Espanjan luonnonkukat: liljat, iirikset ja narsissit

on
Isosinililja scilla peruviana. Tämä näytti tosi eksoottiselta, kun näin näitä yllättäen polun varrella. Kuvasin tämän huhtikuussa Málagan maakunnassa El Torcal -vuoren juurella.

Tähän kerään narsissi-,  lilja-, kurjenmiekka- ja parsakasveihin kuuluvia kukkia. Mukana on siis mm. skillat, gladiolukset ja helmililjat. Narsissikasvit, parsakasvit ja kurjenmiekkakasvit kuuluvat lahkoon nimeltä asparagales.  Sinne kuuluvat myös kämmekkäkasvit, joista olen kirjoittanut erikseen jutun Villiorkideat Málagan metsissä.

Olen ihan aloittelija tässä kasvien tunnistamisessa, joten virheitä on varmasti ja toivon kommentteja virheiden korjaamiseksi. Innostuin kuvaamaan Málagan maaseudun kukkia koronarajoitusten aikaan. Otin kameran mukaan kävelyille koirien kanssa, koska minua puudutti tarpoa koko ajan vain samoja lähipolkuja ja -teitä, kun kauemmaksi ei saanut autolla lähteä. Osa kuvista on otettu jo aiemmin syksyllä ja talvella. Lisään tähän juttuu kuvia kukista, kunhan tunnistan niitä myöhemmin lisää.

Olen käyttänyt tunnistamisen apuna etenkin seuraavia sivuja, mutta tunteja on kulunut muillakin nettisivuilla:

Almerinatura.com
Floras y Setas de España
Florasilvestre.es

 

Liljakasvit

Tämän pitäisi olla villi gladiolus illyrianmiekkalilja (gladiolus illyricus) tai sitten esimerkiksi gladiolus italicus tai gladiolus communis. Kuvasin sen huhtikuussa pellon vieressä Málagan maaseudulla El Torcal -vuoren juurella. Lue lisää illyrianmiekkaliljasta sivulta Andalucia.com >>

Tämä on todennäköisesti vaalea versio yllä olevasta illyrianmiekkaliljasta.
Tämä on aika varmasti töyhtöhelmililja (muscari comosum)
En keksinyt muuta kuin että tämä olisi töyhtöhelmililja ilman töyhtöä. Kuvattu toukokuun alussa El Torcal- vuoren juurella.
Helmililjat ovat mielestäni keskenään hyvin samannäköisiä. Tämän on ehkä muscari atlanticum.

 

Kurjenmiekkakasvit

 

Iris planifolia. Tämä kurjenmiekka kasvoi runsaana tammikuussa ja sen jälkeen El Torcal -vuoren rinteillä ja juurella. Huhtikuussa sitä ei enää näkynyt. Lisää Andalucia.com >> tai Florasilvestre.es.

Tätä kukkaa en kuvannut Málagan provinssissa, vaan sen sijaan Tarifan rantapolulla Cadizin provinssissa. Se on ilmeisesti kurjenmiekkojen valesahrameihin kuuluva romulea columnae.
Voisivatkohan nämä olla jonkun sortin krookuksia? Kuvasin nämä El Torcal -vuorella lokakuussa. Silloin siellä näkyi ihan selkeitä krookuksia (ehkä kevätsahrameja), joista en kuitenkaan ottanut kuvia.

Parsakasvit

Olen kirjoittanut parsojen asparagus-sukuun kuuluvista kasveista erikseen jutun Villiparsaa Etelä-Espanjassa. Mutta parsakasveihin kuuluu hämmästyttävä määrä muitakin kasveja kuin varsinaisia parsoja. Sinne kuuluvat mm. hyasintit, kielot, jukat, traakkipuut ja anopinkielet.  En ole laittanut tänne kuvia erilaisista agaaveista, koska ne ovat täällä istutettuja.

Isosinililja, kuten jutun pääkuvassakin. Tässä scilla peruviana on myöhemmässä kasvuvaiheessa kuin ensimmäisessä kuvassa.
Tämäki on varmastikin isosinililja, vaikka onkin jotenkin harvempi kuin edellinen.
Esimerkki asparagus-suvun kasvista. Neulaparsa talvella sinisine marjoineen. En ole nähnyt vielä kukkivia parsapensaita.

Narsissikasvit

Narsissien porukkaan kuuluu myös sipulit.

Arvelisin tämän olevan kainolaukka (allium roseum). Espanjaksi ajo de culebra eli käärmeenlaukka. Kuvattu huhtikuussa El Torcal -vuoren juurella Málagan maaseudulla Ks. sivulta Florasilvestre.es >>. Voisi kyllä olla myös laukkaneilikka armeria bougarei, joka  kuuluu lyijykukkakasveihin.

Tämä on ehkä kesäpurjo allium ampeloprasum. Espanjaksi puerra silvestre. Kuvattu toukokuussa Villanueva de la Conceptiónissa.
Voisikohan tämä pieni pallopäinen kukka olla ihan vain sipulin kukka, allium cepa. Sillä on samannäköiset ainakin valkoiset nuput, mutta niitä yleensä ehkä enemmän.
Kukkien varret olivat pitkät. Kuvattu toukokuun lopussa Antequran La Alhajuela -metsässä.
Pieniä villinarsisseja, jotka ovat ilmeisesti nimeltään vititasetteja (narcissus papyraceus). Näin nämä jo joulukuun viimeisenä päivänä El Torcal -vuoren juurella, mutta sen jälkeen en ole tainnut niitä löytää.
Valkoinen tähtimäinen narsissikasvi lapiedra martinezii. Tämä on tosi saman näköinen kuin tähkähietalilja anthericum liliago, joka kuitenkin taitaa kasvaa runsaampina ja korkeampina ryppäinä. Lapiedra martinezii -kukkia kasvoi keväällä ensin yksi siellä, yksi täällä. Sitten näitä alkoi näkyä enemmän kevään aikana Málagan maaseudulla, mutta etenkin huhti-toukuussa niitä oli paljon.
Lapiedra martineziia näkyi enemmän toukokuussa kuin huhtikuussa. Tässä ne näyttäisivät olevan siemenkotavaiheessa.
Virvanarsisseihin kuuluva narcissus cantabricus, josta lisää Andalucia.com -sivustolla >>. Kuvasin tämän ja muutaman muun helmikuussa Gaitanesin luonnonpuistossa.

 

4 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s