Paahdettu seesamiöljy

on

Paahdetussa seesamiöljyssä on niin mahtava maku, että mielestäni se ansaitsee esittelyn. Maku on voimakkaan pähkinäinen ja tilkka sitä riittää. Jos kaikki ruokansa tekisi sitä käyttäen, makuun kyllästyisi, joten mielestäni se on enemmän mauste kuin käyttö-öljy.

Seesamiöljyistä merileväsalaattia myynnissä Bangkokin kadulla.

Jos haluaa ostaa makoisaa seesamiöljyä, kannattaa tarkistaa, että pullossa lukee paahdettu tai toasted. Öljy on väriltään ruskeaa, mutta niin ovat usein pullotkin, joissa sitä myydään. Paahtamaton seesamiöljy ei maistu samalta, vaan se on yhtä mautonta kuin muutkin öljyt. Jos oikein olen käsittänyt, seesamiöljy tehdään niin, että ensin siemenet paahdetaan ja sitten vasta käsitellään öljyksi. Pähkinöissä ja siemenissä ylejäänkin tulee maku paremmaksi, kun ne paahtaa.

Muita öljyjä, kuten kylmäpuristettua oliiviöljyä, en oikein koskaan lorauttele salaattiannokseeni. Teen niin korkeintaan jos olen jossain reissussa saanut eteeni maailman ankeimman salaatin, johon eí ole muutakaan laittaa. Oliiviöljy ei mielestäni maistu sellaisenaan tarpeeksi millekään ollakseen kaiken sen rasvan arvoista. Toiset ihmiset saattavat olla vihkiytyneempiä kylmäpuristettujen oliiviöljyjen hentoihin makuvivahteisiin.

Merileväsalaattia hiukopalana.

Seesamiöljyn maku on tuttu ainakin niille, jotka ovat tilanneet sushipaikoissa merileväsalaattia. Useimmiten merileväsalaatin nimellä kulkee vihreä merilevä, jonka joukossa on seesaminsiemeniä, ja joka on maustettu ainakin suolalla ja tilkalla seesamiöljyä. Se on mielestäni yksi maailman parhaista ruoista. Ravintoloiden lisäksi sitä saa pakasteena joistain Helsingin aasialaiskaupoista.

Soijapaloja marinadissa, jossa on seesamiöljyn lisäksi thaiyrttejä (sitruunaruohoa, limen lehtiä ja galangalia), valkosipulia ja soijasta tehtyä kasvisversiota kalakastikkeen asemasta.

Salaattien lisäksi seesamiöljyä kannattaa toisinaan käyttää vihannesten paistamiseen ja esimerkiksi tofun marinadiin soijakastikkeen ja valkosipulin kanssa. Seesamiöljy on parhaimillaan sellaisissa ruoissa, jotka eivät sellaisenaan maistu paljoa millekään. Sitä ei kannata laittaa sellaisiin ruokiin, joissa halutaan saada esiin joku muu hienostunut pieni maku,  koska seesamiöljy todennäköisesti peittää muut hennot maut.

Jos haluaa välttää rasvaa, kannattaa öljyn käytön sijaan paahtaa kuorellisia seesaminsiemeniä ja sirotella niitä ruokiin tuomaan makua ja ravintoaineita. Seesamiöljyä voi ostaa isoista marketeista, ekokaupoista ja etnisistä ruokakaupoista.

Tahini ja muita seesaminsiementen käyttötapoja

11 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s