Kasvissyöjäfestivaalit Chiang Maissa

on
Vegemakkaroiden myyjä Chiang Main Thapae Gatella.
Vegemakkaroiden myyjä Chiang Main Thapae Gatella.

Bangkokin lisäksi ehdin olla kasvissyöjäfestivaalien aikaan lokakuun alussa myös Chiang Maissa. Siellä en onnistunut näkemään valkoisiin pukeutuneita ihmisiä tai temppelimenoja. Itse asiassa Chiang Main pienessä Warorotin kiinalaiskaupunginosassa näkyi tosi vähän mitään festivaaleihin liittyvää. Vain yhden pienen temppelin luona oli ihmisiä syömässä, mutta ei ollut mitään kelta-punaisten jay/dzee-lippujen kavalkadia.

Ruokakojujen joukossa oli intialainen ruokakojukin. Tämän saman ruokakojun löytää aina Thapae Gaten iltatoreilta ja lauantai- ja sunnuntaikävelykaduilta. Tällä kertaa koju myi vain kasvista.
Ruokakojujen joukossa oli intialainen ruokakojukin. Tämän saman ruokakojun löytää aina Thapae Gaten iltatoreilta ja lauantai- ja sunnuntaikävelykaduilta. Tällä kertaa koju myi vain kasvista.

Ruokakojuja oli itäisemmän Warorotin sijaan Thapae Gatella, joka on yksi vanhan kaupungin muurien porteista. Tuon portin luona on aukio, jossa on harva se ilta kaikenlaista iltatoria ruoka- ja vaatekojuineen ja lisäksi usein kuhunkin teemailtaan sopiva esiintymislava. Songkhranin aikaan tapahtumat olivat keskittyneet sinne. Sotilasvallankaappauksen aikaan toukokuussa aukiolla oli kameroille poseeraavia sotilaita. Nyt oli useita kasvisruokakojuja muiden kojujen joukossa.

Thapae Gatella olleella lavalla ei 30.9. ollut mitään toimintaa.
Thapae Gatella olleella lavalla ei 30.9. ollut mitään toimintaa.

Thapae Gaten tapahtuma oli nimetty Asean Vegetarian Fairiksi. Jos koko tapahtuma oli siinä, niin nimi kuullosta hieman suureelliselta. Tuo viittaa Asean-maihin, kun kasvisfestivaalia vietetään muissakin lähistön maissa. Keskikaupungin sijaan ruokakojuja olisi saattanut löytää vielä enemmän keskustan ulkopuolella sijaitsevista kauppakeskuksista, siltä vaikuttaa Chiang Mai City Newsin jutun mukaan. Lue myös: Thaimaan kasvissyöjäfestivaalit >> Chiang Main kasvisravintolat >> Kasvisfestivaalien vietto Bangkokissa >> Kasvissyöjäfestivaalien tarjontaa Bangkokissa >>

Kasvissyöjäfestivaalien aikaan 7/11 -kioskit laajentavat kasvisvalikoimaansa. Chiang Maissa oli tällainen iso mainoskyltti kertomassa jay/dzee -ruokavalioon sopivista tuotteista.
Kasvissyöjäfestivaalien aikaan 7/11 -kioskit laajentavat kasvisvalikoimaansa. Chiang Maissa oli tällainen iso mainoskyltti kertomassa jay/dzee -ruokavalioon sopivista tuotteista.
Hang Dongin Big C -supermarketissa oli vielä hieman kasvissyöjäfestivaalien jälkeenkin aseteltu näkyvästi erilaisia erikoiskasvistuotteita näkyviin. Tässä erilaisia purkitettuja seitaneita ja curryja.
Hang Dongin Big C -supermarketissa oli vielä hieman kasvissyöjäfestivaalien jälkeenkin aseteltu näkyvästi erilaisia erikoiskasvistuotteita näkyviin. Tässä erilaisia purkitettuja seitaneita ja curryja.
Black Canyon -kahvilakin mainosti kasvismenua. Useat kahvilaketjut mainostivat festivaalien aikaan että heiltä saa soijamaitolattea ja -cappucinoa. Joissain kahviloissa soijamaito kuuluu jatkuvasti valikoimiin, mutta kaikissa ei.
Black Canyon -kahvilakin mainosti kasvismenua. Useat kahvilaketjut mainostivat festivaalien aikaan että heiltä saa soijamaitolattea ja -cappucinoa. Joissain kahviloissa soijamaito kuuluu jatkuvasti valikoimiin, mutta kaikissa ei.
Thapae Gaten ruokatori.
Thapae Gaten ruokatori.
Bändi soitti.
Bändi soitti.
Paistettuja pieniä rapeita soijasuikaleita, jotka näyttävät friteeratuilta toukilta.
Paistettuja pieniä rapeita soijasuikaleita, jotka näyttävät friteeratuilta toukilta.
Paistettuja sieniä. Kun valitsin näitä ruokaani, kysyin "tofuu" ja sain nyökkäyksiä. Syödessäni huomasin että sieniähän nämä ja sen jälkeen osoitin niitä myyjälle "het" (sieni) ja sain siihenkin nyökkäyksiä.
Paistettuja sieniä. Kun valitsin näitä ruokaani, kysyin ”tofuu” ja sain nyökkäyksiä. Syödessäni huomasin että sieniähän nämä ja sen jälkeen osoitin niitä myyjälle ”het” (sieni) ja sain siihenkin nyökkäyksiä.
Valkoista lumisienisalaattia vai miksi tätä tremella fuciformis -sientä pitäisikään kutsua. Se on itsessään mautonta, mutta kivan rapsakkaa, kuten kuvassa ruskeana näkyvät pilvenkorvasienen palaset.
Valkoista lumisienisalaattia vai miksi tätä tremella fuciformis -sientä pitäisikään kutsua. Se on itsessään mautonta, mutta kivan rapsakkaa, kuten kuvassa ruskeana näkyvät pilvenkorvasienen palaset.
Ruokaa torilta. Vasemmalla alla riisiä ja päällä kolmea eri ruokaa. Ja oikealla lientä, johon sain lisätä tuoreita yrttejä ja vihanneksia.
Ruokaa torilta. Vasemmalla alla riisiä ja päällä kolmea eri ruokaa. Ja oikealla lientä, johon sain lisätä tuoreita yrttejä ja vihanneksia.
Paistettuja vihanneksia. Vasta vähän aikaa sitten havahduin että Thaimaassakin näillä kaikilla ruokalajeilla on lienee jotkut nimet. Minä kun suhtaudun useimpiin ruokiin siten että ovat vain sitä sun tätä pannulle heitettynä ja maustettuna miten milloinkin. Näin ei taida olla.
Paistettuja vihanneksia. Vasta vähän aikaa sitten havahduin että Thaimaassakin näillä kaikilla ruokalajeilla on lienee jotkut nimet. Minä kun suhtaudun useimpiin ruokiin siten että ovat vain sitä sun tätä pannulle heitettynä ja maustettuna miten milloinkin. Näin ei taida olla.
Kolmea eri sorttia nuudeleita vihannesten kera. Näiden nimi sentään taisi selkeästi olla pad thai, joka on aina tietynlainen nuudeliannos, johon voi lisätä murskattua maapähkinää ja limeä. Pad khao taas on paistettua riisiä, jossa kuten pad thaissakin, on aina munaa ellei toisin pyydä. Ja kasviksena perässä on sana phak, pad thai phak ja pad khao phak.
Kolmea eri sorttia nuudeleita vihannesten kera. Näiden nimi sentään taisi selkeästi olla pad thai, joka on aina tietynlainen nuudeliannos, johon voi lisätä murskattua maapähkinää ja limeä. Pad khao taas on paistettua riisiä, jossa kuten pad thaissakin, on aina munaa ellei toisin pyydä. Ja kasviksena perässä on sana phak, pad thai phak ja pad khao phak.
Keittoa ja siihen lisättävissä olevia mausteita.
Keittoa ja siihen lisättävissä olevia mausteita.
Kasvispullatikut friteeratulla kuorella.
Kasvispullatikut friteeratulla kuorella.
Rapsakkaa käristettyä seitania tai soijasuikaletta.
Rapsakkaa käristettyä seitania tai soijasuikaletta.
Thapae Gaten yhden kojun antia.
Thapae Gaten yhden kojun antia.
Alla riisiä ja päällä mm. vihreää currya pienin thaimaalaisin vihrein munakoisoin.
Alla riisiä ja päällä mm. vihreää currya pienin thaimaalaisin vihrein munakoisoin.
Vihreää currya. Näiden kasviskojujen ja -ravintoloiden curryjen sijaan tykkään makeammista ja vähemmän pistävän makuisista curryista, joita varmaankin myydään enemmänkin turisteille.
Vihreää currya. Näiden kasviskojujen ja -ravintoloiden curryjen sijaan tykkään makeammista ja vähemmän pistävän makuisista curryista, joita varmaankin myydään enemmänkin turisteille.
Friteeratt norirullat eli norimerileväpaperiin käärittyjä vihanneksia.
Friteeratt norirullat eli norimerileväpaperiin käärittyjä vihanneksia.
Överiannos, kun harvinaisesti yhdessä kasviskojussa oli buffetvaihtoehto, että 80 bahtilla (2 e) sai mättää lautaselle kaikkea paljon.
Överiannos, kun harvinaisesti yhdessä kasviskojussa oli buffetvaihtoehto, että 80 bahtilla (2 e) sai mättää lautaselle kaikkea paljon.
Tässä tehdään sokeriruokomehua. Se ei ole suosikkiani, koska ruo´ossa ei paljoa makua, joten mehu maistuu lähinnä sokerivedelle.
Tässä tehdään sokeriruokomehua. Se ei ole suosikkiani, koska ruo´ossa ei paljoa makua, joten mehu maistuu lähinnä sokerivedelle.
Tällaisia mehukojuja on yleensä aina siellä missä on muutenkin ruokakojuja, ainakin iltamarkkinoilla. Niissä on hedelmää ja usein ikävä kyllä myös sokerilientä. Joukkoon laitetaan jäämurskaa ja hurautetaan blenderillä paksuksi mehuksi. Jään käyttöä ei Thaimaassa tarvitse varoa, jäät tulevat tehtailta ja ovat tehtyjä puhtaaseen veteen.
Tällaisia mehukojuja on yleensä aina siellä missä on muutenkin ruokakojuja, ainakin iltamarkkinoilla. Niissä on hedelmää ja usein ikävä kyllä myös sokerilientä. Joukkoon laitetaan jäämurskaa ja hurautetaan blenderillä paksuksi mehuksi. Jään käyttöä ei Thaimaassa tarvitse varoa, jäät tulevat tehtailta ja ovat tehtyjä puhtaaseen veteen.
Ihmettelen kun duriania tuntuu löytyvän ympäri vuoden, vaikka se on iso puu ja luulisi tuottavan satoa vain tiettyyn aikaan vuodesta. Durian on ylejäänkin kallista verrattuna muihin hedelmiin ja tässä extrakallista. Ehkä tosiaan ei ole duriankausi ja siksi sitä myydään kalliilla.
Ihmettelen kun duriania tuntuu löytyvän ympäri vuoden, vaikka se on iso puu ja luulisi tuottavan satoa vain tiettyyn aikaan vuodesta. Durian on ylejäänkin kallista verrattuna muihin hedelmiin ja tässä extrakallista. Ehkä tosiaan ei ole duriankausi ja siksi sitä myydään kalliilla.

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s