Intialaista ja muuta vegaaniruokaa Goan Palolemissa

on
Punajuuriviipaleita peston ja cashewpyreen kanssa.
Punajuuriviipaleita peston ja cashewpyreen kanssa. Sivussa taitaa olla maistiaiset siskoni bibimbab-annoksesta.

Uusi moderni kasvisravintola Zest

Zest ulkoa.
Zest ulkoa.

zest-menukyltti

Palolemin kylänraitille on tullut uusi kasvisravintola Zest. Kutsun tällaisia paikkoja moderneiksi, jolloin ne ovat erillään esimerkiksi pelkkää intialaista ruokaa tai muuten vain kahdeksankytlukulaisista tai mössökasvisruokaa tarjoavista kasvisravintoloista. Tosin parin viime vuoden villytyshän on ollut smoothie bowlsit, jotka ne vasta mössöjä ovatkin. Eli chiansiemenpuurot ja gojimarjoilla päällystetyt spirulina- ja acaibowlsit ovat löytäneet nyt Palolemiinkin.

Lisäksi on bowl sitä ja bowl tätä, että käytännössä on kulho, johon kerätään useampaa sorttia ruokaa, usein suht terveelliseen suuntaan olevaa. Zestin mexican bowlissa oli mm. avocadoa, quinoaa, papumössöä, tomaattisalaattia ja kaalisalaattia. Minä tykkään tuollaisesta vaihteen vuoksi, että ei olekaan salaatti, johon kaikki on sotkettu kaikki sekaisin, tai ettei ole vain kastike ja sen kanssa pieni salaatti ja riisi tai vastaava. Sana bowl myös luo mielikuvan runsaasta annoksesta.

Zestin mangokakku. Pohja oli ihan hyvä ja epäilin että lieko se oli raakaruoan mukaista. Cashewjuusto-osuus oli hieman hapanta.
Zestin mangokakku. Pohja oli ihan hyvä ja epäilin että lieko se oli raakaruoan mukaista. Cashewjuusto-osuus oli hieman hapanta.

Vaikka Zestin kakut olivat vegaanisia, olivat ne raakakakkuja, joihin olen kyllästynyt. Olisi kiva saada täytettä, joka ei maistuisi raskaalle cashewpähkinälle, tai pohjaa, joka ei maistuisi viikunalle ja taatelille.

Muutenkin Zestissä oli joitain raakaruokia, joita tämmöisissä paikoissa nykyään aina on. Tilasin punajuurta peston ja cashewpyreen kanssa. Annos näytti tosi pieneltä, mutta oli se aika riittäävä sitten kuitenkin, kun nuo tahnat olivat runsaita.

Zestin ongelma oli kuitenkin vähän liian pienet annokset. Paikan hinnat olivat paljon korkeammat kuin muissa paikoissa ja ruoissa kesti pitkään. Tämmöisen hyvitykseksi annosten pitäisi olla niin isoja, että tuntisi saavansa vastinetta rahalle. Olisi edes vaikka jotain raaka-aineeltaan halpaa, kuten sitten vaikka kaalisalaatti ja riisiä joka annoksen mukana, mutta kunhan saisi poistua halutessaan täydellä vatsalla. Ruoalla kitkuttelijat voisivat sitten vain jättää jotain syömättä.

Zest Happy Cowssa >>

Zestin mexican bowl.
Zestin mexican bowl.
Zestin wrapit muistaakseni avokadolla. Wrapit ovat mielestäni ruokaa, joka on pysyäkseen. Mikä vain salaatti saa uuden fiiliksen, kun sen käärii johonkin.
Zestin wrapit muistaakseni avokadolla. Wrapit ovat mielestäni ruokaa, joka on pysyäkseen. Mikä vain salaatti saa uuden fiiliksen, kun sen käärii johonkin.
Zestin tofuscramble oli liian pieni, ensimmäisellä kerralla mukana tuli vain yksi chapati. Toisella kerralla niitä tuli kaksi, mutta avokadoa ei ollut, joten neuvottelin tilalle hummusta.
Zestin hyvänmakuinen tofuscramble oli liian pieni, ensimmäisellä kerralla mukana tuli vain yksi chapati. Toisella kerralla niitä tuli kaksi, mutta avokadoa ei ollut, joten neuvottelin tilalle hummusta.
Zestin meze-lautanen, josta pitää pyytää tzatziki pois ja pyytää tilalle jotain muuta.
Zestin meze-lautanen, josta pitää pyytää tzatziki pois ja pyytää tilalle jotain muuta.

zest-interior

Halpa intialainen kasvisravintola Udupi

Pari kilometriä Palolemin rannalta sisämaan Chaudin kylään päin löytyy halpa tyypillinen intialainen pure veg -ravintola Udupi. Monet intialaiset kasvisravintolat ovat nimeltään Udupeja, kuten myös toinen Chaudin keskustasta löytyvä ravintola. Udupi on paikkakunta Karnatakan osavaltiossa, mutta myös intialainen ruokatyyli. Se on kasvisruokaa, johon ei kuuluu sipulia eikä valkosipulia. Kuulostaa siis samalta kuin hare krisnojen ruokavalio sekä kiinalais-thaimaalainen jay-ruoka.

Me osasimme tilata Udupissa vain masala dosaa, uttapamia, puri bhajia ja thaliannosta. En tiedä olisiko sieltä saanut jotain udupilaisen ruoan erikoisuuksia, kuten linssisalaattia. Mutta nuo luetellut ruoat ovat tällaisten ravintoloiden perustarjontaa. Ja täällä ne olivat aivan älyttömän herkullisia. Niin hyviä, että kannattaa tulla tänne syömään rantaravintoloiden sijaan, joissa voi sitten istua vain sitruunasoodan ja kingfisherin parissa, kun maha on ensin täytetty Udupissa. Ja Udupin annokset maksavat jotain euron tai puoli euroa. Udupi ei ole viihtyisä paikka istua, sen sijaan aika ikävä, joten siellä vain syödään ja lähdetään. Ruoka tulee jopa muutamassa minuutissa.

Thali-annos halvassa Udupi-ravintolassa, joka sijaitsee pari kilometriä rannalta Chaudin kylää päin.
Thali-annos halvassa Udupi-ravintolassa, joka sijaitsee pari kilometriä rannalta Chaudin kylään päin.
Udupin puri bhaji.
Udupin puri bhaji.

Intialainen kasvisravintola Shree Ganesh

Shree Ganesh Palolemin kylänraitilla.
Shree Ganesh Palolemin kylänraitilla.

Palolemin kylänraitilla on Zestin lisäksi myös intialainen kasvisravintola Shree Ganesh. Koska intialaista ruokaa saa kaikkialta, en ollut paikasta niin tohkeissani. Koska se on pure veg -ravintola, sen ruoat silti voivat sisältää maitotuotteita, jotka ovat vaikein osa vegaaniruoan tilaamisessa Intiassa. Mutta on se silti kiva, että paikka ei sentään myy lihaa.

Pohjoisintialainen thaliannos.
Pohjoisintialainen thaliannos.
Eteläintialainen thali taisi olla muuten sama kuin pohjoisintialainen, mutta siinä oli sambhar-liemi mukana.
Eteläintialainen thali taisi olla muuten sama kuin pohjoisintialainen, mutta siinä oli sambhar-liemi mukana. Täm maksoi ehkä neljä kertaa enemmän kuin Udupin thali, koska tämä sijaitsee turistialueella ja koska tämä ei ole semmoinen syöttölä kuin Udupi.
Sree Ganeshin dhal eli intialainen linssikastike ja riisiä.
Sree Ganeshin dhal eli intialainen linssikastike ja riisiä.

Brown Bread (ei kasvisravintola)

Brown Bread on sijainnut Palolemin kylänraitilla pitkään. Se oli ehkä vähän kohentanut ulkoasuaan. Ruoat olivat edelleen hyviä. Se sijaitsee melkein vastapäätä Zestiä, joten jos Zestissä on täyttä, voi tulla tänne syömään.

Salaatti Brown Breadissa. Intiassa on riski syödä salaatteja, jos kasvikset on huuhdeltu kraanavedellä pulloveden sijaan.
Salaatti Brown Breadissa. Intiassa on riski syödä salaatteja, jos kasvikset on huuhdeltu kraanavedellä pulloveden sijaan.
Siskontyttö tilasi tällaisen pinaattipihvin, joka oli tosi tuhtia kamaa. Lisäksi vasemmalla näkyy palak-kastiketta, jota tilasimme kulhollisen, ja joka Brown Breadissa maistuu enemmän pinaatille kuin muualla ehkäpä siksi, ettei sitä varmaan ole paistettu niin monessa öljyssä.
Siskontyttö tilasi tällaisen pinaattipihvin, joka oli tosi tuhtia kamaa. Lisäksi vasemmalla näkyy palak-kastiketta, jota tilasimme kulhollisen, ja joka Brown Breadissa maistuu enemmän pinaatille kuin muualla ehkäpä siksi, ettei sitä varmaan ole paistettu niin monessa öljyssä.

Cafe Inn (ei kasvisravintola)

Cafe Innissä käyn soijalattella ja syömässä ison salaatin. Menusta löytyisi myös muun muassa avokadoleipää ja tortillawrappia grillatuilla vihanneksilla. Pidämme sitä israelilaisten paikkana, ainakin koska listassa on israelilaisia ruokia. Mutta muuten näiden armeijan jälkeen maailmalle lähteneiden määrä on Goalla laskenut kymmenen vuoden takaisesta.

Soijalatte ja salaatti Cafe Innissä.
Soijalatte ja ”Healthy Salad” -salaatti Cafe Innissä. Tilasin salaattiin kaksinkertaisen määrän kastiketta, jota ei ikinä tule muuten tarpeeksi. Lisäksi tilasin kupillisen hummusta. Oikein hyvää.
Cafe Inn sijaitsee Palolemin pääraitin ja rantatien kulmassa.
Cafe Inn sijaitsee Palolemin pääraitin ja rantatien kulmassa.

Papillon (ei kasvisravintola)

Papillon on rantaravintola Palolemin rannan eteläpäässä ja se on toiminut tukikohtanamme Goan lomillamme. Siellä on vuodesta toiseen ruoat, joita tykkään tilata.

Vuodesta toiseen olen syönyt samassa Papillonin ravintolassa tämän salaatin.
Vuodesta toiseen olen syönyt samassa Papillonin ravintolassa tämän salaatin.
Papillonin biryani on asettanut minulle standardin siitä, millaista hyvän biryanin tulee olla. Siinä on maustetun riisin sisällä kastikesydän.
Papillonin biryani on asettanut minulle standardin siitä, millaista hyvän biryanin tulee olla. Siinä on maustetun riisin sisällä kastikesydän.
Nämä kroketit taisivat olla Papillonin versio falafelista.
Nämä kroketit taisivat olla Papillonin versio falafelista.
Oma radler-sekoitus oluesta ja sitruunasoodasta sekä palak mutteria riisin kera.
Oma radler-sekoitus oluesta ja sitruunasoodasta sekä palak mutteria riisin kera.

Seva´s Hut & Cabanas (ei kasvisravintola)

Majapaikastamme Seva´sistakin saa ruokaa, vaikka sinne ei taida ulkopuolelta kukaan tulla syömään. Mutta syytä voisi olla, koska sieltä saa semmoisia ruokia, joita ei esimerkiksi rantaravintoloista saa. Muutenkin heidän ruokansa taitaa olla enemmän sellaista kuin intialaisissa kodeissa, eli vähemmän öljyistä ja raikkaampaa, sellaista jota voi ajatella joka päivä syövänsä. Tilasin useamman kerran heidän thali-annoksensa. Olin välillä vähän väsynyt sairaan pentukoiran hoidosta, joten oli kiva, ettei tarvinnut lähteä minnekään syömään.

Seva´sin thali.
Seva´sin thali.
Seva´sin paranthaa ja acharia. Paranthalätyt paistetaan usein voissa, joten vegaanin on niitä usein vaikea tilata. Näiden paranthojen sisällä oli raastettua perunaa, joka näytti juustoraasteelle. Achar tarkoittaa tuollaista suolaista pikkelöityä lisäkettä, jossa on usein käytetty raakaa mangoa.
Seva´sin paranthaa ja acharia. Paranthalätyt paistetaan usein voissa, joten vegaanin on niitä usein vaikea tilata. Näiden paranthojen sisällä oli raastettua perunaa, joka näytti juustoraasteelle. Achar tarkoittaa tuollaista suolaista pikkelöityä lisäkettä, jossa on usein käytetty raakaa mangoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s