Pakettiautosta retkipaku 4: huonekalujen tuunausta

on
Kalkkimaalattu ja vanhannäköiseksi hiottu laatikosto, josta olisi tarkoitus tulla yksi huonekalu retkipakun sisälle.

Teimme pakettiautoon eristykset ja verhoilut viime kesänä ja nyt pääsemme sisustamisen pariin. Kaikesta sisustuksesta tulee tilapäistä, koska haluamme säilyttää pakun pakettiautona, emme siis muutoskatsasta sitä. En tiedä mitä muutoskatsastus maksaisi, eikä pakumme voisi täyttää halvan verotuksen matkailuauton kriteerejä korkeutensa puolesta (Fiat Ducato L1 H1 on sisältä alle 1,7 m korkea) saati muilta ominaisuuksiltaan. Ja haluamme pystyä ottamaan kalusteet pois, jotta pakussa mahtuu kuljettamaan vaikkapa muuttokuormia.

Testailin erilaisia kalusteita pakettiauton sisällä. Nämä eivät menneet ainakaan vielä jatkoon.

Tämän liikuteltavuuden takia kokeilemme käyttää autossa tavallisia huonekaluja sen sijaan että rakentelisimme tismalleen auton mittojen mukaisia kaappeja ja tasoja. Kaikenlaisia vanhoja huonekaluja pyörii nurkissa, joten on mukava tässä samalla kunnostaa niistä jotain tarpeellista.

Retkipakuun pitäisi saada mahtumaan kaksi ihmistä, kolme koiraa ja yksi kissa. Tavaratilan pituus on noin 260 cm, leveys 180 cm ja korkeus 160 cm.

Aiemmat jutut retkipakuun liittyen:

Sisustusideat Ikeasta (24.10.2020) >>
Sisäpintojen verhoilu ja vanerit kattoon (17.9.2020) >> Kommelluksia (15.9.2020) >>
Eristysten laittaminen (21.8.2020) >>
Pakettiauton osto retkipakuksi (23.7.2020) >>
Retkipakun hankintasuunnitelmat (16.7.2020) >>
Ehkä meistäkin tulee pakumatkaajia (2.4.2020) >>

Sänky vanhasta futonsohvasta

Käytimme puisena sängynrunkona vanhaa futonvuodesohvaani. Irrotimme vanhat jalat ja runkoa piti lyhentää parikymmentä senttiä. Pakun sisätilan leveys on tuolla korkeudella (60 cm) noin 180 cm. Sitten tehtiin uusia 60 cm korkeita sängynjalkoja 8 kpl. Jalat tehtiin niin, että ne tukeutuvat säleistä noin 10 cm alaspäin ulottuvaan tukilautaan, eivätkä sängyn pohjan heppoisempiin säleisiin, joten jalkoihin tehtiin leikkaukset noin 50 cm korkeudelle.

Eipä uudet sälepohjat maksaisi kuin alle parikymppiä ja ei kai sängyn kehikkoa olisi kovin vaikea tehdä, mutta hyvähän se on käyttää vanhat materiaalit uudestaan.

Ensin katsottiin, miten vanha sohvarunko istuu pakun takaosaan ja miltä 60 cm korkeat jalat vaikuttaisivat.

Ryhdyimme maalaamaan puun väriset jalat harmaalla, koko sänkyä emme viitsi maalata, joten kehikko saa jäädä mustaksi. Jalat kiinnitettiin sängyn pohjaan aluksi yksillä ruuveilla, mutta ne kaikki ruuvataan kiinni kehikkoon vielä 1-2 kulmaraudalla per jalka, jotta ne pysyisivät napakasti paikoillaan. Matkan päälle lähtiessä sänky varmaan ruuvataan myös parin kulmaraudan avulla kiinni kumimaton alla olevaan vaneriin tai sitten käytämme lattian liinapaikkoja. Laitan huopatarroja kehikkoon niihin kohtiin, joissa ne osuvat seinään. Tarvittaessa laitan monta tarraa päällekkäin, jotta sänky pysyisi tiiviisti seinien välissä eikä heiluisi. Saatan tunkea väliin myös verhoilussa käytettyä verhoiluhuopaa.

Jalat käännettiin näin päin, jotta ne olisivat vähemmän tiellä, kun sängyn alle laitetaan tavaraa. Kuvan keskimmäisestä jalasta ylhäältä näkyy hieman, miten jalat leikattiin niin, että ne tukeutuvat tukirunkoon heppoisempien säleiden sijaan. Jos sänky alkaa tuntua liian leveältä, on säleissä leikkausvaraa ainakin 20 cm.

Meiltä löytyi valmiiksi 180 cm pitkä ja 140 cm leveä ohut vaahtomuovipatja. Se on kuitenkin niin ohut, että alimmaksi pitää laittaa jokin kova petauspatja tai vanha täkki ja patjan päälle vielä petauspatja. Toivottavasti siitä tulee sitten tarpeeksi pehmeä. En halua mitään paksua ja hankalaa joustinpatjaa enkä painavaa futonpatjaa. Haluan patjakokonaisuuden olevan mahdollisimman kevyt ja liikuteltava, josta ei kuitenkaan tuntuisi pohjan säleet läpi eli jolla olisi mukava nukkua.

Sängyn jalat maalauksessa.

Päätin tehdä sängyn jalat niin, että sängyn alle mahtuu 60 cm korkeudelle tavaraa. Mutta sängyn kehikon takia sinne mahtuu sittenkin vain 50 cm korkeaa laatikostoa, koska sängyn kehikko ulkonee säleistä niinkin paljon. Jos sängyn alle olisi jättänyt korkeamman tilan, ei sängylle mahtuisi istumaan niin, ettei pää osuisi kattoon. Eli ajatus oli jättää sängyn alle mahdollisimman korkea tila niin, että sängylle mahtuu istumaan kunnolla.

Sängyn alle tulee ainakin:

 • kemiallinen vessa, mitat k x l x s (cm): 41,4 x 38,3 x 42,7
 • kissanhiekkaboksi
 • kissankuljetusboksi (jonne kissan voi laittaa esim. siksi aikaa, kun auton ovia joutuu pitämään auki)

Aiemmin oli tarkoitus rakentaa rengaskoteloiden peitoksi puiset kantikkaat rengaskotelot, joihin sänky tukeutuisi. Ne eivät kuitenkaan vaikuta enää mitenkään tarpeellisilta.

Laatikosto sängyn alle

Ekoilla reissuilla sen varmaan huomaa, että minkälaista varustusta autoon tarvitaan. Ajattelin että kaikenlaista tavaraa ja vaatteita säilytetään sängyn alla lähinnä laatikoissa. Mutta koska varastosta löytyi kapea vanha laatikosto, päätin kunnostaa sen sängyn alle laitettavaksi säilytysysteemiksi.

Laatikosto oli liian korkea ja siitä piti leikata noin 10 cm pois ja siten viiden vetolaatikon sijaan jäljelle jäi neljä. Poistin hapertuneen kovalevyn laatikoiden takaa, enkä laittanut uutta tilalle. Vaihdoin kanteen uuden kovalevyn ja alas tarvitsi laittaa pari poikittaista tukipuuta, kun leikkasin pohjasta sen 10 cm pois ja samalla vanhan sokkelin pois.

Hieman hioin epätasaisimpia kohtia, pyyhin laatikoston puhtaaksi ja aloin maalata. Poistin laatikoista niiden nupit ja teippasin kohtia, joita en halunnut maalata. Käytin maalina kaksi kerrosta Rust-Oleum Chalky Finishin anthracite-harmaasävyä. Tai sivuja en viitsinyt maalata toista kertaa, kun ne eivät tule olemaan juurikaan näkyvissä.

Tilasin juuri netistä paljon erilaisia maalaussapluunoita ja tämä laatikosto saa varmasti vielä jotain kuviota pintaansa.

Laatikosto ennen ja jälkeen.

Keittiöyksikön kunnostus

Vanhasta aitasta löytyi ränsistynyt mummonkaappi, joka oli sopivan korkuinen ja levyinen tavaratilaan. Ajattelin sen olevan käyttökelpoinen keittiöyksikkö pakuun.

Keittiöyksikkö kunnostettuna. Täällä varmaan tulee säilytettyä astiat, ruoat, kosmetiikat, ensiaputarvikkeet, eläinten tarvikkeet ja sen sellaista. Yhden yläkaapin oven sisäpuolelle tulee varmaan peili ja huonekaluun kiinnitetään pattereilla toimivia valosarjoja.

Meidän pakuun ei ole tulossa liettä emmekä aio kokata autossa. Salaateilla, hedelmillä ja eineksillä mennään. Hankimme vielä pienen kylmälaukun, joka saa virtaa tupakansytyttimestä. Ajattelimme säilyttää sitä ohjaamossa keskipaikan jalkatilassa. Siitä olisi kiva ottaa kylmää vissyä ajon aikana Espanjassa, sellaisen tarpeen havaitsimme viime kesänä.

Mummonkaapissa oli aika iso työ, piti kiinnitellä saranoita, vaihtaa takaseinä ja hioa turvonneita ovia ja oviaukkoja. Hioin koko höskän, mutta olisin voinut hioa enemmänkin, koska vanhoja maalikohtia näkyy nyt maalin alta kohoumina. Maalasin kaapin melko kuivalla harjalla ja käytin pinnassa useaa väriä. Olin kai ajatellut, että vanhaa vaaleanvihertävää maalia olisi jäänyt alta hieman näkyviin, mutta toisin tein.

Alla olevassa kuvassa vasemmalla kaapin pinta hiomisen jälkeen ja oikealla maalaamisen jälkeen:

Käytin enimmäkseen tumman turkoosia maalia, ajatukseni oli ”teal”-sävy. Semmoinen riikinkukkojen inspiroima sinivihreä sävy. Ostin myös vaaleamman sävyn, jolla elävöitin pintaa. Sekoitin pieneen määrään turkoosia myös mustaa maalia ja laitoin pinnalle siveltimellä myös valkoista ja mustaa. Häivyttelin puuvillakankaalla.

Kaapin tason alle tein ulosvedettävän pöytälevyn, tason alla oli varmaankin vanhastaan paikka juuri sellaiselle. Lakkasin tason ja pöytälevyn vielä. Yritin kikkailla tasoa varten saranalliset tukijalat, jotka saisi taitettua ylös pois tieltä, mutta taidamme vain vetää kaksi vetolaatikkoa ulos, jos levy kaipaa tukea alapuolella.

Vanhan puhelinpöydän kunnostus

Testaamme olisiko puinen vanha puhelinpöytä hyvä laatikosto, istuin ja taso sijoitettavaksi ohjaamoistuinten taakse liukuoven edustalle. Istuinpaikalle pitäisi löytää sopivankokoinen laidallinen koiranpeti, jotta siitä tulisi yksi makoilupaikka lisää eläimille.

Tässä maalauksen lopputulos. Poistin vielä sokkelilaudan, jotta alle saa laitettua esim. kenkiä. Istuintasolle tulee koiranpeti.

Puhelinpöytä oli ikävän sävyiseksi tummunutta puuta ja päätin testata kalkkimaalin käyttöä siihen sillä tavoin, että hioin lopputulosta kuluneen näköiseksi. Hioin pintoja ensin ja maalasin turkoosin summittaisen maalikerroksen. Sitten maalasin harmaalla kalkkimaalilla yhden kerroksen.

Maalin kuivuttua hioin pintoja jyväkoon 120 hiomapaperilla, joka oli liian karkeaa tuohon hommaan eikä sillä saa sellaista kivaa vanhan kulunutta pintaa, vaan sen sijaan naarmuisen pinnan. Naarmuinen pinta kuitenkin aikalailla korjaantui, kun hioin pintaa hienojakoisemmalla paperilla. En tiedä mikä oli jyväkoko, kun lainasin semmoista hiomasientä, jossa oli erikarkeusasteen pintoja. Jyväkoko oli varmaan jopa 200. Lopputuloksesta olisi saattanut tulla hienompi, jos en olisi mennyt ekaksi naarmuttamaan pintaa liian karkealla, mutta minulle tämä kelpasi. Oli hauska päästä kokeilemaan tätä tekniikkaa.

Alla ensin kalkkimaalattu pinta, sitten karkealla hiomapaperilla naarmutettu pinta ja sitten hienojakoisella hiomapaperilla hinkattu pinta:

Poistin vielä sokkelilaudan, jotta alle saa vielä hyvin säilytystilaa. Luulen että työnnämme sinne kaikki reissussa käytettävät lenkkarit ja sandaalit. Sitä varten ei tarvita laatikkoa, koska kenkiä ei kuitenkaan viitsi asetella sinne, vaan ne juuri ja juuri jaksaa työntää jaloillaan laatikoston alle.

Penkki oikein tärkeässä testauksessa.
Käytetyt maalit.

Mitä vielä tarvitaan?

Ainakin seuraavat jutut pitää vielä hankkia, tuunata ja kiinnittää:

 • Pörröiset matot lattialle. Nyt meillä on lattialla kumimatto ja se peitetään pörröisellä matolla, joka kätkee sisäänkantautuvan hiekan yms. jotta lattia ei olisi koko ajan inhottavan likaisen tuntuinen.
 • Patja ja petauspatja sänkyyn (nämä meiltä kai jo löytyy)
 • Painava, iso ja lämmin päiväpeitto. Ei mikään liru, joka liikkuu paikaltaan. Mielellään sisäpuolella lämmin teddyfleecevuori.
 • Verhot sänkyyn kätkemään alla olevat rojut (kangasta löytyy jo)
 • Verhot takaikkunoihin (neodyymimagneetit tilasin jo, kangasta löytyy)
 • Portapotti eli kemiallinen vessa
 • Laatikoita sängyn alle säilytyssysteemeiksi
 • Naulakkosysteemi seinälle vaatteille (sängyn ja keittiöyksikön väliin tulee kaikenlaiset puolikäyttöiset vaatteet ja päällysvaatteet roikkumaan).
 • Jotkut tangot katonrajoihin sängyn yläpuolelle, jotta tankoihin saisi roikkumaan huopakoreja ja kangaspusseja säilytystä varten (näitä tankoja löytyy, ne ovat vähän niinkuin keittiön pyyhetelineitä, mutta seinän sijaan ne ruuvataan kattoon).
 • Vanhan puhelinpöydän päälle koiranpeti ja se kiinni esim. vahvalla tarranauhalla.
 • Hyttysverkot niin sivuoveen, takaoviin kuin etuikkunoihinkin. Nämä ovat vielä vähän ratkaisemattomat miten tehdään. Valmiit hyttysverkot oviin ovat yleensä aika kalliita.
 • Ennemmin tai myöhemmin pitäisi saada kattoon tuuletusaukko ja -laite ja ehkä kattoikkunakin.
Jollain tällaisilla matoilla haluan peittää pakun lattian.

2 Comments Lisää omasi

 1. Shirley sanoo:

  Mukava seurata projektianne! Milloin aiotte lähteä reissuun? Tsemppiä!

  1. Kiitos, autoa tulee testattua kalustuksen kera Suomessa kesällä, mutta Espanjaan toivottavasti päästään lähtemään lokakuussa. Kivaa kyllä päästä näpertelemään sisustusta, mutta pitää yrittää olla tuhlailematta rahaa kaikenlaiseen kivaan 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s