Retkipakun sisustusideat Ikeasta

on

Minulla ei ole mitään intressiä mainostaa Ikeaa (tämä ei ole mikään kaupallinen yhteistyö), mutta ajattelin näiden ideoiden auttavan muitakin retkipakun rakentelijoita. Olenhan itsekin yrittänyt googlata retkipakun sisustelusta Ikeatavaroin. Samalla laitan nämä ideat itsellenikin muistiin, kun vähitellen ryhdyn retkipakuamme sisustelemaan. Pieni nikkarointi on kivaa, mutta kaikenlaisine mittailuineen ja tarvikehankintoineen se voi olla työlästä.

En suinkaan itse ole ostamassa kaikkea automme sisustusta Ikeasta. Sen sijaan yritän mahdollisimman pitkälle käyttää hyväksi niitä vanhoja huonekaluja ja tarvikkeita, joita löytyy ennestään, ja niitähän on tänne vanhalle maatilalle säilötty vaikka mistä! Kunnostin juuri yhden lipaston, jota ainakin kokeilemme käyttää autossa.

Mehän olemme näillä näkymin pitämässä pakumme pakettiautokäytössä (nytkin on pieni muutto tulossa), mutta suunnittelen sinne tilapäiset retkipakusisustukset, jotka voi helposti vaihtaa. Huonekalut kiinnitetään lähinnä liinoilla ja jotain saatetaan ruuvata lattiavaneriin ja rengaskoteloiden päälle rakennettaviin puisiin kehikoihin. Meidän ei kannata rakentaa tavaratilaan mitään liian pysyvää ja siksi valmiit huonekalut voivat olla hyvä ratkaisu.

Lue muut retkipakuun ja sen rakentamiseen liittyvät jutut >>

Ikeahackersin juttu retkipakun Ikea-sisustuksesta >>

Huopakorit yläkaapistojen sijaan?

Entä jos yläkaappien sijaan katonrajaan vain kiinnittäisi ohuen putken (ruuveilla rakenteisiin), johon voisi nippusiteillä kiinnittää tämmöisiä kevyitä huopakoreja? Harkitsen tällaista sängyn toisen päädyn katon rajaan.

Retkeilyautojen yläkaapit ovat yleensä aina jykeviä ja painavia esimerkiksi pelkkien vaatteiden säilyttämiseen.
Tämmöinen voisi olla hyvä yläkaapin sijaan. Tosin ylähyllyä ei oikein voi käyttää autossa hyväksi, vaan vain tätä kaltevaa säilytystilaa. Tavarat, kuten vaatteet, varmaan pysyvät siellä auton liikkuessa.

Säilytystila sängyn alla

Jos tekee pakuun sohvapenkeistä levitettävän sängyn, niin silloin saatetaan haluta rakentaa sänky korokkeelle, jonka alle tulee säilytystilaa. Pelkkä sänkyhän voi killua vaikka metrin korkeudella, jolloin sen alle jää metrin verran säilytystilaa, mutta penkit yleensä halutaan max. 50 cm korkeudelle lattiatasosta. Tuommoiseen matalaan säilytystilaan voi olla kätevä tällainen matala, mutta leveä ja syvä säilytyslaatikko, joka on myös kevyt.

Olen ajatellut laittaa pakun sängyn 60 cm korkeudelle ja olen sillä silmällä katselut kaikenlaisia korkeita laatikoita sängyn alle. Olen huomannut lähinnä vain pyykkikorien olevan tarpeeksi korkeita. Ehkä sänky pitäisi asettaa 61 cm korkeudelle, jotta 60 cm korkeat esineet mahtuisivat sujahtamaan alle.

Ripustettavat lokerikot

Ripustettava lokerikko voi olla kätevä esim. etuistuinten takana roikkumassa. Tämmöisen voisi myös ripustaa sängyn yläpuolelle seinälle tai roikottaa sängyltä lattian suuntaan.

Tämä on aika kiva säilytyspussisysteemi, mutta jäin vielä miettimään mihin tällaisen laittaisin ja voisinko kopioida tämän yhteenliittämistavan ja käyttää jotain minulla jo valmiiksi olevia kasseja ja pussukoita.

Skådis-ripustustaulut

Skådis-taulut ripusteluun vaikuttavat aika hyviltä pakuun mille vain pystysuorille pinnoille, jotka muuten jäisivät paljaiksi ja joita voisi käyttää hyväksi kun säilytystilaa on niukasti. Näitä tauluja myydään erikokoisia ja näihin myydään erilaisia koukkuja, lokeroita, klipsuja, kuminauhoja, pussukoita ja rasioita, jotka saa kiinnitettyä taulun reikiin. Reikiin voi kiinnittää kaikenlaista myös nippusiteillä. Myynnissä on myös jotain liittimiä, joilla tauluja saa kiinni toisiinsa ja systeemejä seinälle ripustamiseen. Mutta kai näitä voi ihan ruuvata seiniin kiinni. En ehkä lähtisi ruuvaamaan tämmöistä peltiin, vaan sen sijaan meillä on verhoilun alla vaneria, niin semmoiseen voisi kiinnittää. Kai tämmöisen voisi laittaa myös tilanjakajaksi ja kiinnittää vaikka kaapin oveen pakussa.

Se on tietysti aina näissä Ikean tavarataloasetelmissa, että säilytyskalusteita ei ole sullottu täyteen, mikä taas vastaa enemmän tosi elämää. Eli nämä säilytystaulut eivät välttämättä näytä lopulta kovin siisteiltä, jos niiden mahdollisuudet käyttää kunnolla hyväkseen ahtaassa pakussa. Voisi siis olla siistimpää säilyttää tavaroita jossain piilossa kuin ripustaa ne seinälle näkyville.

Ostin tämmöisen taulun kokeeksi jo aikaa sitten ja olen maalannut sen turkoosisävyiseksi (ensin spraymaalia ja sitten kuivamaalasin pintaa vaihtelevamman näköiseksi eri sävyin). Maalasin myös koukut ja ripustimet. Väri tarttui hyvin, en hionut pintoja mitenkään, joten saa nähdä miten hyvin maali kestää.

Huonekaluja

Klaffipöytä voisi olla pakussa toimiva, mutta varsinkin ylimmän kuvan kokoontaittuva pöytä on kätevä, kun siinä on laatikosto molemmissa päissä.

Jos pakussa jää tilaa, niin joku rahi voisi olla hyvä. Jos sänky olisi tosi korkealla, niin näiden päältä koirat voisivat ponnistaa sängylle.

Tässä hyllyssä on esiin vedettäviä laatikoita ja pöytätaso.

Säilytystapoja

Pakujen sisustuskuvissa näkee usein hedelmiä tällaisissa virkatuissa pusseissa. Ostin tällaiset, saa nähdä ovatko käteviä.
Kai näissä kasviastioissa voisi säilyttää mitä vain muutakin. Eli kaikenlaiset putket voivat olla käteviä seinillä, kun niihin voi kiinnittää asioita roikkumaan.
Näitä säilytyslaatikoita ja niihin sopivia hyllyjä löytyy lasten osastolta.

Kiinnittämisratkaisut

Oliskohan tällainen Ikean hyllysysteemi kätevä, jos semmoisen kiinnittäisi pakettiauton seinään? Pakujen seinät ovat varmaan aina kaltevat, joten siksi tämä ei ehkä toimisi.

Patjat

Jos haluaisimme 180 cm pitkän ja 120 cm leveän sängyn, voisi sen koostaa kolmesta lasten patjasta. Vähän kyllä mietityttää, pitäisikö sängyn kuitenkin olla 140 cm leveä ja ulottua osittain liukuoven oviaukon yli. Meillä kun koirat ja kissakin yrittävät nukkua vieressä.

Ikean versio kokoontaitettavista patjoista löytyy myös lasten osastolta. Tämä taittuu neljään osaan ja leveys on 62 cm. Se on meidän autoon liian pitkä.

Ikealla on tämmöinen riippuva ratkaisu selkänojatyynyksi.

Muita ideoita

Ostin tämmöisen turkoosin valosarjan, joka latautuu pienellä aurinkokennolla. Muutoinhan ajattelin valaistuksen hoituvan patterikäyttöisillä lampuilla.
Ihanan pehmeä matto. Minähän aion vuorata lattian pörröisillä matoilla, jotka kätkevät roskat sisäänsä. Muutoin lattiaa joutuisi joka päivä lakaisemaan ja hiekka ärsyttäisi.

Tällainen kevyt ja nippusiteellä jonnekin ripustettavissa oleva kankainen laatikko tulee varmaan tarpeeseen ja yritän pitää tämän mielessäni.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s