Koh Lantan kokeminen viikossa

on

Viikko Koh Lantaa helmikuussa oli liian vähän, mutta joskus ei ole mahdollista päästä pitkille matkoille. Jaan tässä vinkkini sen pohjalta, mitä tein lomallani. Aikajärjestyksellä ei ole väliä!

1 päivä: Koh Rok ja muut saarireissut

Näkymä polulta. Polku on tosiaan paljon nousua ja laskua.

Vaikka Koh Lanta on itsekin saari (tai itse asiassa kaksi saarta), kannattaa sieltä tehdä moottoriveneellä reissu joillekin lähistön pienille saarille. Niillä on oma tunnelmansa ja usein reissujen aktiviteetti on snorklaus. Jotkut käyvät snorklausreissuilla oppaan kera ja se voikin olla kannattavaa, jos snorklaustaidot ovat yhtään huteralla pohjalla.

Näitä saarireissuja voi varailla eri matkatoimistoista, minä käytin Apple Travelia. Koh Rokin lisäksi muita saarikohteita ovat ainakin Koh Kradan ja tietysti Koh Phi Phi, jolle pääsee myös reittiveneillä, jotka menevät kohti Phuketia. Myös 4 Islands Tripit on suosittuja. Monet haluavat käydä Emerald Cavella (Koh Mukin saarella oleva Morakot Cave) ja sen takaa avautuvalla Hidden Beachilla, joka on laguuni, jonne pääsee vain uimalla tunnelin läpi. Olen käynyt kerran siellä  ja mielestäni oli aika epämiellyttävää, kun tunnelin suulla ja tunnelissa pulikoi uimataidottoman oloisia turisteja pelastusliiveissään. Hidden Beachillakin oli paljon porukkaa eikä sinne ollut aikaa jäädä rentoilemaan.

Lue: Koh Rokin saarireissu: snorklausta ja kävelyä Thaimaassa (2020) >>

Keväällä 2016 kävin 4 Islands Tripillä Koh Kradanilla.
Jotkut saarireissut tehdään pitkähäntäveneillä, joten kannattaa harkita etukäteen mitä haluaa.

2 päivä: sukellusreissu

Veneiden thaimaalainen miehistö tekee veneen nokkaan pyhitetyn paikan eikä sinne ole menemistä.

Jos on hankkinut sukelluskortin, kannattaa ylläpitää harrastusta käymällä sukeltamassa edes kerran loman aikana. Sukelluspaatilla tuijotellaan lähinnä merelle odottaessa perille pääsyä ja seuraavaa sukellusta. Pinnan alla tunti kuluu huomaamatta. Onhan se ihmeellistä liikkua siellä metrien syvyyksissä. Vaikka näkemistä ei olisi paljon, on itse sukeltaminen jo elämys, jos ei ole pitkään aikaan sukeltanut.

Koh Lantan sukelluskohteet ovat hieman kaukana saaresta, mutta sen takia ne saattavat olla melko hyvässä kunnossa.

Tällä kertaa sukelsin Lanta Diverin kanssa. Lue lisää: Sukeltaminen Koh Lantalla (2020) >>

3 päivä: kansallispuisto ja saaren eteläosat

Koh Lantan kansallispuiston ranta ja majakka aivan saaren eteläkärjessä.

Aivan Koh Lantan eteläpäässä sijaitsee kansallispuisto ja sinne pääsee ajamaan vain saaren länsirannikkoa pitkin. Ainakaan tietääkseni saaren ympäri ei pääse vieläkään ajamaan.

Polku ei ole näin tasaista kuin vain osan matkasta.

Koh Lantalla ei ole kiva kävellä muualla kuin rannoilla ja siksi kansallispuiston polun kävely tekee hyvää. Opastekartassa polun pituudeksi on merkitty 1,7 km, mutta askelmittarini näytti muutamaa kilometriä. Sen sijaan kävely ei suinkaan kestänyt  opasteen mukaista kahta tuntia, vaan se taisi kestää hädin tuskin tunnin.

En osaa opastaa saaren taksikyydeistä, koska itse olen liikkunut omalla skootterilla (tällä kertaa vuokrasin sen omasta majapaikastani Time for Limesta). Taksien virkaa saarella ajaa paikalliset tuk tukit, jotka ovat katoksellisia sivuvaunuskoottereita, sekä katokselliset lava-autot, joiden perässä on sivuilla kaksi penkkiriviä.

Lue myös: Koh Lantan kansallispuisto (2016) >>

Apina Koh Lantan kansallispuistossa.

4 päivä: hengaa Lanta Animal Welfarella

Koh Lantan ykkösvierailukohde on Lanta Animal Welfare. Siellä on nykyisin iso Kitty City, jota kuvailisin maailman isoimmaksi kissakahvilaksi. Sinne voi mennä hengailemaan kissojen kanssa vaikka koko päiväksi ja siinä yhteydessä tosiaan on pieni kahvila.

Jotta ymmärtäisi, mistä koko paikassa on kyse, on kannattaa osallistua vierailijakierrokselle. Sen aikana kuulee, miksi paikka on perustettu, miten eläimiä pelastetaan ja mitä kukakin voi tehdä eläinten hyväksi. Kierroksella näkee vilauksen paikan klinikasta, jossa steriloidaan päivittäin kissoja ja koiria, jotta ne eivät pääsisi synnyttämään ei-toivottuja pentuja metsiin ja nurkkiin. Vain kierrokseen osallistumalla pääsee näkemään Lanta Animal Welfaren koirat, jotka viettävät päivänsä tilavissa ulkoaitauksissa, Tutustu sivuihin: Lanta Animal Welfare.

Koh Lantalle on tullut myös sellainen harvinaisuus kuin eettinen norsujen pelastuspaikka Following Giants, jossa norsuilla ei ratsasteta eikä niitä ole hakattu kuuliaisiksi kuin kaikissa elefanttiratsastuspaikoissa on tehty. En itse ehtinyt siellä käymään. Siellä pääsee seuraamaan norsujen touhuja sivusta.

Lue: Paluu Lanta Animal Welfarelle (2020) >>

5 päivä: rentoudu majapaikassa

Klong Daon rannan eteläpää Time for Limen edessä.
Bungalowini Time for Limessa. Riippumatto tekee loman.

Lomalla olisi hyvä nukkua myöhään, maata riippumatossa, tuijottaa merelle ja tutkia rantahiekkaa. Minä en itse asiassa näin tehnyt lomallani, mutta minun arkeni ei olekaan ollut nyt rankkaa. Minulle sopi olla tällä lomalla tosi aktiivinen. Mutta jos tämä olisi ollut viikon vapaus työelämän keskellä, olisin halunnut nukkua auringossa ja katsella maisemaa. Olen voinut tehdä näitä tänä talvena Espanjassakin.

Time for Limen baari. Minusta oli tärkeää, että majapaikkani yhteydessä oli baari, jossa haluan viettää illalla aikaa. Silloin ei tarvitse lähteä hötkyilemään pimeän aikaan eikä murehtia yhdistelmää skootteri ja kaljan juonti.

6 päivä: muista syödä ja opettele kokkaamaan

Papaijasalaattia Happy Veggiessä.

Mielestäni thairuoka on parasta. Rantakohteet eivät yleensä ole parhaita paikkoja löytää kunnollista thairuokaa, koska usein kaikki paikat tarjoavat samoja ruokia eikä rannalla sijaitsevissa ravintoloissa varsinkaan yleensä kilpailla ruoan laadulla, vaan sijainnilla ja atmosfäärillä. Siksi mielestäni Koh Lantan parhaat ravintolat ovat aina yeensä sijainneet päätien varrella eikä rannalla. Time for Limen rantaravintola on tähän poikkeus.

Tutustu tyypillisimpiin thaimaalaisiin ruokalajeihin, läheskään näitä kaikkia ei kuitenkaan löydä Koh Lantan ravintoloista.

Time for Limen pääalaa on heidän kokkauskurssinsa, joilla opetellaan päivittäin vaihtuvien ruokalajien tekemistä. Tunneilla ei tuhlata aikaa pilkkomiseen, vaan keskitytään valmistustapoihin ja thairuoan johtolankoihin. Olen itse käynyt heidän kokkauskurssillaan kahdesti ja olisin nytkin mennyt, ellei illat olisi mennyt hieronnoissa ja kavereiden kanssa illallisilla. Tsekkaa Time for Limen kokkauskurssit.

Lue: Vegaanista thairuokaa kokkikoulussa Koh Lantalla (2017) >>

Paistettuja thaimaalaisia isoja vihreitä munakoisoa, tofua ja muuta paistettuna ravintola Drunken Sailorsissa Kantiangissa Koh Lantalla.
Vaikka Koh Lantalla vaikuttaa olevan nykyisin liikaa ravintoloita, on turistin näkökulmasta silti mukavaa, kun tarjonta on lisääntynyt. Tässä suklaatuorepuuro Living Roomissa.
Saladanissa Koh Lanta Yain pohjoispäässä on tällaisia tukikeppien päällä olevia söpöjä ravintoloita. Niitä on myös Lanta Old Townissa.

Hieronnassa käyminen

Hieronnassa ei mene koko päivää, joten sitä kannattaa mahduttaa ohjelmaa vaikka jokaiselle päivälle, kuten minä tein. Yleensä otin kahden tunnin thaihieronnat, koska tunti alkoi tuntua lyhyeltä ajalta, mutta ihan joka päivä ei ollut aikaa. Nautin hieronnasta paljon ja uskon sen tekevän tosi hyvää.

Thaihieronnassa joskus kävellään päällä. Siitä en nauti, mutta esimerkiksi tämä liike on oikein hyvä reisille.

Yhtenä päivänä minulla meni hieronnassa koko ilta, koska olin hieronnassa neljä tuntia. Parin päivän päästä olin 3,5 tuntia. Kyse oli erikoishieronnasta, joka kulki nimellä healing massage. Minua ei yleensä thaihieronnassa paljoa satu, mutta nyt kyllä tuntui! Siksi olikin upeaa päästä kunnon käsittelyyn, jossa käytiin käsiksi alaselkäni jumitukseen. Käyn Lantalla aina Moon Massagessa, joka sijaitsee ihan Long Beachin eli Pra Aen eteläpäässä ennen Relax Bayta. Tuon healing massagen halusin nimenomaan Moonin tekemänä, koska luotin hänen asiantuntemukseensa.

Olen siis suuri hieronnan fani ja Thaimaassa siitä on varaa nauttia vaikka joka päivä. Lantalla asuessani kävin tyydyin noin yhteen kertaa viikossa. Tunnin thaihieronta maksaa siellä yleensä 350 bahtia. Lue tarkemmin, mistä thaihieronnassa on kyse: Thaihieronta (2014) >>

Lue myös: Spa-kokemus Koh Lantalla (2016) >>

Matkustaminen

Koh Lantan suosioon on ehkä vaikuttanut se, että sinne kestää aina pari tuntia matkustaa Krabin lentokentältä. Se siis saattaa joidenkin mielestä olla kaukana. Halvin tapa päästä kentältä Lantalle on mennä lentokentän matkatoimistotiskeille ja kysyä niistä minivan-kyytejä Koh Lantalle. Sen pitäisi maksaa enintään 500 bahtia. Kyse on pikkubussista, jonne tulee kyytiin muitakin samaan kohteeseen menijöitä. Pikkubussi menee yhden lossin kyydissä saarille ja Koh Lanta Yain saarella auto kiertelee viemässä kyytiläisiä majapaikkoihinsa tai missä nyt haluavatkaan jäädä pois. Tuo vaihe on hiukan rasittava. Jos ei halua kentällä odottaa seuraavan pikkubussin lähtöaikaa eikä käyttää Koh Lantalla aikaa hotellien kiertelyyn, voi varata oman privaattikyydin. Se maksaa kai 2200 – 2500 bahtia. Kyydin voi tilata etukäteen jonkun kohlantailaisen matkatoimiston kautta tai ostaa sen lentokentällä.

Koh Lantalle mennään lossilla.

Edessä Koh Lanta Noi, josta pääsee siltaa pitkin Koh Lanta Yaille.

One Comment Lisää omasi

  1. Päivitysilmoitus: Vuoden 2020 reissukooste

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s