Maapähkinäruoat

on
Indonesialaisessa gado-gadossa on aina maapähkinää, yleensä kastikkeena, kuten tässä annoksessa.
Indonesialaisessa gado-gadossa on aina maapähkinää, yleensä kastikkeena, kuten tässä annoksessa. Ympärillä tempe-siivuja, tomaattia ja keitettyä perunaa.

Muualla maailmalla on totuttu tekemään enemmän ruokia pähkinöistä ja siemenistä. Suomessa ihmiset ovat kyllä syöneet männynsiemeniä ja ainakin hasselpähkinä voi täällä kasvaa. Mutta näiden leveysasteiden perinneruoat jäävät mielestäni pahasti jälkeen. Ehkä näille perukoille ei olisi kannattanut koskaan pysyvästi muuttaa…

Useimmille maapähkinät ovat tutuimpia varmaan suolapähkinöiden muodossa. Yleensä ne ovat paitsi suolattuja, myös öljyssä keitettyjä. Niitäkin voi lisätä ruokiin, kuten salaatteihin, tuomaan makua. Mutta kevyempi tapa on käyttää maapähkinöitä kuoren kera.

Maapähkinät paahtumassa kuivalla pannulla. Ne eivät ole vielä paahtuneet, ja olisi ollut hyvä rouhia niitä hieman pienemmiksi.
Maapähkinät paahtumassa kuivalla pannulla. Ne eivät ole vielä paahtuneet, ja olisi ollut hyvä rouhia niitä hieman pienemmiksi.

Joissain Afrikan maissa tehdään maapähkinöistä kastiketta samaan tapaan, kuin Suomessa on tehty ruskeaa kastiketta. Joskus olen kokeillut afrikkalaishenkistä maapähkinäsoossia. Paistoin sipulia, valkosipulia ja lisäsin joukkoon itse jauhamiani maapähkinöitä. Kun ne jonkin aikaa paahtuivat pannulla, lisäsin vähitellen vettä ja tomaattimurskaa. Maustoin ainakin suolalla ja pippurilla. Innoituksen sain Kulttuurikeskus Caisan tilaisuuden ruokamaistajaisista.

Tässä indonesialaisessa warung-katukeittiön annoksessa on rasvassa paistettuja maapähkinöitä.
Tässä indonesialaisessa warung-katukeittiön annoksessa on rasvassa paistettuja maapähkinöitä.

Lisään paahdettuja maapähkinöitä salaatteihin (ks. tomaatti-pähkinäsalaatti), joihin ne tuovat makua ja proteiinia. Niitä laittaessa salaatit eivät kaipaa öljyä tai muuta rasvaista messevöittäjää, joten pähkinöiden rasvaisuuden kanssa ei tarvitse tuskailla.

Maapähkinöiden paahtaminen tapahtuu kuumalla pannulla ilman öljyä. Kokonaisia pähkinöitä kannattaa hieman murskata suunnilleen puolikkaiksi, jotta ne paahtuisivat paremmin. Ne ovat paahtuneita, kun ovat saaneet hieman väriä eri puolille, mutta tumman ruskeaksi niitä ei pidä polttaa.

Paahdettuja maapähkinöitä voi lisätä myös keittoihin ja keittää ne riisin kanssa. Niistä tulee ihan uuden oloisia, kun ovat keittyneet pehmeiksi. Makaronilaatikkoa olen tehnyt siten, että lisäsin joukkoon makaronin, sipulin, soijarouheen ja porkkanan ohella rouhittua paahdettua maapähkinää. Sopii siihen loistavasti, ja ketsuppia päälle.

Maapähkinäkastiketta kesärullien päällä May Kaidee´silla Bangkokissa.
Maapähkinäkastiketta kesärullien päällä May Kaidee´silla Bangkokissa.

Yhdysvaltalaiset käyttävät paljon maapähkinätahnaa. Se on sellainen comfort food, lohturuoka, tuttu ja turvallinen mässyruoka. Toiset haluavat peanut butterinsa aivan sileänä, toiset ostavat tahnan rouheisempana (crunchy), jolloin joukossa on pieniä maapähkinäsattumia. He levittävät tahnaa valkoisen paahtoleivän päälle, lisäksi laittavat usein hilloa.

Minäkin rakastan maapähkinätahnaa, sitä voi laittaa ihan ruispalojen päällekin. Olen huomannut erikoisen jutun, että hapankaali ja maapähkinätahna sopivat aivan loistavasti yhteen. Ihmeellistä, mutta kannattaa kokeilla. Jos hapankaali ei meinaa joillekin sellaisenaan upota, kannattaa sekoittaa joukkoon pikkuisen maapähkinätahnaa. Muutenkin kaali ja maapähkinät sopivat erityisen hyvin yhteen.

Toinen versio indonesialaisesta gado-gadosta, jossa päällä maapähkinäkastiketta.
Toinen versio indonesialaisesta gado-gadosta, jossa päällä maapähkinäkastiketta.

Yhdysvaltalaiset käyttävät maapähkinää ja muita pähkinöitä paljon myös leivonnassa. Siitä tehdään cookieita, piirakoita ja kuppikakkuja. Mantelipannariohjeeni mantelit voi korvata karkeasti jauhetuilla paahdetuilla maapähkinöillä. Mutta itse tykkään maapähkinöistä enemmän suolaisissa ruoissa, makeuden yhdistäminen maapähkinöihin on jotenkin liikaa.

Indonesian yksi tunnetuimmista ruoista on gado-gado. Siinä on aina höyrytettyjä vihanneksia, myös perunaa ja yleensä myös jotain isoja ituja, joiden päälle on laitettu maapähkinäkastiketta. Gado-gado pitää pyytää ilman kananmunaa ja katkarapua sisältäviä krupuk-keksejä, kun sen halua vegaanisena. Maapähkinäkastikkeeseen on saattanut sujahtaa katkaraputahnaa ja se onkin sitten kinkkisempi juttu selvittää.

Satay tofu indonesialaisella alkuperäisellä tavalla, eli tikuissa paistettua tofua, jota dipataan pähkinäiseen satay-kastikkeeseen.
Satay tofu indonesialaisella alkuperäisellä tavalla, eli tikuissa paistettua tofua, jota dipataan pähkinäiseen satay-kastikkeeseen.

Satay-kastikkeeksi kutsutaan maapähkinäistä kastiketta, jota tarjoillaan vartaiden kera. Indonesiassa tämä soossi voi olla aika samaa kuin gado-gadon kastikekin. Jotkut kutsuvat satay-kastikkeeksi pähkinäisiä curryruokiakin, vaikkei mukana olisi mitään varrasta, näin esim. Bamboo Centerin satay-tofu.

Yksi maailman parhaimman makuisista ruoista on thaimaalainen maapähkinäkastike, jota käytetään lähinnä dippaamiseen ja lisukkeeksi, ellei sitten halua latoa sitä enemmänkin vaikkapa höyrytettyjen vihannesten päälle. Opin tekemään sitä May Kaidee´sin kasviskokkauskurssilla Bangkokissa. Se on todella aromaattinen soossi. Siitä ei arvaa, että siinä on enemmän tomaattia kuin maapähkinää.

Itse tehty maapähkinäsoossi May Kaidee´sin tapaan.
Itse tehty maapähkinäsoossi May Kaidee´sin tapaan.

En voi ohjetta siitä tänne laittaa, koska se ei ole omani, mutta ajatus on, että ensin paahdat pannulla murskattuja maapähkinöitä. Sekaisin tulee laittaa maapähkinät, ruokaöljyä, pieneksi hakattua tomaattia, chilitahnaa, kookosmaitoa, sokeria, sitruunamehua ja soijakastiketta. Tätä soossia paistetaan ja sekoitetaan, kunnes tomaatti on kadonnut joukkoon mössöksi. Jos soossi meinaa tarttua pannulle, lisää kookosmaitoa. Tulos on taivaallisen hyvää.

Maapähkinöitä ei taida nykyään saada Suomesta enää palkojen kera myytynä. On kivaa näpertelyä avata kuivaksi paahtunut palko ja noukkia pähkinät sisältä. Yleensä nämä palot ovat jollain tavalla suolattuja ja pähkinät sisälläkin ovat hieman suolaisia.

Kolmas versio indonesialaisesta gado-gadosta. Joskus maapähkinä sekoitetaan muiden ainesten sekaan.
Kolmas versio indonesialaisesta gado-gadosta. Joskus maapähkinä sekoitetaan muiden ainesten sekaan.

Muistathan, että maapähkinä on yksi pahimmista aineista, joille ihmiset ovat allergisia. Kun joku on sille allerginen, hän saattaa siihen kuolla. Siksi aina maapähkinää muille tarjotessa pitää varmistaa, ettei joku ole allerginen. Ja jos esim. myyjäisissä myy maapähkinäruokia, pitää siitä laittaa näkyvästi lappu. Tällaisissa tilanteissa pitää olla myös todella huolellinen, ettei pienimpiäkään murusia ole jäänyt minnekään ja ettei esim. samalla veitsellä leikkaa pähkinäkakusta ja suklaakakusta.

Muille kuin allergisille maapähkinästä ei ole mitään haittaa. Se ei ole ravintoarvoiltaan yhtä hyvä kuin useimmat muut pähkinät, mutta hyvää se on! Kannattaa ennemmin laittaa leivälle maapähkinätahnaa kuin keinotekoisempaa margariinia.

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s