Lista Aurinkorannikon rescuetarhoista

on

Halusin itseäni varten koota listan Espanjan Aurinkorannikon seudun koirien ja kissojen rescuetarhoista ja päätin samalla julkaista sen muidenkin ihmisten avuksi. Olen käynyt itse vain parilla tarhalla, joten useimmista en osaa kertoa mitään sen enempää, kuin mitä olen joitain vinkkejä kuullut ja tietoa netistä löytänyt. Joukossa on etenkin lopussa muitakin kuin tarhoja, koska on myös projekteja, joissa tehdään sterilointityötä ja koirat ja kissat menevät kotihoitopaikkoihin. Sitten on myös projekteja, jotka tekevät muuta työtä, kuten varainhankintaa ja pienimuotoista koirien pelastamista tappotarhoilta.

Espanjassa on kunnallisia koiratarhoja, joihin päätyy kaduille ja maaseudun syrjäseuduille hylättyjä koiria. Nuo tarhat ovat yleensä tappotarhoja, perreroita, joissa koiria lopetetaan jatkuvalla tahdilla. Rescuetarhat taas eivät juuri lopeta terveitä koiria. Rescuetarhat pelastavat tappotarhoilta koiria, joille etsitään uusia koteja. Jotkut koirat tulevat rescuetarhoille suoraan.

Yhteistyötarha tarkoittaa sitä, että se on jonkin Espanjasta koiria tuovan rescuejärjestön yhteistyötarha, eli paikasta adoptoidaan Suomeen koiria suomalaisjärjestön kautta tai muihin maihin toisten järjestöjen kautta.

Aion päivittää tätä sivua aina kun saan parempaa tietoa. Kaikki jutun kuvat ovat ottamiani kuvituskuvia muista paikoista, ei näiltä tarhoilta.

Viimeisin päivitys 11.2.2023


Kotikoira Málagan maaseudulla.

Fuengirolasta Málagaan

Suspiros de Cuatro Patas

Pieni noin 15 – 20 koiran tarha, josta koiria viedään eläinlääkäriin ja etsitään niille uusia koteja, joista monet löytyvät Suomesta. Tarhalla käy vapaaehtoisia kahdessa vuorossa joka päivä, aamuisin ja iltapäivisin. Koiria kävelytetään, niillä on iso ulkoilupiha, johon koirat päästetään juoksemaan keskenään. Siivoamiseenkin tarvitaan vapaaehtoisia, palkattuja työntekijöitä ei ole. Suspiros de Cuatro Patasin voisi kai suomentaa ”Neljän tassun huokaukset”.

Tarha oli aiemmin F.A.M.A. -järjestön pyörittämä.

Suspiros de Cuatro Patas espanjaksi Facebookissa >>

Suspiroksen espanjankieliset nettisivut >>

MoonTV:n Youtube-video vanhalta F.A.M.A:n tarhalta suomeksi >>

Sijainti Google Mapsissa >>

PAD Mijas, Fuengirola

Oikeasti tämä tarha sijaitse Mijaksen kunnan puolella, mutta se sijaitsee vain kilometrin päässä Fuengirolan Miramar-kauppakeskuksesta, joten se on ihan siinä Fugen tuntumassa. Järjestön nimi on Protectora de Animales Domésticos de Mijas Costa – P.A.D. Tämä on käsittääkseni melko pieni, muutaman kymmenen koiran tarha, jonne käsittääkseni voi vapaaehtoiset ilmoittautua ainakin koirien kävelyttäjiksi. Ihan vieressä taitaa sijaita kunnallinen koiratarha, Perrera, jossa todennäköisesti lopetetaan paljon irtokoiria, joista PAD varmaan sitten osan pelastaa?

Aristochat, Fuengirola

Arisochat näyttäisi sijaitsevan PAD:n koiratarhan yhteydessä, kissojen pelastusta.

4Paws Adoptions, Fuengirola

Kissapentu Marokon Tangerissa.

Ei ole varsinainen koiratarha, vaan yksityinen koirien pelastaja, jolla osa koirista itsellä ja kotihoitajilla ja osa paikallisessa koirahoitolassa.

Autetaan eläimiä ry:n yhteistyökumppani.

Mijas Felina, Mijas ja Fuengirola

Ei tarhaa, vaan ruokitaan, steriloidaan ja hoidetaan katukissoja. Osa otetaan kotihoitoon adoptioita varten. Toimii Mijaksessa ja Fuengirolassa.

Fidelio, Benalmádena

Koiratarha Benalmádenan pohjoispäässä, lähempänä Benalmádena Puebloa kuin Arroyo de la Mieliä. Koko nimi on Asociación Fidelio Refugio de Perros Abandonado.

Grupo Animalista Benalmádena – GAB

Ei tarhaa, mutta irtokissojen kiinniottamista, sterilointia ja palauttamista löytöpaikalle. Etsivät myös kotihoitopaikkoja adoptoitaville kissoille.

Protectora Málaga

Metsästyskoiria vuokraavaan tahon hylkäämä koira tiellä.

Sijaitsee Málagan kaupungin pohjoislaidalla A7-tien pohjoispuolella. Ihan vieressä sijaitsee kunnallinen koiratarha. Protectorassa on satoja koiria. Vapaaehtoiset voivat ilmoittautua tänne koirien kävelytysvuoroon säännöllisesti kerran viikossa.

Los Perros de Andalucia en Finlandia ry:n yhteistyötarha. Tarhaa ylläpitävän yhdistyksen nimi on Protectora de Animales Málaga tai Sociedad Protectora de Animales y Plantas de Málaga.

Spanska omplaceringshundar och katter, Málaga

Tällä projektilla ei taida olla varsinaista nimeä, vaan taustalla on yksityinen koirien ja kissojen pelastaja, jolta eläimiä adoptoidaan etenkin Ruotsiin ja siksi tämä ruotsinkielisen Facebook-sivun otsikko.

Huellas Malagueñas

Ilmeisesti pienikokoinen rescuetarha. Koko nimi Asociación Protectora de Animales Huellas Malagueñas. Huella tarkoittaa tassunjälkeä.

APA La Sonrisa Peluda, Málaga

Pieni tarha koirille ja kissoille Rescueyhdistys Los Perros de Andalucía en Finlandia ry:n yhteistyötarha.


Kuva Málagan maaseudulla, jossa koiria pidetään usein kettingeissä ja surkeissa tarhoissa.

Málagasta itään (Axarquía)

Refugio Felino de Leo, Vélez-Málaga

Kissarescuetarha Vélez-Málagassa (Vélez-Málaga on Torre del Marin rantakaupungista 5 km sisämaahan päin, mutta en tiedä miten kaukana refugio on kaupungin keskustasta).

El Refugio de Leo

Turvatarha Axarquíassa.

Patrulla Hermano Gato

Irtokissojen pyydystämistä, steriloimista, hoitamista ja adoptointityötä Vélez-Málagan ja koko Axarquían provinssin alueella.

Tail Torrox, Torrox Costa

Rescuetarha, jossa 60 – 80 koiraa. Paljon vapaaehtoistoimintaa ja pari varainkeruukirppistä.

GADAH, Axarquian alue

Rescuetoimintaa, jossa esim. Perreroissa tappouhan alla oleville koirille tai metsästäjien hylkäämille koirille etsitään sijaiskoteja ja uusia koteja.

Corazón Blanco Animal

Kissojen, koirien ja muiden eläinten rescueprojekti Axarquían alueella.


Lyhyessä kettingissä elävä koira Málagan maaseudulla.

Fuengirolasta länteen

ACE, La Cala de Mijas

Kissoja ja koiria, satojen eläinten suuri tarha. Sijaitsee noin 10 km Fuengirolasta länteen. ACE:n koko nimi on Animal Care España, Animal Care Espana, Spanish Honden in Need ACE / SHIN. Hollantilais-belgialaisvetoinen järjestö. Tarhalta lähtee joka kuukausi 50 – 100 eläintä uusiin koteihinsa Hollantiin ja Belgiaan rekalla. Tarhalle voi hakeutua vapaaehtoistöihin. Adoptointia etenkin Hollantiin, Belgiaan ja Espanjaan, ei kuitenkaan Suomeen, koska järjestöltä puuttuu Suomesta oma turvaverkosto.

Costapet, La Cala de Mijas

Koira RSPCA:n koiratarhalla Penangissa.

Costapet on eläinlääkäriasema, jonka yhteydessä on rescuetarha. Sijaitsee parin kilometrin päässä La Cala de Mijasin rantahiekoilta sisämaahan päin. ACE on täältä vain parin kilometrin päässä. Los Perros de Andalucia en Finlandia ry:n yhteistyötarha.

AAA eli Triple A, Marbella

Sijaitsee Marbella pohjoispuolella Ojéniin menevän tien varrella. Tarvitsevat paljon vapaaehtoisia ja lahjoituksia. Koiria on noin 400 ja kissoja 150.

Triple A -nimitys tulee nimestä Amigos de los Animales Abandonados eli Hylättyjen eläinten ystävät. Oli aiemmin Espanjan katukoirat ry:n ja Second Chance Rescue ry:n yhteistyötarha, mutta ei enää vuoden 2023 alusta lähtien.

ADANA, Estepona

Vapaaehtoisvoimin pyörivä koiratarha. Sijainti 4 km AP-7 valtatieltä Casaresin suuntaan, mutta sijaitsee vuoristossa syrjässä Casaresin tieltä. Pitävät myös kirppistä varainkeruutarkoituksessa. Vaikuttaa olevan aikalailla brittivoimin pyörivä paikka, joten englannilla pärjännee hyvin. Näillä näyttäisi olevan paljon mahdollisuuksia vapaaehtoistöille ja sivut ovat selkeät.

Estepona Katzen

Saksalaisen vetäjän kissaprojekti Katzen in Not suchen ein Zuhause (Kissa hädässä etsivät kotia) pelastaa kissoja tappotarhoilta, pitää kissojen pelastuskotia ja etsii kissoille uusia koteja.

Gatos y Amigos, Estepona

Toimii lähinnä alueella Marbellasta La Líneaan. Pyydystävät kissoja, steriloivat ja hoitavat ne ja palauttavat takaisin sinne mistä kissat ovat löytyneet. Ei siis ilmeisesti tarhaa, vaan sterilointiprojekti.

Prodean Animal Shelter, La Línea

Hollantilaisvetoinen koiratarha. La Línea sijaitsee Gibraltarin vieressä yli 100 km Málagasta etelään.

Los Barrios, Algeciras

Los Barriosin kaupunki on jo kaukana Aurinkorannikolta, se sijaitsee Algecirasin kaupungin pohjoispuolella lähellä Gibraltaria ja La Línean kaupunkia. Suuri tarha, jopa useita satoja koiria. Paikan koko nimi on SOS Perrera de Los Barrios.

Espanjan katukoirat ry:n yhteistyötarha.

ACEn Protectora Algecirasissa

ACE:lla on iso rescuetarha Fuengirolan lähellä Mijas Costalla, mutta heillä on toinen tarha Algecirasissa.


Koira Málagan maaseudulla. Omistajat eivät edes asuneet siellä missä koiria pitivät.

Sisämaassa Fuengirolan ja Málagan takana

Last Chance Animal Rescue, Pizarra

Iso ja kehittyvä rescuetarha, joka oli ennen Animals in Distress – AID järjestön tarha. Nyt AID:n perustajat työskentelevät Lasta Chance Animal Rescuen hyväksi (myös aiemmin Fuengirolassa toiminut F.A.M.A. -tarha liittyy tähän kuvioon, siksi hämmentävästi löytyy kahdet Last Chance Animal Rescuen Facebook-sivut, joissa vilahtaa lyhennettä AID ja F.A.M.A.).

Last Chance Animal Rescue taitaa olla joidenkin brittiläisten rescueadotiojärjestöjen yhteistyötarha. Pizarra sijaitsee melko syrjässä vuoristoisella alueella Coínista pohjois-koilliseen matkalla Málagasta Áloraan. Málaga-Álora C2-reitin lähijunat pysähtyvät Pizarrassa.

Lisäksi:

Perritos de Higueron, Pizarra

Täällä vaikuttaisi olevan paljon kissaprojektia, mutta myös koiria. Irtokissoja loukutetaan, viedään steriloitaviksi ja palautetaan löytöpaikalle, etenkin pennuille etsitään uudet kodit.

Pat´´s Rescue Retreat, Álora

Irtokoira Marokon Tangerissa.

Todennäköisesti kodin yhteydessä oleva tarha, jolla paljon adoptiotoimintaa. Eli otetaan hylättyjä koiria vastaan, viedään ne eläinlääkärille ja etsitään niille uudet kodit. Paikassa on myös majoituspalvelua, eli sinne voi mennä turistiksi tai sitten majoittua vapaaehtoistoiminnan yhteydessä.

Galgos en Familia, Cartama

Galgojen, eli Espanjan vinttikoirien pelastamiseen erikoistunut järjestö, jolla on myös tarha. Etsivät uutta paikkaa tarhalle. Sijaitsee Cartaman kylässä Alhaurin de la Torresta pohjoiseen. Refugio Esperanza Support Suomi ry:n yhteistyötarha.

La Casa de Tony, Cartama

Pieni yhdistys, joka pelastaa etenkin galgoja. May´s Galgo Rescuen yhteistyötarha/yhdistys. Cartaman El Sexmossa. Ilmeisesti kodin yhteydessä oleva paikka, jossa on noin 10 eläintä kerrallaan.

SOS Animals Spain, Coín

Koirien rescuetarha. Ainakin ruotsalaisen SOS Animalsin yhteistyötarha ja koiria adoptoidaan SOS:lta ilmeisesti joihinkin muihinkin Euroopan maihin (mm. Sveitsiin). Tarha on sijainnut aiemmin Málagan Churrianan kaupunginosassa, mutta nyt se taitaa sijaita Coinissa (Fuengirolasta sisämaahan päin).

Asociación El Gato Garduño, Alhaurin de la Torre

Instagramissa nimellä Gatos Alhaurin de la Torre.

Palevlas Protectora, Monda

Pieni koirien ja kissojen rescuetarha, Mondan Guarossa sisämaassa. Marbellasta Guaroon on Ojénin kautta noin 30 km ja Coinista noin 15 km. Tiet saattavat loppumatkasta olla pieniä ja kiemuraisia.


Koira-aitaukset ovat todella röttelöisiä Málagan maaseudulla.

Muita järjestöjä

Näiden järjestöjen toiminnasta en saanut oikein selkoa, voi olla että toiminta on pienimuotoista pelastustyötä, jossa kodittomia koiria ja kissoja otetaan kotihoitoon ja etsitään uusia koteja. Voi myös olla, että ovat tukijärjestöjä joidenkin muiden tarhojen toiminnan tueksi. Pari paikkaa jätin pois listalta, koska kuulin niiden toiminnan olevan jotain muuta kuin kunnollista rescuetoimintaa, kuten että rescuetoiminnan lisäksi paikka kasvattaa koiria. Se ei välttämättä poissulje toimimista myös hyljättyjen koirien hyväksi, mutta koska Espanjassa on valtavasti ongelmia koirien tuottamisen suhteen, minun pitäisi tietää tällaisista paikoista enemmän uskaltaakseni listata sellaisia tänne.

Perros de Málaga

Projekti Málagan kunnalliseen eläinsuojaan joutuneiden eläinten vastuulliseksi adoptoimiseksi.

Aprobe – Asociación Protectora Animales y Plantas Benalmadena

Labridos Felices, Málaga

En tiedä tarkempaa sijaintia, mutta tämän pitäisi olla ihan pieni espanjalaisvetoinen rescuetarha joissain päin Málagaa.

Domino Dogs of Málaga

Järjestö, ei omaa tarhaa, vaan toiminnallaan auttavat muita rescuetarhoja. Toiminta taitaa tapahtua englanniksi ja saksaksi.

Pawsawhile, Alhaurin el Grande

Koirien pelastamista kotihoitoon ja avustusta hoitojen ja rokotusten suhteen. Siitä ei ole tietoa, miten lähellä Málagan kaupunkia näiden toiminta tapahtuu.

Asociación El Gato Garduño

Toimii ehkä Málagan seudulla, kissojen pelastusta.

Podencos y Mas, Málaga

Apa Málaga Cero

Patitas En Acción

Avora, Málaga

Avora Facebookissa >>

Asociación Málaga Perruna

Málagalainen koirajärjestö.

Almas de 4 Patas, Alhaurin el Grande

APARIV, Rincón de la Victoria

Järjestön nimi on APARIV – Asociación Protectora de Animales del Rincón de la Victoria.


Kaksi koiranpentua, jotka pelastin naapurista, jossa ne olisi tapettu. Nyt ne asuvat Suomessa.

Rescuetarhoja muualla Espanjassa

Refugio Sierra Nevada, Granada

Refugio Naciendo un Sol, Córdoba

Galgos del Sur, Córdoba

Galgos del Fenixin yhteistyötarha.

Galgos del Sol, San Javier Murciassa

Galgos del Sol vaikuttaa olevan hyvin toimiva koirien rescuetarha, jossa on parisataa lähinnä galgorotuista (Espanjanvinttikoira) koiraa. Tarhalla vaikuttaa olevan hyvin toimiva vapaaehtoistyöntekijäsysteemi. Galgos del Solilta adoptoidaan koiria Suomeenkin, Galgos del Fenixin yhteistyötarha.

Murcia on pieni osavaltio Andalusian ja Valencian välissä rannikolla.

Suomalaisia Espanjan koiria auttavia järjestöjä

Autetaan eläimiä ry

Espanjan katukoirat ry

Galgos del Fenix ry

May´s Galgo Rescue ry

RESS ry (Refugio Esperanza Support Suomi ry)

Second Chance Rescue ry

Hyödyllisiä Facebook-sivuja ja -ryhmiä

Lehtijuttuja ja bloggauksia tarhoista ja Espanjan eläintilanteesta

Miajoki.com: Koiratarhalla Espanjassa >>

Kuono.fi: Kertakäyttökoirat – Suomalaiskuvaaja taltioi espanjalaiskoirien ahdingon (2015) >>

Hs.fi: Espanjassa moni metsästäjä hylkää tai tappaa koiransa, kun ne eivät enää pysy saaliin perässä: Uusi laki yrittää pelastaa koirat, mutta siinä on porsaanreikä (2021) >>

Viranomaisia ja yhdistyksiä Espanjassa

Dirección General de Derechos de los Animales

Eläinten oikeuksien pääosasto Espanjan hallituksen Sosiaalisten oikeuksien ja Agenda 2030:n ministeriössä.

PACMA – Partido Animalista Contra el Maltrato Animal en España

Eläinten kaltoinkohtelun vastainen puolue Espanjassa.

Federación Tidus

Málagan provinssissa toimiva eläimiä puolustava yhdistys. Ainakin Marbellan Triple A ja Esteponan ADANA -rescuetarhat ovat tässä jäseninä.

Federación FADAN

Ymmärtääkseni tämä on eläinoikeusyhdistysten liitto, joilla on eläinlainsäädäntöön erikoistuneita rikosasianajajia. Facebook-sivuilla tietoa eläimiin kohdistuneiden rikostapausten etenemisestä.

Seprona

Seprona on Espanjan luonnonsuojeluviranomainen. Seprona on lyhenne nimestä Servicio de Protección de la Naturaleza. Heidän tehtäviinsä kuuluu valvoa ympäristöä, vesivarantoja, metsästystä, metsätaloutta jne. Heille kuuluu esim. metsäpalot, salametsästys ja uhanalaisten lajien salakauppa. Niiden kuuluisi puuttua eläinsuojelutapauksiin, kuten koirien ja kissojen kaltoinkohteluun. Mutta kuten poliisikin, Espanjan viranomaiset puuttuvat hyvin huonosti eläinten kaltoinkohteluun.

Sanastoa

 • perro = koira
 • perra = tyttökoira
 • perrito = pentukoira, pikkukoira tai hellittelymuoto sanasta koira
 • cachorro = pentu (feminiini: cachorra)
 • gato = kissa
 • gata = tyttökissa
 • gatito = kissanpentu, pikkukissa tai hellittelymuoto sanasta kissa (feminiini: gatita)
 • perrera = koiratarha, perrara on usein nimenomaan kunnan tappotarha
 • protectora = eläinsuoja, protectora de animales on yleensä nimenomaan yksityinen rescuetarha
 • el pata = tassu
 • la huella = tassunjälki
 • perruna/perruno = en osaa vielä espanjan kielioppia, mutta perruna-sana on kai adjektiivi tai sillä tuodaan esille jotain koiriin liittyyvää, esim. mamá perruna, jolla voi ilmaista olevansa koirien äiti 🙂
 • acarisiar = perusmuoto verbistä hyvitellä
 • tengar miedo = perusmuoto verbistä pelätä (tenga miedo = pelkää)
 • matar = perusmuoto verbistä tappaa
 • esterilizar = perusmuoto verbistä steriloida
 • neutrar = perusmuoto verbistä kastroida tai steriloida
 • vacunar = perusmuoto verbistä rokottaa

5 Comments Lisää omasi

 1. Shirley sanoo:

  Hyvä yhteenveto! PADilla minäkin kävin Fuengirolassa asuessani taluttamassa koiria. Ihan hyvä paikka ja muistelen että kyselivät ensin miten kokenut on, millaisen koiran voi ottaa taluttaakseen. Olisin halunnut käydä useamminkin, mutta matka oli hiukan hankala. Miramar ostoskeskukseen pääsi hyvin bussilla, mutta siitä eteenpäin piti kävellä tien reunaa. Paikalliset katselivat aika hämmästyneinä miksi kävelen. Se oli hiukan turvattomankin tuntuista. En osannut silloin etsiä kimppakyytiä, mikä voisi toimia kyllä oikein hyvin. .

  1. Haluan päästä asustelemaan ihan lähelle tarhaa, jotta sinne pääsisi kävellen kans. Taitaa tuo PAD:n tarha olla rinteellä? Espanjassa kun välimatkat yllättävät minut usein korkeuserojen takia.

 2. Hanna sanoo:

  Hei! Kiitos hyvästä listauksesta, tästä oli paljon apua! Oletko vielä päässyt käymään tarhoilla tai suunnitteletko lähtöä? Olen haaveillut vuosia vapaaehtoistyöstä Espanjan koiratarhoilla ja nyt tuntuu, että olisi sopiva aika toteuttaa tämä ensi vuoden aikana mikäli rajoitukset eivät estä suunnitelmia. Täytyisi vielä hakea tietoa tarhoista ja selvittää mikä olisi sopivin paikka.

  1. blogi sanoo:

   Hei! Joo, kävin tutustumassa entiseen FAMAn tarhaan, joka on heti Fugen pohjoispuolella Mijasin Las Lagunasissa, ja jota pyörittää nykyään Suspiros de Quatro Patas -järjestö. Hyvä pieni tarha, nyt ehkä 20 koiraa ja koirat pääsevät kenneleistään isolle pihalle juoksentelemaan. Käsittääkseni tarvitsevat vapareita aamuvuoroon ja iltavuoroon siivoukseen, ruokintaan ja huolehtimiseen ja kävelytykseen myös. Ite olen työharjoittelussa isolla Animal Care Españan tarhalla La Cala de Mijasissa. Hyvänä puolena että puuhaa ainakin riittää, huonona voi olla että siellä saattaa aika yksikseen puuhailla kun kaikki muut ihmiset kovin kiireisiä, mutta ainakin siellä olisi paljon tehtävää koirien kanssa seurustelussa ja ulkoilutuksessa. Harjoittelijana itse enimmäkseen siivoan kaiket päivät, mutta vaparina voisit varmaan itse valita. Haluatko ottaa vaikka FBssä viestillä yhteyttä jos haluat enemmän apua?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s