Luontopolkuja Kiteellä

on
Näkymä Riuttavuorelta.

Esittelen tässä muutaman Kiteellä sijaitsevan kävelypolun ja luontokohteen. Kun jouduimme viettämään talven Suomessa, oli minusta kivaa edes se, että pystyimme viettämään sen paikassa, jossa luonto oli lähellä. Harmi vaan, kun poluista ei ollut paljoa iloa talvikaudella. Joitain polunpätkiä saattoi onnistua kulkemaan talvellakin, kuten Eräpolulla pääsi parkkipaikalta rannan kautta Hietaniemen kodalle, koska sinne oli talvellakin kävellyt joitain muita ihmisiä. Mutta yleensä poluista tulee latuja talvisin tai sitten ne ovat umpihankea. Taas kerran voin todeta, etteivät nuo Suomen talvet ole minua varten.

Nämä ja muita polkuja löytyy seuraavilta sivuilta:

Kitee.fi/luontopolut >>

Kitee.fi/karelianpolut >>

Aiempi kirjoitus erikseen Kiteen Muljulan Erä- ja riistapolusta (2021) >>

Pajarin polku

Pajarin polun alkumetrit.

Pajarin polku löytyy läheltä Kiteen keskustaa, kolmisen kilometriä keskustasta kaakkoon. Polku on vain puolen kilometrin pituinen (vaikka ei se ihan niin lyhyeltä tuntunut), mutta pienen parkkipaikan (ks. sijainti) ja Rantatien toiselta puolelta lähti yhdyspolku kohti Hutsin metsäpolkuja.

Polulla marraskuun puolivälissä.
Huhtikuun puolessa välissä polun eteläinen rinne oli sula ja pääsimme ensimmäisen kerran tänä vuonna nauttimaan kivasta polkumaisemasta sammalineen ja maasta puskevine kasveineen.
Heti eteläiseltä rinteeltä poistuttuamme jouduimme kuitenkin rämpimään lumessa. On se vähän liikamoista, että huhtikuukin on vielä luminen.
Joku oli saanut päähänsä ripustaa puuhun leipiä.

Riuttavuori

Laavu Riuttavuoren laella.

Riuttavuori oli yllättävän korkea mäki, jolta näkyi Juurikkajärven yli varmaan Venäjän puolen metsiinkin asti.

Menimme ylös jyrkkää polkua nro 1 ja palasimme laavulta loivaa polkua nro 2. Huhtikuun lopulla kakkospolulla oli vielä lunta.

Jyrkkä polku oli joiltain kohdin vielä jäinen.

Meiltä jäi huomioimatta, että lähellä olisi ollut Neulaniemi, joka on ihan kapea metsäinen niemi Kiteen Pyhäjärven rannalla. Niemen päässä olisi nuotiopaikkakin. Ks. karttalinkki Neulaniemeen >>

Riuttavuoren parkkipaikka kartalla >>

Vanha Puhos

Emme päätyneet Vanhassa Puhoksessa millekään varsinaiselle luontopolulle, mutta kävelimme koirien kanssa vanhan myllyn ja uimarannan luona Myllytiellä. Kosolan luontopolkua emme bonganneet, vaan luin siitä jälkeenpäin.

Puhoksen vanha mylly kartalla >>

Kosolan luontopolun ja muiden Puhoksen polkujen kartat >>

Peltolan ja Hutsin ulkoilupolut

Kiteen keskustassa on Peltolan alueella terveyskeskuksen takana ja Hutsin metsässä uimahallin takana ulkoilupolkuja, jotka muuttuvat suurimmaksi osaksi laduiksi talvisin. Peltolassa oli kyllä Talvi trail, jonne oli kuitenkin hankala päästä ilman, että käveli sinne hieman latuja pitkin, koska latu-urien viereen tehty väylä oli aika upottava. Tietoa Talvi trailista >>

Luminen valaistu polku Peltolassa kun siinä vielä sai kävellä ennen laduiksi tekemistä.
En ihan tiedä, oliko metsissä kulkevat Talvi trailin kinttupolut kaikki tampattu kuljettaviksi lumisena talvena, minä en löytänyt kuin pienen pätkän alkupäässä (1-ympyrän osa). Tuota kakkosympyrää en talvella edes löytänyt. Ehkä sille pääsemiseksi olisi saanut kävellä latua pitkin tai sitten en vain huomannut ladun viereen tehtyä kävelyväylää.

Päätyeenlahden lintutorni

Kävimme vilkaisemassa Päätyeenlahden lintutornia, mutta emme kävelleet siellä. Sinne menevää hiekkatietä olisi voinut kulkea jalan ehkä pitkällekin.

Päätyeenlahden lintutorni kartalla >>

2 Comments Lisää omasi

  1. Rauhalliselta näyttäviä polkuja nuokin. Erityisesti tuohon vuodenaikaan on helppo kuvitella, että ihmisiä ei juurikaan ole liikkeellä. Kitee on kaupunkina jäänyt itselleni kyllä täysin vieraaksi, vaikka läheisissä Joensuussa, Lieksassa ja Savonlinnassa olen tämänkin vuoden aikana käynyt useamman kerran.

    1. Ei tosiaan näkynyt paljoa ihmisiä, Muljulan eräpolulla kuitenkin oli usein muitakin, parkkipaikkaakin riitti. Osa saattoi käydä vain nuotiopaikoilla retkillä. Sen olen muutenkin huomannut, että varsinkin lähellä parkkipaikkoja olevat nuotiopaikat vetävät etenkin lapsiperheitä viikonloppuisin, jolloin tulee sitä ruuhkaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s