Kasvissyöjäfestivaalien tarjontaa Bangkokissa

on
Ensin friteerataan sokeri-pähkinäseosta ja sitten öljyinen massa moukaroidaan.
Ensin friteerataan sokeri-pähkinäseosta ja sitten öljyinen massa moukaroidaan.

Pääsin toteuttamaan haaveeni ja katsastamaan millainen ruokatarjonta on Bangkokissa kasvisfestivaalien aikana. Pidin meiningistä etenkin kiinalaisen kaupunginosan eli Yaowaratin Talat Noi -kortteleissa. Toisaalta olin odottanut laajempaa tarjontaa. Olin kyllä jo ennestään tuttu Thaimaan jay-kasvisravintoloiden tarjonnan kanssa ja siksi katukojujen ruoat eivät olleet niin yllätyksellisiä, koska tiesin mitä odottaa.

Friteerattujen ruokien määrä oli suuri ja on aika rajallista minkä verran niitä haluaa syödä. Annokset olivat vähän isoja siihen, että olisi joka kojusta maistanut, mutta toisaalta hinnatkin olivat yleensä korkeintaan euron.

Nuudelikeittokojuissa tuli tosi kuuma hörppiessä tulikuumaa lientä lusikalla, jota thaimaalaisten tyyliin pidetään vasemmassa kädessä oikean käden ollessa varattu syömäpuikoilla sattumien sorkkimiseen.

Festivaaliherkun tasoitusta.
Festivaaliherkun tasoitusta moukaroinnin välissä. Välillä tasainen massa rullattiin ja sitten moukaroitiin taas.
Vegetarian festivaliin osallistuvat kojut oli merkitty tällaisilla keltaisilla lipuilla, joissa on punaista tekstiä. Muutenkin kiinalais-thaimaalaisista jay-kasvisravintolat merkitsevät aina itsensä tällaisilla lipuilla, viireillä tai banderolleilla.
Vegetarian festivaliin osallistuvat kojut oli merkitty tällaisilla keltaisilla lipuilla, joissa on punaista tekstiä. Muutenkin kiinalais-thaimaalaiset jay-kasvisravintolat merkitsevät aina itsensä tällaisilla lipuilla, viireillä tai banderolleilla.
nuudelikeitto talat noissa
Yksi monista kasvisfestivaalien aikana syömistäni nuudelikeitoista.
nuudelikeittoaineksia
Nuudelikeittoihin keräillään lautaselle sisältöä monista eri vadeista. Siinä piileekin salaisuus miksi keitot ovat niin hyviä: ainekset eivät ole mössöytyneet keskenään kuumassa kattilassa hautuen, vaan keitoissa on rapsakoita ja pehmeitä sekä rasvaisia ja raikkaita aineksia sekaisin.
Tämä kuva paljastaa millaisissa tilanteissa kohtaan thaimaalaisia, koska olen turisti. Käsitykseni perustuvat suppeaan kokemukseen ja luettuun tietoon.
Nuudelikeittokojunpitäjä.
Nuudelikeitto eräänlaisella kierretofulla.
Nuudelikeitto eräänlaisella kierretofulla.
Nuudelikeitto merilevällä.
Nuudelikeitto merilevällä.
Nyytit friteerauksessa.
Nyytit friteerauksessa.
Nyyttien täyttöä.
Nyyttien täyttöä.
Monet kasvisfestivaalien katuruoista olivat uppopaistettuja.
Monet kasvisfestivaalien katuruoista olivat uppopaistettuja.
Friteerattuja vihanneksia tempurataikinassa.
Friteerattuja vihanneksia tempurataikinassa.
Papaijasalaatti som tamin aineksia. Edessä kulhoissa sitruunamehua ja soijakastiketta, keskellä pitkiä papuja ja tomaattia.
Papaijasalaatti som tamin aineksia. Edessä kulhoissa sitruunamehua ja soijakastiketta, keskellä pitkiä papuja ja tomaattia. Alhaalla oikealla oleva oranssi tahna on käsittääkseni palmusokeritahnaa.
Papaijasalaatti valmistetaan raa´asta papaijasta, joita riippuu vihreinä pylväästä ja jota on vaaleana raasteena kasassa. Aasiassa joitain hedelmiä, kuten esimerkiksi papaijaa, mangoa ja jakkihedelmää käytetään vihannesten tapaan silloin kun ne eivät ole kypsiä.
Papaijasalaatti valmistetaan raa´asta papaijasta, joita tässä riippuu vihreinä pylväästä ja jota on vaaleana raasteena kasassa. Aasiassa joitain hedelmiä, kuten esimerkiksi papaijaa, mangoa ja jakkihedelmää käytetään vihannesten tapaan silloin kun ne eivät ole kypsiä. Ostin festivaaleilla myös raakaa mangosteenia kokeilun vuoksi.
Paistetut sienet ovat lihaisia.
Paistetut sienet ovat lihaisia.
Tämäkin on jotain paikallista sientä, joka paistettuna ja maustettuna on tuhtia apetta.
Tämäkin on jotain paikallista sientä, joka paistettuna ja maustettuna on tuhtia apetta.
Kasviksesta tehtyjä pihvejä.
Kasviksesta tehtyjä pihvejä. Tavallisesti nuo etualalla olevannäköiset pihvit ovat tehty kalasta.
Currykastikkeita. Thaimaassa currytahnoissa on usein kalakastiketta ja katkaraputahnaa ja siksi kasvisfestivaaleilla niitä myytiin paljon.
Currykastikkeita. Thaimaassa currytahnoissa on usein kalakastiketta ja katkaraputahnaa ja siksi kasvisfestivaaleilla niitä myytiin kasviscurrytahnoja.
Nuudeleita ja vihanneksia. Haluamani leveämmät nuudelit loppuivat juuri ja sain ihan ohuita nuudeleita, joista pidän vähemmän. Ruoka näytti tosi messevältä, mutta jayruokatyyliin oli mietoa, joten lisäsin paljon soijakastiketta ja chilietikkaa.
Nuudeleita ja vihanneksia. Haluamani leveämmät nuudelit loppuivat juuri ja sain ihan ohuita nuudeleita, joista pidän vähemmän. Ruoka näytti tosi messevältä, mutta jayruokatyyliin oli mietoa, joten lisäsin paljon soijakastiketta ja chilietikkaa.
Annoksen minulle laittoi vähän tyly tyyppi. Kaikkien muiden annokset laitettiin hiki hatussa, mutta kun oli minun vuoroni, niin oli hyvä pitää tauko. Kuulin myös monta kertaa kun hän höpötti muille farang (ulkomaalainen) sitä ja farang tätä. En ehkä ollut niin tärkeä asiakas ja ehkä olin vähän outo. Muut työntekijät ja asiakkaat taas olivat oikein kivoja. Hymyllä pötkii Thaimaassa pitkälle.
Annoksen minulle laittoi vähän tyly tyyppi. Kaikkien muiden annokset laitettiin hiki hatussa, mutta minun vuoroni tullessa oli hyvä pitää tauko. Kuulin myös monta kertaa kun hän höpötti muille farang (ulkomaalainen) sitä ja farang tätä. En ehkä ollut niin tärkeä asiakas ja ehkä olin vähän outo ja siksi välteltävä. Muut työntekijät ja asiakkaat taas olivat oikein kivoja. Hymyllä pötkii Thaimaassa pitkälle.
Currykoju, eli currykojuiksi sanotaan tällaisia, joissa on valmiiksi valmistettuja sekoituksia, sekä currykastikkeessa että ilman, ja jotka tarjotaan riisin kera.
Currykoju, eli currykojuiksi kutsutaan tällaisia, joissa on valmiiksi valmistettuja sekoituksia, sekä currykastikkeessa että ilman, ja jotka tarjotaan riisin kera.
Paistettuja vihannessekoituksia. Nämä jay-kasvistiskien sekoitukset ovat vähän erilaisia kuin turistiravintoloiden ja Suomen thairavintoloiden curryt ja paistetut vihannekset. En sano että olisivat mitenkään parempia, mutta halpoja ovat ainakin.
Paistettuja vihannessekoituksia. Nämä jay-kasvistiskien sekoitukset ovat vähän erilaisia kuin turistiravintoloiden ja Suomen thairavintoloiden curryt ja paistetut vihannekset. En sano että olisivat mitenkään parempia, mutta halpoja ovat ainakin.
Erilaisia soijasuikaleita tai sen sellaista.
Erilaisia soijasuikaleita tai sen sellaista.
Curryruokaa, joista yksi oli oikeastaan vain curry. Lisäksi otin makeahkossa tummassa liemessä olevia tofuja sekä paistettuja vihanneksia ja sieniä riisini päälle.
Curryruokaa, joista yksi vain oli oikeastaan curry. Lisäksi otin makeahkossa tummassa liemessä olevia tofuja sekä paistettuja vihanneksia ja sieniä riisini päälle.
Banaaninpaistaja.
Banaaninpaistaja.
Sticky ricea eli tahmariisiä perinteisesti bambun sisään laitettuna.
Sticky ricea eli tahmariisiä perinteisesti bambun sisään laitettuna.
Tahmariisit bambun sisällä.
Tahmariisit bambun sisällä.
Kasvispalleroita vartaassa. Nämä tämännäköiset ovat yleensä semmoisia kumimaisia, mutta lohkeavia koostumukseltaan. Eivät ole suosikkejani, mutta nuudelikeitoissa ihan hauskoja sattumia tuomaan monenlaista koostumusta joukkoon.
Kasvispalleroita vartaassa. Nämä tämännäköiset kasvisversiot (tavallisissa kojuissa nämä ovat jotain lihaa) ovat yleensä semmoisia kumimaisia, mutta lohkeavia koostumukseltaan. Eivät ole suosikkejani, mutta nuudelikeitoissa ihan hauskoja sattumia tuomaan monenlaista koostumusta joukkoon.
Kojujen antimet laittaan pussiin ja toisinaan maustekastike lorautetaan joukkoon tai annetaan pikkupussissa mukaan. Nämä tällaiset konnyakusta tehdyt pallerot eivät paljoa ime mausteita itseensä.
Kojujen antimet laitetaan pussiin ja toisinaan maustekastike lorautetaan joukkoon tai annetaan pikkupussissa mukaan. Nämä tällaiset konnyakusta tehdyt pallerot eivät paljoa ime mausteita itseensä.
Kasvispötkylöitä.
Kasvispötkylöitä.
Nyt on outoa kamaa. Todennäköisesti konnyakusta tehtyä kananmunansiivuja matkivaa tuotetta.
Nyt on outoa kamaa. Todennäköisesti konnyakusta tehtyä kananmunansiivuja matkivaa tuotetta.
Gyozoja eli täytettyjä rypytettyjä pasteijoita, joiden taikina on kuitenkin suomalaisiin pasteijoihin verrattuna erittäin ohutta.
Gyozoja eli täytettyjä rypytettyjä pasteijoita, joiden taikina on kuitenkin suomalaisiin pasteijoihin verrattuna erittäin ohutta.
Gyoza sisältä. Tämän kuori oli kuivakka ja jätin suurimmaksi osaksi syömättä. Nämä olisivat kivoja jos olisivat sekä höyrytetty että paistettu.
Gyoza sisältä. Tämän kuori oli kuivakka ja jätin suurimmaksi osaksi syömättä. Nämä olisivat kivoja jos olisivat sekä höyrytetty että paistettu, jotta taikina ei jäisi niin sitkeäksi.
Joku oli saanut idean täyttää jakkihedelmiä värjätyllä tahmariisillä. Varmaan hyvää kookoskastikkeen kera.
Joku oli saanut idean täyttää jakkihedelmiä värjätyllä tahmariisillä. Varmaan hyvää kookoskastikkeen kera.
Ihmeellistä hattaramaista jouhta. Epäilen että nämä on tehty gram- eli kikhernejauhoista, joista tehdään kasviskokkeleiden lisäksi esimerkiksi makeita ruokia idässä, kuten halvamaista leivosta.
Ihmeellistä hattaramaista jouhta. Epäilen että nämä on tehty gram- eli kikhernejauhoista, joista tehdään kasviskokkeleiden lisäksi esimerkiksi makeita ruokia idässä, kuten halvamaista leivosta. Mutta tämä ei välttämättä ole makeaa, vaan saattaa myös korvata pork flossia, eli semmoista jotain sian lihasta tehtyä hötöä.
Tällaisia keksitiskejä näin useamman, joten se on ehkä joku perinteinen juttu syödä kasvisfestivaalien aikaan tällaisia. Minun silmääni nämä näyttävät kuivakoilta ja tylsiltä.
Tällaisia keksitiskejä näin useamman, joten se on ehkä joku perinteinen juttu syödä kasvisfestivaalien aikaan tällaisia. Minun silmääni nämä näyttävät kuivakoilta ja tylsiltä.
Paistettua tofua ja taroa. Taro on mm. Aasiassa ja Tyynellämerellä käytetty mukulakasvi. Tässä ne on kääritty gypsumiin, joksi thait jostain syystä soijasta tehtävää yubaa.
Paistettua tofua ja taroa. Taro on mm. Aasiassa ja Tyynellämerellä käytetty mukulakasvi. Tässä ne on kääritty gypsumiin, joksi thait jostain syystä kutsuvat soijasta tehtävää yubaa.
Tämännäköinen muru on ehkä yleensä tehty katkaravusta tai jostain. Tämä oli tehty mm. sienestä, chilistä ja muista mausteista. En vain ihan tiedän mihin sitä erityisesti tulisi käyttää, ripotella mausteeksi?
Tämännäköinen muru on ehkä yleensä tehty katkaravusta tai jostain. Tämä oli tehty mm. sienestä, chilistä ja muista mausteista. En vain ihan tiedän mihin sitä erityisesti tulisi käyttää, ripotella mausteeksi?
Mauton kurpitsamuffinssi jäi syömättä.
Mauton kurpitsamuffinssi jäi syömättä.
nuori ruokakojumyyjä
Tässä myytiin punaisia friteerattuja taikinanökäreitä, jossa joukossa oli vihreää chiliä.
Jotain täytettyjä palleroita.
Jotain täytettyjä palleroita.
Tofua ja jonkinlaisia paistettuja kääröjä, joiden sisällä oli ehkä taroa, ehkä tofua.
Tofua ja jonkinlaisia paistettuja kääröjä, joiden sisällä oli ehkä taroa, ehkä tofua.
Täytettyjen pannukakkujen paistaja. Ennen paistoa nämä herkut näyttivät kiinalaisilta baozi-pullilta, mutta paiston jälkeen enemmän Amerikan pannukakuilta. Vähän epäilytti kun katsoin paistossa käytettävää margariinia ettei vain olisi ollut voita.
Täytettyjen pannukakkujen paistaja. Ennen paistoa nämä herkut näyttivät kiinalaisilta baozi-pullilta, mutta paiston jälkeen litistyneinä enemmän Amerikan pannukakuilta. Vähän epäilytti kun katsoin paistossa käytettävää margariinia ettei vain olisi ollut voita.
Kookostäytteinen pannari oli hyvä. Samanlainen adukipaputahnatäytteellä ei ollut niin hyvä.
Kookostäytteinen pannari oli tosi hyvä. Samanlainen adukipaputahnatäytteellä ei ollut niin mukavaa.
Kesärullia.
Kesärullia.
Tässä taas oli rullattu kotikutoisempaan lettuun kesärullamaisesti pavunituja ja sientä. Rullat olivat löysiä.
Tässä taas oli rullattu kotikutoisempaan riisitaikinalettuun kesärullamaisesti pavunituja ja sientä. Rullat olivat löysiä.
Kaikenlaisia kummia juomia tekisi mieli maistaa, mutta yleensä ne ovat sokerisia ja maistuvat miedosti jollekin kummalle.
Kaikenlaisia ihme juomia tekisi mieli maistaa, mutta yleensä ne ovat sokerisia ja maistuvat miedosti jollekin kummalle.
Näin kun pannulla paistettiin violetin, vihreän ja valkoisen värisiä paksuja kakkusia ja ostin yhden. Myyjä paloitteli sen saksilla ja pyöritteli suola-sokeri-chili-seesami-pähkinäsekoituksessa. Ei se pahaa ollut, mutta hieman mietin että pitääkö tällainenkin ruokalaji olla olemassa. Nämä olivat varmaankin tehty tapiokajauhoista ja oli semmoista mauton tärkkelysmassaa.
Näin kun pannulla paistettiin violetin, vihreän ja valkoisen värisiä paksuja kakkusia ja ostin yhden. Myyjä paloitteli sen saksilla ja pyöritteli suola-sokeri-chili-seesami-pähkinäsekoituksessa. Ei se pahaa ollut, mutta hieman mietin että pitääkö tällainenkin ruokalaji olla olemassa. Nämä olivat varmaankin tehty tapiokajauhoista ja oli semmoista mautonta tärkkelysmassaa. Jäi syömättä.
Thairuoka on niin kätevää kun keräillään vaan kupposista aineksia, jotka joko paistetaan, lisätään kuumaan keittoliemeen tai lisätään riisin tai nuudeleiden päälle.
Thairuoka on niin kätevää kun keräillään vaan kupposista aineksia, jotka joko paistetaan, lisätään kuumaan keittoliemeen tai lisätään riisin tai nuudeleiden päälle.
Majapaikkani Riverview Guesthousen menussa on tavallisesti huonosti kasvista, mutta festivaalien aikaan oli kasvismenu. Tässä Paistettua munakoisoa, jonka päällä tomaatti-tofua.
Majapaikkani Riverview Guesthousen menussa on tavallisesti huonosti kasvista, mutta festivaalien aikaan oli kasvismenu. Tässä paistettua munakoisoa, jonka päällä tomaatti-tofua.
Salaatti River Vibe -ravintolassa. Hintataso oli vain eri kuin kadulla, kun maksoi kolme kertaa sen mitä kojujen nuudelikeitot tai muut annokset.
Salaatti River Vibe -ravintolassa. Hintataso oli vain eri kuin kadulla, kun maksoi kolme kertaa sen mitä kojujen nuudelikeitot tai muut annokset.

9 Comments Lisää omasi

 1. Kääk, mä en olis saanut katsoa näitä kuvia! Tänään on ”fast against slaughter”-päivä ja kieltämättä nyt tuli vähän nälkä 😉

  1. Juu ei tarvii paastota vaikkei osallistuiskaan teurastustouhuun!

 2. Meritähti sanoo:

  Mmmm…ihanii pöperöitä! Ite en oo koskaan osunu paikalle vegeruokafestarien aikaan. En oo vegaani, kala & maitotuotteet menee alas myös mutta välillä on tosi haasteellista löytää lihatonta pöperöä, varsinkin maaseudulla. Ahaan dzee (อาหารเจ) muuten meinaa usein kasvisruokaa, joka sisältää myös munat. Ilmeisesti tolla jay ruualla tarkoitat dzeetä? Ainakin noissa keltasissa kylteissä ja essuissa lukee dzee. Mutta sitten on vielä dzää (แจ), joka on joku kiinalaisten versio kasvisruokavaliosta. Toi itse tapahtumahan on kiinalaisten juttu ja ajankohtakin perustuu kiinalaisten kuukalenteriin…mut joo, hyvä ja mielenkiintoinen blogi sulla, eksyin vahingossa mut siirryn lukijaksi 🙂

  1. Selasin heti blogisi Thaimaa-jutut, koska kiinnostuin miten osaat thaita ja kiinnostuin kun kokemuksesi ovat perusturistiympyröiden ulkopuolelta. Kielenosaamisesi ei ihan sieltä selvinnyt, olet joskus varmaan asunut siellä pidempiä aikoja ja opiskellut?

   En osaa thaita ja olen saanut kaiken Thaimaan kasvisruokatietämykseni englanninkielisistä lähteistä. Jostain syystä englanniksi näyttää yleensä olla tapana kirjoittaa jay tuosta kiinalais-thaimaalaisesta kasvisruoasta ja minäkin olen siihen ryhtynyt. Se on just tuo เจ eli tämä L7-kirjain- ja numeroparia jollain fontilla muistuttava merkkipari, joka esiintyy aina noissa paikallisissa kasvisravintoloissa.

   Oon tosiaan saanut vähän ristiriitaista tietoa että onko tuo เจ vegaaniruokaa vai maidollista ja munallista ruokaa. Nyt vegetarian festivalsien aikaan luin että vegaaniruokaa, mutta olen kyllä nähnyt sillä nimikkeellä myytävän valmisruokia (joissa siis englanninkielistä tekstiä) joissa onkin ollut munaa. Nyt viimeks tänään Big C -marketissa oli kaikenmaailman butter-keksit merkitty เจ-lipuilla.

   Mahdatko tietää juhlitaanko tuota vegetarian festivalia myös Kiinassa? Tai liittyykö siellä siihen Nine Emperor Kings -juhlaan kasvissyöntiä? Kun kai tuo kasvishomma on monien lähteiden mukaan lähtenyt Phuketista, kun joku teatteriseurue muka selvisi sairauksista kasvisruoan voimin?

   1. Meritähti sanoo:

    Tosta kiinahommasta en tiedä mitään kuten en paljon näistä Vegefesteistäkään.
    Thaikielestä sit vähän enemmän:D Yleensähän noi thaikielen sanat tarjoillaan meille kirjoitettuna siten kuin englantia äidinkielenään puhuvat ne lukisivat. Thaissa on kuitenkin äät ja ööt sun muut. Toi เ on sala ee eli vokaali ee. Se lausutaan ihan niin ku ee (ja sehän ei sitten enkunkielisille mee jakeluun). จ taasen on konsonantti dz (dzoo dzaan), jolle ei suomen kielestä löydy vastinetta. Kirjainten järjestys on nurinpäin, sillä sala ee laitetaan aina konsonantin eteen. No, nippelitietoa toi mutta eniveis…olennaista on se, että thaikuissa et voi olla kovin varma ruuan vegaaniudesta, jos et kykene paikallisella kielellä kommunikoimaan tai vastapuoli ei puhu enkkuu. Ahaan dzee tarkoittaa kait kuitenkin kasvisruokaa (vegetarian food) ei vegaaniruokaa.
    Oon opiskellu kieltä joo, ja viettäny tosiaan pitkiä aikoja siellä vuodesta 2005 alkaen.

    1. Ihanaa saada nippelitietoa pienissä erissä 🙂 Kiitos! Tarkoitukseni on kyllä opiskella thaikieltä ja nyt opin taas hieman lisää, voi alkaa tiiraamaan noita kahta kirjainta muissakin yhteyksissä.

     Noissa kasvisravintoloissa olen aina silmämääräisesti katsonut etteivät ne munaa näyttäisi sisältävän eikä myöskään näyttäisi kasvismakkaroita yms. valmistavien firmojen tuotteet sitä sisältävän. Turistiravintoloissa olen yrittänyt mm. sanoa ”mai sai nam plaa” kalakastikkeen välttämiseksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s