan muutaman sadan metrin päästä talvikodistamme.
karvainen orho orkidea espanja
Voi olla, että tämäkin on peiliorho, mutta kuivahtanut yksilö. Lisäsin tämän tänne toukokuun alussa, kun edelliset peiliorhot kuvasin jo alkuvuonna.
Tämä näyttää kovin monelta orholta, mutta on varmaankin ophrys scolopax.
Tämä on kai keltaorho oprhys lutea. Näitäkin löysin puolen kilometrin päästä talvikodistamme.
Tykkään tämmöisistä hailakan värisistä kukista, valkoisista ja likaisen roosista. Tämän näin Antequeran La Alhajuela -metsän lähellä kukkuloilla. Oli ihan tosi vaikea löytää tämän lajikkeen nimeä ja aloin epäillä onko tämä orkidea ollenkaan. Ehkä se on kalkkikämmekkä anacamptis collina.
Tässä orkideassa on samat värit kuin edellisessä, mutta mielestäni kukan huuli on ihan eri muotoinen. Mutta tätäkin lähinnä taitaa olla anacamptis collina. Tämäkin oli La Alhajuela -metsän lähellä kukkuloilla. Myöhempi päivitys: tämä on mitä varmimmin liihokämmekkä anacamptis papilionacea.
Olen nähnyt vain tämän yhden ainoan valkoisen orkidean. Tämä on varmaan joku androrchis. Myös tämä oli La Alhajuela -metsän lähellä kukkuloilla.
Tämä on kai jonkin sortin liuska- tai pallerokämmekkä neotinea conica. Olen varmaankin missannut monet tämmöiset, koska en ole huomannut niiden olevan orkideoja. Tämä ja monta muuta samanlaista löytyi Antequeran La Alhajuela -metsikön koillisosista.
purppura orkidea espanja
Tämä orkideatyyppi taitaa olla suomeksi kirkiö. Tämä on ehkä serapias lingua tai serapias parviflora. Ks. sivulta florasilvestre.es tai orquideasibericas.info
serapia orkidea sisältä
Useimmat serapias-orkideat näyttävät suunnilleen tältä. Löysin tämän yhden yksilön toukokuun alussa El Torcal -vuoren juurelta Camino de Mozarabe -reitin varrelta.
Tämä saattaa olla ihan sama kirkiö kuin edellisetkin, mutta oli joko haalistunut tai muuten ruskeampi. Varmaankin serapias parviflora. Kuvattu ja lisätty toukokuun lopussa. Paikkana Antequeran La Alhajuela -metsän polut. 
Näitä kirkiöitä löytyi Antequeran La Alhajuela -metsän poluilta useampikin samana päivänä toukokuun lopussa.

9 Comments Lisää omasi

  1. Hienoja! Koirakävelyihin saa ihan uutta ulottuvuutta kun tarkkailee luonnon pieniä ihmeitä.

    Tuo viimeinen muistuttaa mmiekestäni kovasti kotoista maariankämmekkäämme.

    1. Nyt olen tosiaan tuijottanut intensiivisesti pientareita etsien orkideoja ja muita nättejä kukkia ja saatoin toissapäivänä bongata vielä yhden ihan uuden orkidean. Ehkä tuo on tosiaan joku maariankämmekkä, netin kuvista en ole löytänyt tuolla lailla täplikkäistä kuvia, mutta ehkä tuo kuuluukin siihen sukuun, eli https://www.orquideasibericas.info/genre/dactylorhiza

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s