Sammalet Suomen luonnossa

on

Matkaillessa ja patikoidessa olen alkanut kiinnittämään yhä tarkemmin huomiota kaikkiin kasveihin. Andalusian kuivassa syksyssä olin pienesti järkyttynyt aluskasvillisuuden vähyydestä ja maan murenevasta kuivuudesta. Kevät oli sitten paljon vehreämpi. Espanja antoi perspektiiviä tarkastella Suomen kevättä, jossa lumien sulaessa metsien maa oli valmiiksi vihreää. Katsoin lähemmin, mitä polkujen laidoilta löytyi.

Olen täysin aloittelija sammalten tunnistamisen suhteen ja kirjoittelinkin tämän jutun opiskellakseni aihetta, ettehän siis luota tunnistamisyrityksiini. Jännä kun en ollut aiemmin kiinnittänyt ihmeemmin huomiota sammaliin. En ollut tutkiskellut niitä lähempää, enkä osannut nimetä kuin rahkasammalen. Uudessa kännykässäni on makrokuvausmahdollisuus ja sen avulla tajusin sammalien upeuden.

En ole ennen muutenkaan harrastanut kasvien tunnistusta, mutta vuosi sitten keväällä Espanjassa innostuin valokuvaamaan kaikki näkemäni erilaiset villikukat. Ks. juttuja Espanjan luonnonkukista >>

En ollut tajunnut kasvien nimeämisen ja tunnistamisen merkitystä. Tunnistamisen avulla kukin kasvi erottuu massasta. Eli kun sammalet ovat aiemmin olleet minulle yhtä sammalmassaa, niin nyt katson mitä eri sammalia missäkin kasvaa ja pystyn paremmin ihailemaan niitä.

Ensimmäisellä sammalten tutkiskeluretkelläni opettelin lähinnä erottamaan seinäsammalen, liekosammalen ja metsäkerrossammalen toisistaan. Nämä kaikki ovat yleisiä ja kuuluvat kerrossammalten heimoon, joten niissä tosiaan on samankaltaisuutta. Kesti hetken huomata eroavuudet.

Suomessa on satoja sammaliin lukeutuvia lajeja, joten en lopulta tule tunnistamaan kaikkia kuvaamiani sammalia. Jos huomaat jonkun virheen nimeämisissä, niin hienoa jos ilmoitat siitä!

Kaikki kuvat on otettu keväällä 2021 Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa.

Vasemmalla sulkasammal, sitten seinäsammal, metsäkerrossammal ja jokin liekosammal. Kolme viimeistä kuuluu kerrossammalten heimoon, sulkasammal kuuluu palmikkosammalten heimoon. En tunne kasvien heimo-, lahko- ym. jakoja, ja se on sekavaa, kun nämä kerrossammalet kuuluvat palmikkosammalten lahkoon, jonka alla on sitten mm. kerrossammalten ja palmikkosammalten heimot.

Seinäsammal

Seinäsammal on käsittääkseni Suomen tavallisin sammal. Kun näet mättään, on siinä todennäköisesti lähinnä seinäsammalta. Sen välittömässä läheisyydessä on usein myös metsäkerrossammalta, liekosammalta, ehkä jotain karhunsammalta ja jotain kynsisammaltakin.

Seinäsammal Luopioisten kasviossa >>

Seinäsammal Jyun kasviossa >>

Tyypillinen seinäsammalmätäs.
Seinäsammalta hirsitalon seinässä hirsien välissä tiivisteenä.

Metsäkerrossammal

Tässä näkyy melko hyvin metsäkerrossammalen kerrokset.

Tässä alla metsäkerrossammalmätäs, usein näkee isoja kiviä, joiden päällä kasvaa metsäkerrossammalta niin, että sen kerroksellisuus näkyy hienosti.

Osassa kuvia näkyy myös metsäkerrossammalen itiöpesäkkeitä.

Tässä kuvassa ylempänä on lähinnä seinäsammalta ja alempana metsäkerrossammalta.

Liekosammalet

Suomessa on ainakin neljää erilaista liekosammalta, enkä taida kyetä erottamaan niitä toisistaan. Tässä siis kuvia sammalista, joiden oletan olevan joitain näistä liekosammalista.

Nyt huhtikuussa huomasin monien liekosammalten päissä tuommoiset heleän vaaleanvihreät nupit. Sammalet kun kasvavat päistään, niin näillä näköjään uusi kasvu muodostaa aluksi tuommoisen pampulan, jota voisi ehkä verrata kuusenkerkkiin, että miten ne erottuvat muusta osasta sammalta.

Sulkasammal

Sulkasammalen tunnistaminen on aika helppoa, kun sen varresta lähtee säännöllisiä lehtiä, eivätkä varret juuri haaraudu. Suomessa kasvaa vain yhdenlaista sulkasammalta.

Ensimmäisellä sammalreissullani kävelin lähinnä kangasharjua pitkin. Halusin vielä bongata reissullani sulkasammalen, joten menin parkkipaikan viereiseen, kangasharjua kosteampaan ja hämärämpään kuusimetsään ja sieltähän sitä sitten heti löytyikin. Sulkasammalen ei silti pitäisi olla mikään kuusikoiden sammal.

Sulkasammal Wikipediassa >>

Sulkasammal Jyu avoimen yliopiston nettikasviossa >>

Sulkasammal Luopioisten kasvistossa >>

Siipisammalet

Siipisammalet ovat heimo, johon kuuluu joitain eri siipisammalia. Kuvasin siipisammaleni kosteassa paikassa painanteessa, ympärillä oli harjurinne, järvi ja pieni joki tai puro. Siipisammalet kasvoivat puun rungossa tai sen vieressä maassa. Nämä ovat varmaan lettosiipisammalia.

Lettosiipisammal Wikipediassa >>

Ruusukesammal

Ruusukesammal ei mielestäni ihan edes näytä sammalelta, vaan joltain määrittelemättömältä pieneltä viherkasvilta. Nämä alla olevat kasvit näyttävät myös joltain lehväsammalelta, joten en ole mitenkään varma lajista. Toisessa kuvassa lehdet näyttävät pyöreämmiltä kuin ensimmäisessä kuvassa.

Ruusukesammal Luopioisten kasvistossa >>

Lehväsammalet

Ruusukesammalen lisäksi on muitakin tämmöisiä sileälehtisempiä sammalia, joiden ainakin minä olen tainnut luulla olevan muita aluskasvia kuin sammalia.

Rahkasammalet

Joskus patikoin paikoissa, joissa polut kulkevat ihanan joustavien ja pehmeiden rahkasammalikkojen läpi. Kangasmaastossa oli yksi ihan pieni rahkasammalkohta ja tässä siitä pari kuvaa.

Sitten kävin kävelyillä paikoissa, joissa rahkasammalta oli runsaamminkin. On näkynyt punaisia rahkasammalia, ja rahkasammalia, joissa lehdet ovat toisia pidempiä ja haarautuvampia. Rahkasammalia on monia eri lajeja, enkä lähtenyt niitä opettelemaan.

Tässä kuvassa kurkkasin, miten syvälle rahka- ja karhunsammalet ylettyivät suolla. Luin, että varsinkin rahkasammalen tyvessä kehittyy turvetta.

Palmusammal

Jotkut sammalet näyttävät minikokoisilta palmuilta.

Kynsisammalet

Kykenen tunnistamaan jonkun sammalen kynsisammaleksi vain sen perusteella, että sammalen pää kääntyy kynsimäisesti.

Karhunsammalet

Kaikilla on varmaan koulusta muistissa, että on sellainen kuin karhunsammal, mutta tunnistaminen ei ole niin helppoa. Niitä on niin monenlaisia ja sitten on muita kasveja ja sammalia, jotka muistuttavat joitain karhunsammalia. Yritän tässä alla kuvissa tunnistaa joitain kasveja karhunsammaliksi, ja sitten on muita kasveja.

Karhunsammalista Sirpan luontoblogissa >>

Karvakarhunsammal

Tätä sammalta en pystyisi tunnistamaan, ellei se olisi näyttänyt kukkivan pienin punaisin kukin, jotka eivät kuitenkaan ole kukkia siinä mielessä kuin muilla kasveilla. Vieläkin olen epävarma, että onko sittenkin jollain muullakin karhunsammalella samanlaisia punaisia päitä. Rämekarhunsammalella on, mutta rämeen sijaan kuvaamani karhunsammalet kasvoivat hiekkatien pientareella.

Karvakarhunsammalesta kuvia Timo Elovaaralta >>

Karvakarhunsammal Luopioisten kasvistossa >>

Kivisammalet yms.

On kaikenlaisia pieniä kivillä ja kallioilla kasvavia sammalia, joita en kykene tunnistamaan. On kivisammalten heimo, johon alla olevien kuvien sammalet saattavat kuulua, tai sitten ne kuuluvat johonkin muuhun.

Muita sammalia

Sitten on kaikenlaisia sompasammalia, lehväsammalia, marrassammalia ja mitä lie, joiden selvittäminen olisi iso homma. Olen nähnyt mysteerisammalia, joista en ole ollut varma, ovatko ne sittenkään sammalia vai jotain muuta.

Ihanat itiöt

En tunne sammalten osasia, mutta kai nämä ovat jotain itiöpesäkkeitä yms., joita olen näihin kuviin kuvannut.

Liekokasvit

Jotkut liekokasvit näyttävät mielestäni isoilta karhunsammalilta, enkä ehkä osaa erottaa niitä luonnossa liikkuessani. Liekot eivät ole sammalia, vaan ne ovat putkilokasveja, kuten saniaiset ja kortteetkin.

6 Comments Lisää omasi

 1. Jasmin sanoo:

  Hei, haastan sinut vastaamaan 20 kesäiseen kysymykseen! Kysymykset löytyvät blogipostauksestani!

  Hyvää & aurinkoista kesää!💛

  https://jasukuvaa.blogspot.com/2021/06/20-kysymysta-kesasta.html

  1. Kiitoksia! Blogipostauksen sijaan mietin näitä kysymyksiä tässä kommenttikentässä.

   Mekko vai housupuku = mekko
   Shortsit vai hame = hame
   Lippis vai lierihattu = lippis
   Pehmis vai jäätelöpallo = haluaisin valita pehmiksen ehdottomasti, mutta sitä ei vegaanisena ole useinkaan tarjolla
   Herneet vai mansikat = tämä on vaikea, suurkulutan molempia!
   Palju vai poreallas vai järvivesi = poreallas olisi kiva, mutta paljuilukin olisi kiva. Järvessä on liian kylmä.
   Grilliherkut vai kesäkeitto = grilliherkut, mikäli kesäkeitto on semmonen maitoliemessä lilluvat vihannekset 😀
   Mökki vai teltta = mökki
   Varjo vai auringonpaiste = varjo mikäli sielläkin on lämmintä, muutoin auringonpaiste. Kuumissa maissa aina varjo.
   Kesäsade vai kesätuuli = kumpikin on mjäh. Sade rajoittaa enemmän elämää, joten valitsen tuulen.
   Lavatanssit vai festarit = festarit
   Roadtrip vai riippumatto = roadtrip
   Myöhään nukkuminen vai aikaiset aamut = myöhään nukkuminen, tai ainakin tarpeeksi pitkät unet
   Ravintola vai picnic = ravintola
   Päivä rannalla vai huvipuistossa = mieluummin patikkapoluilla
   Matkailu kotimaassa vai ulkomailla = ulkomailla
   Trampoliini vai löhötuoli = löhötuoli
   Sandaalit vai tennarit = sandaalit, mikäli ovat just semmoset joita käytän
   Hehkuva kesämeikki vai ilman meikkiä = no ei hehku kyllä koskaan :D, mutta ihmisten ilmoilla mieluummin edes joitain meikkiä
   Kukkien istuttaminen vai kasvimaan lannoitus = valitse kasvimaan, koska toistaiseksi olen kiinnostunut vain hyötykasvatuksesta

   Hyvää kesää!!

 2. Tykkään sammalista ja jäkälistä kovasti. Aikoinaan näitä muistan ala-asteella yleisimmät opetelleeni ja osanneeni, mutta iso osa noista on valitettavasti päässyt unohtumaan. Joidenkin luontopolkujen varrella eri sammalista on kerrottu, kuten yleisimpiä tuntomerkkejä, mutta harmittavan vähän niistä todellisuudessa on jäänyt mieleen.

 3. Minua ihmetyttää nyt, miten vielä vuosi sitten en osannut nimetä oikein mitään sammalia, nyt sentään jokusen. Ja miten huomasin lähinnä vain hienon väriset sammalmättäät metsissä, mutta en katsonut niitä sitten lähemmin.

 4. Voke Poikolainen sanoo:

  Hienoa työtä! Itse olen pikkutytöstä asti aina viihtynyt luonnossa ja tutkinut kaikenlaisin ötököitä ja kasveja. Olen huolissani kun kaikki tienvierustatkin niitetään, eikä pörriäisille yms.anneta enää mahdollisuuksia. Kun ne häviävät, katoavat myös linnut.

  1. blogi sanoo:

   Kiitos, on ollut tänäkin keväänä kiva mielessäni kerrata eri sammalten nimiä luonnossa kulkiessa. Joo, turha niittäminen on kaikinpuolin turhaa ja vahingollista. Annetaan rehottaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s