Viimeiset viikot Espanjassa

on
Samira ja Emma lähtevät kohti Suomea myös.

Vietimme Espanjassa viikkoa vajaat kahdeksan kuukautta ja siitä ajasta yli neljäsosa meni koronarajoitusten kourissa, mikä vaikutti paljon kokemukseen. Koimme muutenkin asustelevamme kaukana kaikesta, joten nyt vasta tuntuikin siltä, että oltiin koko talvi vaan kotona ja hoidettiin koiria.

Ihmiset olivat kivoja

Illanvietto naapurien kanssa turvaväliä pitäen.

Vaikka elimme aika eristyksissä maaseudun rauhassa ja vaikka minulla on huonoa sanottavaa alueen koiranpitokulttuurista, niin harvat ihmiskontaktini ovat olleet oikein mukavia. Vuokraemäntämme oli kiva, brittinaapurimme aivan supermahtavia, suomalainen paikallinen apuripariskuntamme upea ja kiinnyin hahmoihin, joita jatkuvasti näimme maalaistiemme varrella. Puolisoni tapasi harrastustensa kautta mukavia espanjalaisia ja suomalaisia ja lisäksi täällä päin sattui talvehtimaan tuttuja suomalaisiakin. Sain rescuekoirahommissa apua ja täällä vaikuttaa talvehtivan tosi hyviä ja mielenkiintoisia tyyppejä. Eli vaikka mökkihöperöelämässä kontaktit olivat rajoitettuja, niin laadultaan ne olivat hyviä. Tänne tulisimme mielellämme takaisin, koska niin espanjalaiset, expatit kuin talvehtijatkin ovat olleet avuliaita ja kivoja. Jos pääsemme tänne ensi talveksi, niin odotan pääseväni tapaamaan lisää mukavia ihmisiä, joita en saanut välimatkan takia nyt aikaiseksi tavata.

Espanjan luonto on mahtava

Suosittelen tulemaan Espanjaan patikoimaan ja tutustumaan muuhunkin kuin rannikkoon. Vuoristo korkeusvaihteluineen ja mutkaisine teineen oli minulle ensin järkytys, mutta eiköhän se ole tottumiskysymys. Pitää opetella katsomaan karttaa niin, että 40 kilometrin matkaa ei taiteta aina puolessa tunnissa, vaan joskus ennemminkin tunnissa tai puolessatoista. On vaan hankalaa oppia tulkitsemaan karttoja, koska niistä puuttuu 3D-näkymä maaston suhteen. Petyin karvaasti google mapsin 3D-näkymiin ja toivon kovasti, että ne kehittyvät sellaisiksi, että niistä näkyisi kunnolla se, millaisia vuoria, laaksoja ja mäkiä maastossa on.

Kun korona-aikana piti tallustella vain lähimaastossa koirien kanssa, kiinnittyi katseeni kevään kasveihin ja aloin kuvata kukkia. Se lähti vähän käsistä ja nyt julkaisen useita juttuja alueen erilaisista kukista. Minua häiritsi täällä aluksi, kun en tunnistanut täkäläisiä kasveja, joten ryhdyin sitten opiskelemaan niitä.

 

Rescuekoirahommat olivat viime metreillä raskaita

Koronavirusrajoitusten takia meidän hoitokoirien hoidosta ja kotiin pääsemisestä tuli uskomattoman monimutkaista. Ilman tätä virushommaa asiat olisivat menneet aika selkeästi, kun Nata ja pennut olisi haettu meiltä lentämällä huhtikuussa. Samoin meidän oma Billy-kissa olisi lentänyt Suomeen vanhempieni mukana. Nyt huhti-toukokuussa oli mieletöntä säätöä yrittää selvittää eri mahdollisuuksia saada revohka Suomeen.

Ovathan koiranpennut ihan parhaita, mutta omien koiriemme takia emme ota meille enää hoitokoiria.

Että hoitokoiria tai -kissoja ei meille enää tule. Vaikka normaalioloissa tämä olisi ollut iisimpää, niin lupasin puolisoni lisäksi myös koirillemme ja kissallemme näin. Meillä on omissa neljässä rescuessakin tekemistä ja meidän pitää saada keskittyä niihin. Greippi alkoi oireilla tästä vieraiden koirien läsnäolosta lirauttelemalla joskus kylpyhuoneeseemme. Lexie ja Almakin ovat tavallista kireämmät, ne oikeastaan pelkäävät pentuja, vaikka välillä Alma malttaa olla niistä kiinnostunutkin. Ja Billylle Nata oli suoranaiseksi hengenvaaraksi.

Nata on päässyt Suomeen!

Nata nukkumassa toisen pentunsa kanssa.

Nata sai paikan pakettiautosta ja matkasi Suomeen uuteen kotiinsa. Natan tie Suomeen ei tosiaankaan mennyt mutkitta, jestas mitä koettelemuksia reissun varrelle ilmenikään, mutta lauantaina hän alkoitti elämänsä uudesssa kodissaan. Se on Natalle parasta, että pääsee kolmen kuukauden hoitomme jälkeen mahdollisimman pian opettelemaan uuden pysyvän kotinsa tavat. Nata on mielestäni aivan ihana koira ja itkeä pillitin viimeisen illan sen kanssa.

Koiranpennut sairasti

Pennut olivat olleet tosi terveitä ja kakkasivat täydellisiä pötkylöitä ekat 12 viikkoa. Ne saivat rabiesrokotteet sekä 8-viikkoisina että täyttäessään 12 viikkoa (piti antaa rabiesrokote Suomen säädösten takia uudestaan, jotta pääsivät matkustamaan 16-viikkoisina). Rokotepäivänä huomasimme, että valkoinen pentu Samira ripuloi, oksensi eikä syönyt. Sitä pari päivää katseltuamme menimme eläinlääkäriin, jossa Samppa sai pari pistosta ja lyhyen anti- ja probioottikuurin. Sen vointi oli hieman parempi jo eläinlääkäripäivän aamuna ja seuraavana päivänä Samppa oli jo aika normaali. Kävimme ostamassa kaupasta sille kaikkia mahdollisia herkkuja, jotta ruoka maistuisi. Kavalkadiin kuului kananmunia, kananlihaa, jauhelihaa, vuohenjuustoa ja vuohenmaitoa koiranmakkaran, nappuloiden ja eläinlääkäristä ostetun palautumisruoan lisäksi.

Emma juuri lääkäristä päästyään. Siitä on tullut entistäkin enemmän lähellä viihtyvä.

Vähän huomaamattamme toinen pentu Emma alkoi vuorostaan oirehtia heti kun Samira tervehtyi. Olisiko Emma tiistaina oksennellut ja keskiviikkona huomasimme ripulia. Perjantaina meillä oli ohjelmaa, kun oli Natan vienti kyyditsijälleen ja mietitytti että pitääkö siellä eläinlääkärissä ravata ihan koko ajan. Uumoilin kuitenkin, ettei tauti näytä menevän Emmalla ohitse itsestään. Onneksi eläinlääkärimme otti meidät vastaan lauantaina. Emma joutui jäämään lääkäriin tiputukseen viideksi päiväksi. Olin yrittänyt pakkojuottaa sitä kanaliemellä ja vedellä ja se oli yrittänyt juoda itsekin, mutta oli ilmeisesti aina oksentanut kaiken ulos, joten lauantaina se oli nestehukkainen.

Emma oli jo ennestään hieman Samiraa pienempi ja nyt Samira on jytky ja Emmaa lihotetaan.

Kyseessä oli ilmeisesti jokin virus, koska pennuilla ei ollut kuumetta. Silti niille annettiin antibioottia, varmaankin jos suolistossa on tulehdus viruksen takia. Pennuthan olivat saaneet rabiesrokotteen lisäksi aikaistetun nelosrokotteen parvorokotteineen jo 8-viikkoisina, koska niiden katukoiraemo ei ollut rokotettu. Lukemani perusteella voi kai silti olla mahdollista, ettei niin pienellä synny kunnolla vasta-aineita. Mutta onhan niitä kai vaikka mitä muitakin ripuliviruksia kuin parvo, mm. erilaisia koronaviruksia. Parvohan leviää tosi herkästi, se voisi kulkeutua pihallemme vaikka kengänpohjissamme tai vaikka edellisten asukkaiden kengänpohjissa. Jostain syystä eläinlääkäri ei testannut, mikä virus olisi ollut kyseessä ja minä olin väsynyt koko ruljanssiin.

Samira on oikein potra pentu ja Emma on alkanut vähitellen saamaan lihaa luidensa ympärille. Sunnuntaina lähdemme ajelemaan kohti Suomea.

Samiralla oli varmasti outoa olla muutaman päivän ilman sisko-Emmaa.

Cold country with hot sun

Toukokuussakin oli vielä joitain rankkasadepäiviä ja viileyttä, mutta pari viimeistä viikkoa olivat kuumia. Kun tulimme taloon lokakuussa, ihmettelin hieman pistorasioissa olevia kärpäskarkotteita, jotka ovat kai vähän samanlaisia kuin Suomessa pistorasioihin laitettavat hyttyskarkotteet. Nyt olen jopa käyttänyt tällaista kärpäslaitetta meidän makuuhuoneessa. Kärpäsiä nimittäin riittää täällä kuumalla kelillä ja ne ovat tosi ärsyttäviä laskeutuessaan iholle. Yöunetkin ovat kärsineet, kun kärpäset tulevat naamalle. Siispä nukkumaan mennessä pitää varmistaa, ettei huoneessa ole kärpäsiä, ihan kuin Suomen kesinä pitää nirhata kaikki hyttyset huoneesta ennen kuin pystyy nukkumaan.

Espanjassa kiehtoo se, miten eri kasvukaudet täällä ovat verrattuna Suomeen.

Tuntuu kuin säätilat täällä sisämaassa olisivat aika on/off eli kun lämpimät ajat koittavat, niin tulee kerralla tosi kuuma. Jos taas ei ole kuuma, niin pitää tyyliin lämmittää sisätiloja. Rannikolla ilmasto on tasaisempi. Luinkin säätiedotteista, että kun täällä vuoristossa päivällä oli yli +25, ja yöllä alle +15, niin Málagassa oli päivällä +24 ja yöllä +21. Mutta käytännössä tuntui, että täällä olisi joinain päivinä ulkona noussut yli +30 asteen.

Naapurimme sanoivat ihan tosi hyvin, että tämä on ”cold country with hot sun”. Vaikka me paleltiinkin sisätiloissa monen kuukauden ajan, niin aurinko tekee asumisen täällä Suomea paremmaksi.

Ensi talveksi rannikolle?

Rappuset Benalmádenassa.

Kävimme katsomassa yhtä asuntoa Benalmádenassa, joka sijaitsee Málagasta etelään Torremolinoksen ja Fuengirolan välissä. On ollut jännä kuvitella meidät koirinemme ja kissoinemme sinne muiden talojen keskelle asumaan. Talossa on iso kaakeloitu terassi, josta näkee hieman merta, jonne on siitä etäisyyttä ehkä vain noin sata metriä. Asuntoon kuljetaan kaakeloidun sisäpihan läpi muiden asuntojen sisäänkäyntien ohitse. Parin korttelin päässä on iso ruokakauppa. Kaduilla ei nyt ollut juuri ihmisiä eikä paljoa autojakaan, joten jää uumoiltavaksi miten vilkasta siellä olisi ensi talvena. Koirien ulkoilutuksen kannalta toivon tietysti rauhallisuutta. Toivottavasti rannalla olisi jalkakäytävä, jota pitkin saisi ulkoilla.

Meidän ensi talven Espanjan elämä riippuu kuitenkin koronatilanteesta, minun pääni ei kestäisi sellaista, jos joku kyttäisi miten pitkiä koiralenkkejä teen tai lähdenkö autolla koirien kanssa semmoisille poluille, joilla ei törmää muihin ihmisiin. Tästä olenkin arvostellut ankarasti Espanjan koronarajoitusten lievennyksiä, koska ei ole ollenkaan kohtuullista sallia terasseilla istuskelu ja 10 hengen porukoissa oleskelu, mutta kieltää ulkoilureissut.

Gekko ikkunassa.
Kuumien ilmojen tultua ovat gekotkin aktivoituneet. Ne ovat aivan parhaita elikoita.
Vuokratalomme läheisyydessä alkoi liikkua muutaman vuorikauriin ryhmä. Etenkin meidän Alma-koira meni niiden näkemisestä aina vähän sekaisin.
Billykin lähtee autokyydillämme kohti Suomea.
Lampaita ja El Torcal -vuori.

Monilla pelloilla kasvaa unikkoja ehkä vahingossa.
Harvinaisesti olemme nähneet pari auringonlaskua kunnolla, kun olemme ajaneet illalla pois Antequerasta.

One Comment Lisää omasi

  1. Päivitysilmoitus: Vuoden 2020 reissukooste

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s