Pyylin polku Heinävedellä

on
Lexie Koloveden kansallispuiston Pyylinojan telttailupaikan rannassa.

Jos käyt Kolovedellä melomassa tai satut ajamaan Pyylintietä pitkin Heinävedeltä Enonkoskelle tai Savonlinnaan, voit yhdistää reissuusi 3,8 km pituisen Pyylin polun. Se kulkee osin Koloveden kansallispuiston metsissä.

Pyylin polku

Pyylin polku sijaitsee Heinäveden isossa Pyylinsaaressa, jonka läpi kulkee Pyylintie. Heinävedeltä on 22 km Huutoniementien risteykseen ja siitä käännytään, kun halutaan polulle ja autiotuvalle. Kävelemisen voisi aloittaa jo siitä risteyksestä Pyyli-talolta, jos tykkää tarpoa hiekkateillä. Tosin kesäkuussa 2020 näytti, siltä että pääsy Pyyli-talon pihaan olisi suljettu, joten pysäköinti ei siellä taida onnistuia. Lienee siis paras ajaa tuota hiekkatietä 2 km matka risteykseen, johon on perustettu parkkipaikka. Siinä on myös luontopolun kartta (ks. risteys tästä linkistä >>). Siitä kannattaa lähteä kävelemään kohti autiotupaa, koska rengasreitti palaa tuohon risteykseen tultaessa Ruokovirralta päin Huutoniementietä pitkin.

Tänä kesänä kunnostettu parkkipaikka.

Ensin polulla saavutaan autiotuvalle, jossa on nuotiopaikan lisäksi myös sauna ja ulkohuussi. Siellä on myös pieni laituri, joka on välillä ollut hieman rikki. Lue lisää autiotuvasta jutusta Heinäveden helmipaikat (2016) >>.

Tästä seuraava etappi on Koloveden kansallispuiston alueen rajan ylittäminen ja Pyylinojan telttailupaikalle saapuminen (ks. Koloveden kartta >>).

Vaihtelevien metsämaisemien jälkeen päädytään Kerma-nimisen lammen eteläpuoliselle Ruokovirralle, jota on ollut mukava meloa kanootilla ja siinä usein näkeekin melojia etenemässä kohti Kolovettä. Siinä kohdassa, kun Ruokovirran yli menee silta, lähdetään kävelemään Huutoniementietä (hiekkatie, jonka varrella on mökkejä) pitkin takaisin siihen risteykseen, josta lenkki alkoi. Siltaa ei ylitetä.

Matkalla on joitain kivisiä nousuja ja laskuja, joten polkua ei ehkä luokiteltaisi helppokulkuiseksi. Minun ainakin pitää olla kivikoissa varovainen, etteivät koirat nykäise minua mukanaan alas.

Pyylin polulle kääntyvän Pyylintien-Huutoniementien risteyksestä on 14,5, km matka Ihamaniemen luontopolulle

Pyylin polun kartta. Se on kulunut puhki autiotuvan kohdalta.
Oikealla Iso-Pyylin järvi, jonka rannalla on autiotupa. Tässä palaamme Koloveden rannalta Pyylinojalta, kun kuljimme reitin vastapäivään. Esittelen reitin maisemat tässä kuitenkin myötäpäiväisesti.

Tämä koloveden iso lahti on nimeltään Pyylijoensuunkaarre ja siellä on Pyylinojan leirintäpaikka, jonne pysähtyy sekä Pyylin polun kävelijöitä että Koloveden melojia.
Pyylinojan laituri. Tänne mekin rantauduimme kanootilla joskus yli kymmenen vuotta sitten ja täällä löysimme vieraskirjasta tiedon Pyylin polusta ja autiotuvasta.
Kanootteja Pyylinojalla.

Kielo.

Koskelo ja poikaset Ruokovirrassa.
Kun emo alkoi räpyttelemään siipiään, näytti se olevan poikasille merkki, että nyt pitää sukeltaa.
Näin ne kaikki sukelsivat ja tämä toistui monta kertaa.
Ruokovirta on hyvä melomiseen. Sillan luona on hyvä kanootinlaskupaikka.

Ruokovirran sillalle tullaan tällaisesta metsästä.
Ruokovirran sillan kanootinlaskupaikka.
Tässä koirien hyvä juoda, koska matkalla autolle ei enää ole puroja, ellei ojissa ole vettä.
Ojakellukka.
Nurmitädykkeet.
Jokin villiorvokki.

Jos kuitenkin valitsee ajaa Heinävedeltä Savonlinnaan lyhyempää 471-tietä, on Koloveden itäpuolella Nahkiaissalon luontopolku, josta voi lukea esim. Luontopolkumies-blogista ja Luontoon.fi-sivuilta löytyy tarkemmat tiedot, ks. esite. Sinne pääsevät myös melojat rantautumalla Nahkiaissalon tai Lohilahden rantaan.

Aiempia juttuja tältä seudulta:

Ihamaniemen luontopolku Enonkoskella (2020) >>
Heinäveden helmipaikat (2016) >>
Valamon luostari Heinävedellä (2014) >>
Heinävesi ja Enonkoski (2014) >>
Kotimaan matkailuvuoden avaus Saimaalla (2012) >>
Orinoron rotko Leppävirralla Pohjois-Savossa (2016) >>

Jos haluaa tutustua useampiin kävelypolkuihin tällä alueella, niin Heinäveden keskustan ja Pääskyvuoren laskettelurinteen välillä kulkee Pääskyvuoren reitti -niminen polku.

2 Comments Lisää omasi

  1. Päivitysilmoitus: Vuoden 2020 reissukooste

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s