Thaihieronta

on
Thaihierontaa voi harjoitella tekemään itsekin esimerkiksi muutaman tunnin hierontakoulussa.
Thaihierontaa voi harjoitella tekemään itsekin esimerkiksi muutaman tunnin hierontakoulussa.

Thaihieronta on Thaimaan parhaita puolia. Olen käynyt Bangkokissa tunnin hieronnassa halvimmillaan 150 bahtilla ja laatu oli ihan hyvää. Khao Sanin seudulla kaikissa liikkeissä hinta on 220 bahtia. Koh Sametilla rannalla hieronta maksaa 300 bahtia ja päätiellä lähempänä satamaa 200 bahtia. Koh Taolla hinnat taisivat olla noin 300 bahtia. Sitten on puitteiltaan hienoja spa-hoitoloita, joissa hieronta maksaa useita satoja bahteja. En tiedä olisiko hieronta niissä mitenkään parempaa.

Miten thaihieronta tapahtuu?

Kunnon thaihierontapaikassa annetaan hierottavalle housut ja paita, joihin pukeutua. Ne ovat yleensä puuvillakankaiset lyhyet kalastajanhousut ja kankainen paita tai t-paita. Olen aina heti alkuunsa pettynyt, jos näitä ei tarjota ja minua aletaan hieromaan niillä vaatteilla, joilla paikalle tulin. Kunnon paikassa jalat myös joko pestään tai pyyhitään märällä liinalla. Rantahieronnassa saakin hieronnan lisäksi ihon kuorinnan, kun iholla oleva hiekka rapsuttelee.

Tiikeribalsamikin sopii virkistämään thaihieronnassa, mutta mikään salva ei ole mitenkään välttämätöntä.
Tiikeribalsamikin sopii virkistämään thaihieronnassa, mutta mikään salva ei ole mitenkään välttämätöntä.

Thaihieronnassa ei käytetä hieronnan apuna mitään öljyä, mutta tiikeribalsamintapaista ainetta saatetaan laittaa rentouttamaan ja raikastamaan ihoa.

Useimmiten hieronta aloitetaan jalkapohjista ja vähitellen tunnin aikana päädytään pohkeiden, reisien, selän ja käsien kautta niskaan ja päänahkaan. Toiset hierojat tekevät enemmän töitä sormillaan ja kyynärpäillään painelemalla. Siinä taitaa olla lähinnä kyse kehon energia- tai akupisteiden minkä lie läpi käymisestä, mutta on siinä mielestäni ihan myös perinteistä lihan irrottamista luista. Erityisen ihanaa minusta on, kun aivan sääriluun ja selkärangan ja näiden viereisten lihasten väliä painellaan.

Thaihieroja käyttää aina jalkojaan apuna hieronnassa ainakin joissain liikkeissä.
Thaihieroja käyttää aina jalkojaan apuna hieronnassa ainakin joissain liikkeissä.

Toiset hierojat käsittelevät hierottavaa enemmän koko kämmenellään ja esim. jalkapohjillaan painamalla, jolloin painamista tulee kerralla isommalle alueelle. Nämä hierojat saattavat myös enemmän venyttää asiakasta. Mutta usein thaihieronta on sekoitus näitä kaikkia menetelmiä.

Thaihieronnassa keskitytään melko paljon jalkoihin. Se tekee hyvää, mutta koska nykyään ihmisillä rasittuu selät enemmän, voisi keskittyä enemmän sen hierontaan. Varsinkin jos hieronnassa käy usein, olisi kiva saada selkään enemmän huomiota.

Kokemukseni ihanasta thaihieronnasta

Unelmani olisi, että lähes jokainen ruhoni sentti käytäisiin läpi ensin yksityiskohtaisesti napakasti painelemalla ja sitten laajemmin esim. päällä kävelemällä. Lisäksi venytettäisiin oikein kunnolla.

Bangkokissa Wat Phon temppelialueella on vanhoja opastauluja thaihierontaan.
Bangkokissa Wat Phon temppelialueella on vanhoja opastauluja thaihierontaan.

Thaihieronnasta aina kirjoitetaan miten rajua se on, mutta minulla on usein vaikeuksia saada hierojat hieromaan tarpeeksi kovaa. Yritän aina aluksi tehdä selvää sanomalla ”I like strong”. Sitten harmittaa, jos sekään ei auta, että hieronnan aikana yritän sanoa ”more strong”. Minusta tuntuu, että maksan olemattomasta, jos hieronta ei tunnu. Ihmiset ovat tässä kovin erilaisia ja minä sijoitun kai aika extremeen päähän hieronnan tarpeessani.

Wat Phon temppelillä hierontojen hinnat  ovat tavallista kalliimpia.
Wat Phon temppelillä hierontojen hinnat ovat tavallista kalliimpia.

Kokeilin puolentoista tunnin hierontaa, joka oli pettymys. Minusta tuntui, että hieroja teki saman verran töitä kuin tunnin hieronnassa, mutta puolet hitaammin. Puolen tunnin hieronta taas olisi todella ylimalkaista ruumiinosasta toiseen hyppelyä. Jos aikaa on vain puoli tuntia, pitäisi ottaa vain jalkojen tai sitten vain selän hieronta.

Arvelen käyneeni Thaimaassa thaihieronnassa ehkä jopa 50 kertaa. Koskaan mikään käsittely ei ole minua vahingoittanut, vaikka selkäni päällä on kävelty, kehoani kiertäen väännetty ja niskaani on ruksautettu puolelta toiselle. Hierojien ammattitaito mietityttää kyllä, että ovatko he käyneet siihen oikeaa koulutusta. Varminta on valita kunnon hierojamama nuoren naisen sijaan. Minusta vaikuttaa todennäköisemmältä, että nuori hieroja ei hiero tarpeeksi kovaa. Sellainen ei ehkä uskalla hieroa kovaa siksi, koska ei osaa todellista thaihierontaa. Harmi vain että usein hierontaliikkeeseen sisään astuessaan hierojaansa ei voi itse valita. Joku vain sieltä tulee.

Joskus ulkosalla on tällaisia jalkahierontatuoleja, joissa voi yhtä aikaa nautiskella ja katsella ohikulkijoita.
Joskus ulkosalla on tällaisia jalkahierontatuoleja, joissa voi yhtä aikaa nautiskella ja katsella ohikulkijoita.

Joissain hierontapaikoissa on ilmastointi liian kovalla. Kun astut liikkeeseen sisään ja tunnet kylmyyttä, kerro sisällä olevan liian kylmä ja käänny pois. Kylmä ilma ja lihasten vetryyttely eivät sovi yhteen. Joskus voi toki olla, että kovaa hieroessa hierojalle tulee hiki, ellei paikassa ole viileä, mutta patjalla on inhottavaa maata palellessa.

Lue myös: Hierojalla eri maissa >>

Kävin muutaman tunnin thaihierontakurssilla vuonna 2011 Koh Taolla Seashell resortin spassa.
Kävin muutaman tunnin thaihierontakurssilla vuonna 2011 Koh Taolla Seashell resortin spassa.

5 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s